Новичокът на руската пропаганда е стар като обесването на Левски с руско съучастие

FC0DAA98-0E90-4FA4-BD89-D097E2911A4519 февруари е единствената историческа дата в българския календар, на която българите не се делим на “Левски” и ЦСКА. Заради безспорния ореол на националния ни герой Васил Левски, обесен на този ден. Няма “за” и “против”. Няма дори нюанси в отношението на българите, когато става дума за Апостола на свободата.

Така е при българите. А как е при “освободителите”, които си организираха конференция в навечерието на 19 февруари в чест на своята интерпретация на българската свобода като производна на руската воля? Защо от руска страна по никакъв начин, по никакъв повод няма и помен от “братска” скръб за най-голямата загуба на българите по пътя на техния стремеж към свободата?

Отново от всички медийни и политически трибуни тече надпревара да бъде цитирано посланието на Дякона за чиста и свята република. Това  се повтаря всеки гражданин, историк, уредник на музей, политик, репортер, заставащи пред микрофоните. Например на едно дърво край Софийския университет и Народното събрание тези дни цъфна типичен за най-простите о сред простите поданици на републиката ни опит за употреба на Левски за политички цели с възвание от името на Апостола. Написан на изключително неграмотен български език позивът зове за смърт на народните избраници, а “присъдата” е подписана от “ иЗтЕнски българи”. 

 

Да, всички се съгласяваме, че републиката ни не е никак чиста. А свята ли е? И ако е свята за нас по заветите на Левски защо той не е канонизиран за светец? На този резонен въпрос всякакви осведомени и невежи говорители днес отговарят вкупом като по учебник от телевизионните екрани, че нямало нужда да се канонизира, защото вече е икона за обикновените българи. Бих казал, че най-вече е превърнат в икона тъкмо от “най-необикновените” българи, които крият гузните си светсти зад портретите му по бюра, офиси и кабинети.  

Опираме пак до русофилската запушалка. Наложена е от десетилетия траурната логика, че за руската роля може да се говори само като за покойник – или добро, или нищо. 

Истината е, че тук са се наложили руските стереотипи за святост, но на руски герои. Не само с натрапения ни Александър Невски, който няма нищо общо с България като васал на ислямизираната монголска Златна Орда преди 6 века, “блеснал” обаче със заслуги в битките си със западните християни. Има и други подобни. Като канонизираният в Русия през 2001 г. руски адмирал Ушаков. Той също бива разнасян тук като икона, макар войната му с османците в края на 18 – ти век в Черно море да няма нищо общо с България.  Тя не съществува като историческо понятие за Русия. Не се появява по никакъв начин и в договора от Кючук- Кайнарджа, сключен като резултат от руската победа – както и във всички предишни и няколко следващи руско-турски войни. 

Горното обаче не пречи на българския кмет на Каварна Цонко Цонев  ( на снимката ) през 2013 г. да се разхожда с иконописания образ на “свети адмирал Ушаков” и да говори от телевизионния екран за руснака като за легитимен светец, комуто издигна(ха) грозен паметник на нос Калиакра ( понеже им беше малко там да има вече един параклис и паметна плоча, посветена на същия). http://e-vestnik.bg/11328/kmetat-tsonko-perkata-savsem-izperka/

sss

 

 

 

 

 

 

Но и това не е най-пагубният ефект от русофилската антибългарска пропаганда, свързан с премълчаването на руското съучастие в обесването на неудобния за руската завоевателна доктрина Апостол на свободата. 

Най-зловредния съпътстващ ефект от злоупотребата с героичния образ на Левски и на неговата гибел е пусналото отровни корени обобщаващо внушение, че българите вкупом са страхливци и предатели, които не са си направили труда го спасят от бесилото. Русофилите покорно приемат хипотезата, че българите са били прекалено слаби да се освободят без Русия, но в същото време прегръщат охотно русофилската интрига в условно наклонение, че е имало начин да  освободят със сила Левски.

Тази димка от стрелбата със задна дата по българските селяни, занаятчии и прочее раи в османската империя прикрива прозрачния отговор на въпроса защо тежко въоръжената до зъби руска дипломация, представяна от посланика Николай Игнатиев в Цариград, на която турската власт е била готова на всякакви отстъпки, за да избегне нова война, наистина не си е мръднала пръста да защити българския национален герой. А че е бил такъв, това е било отлично известно дори на пришълци, като руските военни кореспонденти Василий Немирович – Данченко и Евгений Утин. Те отделят в кореспонденциите си от българските земи през 1877- 1878 г.  особено място на покойния кумир на българите, разговаряйки специално с негови съратници само 4 години след смъртта му. Какво остава за руския наместник на Балканите негово българофобско благородие граф Игнатиев!

