Русия се дави в омразата си след освобождаването на Украинската православна църква от нея

Бурната реакция на Кремъл срещу признаването на Украинската църква за самостоятелна от страна на Патриарх Вартоломей за пореден път показа, че Москва се вбесява от събития, каквито смята, че само на нея са й позволени. Външният министър Лавров обвини решението на Гръцката патриаршия за “политизирано”, а Путин в същото време политизира във възможно най-висока степен реакцията си като свика висшият орган за правене на политика в държавата, какъвто е подчиненият му Съвет за национална сигурност. 

На политическия съвет в президентската цитадела, откъдето произтича властта на Руската православна църква, с о(б)съждането на  освобождаването на Украинската църква от вековната й московска зависимост се занимаваха фигурантите във властта, като премиера Медведев и парламентарните шефове на двете камари руската Дума Валентина Матвиенко и Антон Вайно. Последните двама поне са някаква фасада на демокрацията в страната, построена върху фалшивата концепция за “демократични избори” в Русия. Но какво търсят на “църковната територия” министърът на отбраната Серегей Шойгу и на вътрешните работи Владимир Колоколцев? С танкове и полиция ли ще се борят срещу откъсването на Украинската църква от руската опека?

Ами Сергей Наришкин, шефът на вътрешното разузнаване, какви указания е получил да се бори на руска територия с украинската църковна независимост? Виж за колегата му Александър Боротников, който командва руския шпионаж по света, е някак си по-разбираемо да обсъжда следващите си ходове след провала на руските разведчици в Гърция, изгонени от страната заради опити да се месят в делата на Гръцката православна църква. 

Този провал оправдава също и мобилизирането на вездесъщия министър на външните работи Сергей Лавров, смятан за втория по влияние в Русия политик, тъй като в западните медии изтече информация, според която американските служби са натрили носа на руските в Гърция, предоставяйки съответната информация на гръцките служби. Това едва ли би се случило, ако не беше руската  външна политика на конфронтация с целия свят.

“Най-забавно” – ако над руските управленски парадокси можеше да се посмеем-  изглежда обстоятелството, че на този форум е привикан и Сергей Иванов, чиято официална длъжност е да отговаря в президентската администрация за околната среда и транспорта. Трудно е да разгадаем загадъчната руска душа, обитаваща върха на Кремъл. Каква роля възлага на Иванов в това качество – да пази от украинско православно замърсяване руската околна среда и транспорта, може би?   

От съобщението по тази тема на президентския говорител Дмитрий Песков, цитирано от руски медии, не стана ясно само дали на съвета е бил поканен представител на самата руска православна църква. Ако е нямало такъв, това едва ли учудва когото и да било. Защото вече близо 4 века от времето на Петър Първи, когато той се самопровъзгласява за върховен глава на руското православие, тя никога не е била извън политиката. Което не пречи в днешно време да истеризира решението за украинската църковна независимост и да обявява отделянето на Украинската църква за “ нагла и агресивна намеса” от страна на патриарх Вартоломей.

Сергей Лавров беше цитиран да говори за “истерия” от страна на Украйна по този повод, макар по-скоро да става дума за радост и ирония, граничеща със сарказъм в изявлението на президента Порошенко. Той благодари на Путин за това, че неговата агресивна политика е довела до рязко увеличаване на подкрепата за членството на страната в ЕС и НАТО, която е била в пъти по-малка преди руската агресия от 2014 г. С обявяването на автокефалността на Украинската православна църква се слага край на вековната претенция на Русия да бъде Третия Рим, каза още украинският президент.

Истерията цари всъщност именно в покрусения от автогола си в Украйна “Трети Рим” . До този бумерангов удар по имперските претенции на Русия едва ли щеше да се стигне без Кремъл да форсира с агресията си желанието на украинската църква за независимост от Москва, където обичат “свободата” само в нейната българска форма ( т.е. окупация с претенция за “освобождение”). 

Небивала дори и по руските екстремни по своята разюзданост стандарти  пропагандна кампания се вихри в момента в Русия срещу Украйна и нейния народ . Руският опозиционен блогър Игор Яковенко описва медийната антиукраинска вакханалия с примери, които показват, че в днешна Русия са надминали отровната злоба на своя съветски прототип. В руските телевизии се води надпревара кой да надприказва конкуренцията с обиди спрямо самия украински народ. https://yakovenkoigor.blogspot.com/2018/10/227.html

Особено се отличава в тази дисциплина напоследък заместник-председателят на руската Дума Пьотър Толстой, който се прочу в България с циничното си изявление за напазаруваното от Русия българско Черноморие и намерението на руснаците да изкупят и останалата част от България. Толстой поведе съперниците си на телевизионния екран Соловьов и Кисельов в антиукраинското говорене, което не е лесно, отбелязва Яковенко, иронизирайки, че новото предаване на Толстой се казва “ Толстой. Воскресение”. 

