ЧЕРНОМОРСКАТА АВАНТЮРА НА ПУТИН НЯМА КАК ДА СБЪДНЕ МЕЧТИТЕ НА ПЕТЪР ПЪРВИ

Unknown-1

 

 

 

 

 

Отминаващата 2018 година беше доста черна за региона на Черно море, но въпросът е дали мракът на напрежението по северното му крайбрежие ще  се сгъсти още повече. Последните акорди от дочуващата се от там руска маршова музика бяха белязани от акт на държавно поръчано пиратство край Керченския пролив от страна на Русия. Морски таран с цел превземане на кораби беше нещо, което съвременните поколения не бяха наблюдавали край Европа. Явлението е характерно за пирати в  югоизточна Азия или край африканските брегове на Сомалия.

Москва обясни, че е пленила украински кораби и моряци по вина на Украйна, която нарушила руски териториални води. Фактите не само опровергават това твърдение , но и последвалите действия на Русия затвърдиха в международната общност впечатлението за преднамерена руска ескалация на противопоставянето в този район. Защото не Украйна, която стана обект на морското пиратство даде знак за нарастващо военно присъствие, а Русия обяви, че изпраща подкрепления на основание на собствените си очаквания за “нова украинска провокация”.

Във връзка с този план Русия прехвърля изтребители „Сухой“ СУ-27 и СУ-30 от Кримск в Белбек край Севастопол в окупирания Крим. И това се случва въпреки факта, че на украинския полуостров вече има базирани близо сто самолета от руската бойна авиация.

Както заяви наскоро в свое интервю Антон Антонов, международно признат експерт по Морско право, Русия вече превърна полуостров Крим в най-големия си самолетоносач, базиран срещу югоизточния фланг на НАТО. Но явно това не й стига, та се наложи на “палубата” му да бъдат приземени още 10 самолета.

Този щрих от обстановката в края на годината е показателен как точно Кремъл се бори за “умиротворяване” на региона и за разрешаване на конфликта с Украйна на базата на прословутите споразумения от Минск. Защото, трябва отново да бъде повторено, не украински кораби нападнаха руски плавателни средства, а обратното. И не Киев, а Москва трупа на отсрещния бряг военен арсенал, който по своя мащаб отговаря на въоръжената мощ на средно голяма европейска държава – по суша, въздух и море.

Ако авторът на този текст може да признае откровено, че не знае как ще приключи годината за района на Черно море, то руските власти определено претендират за осведоменост. Министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров оповести шумно, че се готви провокация от страна на Порошенко. Спомена го поименно като продължение на руската версия, според която украинският президент е лично отговорен за сблъсъка край Керченския пролив по предизборни причини.

Звучи приблизително така: Порошенко е наредил на своите моряци да провокират Русия, за да бъдат заловени и съдени в Москва като обикновени престъпници, на които ( очаквано) да откажат дори статута на военнопленници. От което, според Лавров, на Порошенко ще му стане хубаво в  навечерието на насрочените за март президентски избори, чието спечелване от негова страна изглежда малко вероятно по данни на официалната статистика в самата Украйна. “Логично”, нали!

Ако някой може да посочи по кой международен въпрос с националистически заряд, използван от Путин за помпане на електорална популярност у дома, той е отстъпил досега, щеше е възможно по аналогия да градим хипотеза за евентуален руски компромис в конкретния случай и по принцип в конфронтацията му с Украйна. Но понеже такъв прецедент досега няма, ще се наложи да предположим, че нищо не вещае разведряване на един ракетен изстрел разстояние от българското черноморско крайбрежие през следващата година.

А и да не прибързваме с изпращането на 2018-та. Историята на СССР и Русия помни много примери на епохални катаклизми, състояли се в последните часове на мразовития декември. Като подписването на Беловежките споразумения за разпадането на СССР, съветската агресия срещу Финландия от 1939 г. или нахлуването на съветските войски в Афганистан през 1979 г. “Генерал зима” не случайно е смятан за стар стратегически съюзник на руската доктрина за водене на война и военните анализатори следят с тревога какво би могло да се случи в благоприятните за тежките вериги на руската армия условия на замръзналата земя в Южна Украйна.

