Зов от Азов вади президента Радев и премиера Борисов от черноморската им (нир)вана

Когато тази сутрин в София проехтяха топовните салюти, обичаен поздрав за посрещането на официален чужд държавник от най-висок ранг, нямаше как да знам, че чувам знак за някаква новина. Може да е конюнктурна и под натиска на обстоятелства, които не са ми\ни известни, но “нещото” се случи…

Президентът Румен Радев е приел полския си колега Анджей Дуда, чиято подкрепа за общата западна позиция против руската агресия срещу Украина не е новина. Двамата обаче обявиха обща позиция и призоваха Русия да освободи похитените украински кораби и моряци. Това определено е новина. 

Изявлението на Радев не оставя място за интерпретации: този път и за първи път той заговори без заобикалки на брюкселски език по лакмусовия въпрос, по който досега намигаше на Кремъл и неговата пета колона в България по темата за западните санкции срещу елита на режима в Москва. Да не би най-после да се е обидил със задна дата, че Путин и неговият Гундяев го унижават при всяка аудиенция на руските началници с него?

Към салютите, макар и доста по приглушено, се присъедини и премирът Борисов. Той също призова за същото. Пак с намеци, но все пак в същата посока. 

“Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. И това не може да се приеме”, каза Дуда на откровен евроатлатнически диалект. 

Домакините му не посмяха да се произнесат чак толкова ясно, но като за прояденената от руското влияние българска държава и този лупинг контрастира с досегашното шикалкавене на Радев и Борисов.  

Ще бъде интересно да проследим как ще се отрази тази новина на обичайните говорители на кремълския интерес в българските медии, като т.н. професор Дюлгерова или като вечно борещият се за първото място сред агресивните защитници на руската агресия червен депутат Александър Симов. А и реакцията на “консервативните” партийни централи, борци за кремълската правда у нас, като БСП, “Атака” прочее инструменти за московско влияние, си струва да се види. 

Някакъв зов от Азов извади нашите върховни лидери от черморската им (нир)вана. 

d68cf1b49cf190b162c6a02ff621b713_big

 

21 мнения за “Зов от Азов вади президента Радев и премиера Борисов от черноморската им (нир)вана”

 1. Заглавието е само по себе си текст.
  Поздрав ИВО, който и да ти е дал този талант, заслужава поклон.

 2. А на мен ми е интересна позицията по въпроса (ако има такава!) примерно на “проф” Мишо Константинов, Георги Марков и осталная…
  Александэр Сымов и проф. Дюлгэрова (според мен) са ясни.

 3. Въпросът е като са казали нещо против русия колко пъти ще го повторят по талавизиите. И другият въпрос е ще има ли нещо от казаното на дело или ще е само на приказка. Като оня виц дето един питал обещанията изпълняват ли се. Те му казали: не. Ми тогава пишете ме и мене че давам сто крави.

 4. Във връзка със задържаните от Руската федерация украински кораби и моряци в предаването на Коритаров “Свободна зона” вчера Валери Симеонов подчерта, че тъй като хиляди руснаци са си закупили имоти и живеят по Българското черноморие, трябвало “МНОГО ДА ВНИМАВАМЕ!” За разлика от “съзерцателния” ни премиер Борисов, който вижда само лодки и платноходки по морето ни и затова лично на него отдавна не възлагаме никакви надежди за адекватна на тревожната ситуация реакция, Симеонов е по-прагматичен политик и искам да го запитам какво разбира под “трябва много да внимаваме” ?! Да стоим и да наблюдаваме как руснаците хазяйничат по черноморието ни и постепенно, формирайки анклав след анклав, превземат територията ни, или пък да пишем сигнали до службите, които по правило остават без последствия, все едно да чакаш от умрял писмо, или, все пак, изпълнителната власт да вземе някакви ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ: да експулсира обратно във великата им родина онези руски граждани, които не отговарят на критериите за “постоянно пребиваващи”, т.е. нямат реален бизнес и бизнес инвестиции у нас, защото на всички е ясно, че руснаците, заселили се в България, НЕ СА РАБОТНА РЪКА, те са предимно перачи на мръсни пари чрез закупуване на недвижима собственост у нас или криминални типове, които влизат в контакт с местната престъпност и правят опасни ОПГ-та “джоинт венчъри”. Тези руски анклави у нас са изключително удобен платсдарм, основание за открита въоръжена агресия на путиновите зелени човечета и “частните” им армии, които открито заявяват, че там, където живеят руснаци било Русия и те трябвало да я защитават.

  Трябват ли ни тези в България?

  https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B6%D0%B8&sa=N&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=2ahUKEwjZt8KCy_beAhWIbFAKHe15C_oQsAR6BAgDEAE&biw=1366&bih=646

 5. Все още няма реакция на русофилците. Да няма някакъв празник тази сплотена общност у нас, че не застават на амбразурата да защитават матушката си?

