Руският туристически поток оросява капково българското подмазвачество

Да сте чували някога в речите или в съобщенията за най-важното в тях премиерът Борисов или който и да било от неговите министри да акцентират върху значението на туристическия приток в България от страни като Германия, Румъния, Турция, Гърция, Полша? 

Споменавам само онези, които изпреварват Русия по брой на туристите в България в разгара на сезона през август. 

Не сте чували. Няма такъв елемент в отношенията на България със споменатите държави, както и с която и да било друга страна, освен при умилкването в рамките на  постоянното подгряване на “топлите” връзки с нашата бивша колониална владетелка. Което си е живо подмазване. На руските велможи им харесва да ги посрещат не само с хляб и сол, но и с медени приказки за нашата благодарност към благородните руски туристи, решили великодушно да похарчат тук някоя и друга рубла – избор, направен благодарение на мъдрата политика на Кремъл и на бащинското отношение към нашите два народа от страна на бащицата Путин. 

Няма и как да има подобен подмазвачески разговор на междудържавно ниво с представители на държави, в която гражданите са свободни сами да решават къде да пътуват. Тези поклони са запазена марка за “умилостивяването” на Москва, където началство може да изкомандва гражданите си да спрат да пътуват до “провинила” се с нещо държава.

Такъв беше случаят с централното нареждане руските туристи да бойкотират Турция след свалянето на онзи злополучен руски изтребител от турците в края на ноември 2015 г. Не че всички руснаци до един са страшно дисциплинирани и козируват веднага. Но Москва има инструменти да им се наложи. Забраната даде мълниеносен ефект и действително стресна Анкара, която ги разбира тези неща с авторитарните нареждания по гарнизона. Пък и руските туристи са наистина важно перо за турския бюджет ( за разлика от нашия случай) . Руската йерархична система приложи разпореждането в действие по линия на туристическите оператори, въздушните полети и т.н.

На хиляди работещи в “силовите структури” и предприятия, свързани с оръжейния бизнес поданици на Путин, е забрано по начало да посещават натовски държави, като България. Освен ако не са изпратени с някаква задача да укрепват дружбата не само като най-будни от будните “росияни” ( да се изразя по путински ), а в качеството на спящи клетки. Иначе можеше и да се окаже вярно, че руските туристи са не само най-многобройните, но и най-щедрите, направо “черешката” на туристическата ни торта.Защото тъкмо в предприятията с казармен режим и в силовите структури работят най-добре платените граждани на империята. 

  При всяко посещение в Русия или при всяко гостуване на важен руски пратеник у нас непременно ни проглушават ушите за значението на руския туризъм за България. Не и обратното. Защото обратен поток от български туристи към Русия практически не съществува. Какъв ти поток – става дума за капки в руското море ( от националности), разположено на два континента. 

Едва 2649 български граждани са пътували с цел туризъм за Русия през миналия декември. За същия период 9954 граждани на Руската федерация са били в България като туристи. Интересът на туристите от други държави, – най-че от членуващите в ЕС, е бил несравнимо по-голям от “руския поток”, който за разлика от “южния” или “турския” е реален, но силно надценен по неговото значение от нашите подмазвачи на Москва. 

На българите явно не им е интересно да откриват прелестите на една седма от световната суша. Не държат да се запознават отблизо с руската специфика, екзотика и братско гостоприемство. Апропо, най-много се боят от последното българи с родова памет за свои близки, което наивно са търсили покровителство в СССР, но са получили трайно настаняване по концлагерите – в повечето пъти без обратен билет. Пък  и в много от случаите днешни потомци на някогашните комунистически консуматори на сибирското гостоприемство са достатъчно заможни, за да предпочетат всяка друга дестинация. Не ги влече към “руския свят” и това си е!

Повече по темата:  https://debati.bg/ruskite-turisti-nyamat-znachenie-za-balgaria-a-balgarite-vaobshte-ne-hodyat-v-rusia/

17 мнения за “Руският туристически поток оросява капково българското подмазвачество”

 1. Прави впечатление, че числата са цитирани избирателно. Малко повече обективност едва ли би била излишна. А колкото до българите, желаещи да посетят Русия – написаното е напълно вярно. Един от основните проблеми за това са визите.