Какво остава ли? Ами, нищо. Нула внимание към Левски от негова страна. Внимателният прочит на 843 страни от “Записките” на Н.Игнатиев, отразяващи онова време, ми показа категорично, че гузният автор не отронва нито ред, нито една дума за българския герой. Точно както и днешните руски дипломати не смеят да го споменат, поднасяйки цветя на паметника на Игнатиев в София в деня на измисления от режима на Путин Празник на руската дипломация.  

Уви, днешните българи са така зомбирани от тезата за лошите българи и добрите руснаци, че не са в състояние да разпознаят собственото си съучастие в руската мълва за българското предателство, с която като посмъртно покривало се прикриват тленните останки от истината за зловредната руска роля в съдебното убийство на Апостола. Тези тленни останки са били добре известни на българите от края на 19 и началото на 20 в., но биват системно закопаване все по-дълбоко в българската памет след десетилетия на съветска окупация и последвалия марш на неоколониализма по нашите земи.

Слухът за българската неблагодарност и страхливост се разпространява като оправдание от самите руски войници и офицери. Той се подхваща от руската пропагандна след първите военни поражения на руската армия на Балканите през 1877 г., както с горчивина свидетелстват споменатите по-горе руски военни кореспонденти. Днес в българската публичност се смята за напълно допустимо ( с претенция за достоверност) да се бръщолеви за българските предателства, но за интригите на руската дипломация микрофони няма. Темата е табу, заключено в книгите на историци като покойния проф. Пламен Цветков и на Янко Гочев, който е жив и здрав, не за него телевизионните трибуни са затворени. 

Стар е Новичокът на руското отровителство чрез премълчаване и преиначаване на историята ни по руски мерки. Сервират ни го често и в неограничени количества в пропагандните манджи в собствените ни медии. И българите привикват. На мнозина дори им харесва да кльопат отровата.

За господарите на тази системна отровителска кампания е изгодно да се имаме за робско племе, потомци на роби, както никой друг балкански народ. Защото за заробилите България потомци на Игнатиев от Червената армия е добре да стоим на колене, вместо да твърдим, че сме потомци на борци за свобода, завладявани, унижавани – и да, поробвани от евразийцитге, но възправили се въпреки тях. 

Ето защо на днешния ден няма да чуете от медийните трибуни някой да цитира Левски с наистина най-важния му завет, така ,както го е предал за поколенията най-достоверния негов биограф Захари Стоянов. Цитат, много по -силен от популярната кратка версия “Който ни освободи, той и ще ни пороби” , отричана яростно от русофилите.

14 мнения за “Новичокът на руската пропаганда е стар като обесването на Левски с руско съучастие”

 1. Не искам Дяконът Левски да бъде канонизиран от кагебисткия ни, отроден от българския народ русофилски “Свети” Синод! Смятам подобен акт за толкова оскърбителен, колкото е раздаването от страна на Шаренкова и Гестапото на “почетен знак”, носещ името на Стефан Стамболов (като най-изтънчена гавра в достойнството на българите!) за отличили се в предателството на България рублофили, ревностно и безсрамно обслужващи интересите на чужда, враждебна нам държава!

 2. Светец и Пророк си Апостоле ! Поклон – от една обикновена Българка !

  А “освободителите ” – те са жалки маломерни креатури , и като всички подобни комплексари
  се виждат монументално огромни . Кръгли Нули !

 3. Пак показаха по БНТ днес в 16.25 ч. гнусният хибриден “документален” филм “Апостолът и неговият паметник” със сценарист Ивайло Манев (леко модифицирана версия), където без да се позовават на някакви писмени или устни доказателства или други архивни източници се твърди, този път, че имало няколко “версии”(много интeресно от къде са тези “версии”?) на кого точно е била инициативата за издигането на паметника: първата версия била, че инициативата за паметника била на граф Игнатиев (въпреки че според спомените за откриването на паметника в книгата на Н. Ганев „Паметниците на София” от 1939 г. подобно предложение от страна на граф Игнатиев не е споменато!!! ) втората -на руския губернатор Алабин, трета – на Иржи Прошек, който се е срещал и познавал лично с Апостола и последната версия – на Георги Кирков. На откриването на паметника освен български ученици, студенти, роднини, съграждани и съратници на Апостола, князът, министри и представители на софийското кметство е имало масово присъствие на чехи, хървати, арменци, евреи и нито един руснак !
  Авторите на филма явно си имат солидни материални подбуди, за да издевателстват над истината за построяването на паметника на Апостола, но защо БНТ продължава да мултиплицира тази откровена лъжа, представяйки вече безспорно доказаният виновник за смъртта на Васил Левски, злокобният граф Игнатиев, като “инициатор” за увековечаване на паметта му ????