Няма да е трудно да се намери и някой с фамилия Достоевски, който да си кръсти предването “Идиот”.Или друг с фамилия Горки, който да започне предаване “ На дъното”, надсмива се авторът.

За илюстрация Яковенко цитира Толстой да определя Украйна като недържава, а украинският народ да оприличава на безпризорна проститутка. Ставало дума за….руски народ, на когото плащат да се стане украински. В предаването си Толстой кани кресливи “експерти”, които обясняват, че украинците са по-лоши от фашистите в Германия, която поне била европейска държава, докато украинците закрили руските училища ( на което присъстваща украинска журналистка тихо отвърнала в залата сред публиката, че детето й учи в руско училище в Украйна, но водещият й изкрещял да си затваря устата). 

Както се вижда, в Русия цари свобода на слово(блудство)то, стига да е насочено към народа на Украйна, която Путин превърна със своята политика в най-омразната за пропагандата в Русия мишена на безкрайната имперска злоба. Яковенко демонстрира как се упражнява тази свобода на слово(блудство)то  с описание на руска агресивна телевизионна журналистика на чужд терен.

 

Авторът дава пример с руската журналистка  Олга Скабеева. На 10 октомври тя преследвала с микрофон украински евродепутати из кулоарите на Европарламента. Те обаче вкупом отказали да разговарят с нея. Накрая се видели в чудо и започнали да пеят украинския химн, а депутатът Александър Гончарено демонстративно си сложил зелени ръкавици за химическа противозащита, когато тя започнала да го провокира физически ( видно от снимката).

1539159922_orig-s1-1539088433-e1539102242971

 

 

 

 

 

Само известният правозащитник още от съветско време Мустафа Джамилев, принуден да живее  в изгнание, се опитал да каже нещо на микрофона на Сабеева, но тя веднага го прекъснала с обяснение за зрителите, че той говори глупости в рамките на свободата на словото ( която, от нея да мине, тя за малко му предоставила).

От това руско огледало надничат мътно и български аналогии, но трябва да се отбележи, че тук все още не сме достигнали върховете на руските образци на слово(блудство)то. Има време. Само трябва да бъдат още малко насъскани срещу конкретен враг русофилстващите прислужници на московската пета колона и няма да се посрамят в катеренето до върховните постижение на своите батюшки и братушки. 

35 мнения за “Русия се дави в омразата си след освобождаването на Украинската православна църква от нея”

 1. Не само Руската и Украинската православна църква ,
  но още от древни времена,
  дори и на безименните,
  поставят нетленен КАМЕНЕН знак, че е присъствал на този свят.
  За вълшебното приключение-живот на всеки- с всичките му радости и мъки, през лимитираното му от Бог време.

  Роден на…-починал на…

  Още от древни времена, КАМЪКЪТ е бил ВИНАГИ божествен ДАР за живи и мъртви.
  Чрез камъкът, Бог е направил от маймуната човек.
  Камъкът е бил първият учител на маймуната, преподавайки й мислене и логика.
  Камъкът научил маймуно-човека, че с камък може да се отбранява от зверовете.
  Камъкът научил маймуно-човека, че с камък може да чупи орехи и ядки.

  Камъкът е бил първият цивилизатор на маймуната, възпитавайки я на труд, а не да чака на готово.
  Камъкът е освободил от маймуната човекът, правейки го свободен, чрез благата от собствиният му труд.
  Камъкът е учил човекът на справедливост, да брани благата на собственият си труд.

  Камъкът научил човека, че с камък може да мели житото си .
  Камъкът научил човека, да не живее по клони и в пещери, а от камък да си построи дом.
  Камъкът научил човека, че от камък може да направи прекрасни бои и да нарисува вълшебната небесна дъга.
  Камъкът научил човека, че от камък може да направи изумителните скулптури на Фидий, МикелАнджело, РодЕн…

  Камъкът научил човека, че от камък може да направи метали за рало, трактор,влак,автомобил,самолет,ракета с която
  да завладее луната, Марс, планетите и звездите.
  Камъкът научил Карл Велики да направи първата каменна сграда на север от Алпите,Катедралата в Аахен.
  Камъкът спира дъхът на човека в Саграда Фамилия/Светото семейство/ на Гауди в Барселона.
  Камъкът помогна на човека да докосне небесата, от 828 метра в Бурж Халифа- Дубай,ОАЕ
  от 509 метра в Тайпе 101- Тайпе, Тайван
  от 452 метра в Петронас- Куала Лампур, Малайзия…

  БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСПОДИ за КАМЪКЪТ с който си ДАРИЛ ПРИРОДАТА!
  И ВСИЧКИ НАС!
  И мен!