 2. Махам всичко останало настрана. Визирам само една, далеч не маловажна причина, защо е толкова мизерна бройката на родните туристи в матушката. Ами там е скъпотия до шия.
  Далеч по-привлекателно е долното предложение.

  https://ivo.bg/wp-content/uploads/2019/01/FC0DAA98-0E90-4FA4-BD89-D097E2911A45.jpeg

 3. По отношение на Турция, политиката на “сближаване” с Русия, която демонстрира президента Ердоган, има за цел единствено да спре ежеседмичните бомбени атентати срещу полицейски участъци, по площади и летища и къде ли не. Ердоган успя да се договори, и атентатите буквално спряха.

  Някой веднага ще каже, че Турция купува от Русия противоракетната и противосамолетна система С-400 и това ще е пробив в кодовете на НАТО. Истината е, че софтуера на системата ще се прави наново от турски специалисти, без да се разрешава достъп на руски обслужващ персонал. Руснаците полудяха от този обрат, но пиха една студена вода, а и системата е отдавна платена.

  Конгреса на САЩ също се успокои и строителството на поточните линии за събиране на самолети от 5-то поколение Ф-35 продължава. А първите 2 от 100-те поръчани в САЩ Ф-35 тържествено пристигнаха в Турция.

  А руските туристи са предимно руски проститутки, и отношението към тях е просто подигравателно. Някои щастливки успяват да излъжат някой турски селянин и да се оженят. Като на времето правеха с българските дървосекачи от Коми.

 4. Към Пантелей
  Ако нямаше визи за Русия Вие бихте ли я посетили? Дали я предпочитате пред Франция или Швейцария?

 5. Здравейте, Приятвли! Специално на Георги Николов благодаря от цялото си сърце, за ценната информация, която ни поднася! Според моите скромни разбирания, всичко казано от ФУКУЯМА е абсолютно вярно! Но,за да се оправи БЪЛГАРИЯ, първо трябва да се отървем от Червения октопод! НоКАК???

 6. До Мария:
  О, да, с удоволствие. За някои хора Русия е комунизъм и Путин, за мен е съвсем друго. А пред Франция бих я предпочел 1000 пъти. Както и да е – това са си мои предпочитания. Относно статията: направи ми впечатление, че от връзката, дадена от г-н Инджев в края, се стига (през друг сайт) но страницата на НСИ. Доколко изобщо може да се вярва на този институт е отделен въпрос, само че числата, посочени в страницата на института, са много по-различни от написаното в статията на “Дебати” – руските туристи са повече и от британците, и от германците.
  И още нещо по отношение на подобни статистики: не е ясно как точно се разпределят в различните графи посетилите България. Ако е вярно това, което преди време каза председателят на хотелиерската организация, туристите се броели по броя на регистрираните нощувки. От което пък излиза, че чужденците, които са в България в командировка или по друг повод, или не спят в хотелите, или и тях ги причисляваме в графата “туристи”. В същото време десетки хиляди руснаци имат имоти в България (основно по морето). Т.е. когато идват в България на почивка, не ползват хотелите ни. Обаче фактически са туристи. Иди, че го разбери…

 7. Авакуме ….Блъска се октопода, поне 40 пъти у земята….докато му “омекнат шенкелите”…..Ей тъй , се “оттърваваш от октопода”(като се отървем от нашия , червения , не на интересува).

 8. Иди, че го разбери ПАНТЕЛЕЙ, иди, че го разбери, дали ще отиде да живее там, дето му харесвало 1000 пъти повече от Франция. Може би, защото Толстой е писал на френски!?!? Бедата на Русия е, че нейната имперска политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч –
  руската сауна, автомата Калашников /зле прекопиран Суомен/ и коктейла молотов са финландски; руския балет е френски; матрьошката е японска;
  руската архитектура е италианска; руската азбука е българска, руският език е диалект на българския език, както ни информира Руската академия на науките след 8 годишно изследване; названието Русия е украинско; руската литература е –
  средновековната 100% на български, а “класическата” литература е 46% на френски и немски. – „Калинка-малинка и културата на подражанието“ –
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

 9. Панталей, ерго никакъв шанс да се отзовете на евентуална покана да ми гостувате във Франция.
  Га сбъднете мечтата си да визитирате матушката да не пропуснете най-важното. Да се поклоните на мумията на ленин. Имам агентура в Москва може да ви уреди да влезете без ред.
  Кой разбрал-разбрал.