 4. „…защо той не е канонизиран за светец?“

  Защото е БЪЛГАРИН, а страната му все още е колония на убийцата му Русия, благодарение на ““най-необикновените”” българи, които крият гузните си съвести зад портретите му по бюра, офиси и кабинети.“. РУСИЯ И РУСОРОБИТЕ. Ето защо.

  Делото ти е живо АПОСТОЛЕ,не се безпокой.Помним и никога няма да забравим завета ти, който ни остави: „НИКОМУ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ. АКО НИЕ НЕ СМЕ СПОСОБНИ ДА СЕ ОСВОБОДИМ САМИ ТО ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ СМЕ ДОСТОЙНИ ДА ИМАМЕ СВОБОДА; А КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НАПРАВИ ТОВА, ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ ОТНОВО В РОБСТВО“. ДА, И ДЕЛОТО ТИ ЩЕ ПРЕБЪДЕ! ХО!

  ПОКЛОН ДОЗЕМИ ВЕЛИКИ БЪЛГАРСКИ МЪЧЕНИКО!

 5. Другарите най-после се го измислиха как да унищожат Левски, единственото нещо, за което българите не са разделени. Ими как, като го кононизират за светец. Филиалът на Кремъл в БПЦ, начело с полковниците от КГБ (може вече и да са генерали!) ще канонизират Левски за светец!!??? Това ще е краят на Левски, ако това стане.

 6. Съгласен със съображенията на SMS и Сия.
  Имам само една лека забележка към перфектната статия. Името на ПФК “Левски” е изписано точно но това на “вечният” му съперник ЦСКА след окончателното му закриване на създаден на 5 май 1948г.-9.9.2015, няма да правя спекулация със “светлата” дата, е официализирано след поредица от юридически хватки и за УЕФА това е нов клуб като ЦСКА-София.

 7. Да, СИЯ – “православните скотове”, пигмеите-слуги на антихриста ще канонизират колоса ЛЕВСКИ! Сигурно на церемонията и гундяев ще поканят! Тази чудовищна гавра с нещо да напомня за плакетата с лика на СТАМБОЛОВ в ръцете на шарэнкава?!

 8. Както обикновено,г-нИджев е блестящ с осведомеността си и завладяаещ език с които подкрепя тезите си.Поздравления!Тукще проявя мелко несъгласие с твърдението,че само руското вторачване в БГ неуспехите през столетиятя на нашата държава.За съжаление ,това вторачване има корените си и в нас,българите,в лицето на прародителите ни.Няма да се връщам кем историята на Първото и Второто българско царство.Ще припомня ,обаче,колко български видни дейци на национално осеободителното ни движение стават жертва на предателство от българи.Без хронология,ще припомня имената на Бенковеки,поп Харитон,Ангел Кънчев,дори измамното усещане на великият Ботев,ча четата му,слзайки на родниат бряг,ще бъде посрешната от въудошевевни българи.Дори битува слуха,че той е покрусен от български коршум…Че Апостола е можел да бъде спасен след залавянето му,ако са се намерили луди глави,готови да се жертват за спасяването му….Но,”да спи зло под камък”И в нас българите си има “кривиците”,доказано от най-новата ни история,дори и в днешните дни!….

 9. ДАНС и МВР, ако обичат, да проверят има ли времеви съвпадения между авариите в оръжейните ни заводи и пребиваванията на руския /ите шпиони от ГРУ “Федотов” и компания в България, както и кои точно са били “ятаците” им тук, които са им сътрудничили в изпълнение на задачите. (с данните за пребиваванията на тези руски терористи в България могат да им услужат партньорските британски служби, в случай че ги нямат, де!)

  Агенция „Фокус” припомня взривовете в оръжейните ни заводи през последните години:

  14 март 2018 г.
  При инцидент на територията на цех 130 на завод 3 на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, загива 27-годишен работник и друг – на 45 години, е приет в болница с 85% изгаряния, където по-късно умира. Две са основните версии за инцидента – човешка грешка или техническа неизправност.