  7.9.1988 Виктория Маринова 6.10.2018

  Но Господи, ЗАЩО?
  ЗАЩО КАМЪК УБИ Виктория Маринова ?

  ЗАЩО с КАМЪК е разбит ЧЕРЕПЪТ на журналистката Виктория Маринова?
  ЗАЩО???

  …Вече знам , защо!!!

  Вече знам! НЕ Е ВИНОВЕН КАМЪКЪТ за РАЗБИТИЯТ ЧЕРЕП.

  Вече знам! НЕ Е ВИНОВЕН КАМЪКЪТ ,че и без камък БОРИСОВ, вече трети мандат, ни принуждава да копаем надолу на дъното на ЕС! Към Русия!
  Вече знам! НЕ Е ВИНОВЕН КАМЪКЪТ ,че и без камък БОРИСОВ УБИВА свободата на мисълта,словото и медиите, вече на 111-то място в света!
  Вече знам! НЕ Е ВИНОВЕН КАМЪКЪТ ,че и без камък БОРИСОВ УБИВА българите, вече с най-ниска продължителност на живота в ЕС!
  С цели 10г. живеем ПО-МАЛКО, отколкото испанците, италианците,
  канадците, израелците, хон-конгците…
  Вече знам! НЕ Е ВИНОВЕН КАМЪКЪТ ,че и без камък БОРИСОВ УБИВА 1300-та годишната държава на Аспарух!
  Според официални данни на НСИ-Националният Статистически Институт и CountryMeters,
  само тази година, само до днес, умрелите са 83 163 български граждани!
  Според официални данни на НСИ-Националният Статистически Институт и CountryMeters,
  само тази година, само до днес, само ОФИЦИАЛНО емигриралите са 7 525 български граждани!

  Според официални данни на НСИ-Националният Статистически Институт ,
  Българите ежегодно се стопяват вече с над 100 000!
  ТОВА Е УЖАСЯВАЩО!

  Вече ЗНАМ!

  Вече ги ЧУВАМ!
  КАМЪНИТЕ и паветата КРЕЩЯТ:

  БОРИСОВ, ОТИВАЙ СИ с МИР!

 2. Ха ха ха..!..

  Пълна политическо-цръквена паника в русия!
  Милата… Пак й се иска Да Освободи Украйна, и Украинците (като и назе, от НАТО и тъй нататък)!!
  НЯМА ДА СТАНЕ!
  ЦЕ НЕ БУДЕ! (Украински)
  IT WON’T HAPPEN!
  IL NE PASSERA PAS!
  ¡NO PASARÁ!
  ES WIRD NICHT PASSIEREN!
  它不会发生!
  !لن يحدث
  (вземете си пръста на сайдера обратно и си го наврете отзад!

  Ха ха ха ха !

  Как ТОЧНО знаят УКРАИНЦИТЕ да се отнасят към руснаците!
  (не като тука, нали!)
  Включително към “журналистката”. Изпратена от кагебе. От техните “женски” батальони и роти. Като оня ШУНДА за България, дето правеше за вкусните ни чушки…

  Тази “гръцка” патриаршия и решение, не са ли по-конкретно “вселенска” и на Вартоломей.
  (Иначе да, тя и той, там съвпадат и с “гръцки”)

 3. Украинската православна църква се освободи от Русия. Какво по-нормално от това? Но в ненормална Русия истерясаха. Как така някой ще бяга от кочината? И напомпената с ботокс физиономия на кокилки събира Съвета по национална сигурност! Такава е руската душевност – мания за величие, нуждаеща се от лечение. Истината е, че Русия е една робовладелска държава. Това е.

  А кога Българската православна църква ще стане българска? Имам чувството, че и да изчезне Русия, тези предатели и негодници от Синода и фесове ще сложат, само за да си запазят недосегаемостта и ролексите.