 10. Към Пантелей
  Въобще били ли сте в Русия? И ако толкова много Ви харесва защо не отидете да живеете там? Може и Вас да приемат както Жерар Депардио? Те имат нужда от такава пропаганда. Досега никой от руските подмазвачи не е отговорил на въпроса защо хвалят Русия, а те и децата им бягат на запад

 11. До Георги Николов:
  Уважаеми г-н Николов, макар комсомолският оптимизъм винаги да ми се е струвал смешен и дори нелеп, искрено се радвам на бодряшката Ви увереност, че никога не съм посещавал Франция и Русия. Струва ми се, че много по-лесно ще Ви бъде да поканите когото и да било (не непременно мен) в София, кв. “Лозенец”, близо до паметника на ченгето.
  Всъщност първите две изречения от коментара ми бяха отговор на зададен от Мария въпрос. Същественото обаче не съм аз, а фактите в статията и тяхната достоверност. Виждам, че не сте коментирал тях, а само моята особа, което ме навежда на недотам радостни мисли.
  Още веднъж Ви благодаря за вниманието, което сте ми отделил, макар да го смятам за излишно!

 12. До Мария:
  Да, бил съм. Бил съм и във Франция, Испания, Германия, Бразилия и още 5-6 други държави. Не съм останал в Русия по същата причина, поради която не съм останал и в другите. А и не знам защо наричате “хвалба” това, че съм казал че предпочитам едното пред другото. Пред Франция бих предпочел също така Испания, Португалия и Финландия. Това означава ли, че хваля тях? Според мен – НЕ. Вие, разбира се, можете да мислите другояче. Вече казах, е за мен Русия не е кагебейският “великан” Путин, нито Франция е Макрон, когото от възпитание няма да нарека “геронтофил”. А Германия не е Меркел.
  Извинявам се още веднъж за отклонението! Статията на г-н Инджев ми се видя интересна и затова реших да пиша по нея, не съм имал намерение да занимавам когото и да било със себе си. Счетох за любезно да отговоря на въпроса Ви, затова спирам дотук.

 13. Пантелей,
  разбирам акцента на постинга Ви.Според Вас руснаците посещаващи България(по различни поводи) са многократно повече от туристите от другите страни.Относно предпочитанията Ви към туристическите дестинации, това е друг въпрос. Мнението е като…..- всеки го има.Приемам Вашата констатация, но с тревога, а не със задоволство. Руските туристи и въобще пребиваващи в България,по мое наблюдение са доста нахални, не проявяват уважение към местното население и се държат арогантно.Така, че радостта Ви, че са много не я споделям.

 14. Панталей, прочитайки отговора Ви до мен осъзнах, че в поканата си до Вас да посетите Франция което е само контрапункт на хилядократното Ви предпочитание да набиете мекия за Матушката, защо не милионно, дори милиардно-загадка, съм изпуснал “отново”. Предполагам че сте чули вица за оня дето споделил. “Ходи ми се в Париж. Ама ти га си бил там. Ами м.г. по това време пак ми се ходеше.”
  Пет пари не давам колко пъти сте обиколили планетата и три села наоколо. Единствено изхвърлянето Ви кат ч…. на сгурия ме предизвика да се обърна към Вас.
  Кой разбрал-разбрал.

 15. Не знам къде в написаното от мен видяхте радост, Радост. Просто коментирах данните, изнесени в статията, която г-н Инджев е предложил на вниманието ни. Дали ни харесва или не – това е субективно. Понеже работата ми е свързана, макар и косвено, с туризма, имам наблюдение върху настроенията сред тур-операторите и хотелиерите. Споделих нещо, което е очевидно, и за което много пъти е писано и тук, в този блог: доскоро руснаците масово купуваха имоти по морето. Естествено е това да не ме радва – не защото са руснаци, а защото са чужденци. Само че реалностите са такива, независимо дали ни харесва или не. В този смисъл подобна статистика може и да изиграе лоша шега на всички нас.
  А доколкото туризмът наистина е един от важните отрасли в икономиката на България (което, струва ми се, е и сред акцентите на статията), би било добре такива статистики да се базират на реални факти, а не на… регистрирани нощувки. Иначе ще трябва да отчетем няколко десетки хиляди “туристи” само от периода, в който председателствахме Съвета на ЕС.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.