 6. Полският президент Дуда умело поставя ББ и РР в положение партер.

 7. До sms | ноември 28, 2018, 10:06

  Ако Валери Симеонов е разбирал под това “МНОГО ДА ВНИМАВАМЕ!” вземането на превантивни мерки, да беше взел!
  Само допреди няколко дни същият беше ВИЦЕПРЕМИЕР в Правителството!

 8. До SMS Живея до такива руски общности. Продавачките в магазините реват от нахални, нагли, арогантни рускини. Приказката “тази земя е наша защото дедите ни са проляли кръвта си” съм я чувал наживо! Както и ” вие сте длъжни да знаете и да ми говорите на руски”…. И друг път съм к.споделял: Риболовец съм, но вече на много от водоемите по Черноморието трудно се намира място от руснаци. Веднъж на яз.Порой се разходих по брега и от 100 риболовци… над 90 бяха рускоговорящи. Имало е случаи /последния преди месец/ когато руснак настоява да си прибера въдиците и да се преместя, защото това място било удобно за него!
  Намирал съм приказка с някои от тях, споделям къде и какво съм служил… отпускат се. Един от Хабародск ми разкри как стават нещата. Заплатите им като военни са големи, но на сметка, При пенсиониране “за заслуги!!!” с техните пари, фондове строят в България и ги заселват тук. Интересно е когато един Володя 38 годишен наобикаля рибарите… всички го познават и когато говори с тях стоят мирно!!! Веднъж го заговорих… неохотно се опита да ми внуши, че е пенсионер по болест!
  Затова, когато твърдя, че зелените човечета на Путин вече са тук… имам основание.

 9. Какво единодушно мълчание в БГ медиите за агресията на русия срещу приятелска нам Украйна. Всички ТВ по света непрекъснато предават нови факти за агресията, която цели да прекъсне част от връзките на Украйна със света, а нашите ТВ ни запознават с битови проблеми, транспортни ситуации и куп маловажни перипетии засягащи малък брой хора. Ама иначе като си помисля, че нашата целекупна цел на правителството е да има къде платноходки и къде гларуси по Черно море, явно грешката е моя.

 10. И нещо немаловажно: Приятели, аз установих, как да преведа пари в сметката на Иво без такси и др. подобни. Погледнете в дясно горе в “подкрепи блога”и намерете сметка на г-н Иво Инджев. В райфазен банк / само там / може да преведете до 20 лв. с уточнението “за попълване на сметка”. Правих го два пъти. Може да се уверите, че така ще процедират чиновниците, като ги запитате….. Не е обидно да подпомагаме макар и с много малко една кауза, която ни дава Упование, Надежда и Вяра в борбата с държавната мафия на московията.

 11. татья 2

  1. Торговые суда и военные корабли, а также другие государственные суда под флагом Российской Федерации или Украины, эксплуатируемые в некоммерческих целях, пользуются в Азовском море и Керченском проливе свободой судоходства.
  http://www.mid.ru/foreign_policy/international_contracts/2_contract/-/storage-viewer/bilateral/page-169/46287
  ………..
  Член 2

  1 Търговските плавателни съдове и военните кораби, а също така и другите държавни плавателни съдове под флага на РФ или Украйна, експлоатиращи се за нетърговски цели, се ползват в Азовско море и Керченския пролив със свобода на корабоплаването.
  ………
  Още ли има някой, който да вярва на руските лъжи????

 12. Украинският кораб спира преди удара. Това според мен говори че няма провокацият от тяхна страна и е готов да говори с руснаците. Но руснаците не могат да говорят, те са прости и агресивни.

 13. https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/pravitelstvoto-prizovava-ruskite-vlasti-da-osvobodyat-nezabavno-zadarzhanite-ukrainski-korabi-i-ekipazhi

  „В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.

  Ти да видиш!!!
  Това българското правителство ли е? ДА няма грешка в превода?

 14. ВИСОК
  Когато следващият път ви кажат или чуете рускини,че *за тази земя дедите им са проливали кръв*отговорете им ,че всичко това е платено по искане на Русия в злато по така нареченият *Окупационен фонд*.Нищо не им дължим.Достатъчно дълго ни ограбваха и продължават.
  Забелязах на морето ,че говорят на висок тон/явно така са инструктирани/.Направих на една рускиня забележка,че крещи и да научи български щом е в България.Тя ме изгледа изненадано но нищо не каза,защото тонът ми беше войствен,а не подлизурски.
  Успех!

 15. Ооо Савова, много добре им отговарям… не е възпитано да го напиша публично. ЧВМ /чемодан вокзал масква/е приятелският ми поздрав накрая! Иначе имам трениран “командирски глас”. Във ВНВМУ и такива занятия по строева подготовка имахме.
  До SMS Благодаря за координатите, поредното доказателство за талазите дезинформация с която ни заливат. Вчера бе на 150 км, а днес се вижда че е на 60-70…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.