 4. Да Иво, още като, че ли сме малко назад, спрямо „руските образци на слово(блудсво)то”, но някои видни „прислужници на московската пета колона” като ямболското белокосо фотографче, уверено „катерят върховете на своите ботюшки”. Имам предвид последните му изпълнения в „Къщата с часовника”, където освен „европейските гейове” този идиот не пожали и музиката. Пак с това си юнашко, наци(оналистиче)ско изпълнение, лицето показа, че не е прост(о) аналог, а творчески интерпретатор на руското слово(блудство) примесено с недотам наци(оналистиче)ски ритми от един специфичен небългарски фолклор. Интересен принос на Сидеров към „руските образци на слово(блудсво)то”, са също и „джендърското танцово поведение”, с което е успял определено да впечатли една „гейовска”, европейска публика от посетителите на ресторанта. Е, нима това не е повод за наци(оналистиче)ска гордост?
  Питам се с горчивина, ако утре Северин Красимиров реши да се кандидатира за народен представител, колко ли гласа ще събере!?

 5. Русия, направена от руснаците, е по метода на имперска сила. Последните 300 години, начело с фамилия романови, са последвани от котило ленинови, чрез прилагане на марксическа идеология, с която руснаците постигат най-голямо териториално разширение, едва ли не блянът за Трети Рим, плюс континентално и световно влияние. Такава империя и разширение са постигнати чрез “насъбиране” на съседни и следващи съседни държави и народи. Тяхното смакчване и потискане. Няма друг начин как русия да е станала най-голямата територия в света. Като за НИТО ЕДНА СТРАНА, покрай нея или друга, руснаците не са били никога положителни в смисъл на на нейна СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ.
  При сполучливия екип на РОНАЛД РЕЙГЪН В САЩ, русия бе принудена да ПОВЪРНЕ обратно нагълтени периферни страни и народи, включително БЪЛГАРИЯ. Сега следват следващите. Сред тях и УКРАЙНА, с и нейната Църква. ЕДИН ДЕН ще дойде ред и на други народи, засега вътрешни, все още в корема.

  Милите русняци, те не могат да помислят да не са империя. Не могат да допуснат, че не трябва и не може да мачкат. Сега ги Боли, че УКРАИНЦИТЕ отиват все по-далеч.
  “НИЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕМ В РУСКАТА ИМПЕРИЯ”, заяви преди седмица ПЕТРО ПОРОШЕНКО. При това го заяви на език, не на руски, показвайки на света ЦИВИЛИЗАЦИОННА ОРИЕНТАЦИЯ.
  (румко и боко тук, знаем, е трудно да се изразят на някакъв език, та да покажат какво и къде сме, поне пред група събрани партньори)

  Руснаци за руснаците:

  Иван Павлов:
  “Печален е възгледът ми за руснака. Слабата му мозъчна система не възприема реалността каквато е…”
  https://www.pinterest.com/pin/702209766874813985/visual-search/?x=16&y=10&w=530&h=332

  Антон Чехов:
  “Руският човек е голяма свиня…”
  https://twitter.com/buggy__bugler/status/714752754376380417

  Лев Толстой:
  “Противна, противна е русия. Просто не я обичам. В Русия е лошо, лошо, зло. В петербург, москва хората все нещо крещят, негодуват, очакват нещо, а в дивата провинция продължава патриархално варварство, крадене, беззаконие.”.
  http://buggybugler.info/articles/lev_tolstoj_o_rossii-3.html

 6. По друг повод, но добре пасва тук:

  кесо(13.10.2018 12:49)

  Виновните вероятно ще “излетят” от ГРУ. В книгата си “Аквариумът”, посветена на ГРУ, Виктор Суворов дори описва как става това – през комина на крематориума. Приятен “полет”, таварищи!!!

 7. В България достоен последовател на руските словоблудци от повече от десетилетие се изявява Болен Сидеров и подобните му Гоцета, Буди и подобия! Никога не са се свенили да мразят и проклинат от сърце “враговете” си на всеослушание и по медиите. Лесно може да се намерят доказателства в архивите на медиите.

 8. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/D

 9. Здравейте приятели, Понеже виждам как някои наши съмишленици ме подкрепят, та реших да експлоатирам още малко тяхното доверие, защо? Защото вече втори път прочитам за книгата на Нася Кралевска-“БЪЛГАРИЯ ПОД КОМУНИЗЪМ” и какво, какво-казах си, така и така ходя по разни читалища, защото ли да не измоля някой друг екземпляр от тази книга, та да имам по-голямо оправдание за изразходвания бензин.И така, приятели, ако някой ми изпрати екземпляр от книгата на Нася, аз бих я дарявал заедно с “Измамата САН СТЕФАНО Руско-турската поробителна война” Благодаря предварително! Приятен ден

  Posted by Роберт Алтънов | октомври 6, 2018, 10:49

 10. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 11. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 12. “А кога Българската православна църква ще стане българска?”