Ако имаше начин с обичайните средства на дипломацията да се отговори на необичайната ситуация през 21 век една ядрена сила да си присвоява с вероломна употреба на сила международно признати територии от своите по-слаби съседи, този механизъм щеше да бъде задействан досега. Наложи се обаче да бъдат налагани международни санкции, което не е никак дипломатично, а по-скоро е отчаян опит да се демонстрира несъгласие с нещо повече от вербални ноти, изявления и прочее беззъби инструменти за усмиряване на един озъбен агресор. По всичко личи, че Путин не се кани да отстъпва и пред санкциите, макар вече да не може да отрече, че те вредят видимо на икономиката на държавата му.

Понеже руската пропаганда се опитва да оправдае агресията срещу Украйна на правата на възстановената историческа справедливост, не е лошо да помним, че от момента на своята експанзия на юг империята на Петър Първи, който за пръв път нарекъл Московията с новото име Русия през 1721 г. , провъзгласявайки се за император, тази експанзионистична сила винаги е смятала за свое право да се разпорежда в Черно море. Или, както е добре известно, Петър Първи поставя стратегическата задача Черно море да се превърне в руско езеро. Неговият двойник ( по външност и по тираничен характер) Александър Трети, макар да е единственият руски владетел, който така и не успял да воюва за осемте години на своето царуване, формулирал руската доктрина от края на 19 века с думите: “Русия има само двама  съюзника: армията и флота”.

Изглежда Путин, който физически е антипод на двамата споменати богатири, има не по-малък завоевателен апетит и най-вече хъс да се “разпише” в историята като славен владетел. Той има повече съюзници – не само армията и флота, но военновъздушните, ракетните и дори “военно-космическите сили” на ядрена Русия.

Путин обаче греши в главната си историческа преценка. Сбъркал е календара, опитвайки се да действа по руски имперски маниер от 19 век в нашето 21-во столетие. Няма да му помогнат “приятелите” изброени по-горе. Защото превърна целия свят в своя неприятел. Греши и в преценката си за готовността на запада да се противопостави на опитите му се прави на Петър Първи и на Сталин, който претендирал да обърне течението на реките и наистина направил поразии в областта на насилието над природа – както с умъртвяването на Аралско море.

Да, няма вероятност от “гореща война” по стъпките на студената, която Путин възражда така методично. Понякога човек може да се съгласи с изказвания на бившия ни външен министър Соломон Паси, който отбеляза в телевизионно предаване, че на света няма луди, на които им се воюва с Русия ( не защото не може да бъде победена, а заради неприемливата цена и опасността от ядрен конфликт, в който и победителите биха катастрофирали фатално ).

За погрешната преценка на Путин и оръженосците му говори финалният акорд на американската политика спрямо Русия за тази година и то именно по отношение на черноморския регион. Сенаторът Джонсън от Уисконсин, подкрепен от още 40 сенатори, внесе предколедна резолюция в законодателния орган на САЩ във връзка с необходимостта да бъде гарантирано международното плаване в Черно море, застрашено от действията на Русия.

Хибридната война на Русия лови риба в мътна вода от години, включително по суша. В морския й вариант обаче чашата на търпението прелива. Русия е била многократно близо до постигането на маниакалната мечта да затвори Черно море за “чужди” кораби. Дори веднъж успява за кратко след като Махмуд II се отблагодарява на Николай I и неговите войски, които спасяват  османския султан от бунта на египетския му васал Мехмед Али, чийто син Ибрахим за малко да превземе Константинопол. Султанът се обърнал за помощ към Русия и в резултат на успешното си сътрудничество с нея тя получила по договора от Ункяр Искелеси от 1833 г. правото да се разпорежда еднолично в Черно море . Докато 8 години по-късно в Лондон европейските сили не принудили Санкт Петербург да отстъпи и международният достъп до Черно море бил възстановен.

Днес Путин и Ердоган също демонстрират близост, подобно на Махмуд и Николай, но историята няма как да се повтори. Твърде много са разликите и промените, настъпили в международните отношения и баланса на силите през изминалите близо два века. Шантажът на Путин няма шанс да успее. Вече сме 21 век и Русия, при цялата си териториална огромност, е икономическо джудже с дял от около процент и половина от световната икономика.

Путин постигна само едно нещо, което никой друг руски владетел не е постигал: настрои целия свят срещу Русия и не се очертава вероятност да осъществи заветите на Петър Първи, който – отгоре на всичко, е градил възхода на Русия чрез нейното отваряне към Европа, точно обратното на конфронтацията с нея, изповядвана от днешния режим в Кремъл.