  5 декември 2017 г.
  Работник на военния завод „Терем – Летец” пострада при изпитание на МИ-24 на летище „Враждебна”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърждава, че става дума за техническа грешка на състава – не бил обезмаслен двигателя, когато е започнал топлия запуск на двигателя.

  9 ноември 2017 г.
  При извършване на проверка на ново технологично оборудване за галванична обработка във “Вазовските машиностроителни заводи” в Сопот, поради невнимание, проявено от служител на фирмата-изпълнител на оборудването.
  43-годишен мъж се подхлъзва и пада в една от ваните с киселина. По възможно най-бързия начин пострадалият е изваден, оказана му е долекарска и първа медицинска помощ, след което е бил откаран в Клиниката по изгаряния в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив с 97% изгаряния. От предприятието уточняват, че мъжът не е служител на ВМЗ. Мъжът по-късно умират от раните си.

  13 юли 2017 г.
  Възниква пожар в механичен цех на завода за боеприпаси „Дунарит“, Русе. Запалването е възникнало във вана с хексан, която се намира в близост до машина за точкови заварки. Няма пострадали при инцидента.

  3 април 2017 г.
  Пожар избухна на кораб в завод „Флотски арсенал” във Варна. Сигналът за инцидента е подаден около 10.25 часа в понеделник, когато се е чул взрив в машинното отделение на кей 1 – 3 на дружеството „Терем КРЗ Флотски Арсенал Варна“ ЕООД . Възникналият пожар е потушен за по-малко от половин час. Няма жертви и пострадали при пожара, няма и обгазяване в района. Експлозията е станала на борда на руски танкер, пристигнал в неделя за ремонт в завода. По първоначална информация пожарът е избухнал на танкера след изтичане на запалителни вещества, което е довело до взрив на един от баластните танкове на кораба.

  28 май 2016 г.
  53-годишен мъж загива при взрив в цех на завод „Арсенал“ в Мъглиж. Взривът е възникнал по време на пресоване на взривното вещество – хексоген.

  25 април 2016 г.
  Двама души загиват от раните си, получени при обгаряне, при възникнало запалване на машина в цех 120 на Завод 3 на територията на фирма „Арсенал“ в Казанлък. Сигналът е подаден на телефон 112 в 10.44 часа. Загинали са специалистът по производство на барути, 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков – технически-директор на Завод 3 и 41-годишният настройчик Румен Райчев. Взривът възниква в помещение за обработване на взривни вещества. 6 юни 2015 Един е загинал и четирима души са тежко ранени след взрив на военен полигон на “Вазовски машиностроителни заводи” – Сопот, малко след 12 часа. Взривът е станал на полигона в с. Анево около 11.30 часа. Няколко часа след взрива от Окръжната прокуратура в Пловдив официално съобщиха, че загиналият е цивилен американски гражданин, чужденци са и двамата ранени, единия от които много тежко, а другите двама пострадали са българи. Един от тях е бил преводач.

  14 април 2015 г.
  Взривове разтърват Иганово. Инцидентът възниква в производствен цех на ВМЗ „Сопот” за термоглави. Евакуирани бяха и около 60 души от село Иганово.

  21 март 2015 г.
  Около 19.30 часа един от охранителите на Шести холандски склад на ВМЗ-Сопот, намиращ се в землището на село Иганово, подава сигнал за взривове. На място веднага е изпратена пожарна служба, районът е отцепен от полиция. Няма пострадали при инцидента. Няма опасност за населеното място. Складът е на 2 км от селото.

  19 декември 2014 г.
  В с. Мъглиж избухва взрив на частен завод за боеприпаси. Загива един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж са ранени. Експлозията става във фирма, специализирана в производството на патрони и ловни муниции. Взривът избухва в 11.27 часа.

  1 октомври 2014 г.
  Взрив избухва в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”. Причината е човешка грешка при утилизирането на боеприпаси.

  8 август 2014 г.
  В сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив. Получава се искра, която предизвиква експлозия. Пострадалите са 10 души.

  28 февруари 2014 г.
  В цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Вследствие множество травми с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.

  12 септември 2012 г.
  Два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” – Казанлък. Пострадали няма.

  5 юни 2012 г.
  След 14.40 часа при пътния възел „Петолъчката“ край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на “Берета Трейдинг”. Базата е бивш завод на “Терем” – Трявна. В момента на взрива в нея се намират 13 души, като седем от тях са ранени. Причината е неспазване на трудовата дисциплина и изискванията при работа.