  Ако не го направи сега – няма кога…
  А тя е на път да постигне немислимото:
  Потомците на екзархийските българи от Македония да получат автокефалия не от своите братя, а от наследника на фанариотите от Цариград.

 13. Нещо започва да се разводнява работата. Хубави и актуални статии от Иво, но
  много реклама под всяка статия, дълги тиради, безкрайни спорове, малко по същество. Много плява в коментарната част от новите 1-2-ма коментатори. Обиждат, налагат се. Редовните блогъри все по-малко пишат.

  С най-добро чувство, не искам отговори и спорове.

 14. Благодарим ти Украйна!
  Украйна действа като катализатор на руския имперски шовинизъм. Тя е и лакмус за това. Без Украйна светът нямаше да разбере, за “Русия, тая мнима защитница на славянството” (Хр. Ботев), за „Послушайте, братя Българе, русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.” (Г.С.Раковски)

  И накрая, както Петро Порошенко, да благодарим и на Вл. Путин за добре свършената работа. ☺️

  Да живее Европейска България!

  Слава Україні!

 15. Национализмът е заразен: Ако съседни и близки народи на твоите съотечественици са националистични, по необходимост и твоите любезни сънародници стават ако не националисти, то поне патриоти, което е все същото.

  А правилното би било да се отговаря с космополитизъм на всеки тъп национализъм или патриотизъм. Но е трудно наистина, човек да бъде космополит между “мераклии националисти и патриоти”.

 16. Eто ТАКА, ДЪРЖАВА, ВКЛ. НАЧАЛНИКЪТ Й, ПРАВИТЕЛСТВО, постъпват ЗАРАДИ журналист:

  ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ ЗАПЛАШВА САУДИТСКА АРАБИЯ СЪС СУРОВО НАКАЗВАНЕ, АКО САЩ УСТАНОВЯТ, ЧЕ Е УБИЛА ЖУРНАЛИСТА ДЖАМАЛ ХАШОГИ
  (вероятно изтезаван и насечен на парчета, в саудитското консулство в Истанбул, по заповед на “великия” саудитски принц-престолонаснледник-“реформатор”)

  https://wapo.st/2A8szVf

 17. Преди с седмица в Министерство на отбраната на Руската федерация се провежда тайна среща, чиято цел е да бъдат открити следите за тежките провали на руското военно разузнаване в Съединените щати, Англия, Холандия и Черна гора. По време на заседанието се чуват неодобрителни оценки, като “дълбока некомпетентност”, “безкрайна безотговорност“, “глупаци и дебили“, “все още носите будьоновки”. Очевидно скоро ще бъде извършена сериозна чистка в Генералната дирекция на Генералния щаб на Руското разузнаване /„аквариума” на ГРУ – бм/, а някои генерали ще бъдат помолени да напуснат /през комина – бм/. Това коментира Сергей Канев, от Център “Досие”,цитиран от електронното издание mbk.media.
  Тик-так, тик-так …
  🙂

 18. Нека не се приемат поривите на украинските ни събратя за църковна независимост с похвали към така наречения Вселенски патриарх. Впрочем, според решение на Турския върховен съд от 2007-ма година, той дори няма право да използва тази титла на територията на страната, в която се ситуира понастоящем Вселенската патриаршия.
  Та, мисълта ми е, че Вартоломей I е същият корумпиран тип, подобно на един друг патриарх, който от години работи против нашите национални интереси, но същевременно се облагодетелства от поста си, раздавайки архонтски титли на български олигарси срещу щедрост от тяхна страна. Така че, без излишни, незаслужени “похвали”.

  Тук основният въпрос е не каква е позицията на БПЦ, а:
  Настъпи ли време за разкол в Православната църква и Реформация в Православието?

 19. Още малко:

  ИЛИЯН ВАСИЛЕВ:

  ЕЛЕГИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

  “Мълчах като изпращахме Виктория… Замълчах и за всичко грозно… НО МИ ПИСНА да се съобразявам с лишени от елементарна човечност… “…

  https://idvassilev1.blogspot.com/2018/10/blog-post_13.html

 20. Още по темата за руската антиукраинска пропаганда
  https://youtu.be/IJVvM0GoYGI

  препоръчвам този канал в youtube. Младежа има много точни попадения.

 21. На 11 октомври, по заповед на путин, руските ядрени сили са провели учение с пускане на истински ракети и самолети.
  Бас държа, че това е русия да напъне мускули и се покаже пред света, че пак е силна, плаши както трябва Украйна, дръзнала на същата дата да се се “отцепва” и църковно, и никакви подобни “империалистически” западни трикове няма да я поставят “на колене”.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-6268987/Russia-tests-NUCLEAR-missiles-simulated-response-enemy-attack.html

 22. Слава Украинской нации! Пиздец росийской педерации !