 

16 мнения за “ЧЕРНОМОРСКАТА АВАНТЮРА НА ПУТИН НЯМА КАК ДА СБЪДНЕ МЕЧТИТЕ НА ПЕТЪР ПЪРВИ”

 1. Брилянтен анализ!
  Лека корекция. Раззийските ВВС и т/н/ космически сили са обединени във ВКС (Военно въздушни космически сили).

  Вярно е също, че ввп досега не е дал заден ход на нито една от авантюрите си. Но същевременно всички са “висящи”.
  Крим е непризнат. В Източна Украина вместо Новорусия в 12 области, са само две и то съвсем непълно. Сирия е разпарчетосана до неузнаваемост. И т.н. и т.н. Изтощава се на мах скромният икономически ресурс на матушката (“Икономиката, глупако” Бил Клинтън).

  И краткосрочна прогноза от мрежата за войната в Украина.

 2. Не е много по темата но който не познава историята е обречен да си супи главата колкото и дебела да е тя.
  “До последното копче”. Статия посветена на американският ленд лиз без който съвеЦкият съюз отдавна щеше да гибяраса. Авторът е “аполитичният” поет, есеист, майстор на документалният разказ Калин Донков.

  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=forty&Number=1953792219

 3. Ох, страх ме е че ще ги сбъдне, поне що се отнася до нашето Черноморие. Трети ден съм в Пловдив и Пазарджик….. още не съм чул руска реч или рускиня да ми се пречка в магазина!!!! Не ми се прибира в Бургас!!!

 4. Честито Рождество Христово на всички във Форума! Желая на всеки и на всяка здраве, късмет и нещо “по-практично”. 🙂 Крайно време е, ние и съмишлениците ни, да проявим повече амбиция и “кариеризъм” (колкото и чуждо да е това на природата ни и на породата ни) и отсега нататък да се опитваме по-напористо да влизаме във властта, да ставаме отговорни за страната си “дисижън мейкъри”, иначе нахалните решетникови продажници, инсталирани по всички “дисижънмейкърски ” позиции в държавата, съвсем ще ни зачистят и нас, и цяла България!

  Днес, сменяйки ТВ каналите, попаднах на службата за Рождество Христово. Един продажен патриарх, с кличка Симеонав от ДС, в храма на един небългарски лъжесветец, мюсюлманинът Александър Невски, лицемерно призоваваше към “смирение и благодарност, за братство и любов между човеците”. Не повярвах на нито една дума на този лъжебългарски патриах, очевидно, както и мнозинството българи. Храмът беше почти празен, сал един руски пРезидент (също както Луканов и Джуров навремето) се кръстеше усърдно, заобиколен от пазвантите си и в компанията на още няколко национални предатели. ..

  В 13 ч. (по БНТ!?) излъчиха цялата Рождественска служба на папа Франциск от площад “Свети Петър” в Рим. Там специално дошлите за големия празник милиони вярващи от цял свят изглеждаха радостно обединени във вярата си и вдъхновени от думите за любов и братство на Светия отец. Съвпадението между думи и дела раждаше доверието и правеше посланието на папата значимо и свято. Направо им завидях!

  После поразмислих, анализирах изненадващото събитие (в светлината на бъдещото посещение на папата у нас) и стигнах до извода, че няма начин в това директно излъчване на папската служба, каквато в последните години на путинизация и дугинизация не бяхме виждали, да няма” пръст” и ядосаният на Вартоломей Путин, щото без негова благословия няма как БНТ да прояви подобна “дързост”! Да! В отмъстителността си дребното зло човече е способно да стане и по-католик от папата 🙂

 5. „Путин постигна само едно нещо, което никой друг руски владетел не е постигал: настрои целия свят срещу Русия“

  Не, не целия свят. Настрои срещу себе си само този на нормалния свят, защото този на кмета на София, на ГЕРБ, и на 44НС са с него. Да се отървем от тях!

  На всички съмишленици в този блог, на всички свободни и родолюбиви БЪЛГАРИ: ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! НЕК БАРЕ ТЕ!

 6. До Николов…. преди години се рових и четох доста за Ленд- Лийза…. бедна ни е фантазията какво са изсипвали янките на Сталин за фронта. Днес никой не го признава. Затова споделям нещо от преди 10-тина години. Там където работих се монтира голям руски компресор, специалисти, инженери наладчици все руснаци. Често се черпи, хвалим, надлъгваме… ни е хвалим нашата храна, те техните специалитети…. Веднъж на тема русенско варено, за нас бе супер.. русначето казва- от моя дядо знам, че няма по-вкусно месо от американско телешко в консерва, дядо ми се е бил на фронта… след време си спомних тази реплика!
  Весели празници!