  10 януари 2012 г.
  Около 10.00 часа избухва взрив в едно от поделенията на ВМЗ–Сопот в карловското с. Иганово. Пострадват двама мъже и една жена. Според думите изпълнителния директор на завода се взривява пресформата за иницииращо взривно вещество. Според него е спазена технологичната процедура, тримата работници са с опит. и минават през инструктаж по-рано сутринта в деня на инцидента. При разследването на случая обаче е установено, че пресата не е почистена правилно и това довежда до проблема.

  12 ноември 2011 г.
  Около 09.00 часа се взривяват бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете има около 3 000 снаряда от калибър 152, няма химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Няма пострадали хора.

  21 юни 2011 г.
  Жена на 51 години е ранена тежко при експлозия във Военен завод 4 в с. Мъглиж – филиал на “Арсенал” АД. При взрива тя изгубва едната си ръка. На 3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод “Миджур” за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухва пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.

  9 август 2008 г.
  В склад на военния завод „Арсенал” в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви.

  3 юли 2008 г.
  Около 6.30 часа във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухва взрив. Експлозиите продължават през целия ден. В поделението се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Щетите са около 8 млн. лева.

  30 ноември 2007 г.
  Взрив в завод „Миджур“ нанася материални щети.

  9 октомври 2007 г.
  При взрив в оръжейното дружество “Арсенал” загива 48-годишният Атанас Атанасов.

  23 май 2007 г.
  В завода „Миджур“ в Горни Лом при експлозия на поточната линия в един от цеховете загива един мъж 28 години, а една 39-годишна жена е ранена.

  6 април 2006 г.
  В завод „Миджур“ избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов.

  2002 г.
  Две експлозии, следствие от пожар, изпепеляват тогавашния цех за производство на тротил в завода „Миджур“ – с. Горни Лом., но пострадали няма.

  9 юли 2000 г.
  Между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.

 10. Да припомним и думите на х.Иванчо х.Пенчович: “На нас графът ни каза, че съдим обикновен престъпник, пък тя каква била работата”.

 11. Към НИКОЛАЙ:
  Припомни ги Николай, че на всички да им стане ясно защо русия и нейните русороби са най-големите врагове на България и че отношението ни към тях трябва да бъде без никакво снизхождение!

 12. КЪМ СИЯ И SMS:

  Сия,не бързай толкова с прокобите си. Комунистите изровиха костите на ЛЕВСКИ и ги унищожиха. Но успяха ли да заличат ЛЕВСКИ? Днешните генерати на комунизма, за които няма нищо свято, се опитват чрез Българските ни герои да получат само едно, индулгенция за престъпленията, които са вършили и вършат сега. НЯМА ДА СТАНЕ! Каквито и опити да правят, каквито и маски да си слагат, те никога не могат да си присвоят нашите български герои, особено ДЯКОНА, и никога няма да станат едни от нас. Не може конюнктурното, мимолетното да заличи вечното, а ЛЕВСКИ Е ВЕЧНОСТ ЗА БЪЛГАРИТЕ и никой не е в състояние да ги раздели когато става въпрос за него. ЛЕВСКИ е светец за Българите и ще си остане такъв докато има Българи.

  Аз не изповядвам страховете ви SMS, сигурен съм че това никога няма да стане, но все пак отговорете си: Трябваше ли да не се приеме Закона, в който комунистическия режим беше обявен за престъпен, защото в приемането му участваха и комунистите? Понякога Бог си върши нещата с ръцете на Дявола.

 13. Малко закъснял коментар. Уважаемият блогър е сложил кавички на името на футболния отбор “Левски”, което е разбираемо. Специалистът по всичко с не по-малко от 3 постнати коментара и 6 линка не по темата Георги Николов, обаче се е възбудил от името на ЦСКА. Имам елементарен въпрос с напразната надежда да предизвикам дискусия. Има ли във Франция футболен отбор Жана Д’Арк, Робеспиер или Наполеон? А в Англия Кромуел, Елизабет или Виктория? А в Шотландия Робърт Брус, Мария Стюарт или Уйлям Уолъс? Не е ли крайно време имената на националните ни герои Левски, Ботев, и да – Чардафон да се освободят от клубни пристрастрия. А ако Г. Н. иска персонифициране с личност със заслуги към любимия му отбор, да предложи името ФК “Цола Драгойчева”, втори вариант “Ангел Солаков”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.