  Закон

  За ограничаване възможностите на
  Руското артикулационно производство
  Макар да звучи неприлично и смешно
  този закон е до болка познат:
  “Руска уста се запушва успешно
  само със кур, но голям и ръбат!”
  Добре уплътнен, като тапа от гума,
  обектът примира изблещил очи.
  загубва панически ума и дума
  и в тиха агония само мучи…

 23. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ:

  Гневната реакция на боко: да се викат посланици и да им се търси сметка за поведението на медиите в техните страни (!!) е приемливо за някоя арабска монархия.
  Няма да има още по-силни доказателства за СЕРГО СКРИПАЛ, но София не ги вижда…

 24. Глава отдела внешних церковных связей Московской патриархии митрополит Иларион обвинил США в том, что это они инициировали получение Украиной автокефалии!
  —————————————————————————Последние 500 лет Москва активно боролась за право “рулить” в мире ортодоксальной христианской церкви. 500 лет коварных интриг, предательств, подкупов, открытых войн не дали ей приблизиться к цели. Фактически, после завоевания Руси Украины, Москва не смогла достичь сколько нибудь значимых побед на данном поприще. Константинополь был ей не по зубам.

  Согласно 28 правилу Халкидонского Вселенского собора ортодоксальных церквей 451 года, Константинопольскому патриархату канонически принадлежит вся ортодоксальная диаспора, в том числе и Москва, которая сама попросилась принять ее в 1589 году.

  Мало кто говорит об этом, но войдя в число ортодоксальных церквей, Москва взяла на себя и обязательство выплачивать, можно сказать, своего рода франшизу Константинополю. Как это делают и другие ортодоксальные церкви.

  Собственно щедрым взносом и заманил в свое время константинопольского патриарха Иеремию Борис Годунов в Москву, где потом силой удерживал того, ради как раз таки оформления договора франшизы – признания самопровозглашенного патриархата.

  Надо отметить, что ранее, когда Москва обращалась к Константинополю (с щедрыми предложениями), чтобы тот отдал Киев ей в церковное подчинение, она не оспаривала его на соборе, и не причитала по поводу его нелегитимности, ибо принято оно было в ее интересах!

  Другими словами, Москве очень хорошо известно, откуда у Константинополя деньги. Вот только зачем им или россиянам эта информация, если ее нельзя подать как некий элемент “предательства веры”?

  Именно с таким обвинением и выступил глава отдела внешних церковных связей Московской патриархии митрополит Иларион:

  “Для нас совершенно очевидно, что за действиями Константинопольского патриархата стоит американская администрация. Собственно, американцы этого и не скрывают. Посол Америки постоянно консультируется с господином Порошенко, другой посол Америки постоянно бывает в гостях у патриарха Варфоломея — там очень тесная связь. И Америка заинтересована в ослаблении Русской православной церкви, потому что, как говорил известный в свое время американский политолог и консультант нескольких президентов Збигнев Бжезинский, после распада Советского Союза главной силой на территории бывшего СССР, которую Америке надо всячески ослаблять и разрушать, является Русская православная церковь”!

  Также Иларион обвинил Константинополський патриархат в том, что он “делает все для того, чтобы ослабить Русскую православную церковь и оторвать у нее одну из ее неотъемлемых частей – украинскую церковь”.

  И добавил, что Константинополь ведет “подлую и вероломную политику, которая осуществляется на американские деньги, преследует политические цели и наносит урон всему мировому православию, не только Русской православной церкви”.

  В данной речи кремлевского пропагандиста в рясе есть одна большая ложь, и ряд манипуляций.

  1. Цитата, которую он приписал Бжезинскому, была изобретена в ФСБ и распространена через ряды черносотенцев – православных религиозных фанатиков. Никогда Бзежинский ни произносил этих слов, хотя и знал про московскую имперскую теорию Третьего Рима.

  2. Манипуляция тем, что патриарх танцует под дудку Госдепа, как и украинский президент – это ложь направленная на рост недоверия к “предателям веры”, ибо получается, что они якобы за деньги США, продали Христа!

  3. Манипуляция тем, что решение об автокефалии не есть желанием верующих Украины, аналогична той, что применялась во время Майдана, когда опять таки протестующих обвиняли в том, что они вышли на площадь не из-за идеи, а за деньги! Это манипуляция должна подчеркнуть, что у украинцев нет политической воли!