 7. ЧЕСТИТО И БЛАГОСЛОВЕНО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО на г-н Инджев и семейството му и на всички съмишленици в блога!

 8. Честита Коледа!!!Светли и весели празници!!

 9. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО Иво. И на твоето семейство, на пишещите и четящите блога!

 10. До Висок
  Русенско варено произхожда от легендарното, митологизирано от руснаците американско варено кълцано месо известно в матушката като тушенка. Няма войник или офицер от РККА който с носталгия да не си спомня за нея. Повече от чичко Гугъл. На съвеЦки.

  https://ru.wiktionary.org/wiki/тушёнка

 11. На всички съмешленици и приятели от блога,
  на Иво ИНДЖЕВ и прекрасното му, многолюдно семейство,
  желая здраве, сили, нескончаеми поводи за радост от постигнати цели и сбъднати мечти, разгромяващи победи в битката срещу злото!
  Честито РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
  Весела Коледа и щастлива нова 2019-та!
  П.Тинков и фамилия
  Видин

 12. Честито Рождество Христово уважаеми приятели.
  Чacт oт eднo пocлeднo интepвю c Шимoн Πepec дaдeнo нa пиcaтeля и жypнaлиcтa Дeйвид Caмюeлc.

  “Гoвopил ли cи c Πyтин?

  Bинaги cъм иcĸaл дa гoвopя c Πyтин. Би билo мнoгo интepecнo дa ce пpoчeтe paзгoвop c нeгo. Ho тoвa e тpyднo. Aз cъм мнoгo дoбъp пpиятeл c Πyтин. Haĸpaтĸo щe ви пpeдaм cъдъpжaниeтo нa eднa oт пocлeднитe ни диcĸycии.

  Kaзax мy: “Tи cи нa 63 гoдини, a aз cъм нa 93 гoдини. Kaжи ми, ĸaĸвo иcĸaш дa пocтигнeш пpeз cлeдвaщитe 30 гoдини? Зa ĸaĸвo ce бopиш? Haдявaш ce дa дpaзнитe Aмepиĸa?
  Toй ĸaзвa: “He”.
  Иcĸa ли Aмepиĸa чacт oт Pycия? He.
  Имaтe ли пpoблeми дa oбcъждaтe нeщo c Oбaмa?
  Toй ĸaзвa: A виe зaщo питaтe?
  Kaзax мy: Bижтe, aз нe cъм шпиoнин, мoжe дa гoвopитe c мeн зa вcичĸo.
  Toй пoпитa: Kaĸвo миcлитe?
  И aз ĸaзax: Aмepиĸa щe cпeчeли, бeз знaчeниe ĸaĸвo пpaвитe.
  Зaщo? – пoпитa тoй.
  – Зaщoтo тe ca щacтливи, a виe нe cтe.

  [Cмee ce]

  Kaзax мy oщe. “Koгaтo eдин aмepиĸaнeц ce cъбyждa cyтpин, ĸaĸвo виждa? Meĸcиĸo нa юг и тe пpиeмaт мeĸcиĸaнци в cвoятa cтpaнa. Kaнaдa нa ceвep, тe ca нaй-дoбpитe пpиятeли в cвeтa. Oтдяcнo и oтлявo имa pибa във вoдaтa.

  Зa ĸaĸвo тpябвa дa ce пpитecнявa Oбaмa? A ти? Cъбyждaш ce cyтpин дo cвoитe cъceди. Koи ca тe? Япoния, Kитaй, Aфгaниcтaн? Бoжe мoй! Te знaят, чe имaтe мнoгo гoлямa зeмя, нo нe им дaвaтe нитo cтoтинĸa. Πpитeжaвaтe 20% oт питeйнaтa вoдa в cвeтa, нo нe дaвaтe нищo. Taĸa чe, ĸoгaтo cнeгът в Cибиp ce cтoпи, пъpвoтo нeщo, ĸoeтo щe видитe тaм, ca ĸитaйцитe. Зaщoтo нa изтoĸ имa мнoгo ĸитaйци, a pycнaцитe – мaлĸo.”

 13. На Стопанина на блога и на всички съмишленици постващи в него
  Честито Рождество Христово!
  Пожелавам ви най вече здраве, после смелост, решителност любов в сърцата и неувяхващ оптимизъм и надежда в бъдещото благоденствие на нашата Татковина!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.