  4. Манипуляция про “ослабление РПЦ” форменная чушь. После распада РПЦ и некоторого периода свободы от РПЦ, Россия жила куда лучше, чем после того как РПЦ вернулась вместе с Путиным.

  5. Русь Украина не есть неотъемлемой частью РПЦ или России! Скорее наоборот, Москва может называться частью Руськой митрополии, которая ведет свое летоисчисление от 867 года!

  6. Единственной угрозой миру сегодня может быть только Россия и ее религиозное крыло – РПЦ. “Мировое православие” может только стать чище, если ФСБ/РПЦ самоустранится из ее рядов.

  РПЦ истерит, и ее офицеры как могут пытаются сместить точку зрения масс с вопросов, которые на самом деле важны.

  Украина имеет полное право не только на автокефалию, но и на все храмы и имущество церквей, которое РПЦ сейчас будет пытаться или отбить или вывезти. Именно поэтому в эфире и появляются угрозы кровопролитной войны. Войны за конкретные мирские блага – за золото церквей, за агентуру.

  Вот только говорить открыто об этом в ФСБ/РПЦ не будут, а будут спекулировать на теме “предательства веры”. Что собственно мы уже наблюдаем.
  Източник:http://fakeoff.org/religion/za-deystviyami-konstantinopolskogo-patriarkhata-stoit-gosdep

 25. Прегледах по-горните постове и бих искал да добавя следното:
  отделянето на украинското православие от кремълската зависимост е ОЩЕ един силен удар върху КГБ и ГРУ, които контолират и използват църковните канали и административната им конструкция за разузнаване и агентурно влияние. За хибридни атаки и подривни действия. Това е голямата болка на генералитета в РПЦ и Путин. Друг който много страда е генерал Решетников, който е един отдаден на християнството кагебист. Затова не е случайна реакцията на платените русофили-политици в България по темата за освобождението на Украйна от още една кагебистка зависимост от Москва. Това е пътят за свобода и демокрация. Колкото по-зависимо от Москва, толкова по-олигархично и корумпирано несвободно общество.
  Руската агентура в църквите ще намалее, поне в Украйна. Можем само да им завиждаме.

 26. Oт момента, в който Украйна започна да гради нова идентичност е логично (още повече в контекста на конфликта Украйна-Русия) да се очаква, че Украйна ще действа за независима (афтокефална, поместна) църква. Така, че не смятам, че това е неочаквано за Москва.
  Православна украинска църква под юристдикцията на Московската Патриаршия – интересът на Москва. Независима църква-интересът на Украина. Получаване на томос преди президентските избори-интересът на П. Порошенко. Макар, че президентските избори са през март 2019, кампанията неформално вече е започнала, стратегиите на кандидатите са определени. Порошенко залага на „Армия. Език. Вяра. Ние сме Украйна” http://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/deep-dive-how-ukraine-s-presidential-candidates-plan-to-win
  Така че не е случаен и фактът, че той лично се е обърнал към Вселенския Патриарх с искане за даряване автокефалност на Украинската църква. Независимо от тази негова инициатива засега в проучванията на общественото мнение лидира Ю. Тимошенко. А тук -нтервюто на Тимошенко за Вашингтон Пост https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2018/09/19/yulia-tymoshenko-and-the-fight-for-ukraine-we-cannot-accept-peace-on-putins-terms/?noredirect=on&utm_term=.9053133c30b2

 27. Преди няколко дни се появиха коментари за комплексарското и примитивно поведение на бялата златка в един от софийските кръчмарски бардаци. Тогава не коментирах поредната простотия атакистите шимпанзета от путинската зоологическа градина, но сега виждам ,че г-н Георги Николов е дал следният линк – GEORGI NIKOLOV | ОКТОМВРИ 13, 2018, 22:53,, който напълно съвпада със коментарът ,който не написах преди няколко дни за кръчмарските подвизи на атакистката кръчмарска шайка.
  Както всички сме се убедили бялата златка не може да се промени , защото винаги е била държанка на чекистките и ченгесарските си сводници, и да се очаква от нея нещо друго е невъзможно.
  Все едно да отидеш на ресторат с шимпанзета и да очакваш да се държат като нормални хора. А пък освен това бялата златка през повечето си време виси в българските и чуждестранните кръчми, където прахосва партийните субсидии и рублите, с които му плаща Хуйло.
  Вероятно бялата златка е изхарчила доста рубли в този софийски кръчмарски вертеп,който е нанняколко крачки от цантралата на атакистите, и за това са му разрешили да си пуши и да си кани циганските свирачи , за да посвири на любимите му ориенталски дрънкалки.
  Все пак многото изхарчени рубли в кръчмарските бардаци на София правят атакистките кръчмарски шимпанзета постоянни клиенти във много от тези заведения, а както знаем в ЕС има хуманно отношение към животните и човекоподобните екземпляри, дори когато те са дошли от зоологическата градина на Путин.
  И за това не можем да очакваме кръчмарските бардаци да не се отнасят хуманно към путинските кръчмарски шимпанзета от Атака. Пък и са постоянни ежедневни посетители, които носят големи печалби.
  А щом като някои от софийските кръчмарки бардаци искат да са кръчмарски зоологически градини на атакистите , то няма смисъл да се посещават точно те. Има и други заведения, мамка и без зоологически часовници в тях.

 28. П.П. една малка корекция в последното изречение на горният ми пост:
  …………Има и други заведения, макар и без зоологически часовници в тях.

 29. р.а.д.а. -руская агенточка за дезинформиращая атаки Толкова може.

 30. Пристигането на Руския патриарх Кирил в Минск започна със скандал
  Посещението на Московския и на цяла Русия патр. Кирил в Минск, Беларус, започна със скандал. Руският патриарх е в беларуската столица за освещаването на новия катедрален храм „Всех Святих“, като там ще се проведе и тридневно заседание на Св. Синод на РПЦ. Още в първия ден на визитата му беларуският свещеник о. Александър Шрамко беше поставен под запрещение (забрана да служи като свещеник) заради свой пост на личната си страница във фейсбук, придружен със снимки от посрещането на патриарха. Запрещението му получи силен отзвук, тъй като свещеникът е уважаван в столицата, а и е близо до пенсионната възраст. Така неговият коментар, посветен на пословичните мерки за охрана на предстоятеля на МП, получи широк отзвук и беше разпространен в редица местни, руски и украински медии. Ето го:

  „Не, аз разбирам, че да миеш краката на бездомни е напрежение. Но съществуват и такива прости неща, които не изискват подвиг. Даже нищо не струват. Но се ценят високо. Може би някой от обкръжението на патриарха ще подскаже това на главата на Руската православна църква…

  Ето, чакат те вече не един час на улицата. Тебе. Чакат те. Все още. Не са така много, както в миналите години, но все пак са дошли. Някому ти си интересен. Нищо, че не ги пускат в храма, където входът е само с пропуск. Те са дошли и ще стоят цяла вечер на улицата и ще се задоволят с излъчването на богослужението на екрана. Все едно не са виждали такива неща и по каналите като „Съюз“. Защо тези хора да не получат минимален жив контакт? Защо трябва да стигнеш с кола до самите врати на храма и като слезеш, изобщо да не се обърнеш? Нима е толкова трудно да изминеш 100 или 50 метра, няколко десетки стъпки и да поздравиш и благословиш народа? Да кажеш две-три топли думи, да подадеш някому ръка… Това е толкова просто. А печалбата ти ще бъде несравнимо голяма… Не разбирам. Доживях до пенсия и не разбирам. Все едно е нарочно… За патриарха народа просто го няма, но за охраната му го има, но само като източник на потенциална опасност. А може би това е просто… демонстрирано презрение?!“.

  Това не е първият случай, когато Московският патриарх скандализира вярващите с подобно отношение. На откриването на руския духовен център в Париж през 2016 г. гардовете на патриарха допускаха причастниците до св. Чаша (виж тук). Подобни мерки изненадаха неприятно и българите при последното посещение на патр. Кирил у нас през март т. г. (тук).
  https://dveri.bg/uwfx8

 31. “Подобни мерки изненадаха неприятно и българите при последното посещение на патр. Кирил у нас през март т. г.”

  Пази се, Светиня му – все пак “българският чадър” е вече натовски…

 32. Към Рада

  Цитирам “Oт момента, в който Украйна започна да гради нова идентичност е логично (още повече в контекста на конфликта Украйна-Русия) да се очаква, че Украйна ще действа за независима (афтокефална, поместна) църква.”

  Исторически нечестно е да говорите за “нова идентичност” на Украйна (ако познавате историята й). Не е място да цитирам тoмовете на М. Грушевски. Украйна се бори за правото да бъде себе си. Дъщеря и син се надяват да опеят починалия родител в кварталния УКРАИНСКИ храм, искат да заведат децата си (също там) в неделя (според последна статистика това са 16% от украинците, като става дума за посещение всяка неделя), литургията да е на украински език, кръщенето също. Това са значими за всеки етнос желания.
  Не иструментализирайте всичко, така вървите и против себе си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.