БСП и култа към (без)личността

“Новината”, че БСП си избира лидери от своите среди и според личните качества на избраниците, е фалшива не само след пленума на БСП, издигнал Елена Йончева за водач на листата на партията за европейските избори, но и със задна дата.

Кажете ми кой от лидерите на БСП е блеснал с нещо лично преди да бъде поставен от лобитата зад кулисите на председателския пост. Да не би да е Първанов, който се прояви в политиката в началото на 90-те години на миналия век най-напред като шеф на национал( соц)иалистическото формирование Общонационален комитет за защита на националните интереси ОКЗНИ? Той смени онзи с френското име, който беше обект на присмех сред старите партийни кучета заради очевидния факт, че нямаше опит, ще рече и авторитет в партията. 

Няма да ги изреждам всичките, но Станишев определено трябва да бъде споменат. Защото също нямаше нищо общо с партийната кариера в персонално качество. Работеше като журналист в “168 часа”, когато изведнъж го  катапултираха на важната позиция началник на отдела за международни връзки в БСП и от този стана поредният партиен парашутист, спуснат на столетния връх.

Издигането на антиподи на партийния функционер начело на партията е правило, а не изключение, както се видя и с овладяването на БСП от Корнелия Нинова. Направо е за чудене, че някои се чудят как така безпартийната Елена Йончева е предпочетена за водач на предстоящите избори.

БСП разиграва филма “лице назаем” от самото начало на своето социалистическо мимикриране. Колкото по-безпартиен е един интелектуалец или представител на академичните среди, толкова по-ценен е той за партията. За тази цел бяха приобщени да помагат за изчистване на образа на БКП с безпартийната четка академици, като Благовест Сендов или печени законодатели, като Гиньо Ганев. Писателят Валери Петров вероятно е спечелил повече симпатии на партията от всеки функционер. Опитаха се да мобилизират дори Йордан Радичков, който не само никога не е бил партиен деец, но и си имаше проблеми с идеологическата нестандартност на своя писателски почерк по времето на комунизма. Изтръгнаха от него една “гарга”, която красеше рубриката на “Дума” “Ние пак сме тук” ( напук).

Без да го правят декларативно на практика в БСП признават, че има несъвместимост между партийното функционерство и представителността пред избирателите. Ето защо на БСП са й нужни артисти, като Стефан Данаилов, когото превърнаха в рекламно партийно лице, макар никак да не е типичен за комунистическата ретоградност със славата си на разкрепостен бонвиван.

БСП страда от култ към личността, за която е задължително да не е част от кариерното развитие в БСП. С което си признава безличността.

25 мнения за “БСП и култа към (без)личността”

 1. Припомням!
  Сега или никога!
  След 3 дни- ЧЕТВЪРТЪК, на 21 март от 14,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на бул “Скобелев” 23 е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. с жалбар георги жеков – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова – очаквана зала № 28
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Стопанинът на БЛОГА НИ на място, с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми.

 2. Съжалявям Е.Йончева, която от мотора на Станишев сега се мъчи да се метне на коня на Нинова.Какво ли ще прави, ако в Европа-та се появи някой с Ролс Ройс

 3. Още не сме разбрали какво мисли по въпроса и настоящата г-жа Станишева.Турските сериали ще почиват.Винаги има с какво да възхитим поне европейското семейство

 4. Приятели съмишленици! Замислих се, дали всичко което имам като идеи и едната Надежда не е само тук в този сайт? Публикациите на Иво и коментарите! Или поне само част от коментарите, защото едва ли всичко в тях се харесва. Давам си сметка за това, как повечето се изживяваме пред компютъра, сякаш сме в кръчмата на Странжата- дръпнем му по,….не, не по две чаши с червено, а по две попържни къде подир Бойко, къде подир БСП, подир американския, или нашите набедени десни и както се вика, си свършихме работата! Не ми се иска да съм на мястото на Иво! Защото сигурно на него му се иска нивото да е по-високо. Далеч съм от мисълта, аз да мога да свърша тази работа с нивото….. Очаквам идеи, които да споделим на крак на 21 март. И пак: Предлагам от публикациите в Иво.бг да изчезнат налаганите от московията термини: русофил и русофоб! Използвайте други определения по ясни причини: ние сме Българи, Родолюбци и не мразим никой народ или да обичаме някой друг-защото обичаме само Майка България!….И за да не остана за пореден път извън темата, да кажа: Иво, пак си напипал най-вярната струна в политическото кредо на набедените партийци от БСП!… И да не забравяме Тръмп: САЩ няма да е социалистическа страна!

 5. От тримата руснаци Станишев (по майка), Йончева(по майка) и и високомерният българомразец праф. Ива Хрыстав,мулташки стипендиант на Сорос, които ще бъдат част от неофициалната “руска партия” в ЕП, композирана от рубладжии от различни националности, най- недопустимата, изумителна с наглостта си гавра на БСП с ЕС е издигането на кандидатурата на “прафесора”, който по всички медии пръскаше яростния си антиевропеизъм, както и омраза към българите, и призоваваше всеки път България да напусне ЕС и НАТО, защото “те са пред разпад” и затова трябвало да насочим погледа си към евразийските степи, където ни е мястото като крепостни россияни. Да се чуди човек ЗАЩО МУ Е НА ТОЗИ ПРАФЕСАР СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ЕВРОДЕПУТАТ И КАКВА ЗАДАЧА ЩЕ ИЗПЪЛНЯВА ТАМ!?
  Би трябвало отговорните български европейци масово да залеят ЕК с преводи на неговото антиевропейско, проруско творчество и интервютата му, както и подробната му биография, за да се блокира предварително проникването на подобни нему европротивници и евроскептици в структурите на европейския парламент.

  https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/prof-ivo-hristov-tramp-prochete-nekrologa-na-evropa-pred-obshtoto-sabranie-na-oon.html

  https://offnews.bg/obshtestvo/prof-ivo-hristov-bez-zadrazhki-80-protcenta-ot-balgarite-sa-debili-668897.html?fbclid=IwAR2b6-ZGzQwFlxyVdsUwUp3xoUZCbMXc6n7HFxMPOxEnTau8i0bbw_1SRU8

 6. БКП/БСП винаги са намирали оръдия,които да им служат. Трябва ли да си спомним за Кимон Георгиев,Георги Трайков и кохортата негодници от тяхните редици.
  В сегашно време продажниците,които им слугуват във властта са толкова много,че е излишно да ги изброяваме.
  Времето,времето,то ще си остане тяхно докогато свърши путиновото летоброене.

 7. Към Вера Маринова:

  Ама-а(н), госпожо Маринова! Недейте така – някой може да помисли,че точно там е заровено кучето!Не,не е там!По
  партийни въпроси с международна значимост,най-важното е не кой на кого
  лично,а на коя политическа любов, е мил.Интригите от частен характер служат само за цвят и параван.На коня или на файтона,сал една “освободителна” любов
  дава тона!

 8. Чудесно написано, както винаги. Да му мислят онези които гласуваха/ат за гаргата на Радичков…

 9. От цялата работа е положително, че руски граждани като Гергов и Станишев не са доволни.

 10. Мамицата му….(с извинение)
  По БНТ говорителката съобщава за петата годишнина от анексията на Крим (дотук добре – анексия) и пояснява “Западът не признава анексията”…как Западът ма, кифло? (знам и по-точни думи, ама нейсе)…кой я признава? Дори Радев с Корнелия ги е срам да я признаят напълно…(а може и да не съм чул…за Радев с Корнелия де)

 11. Дата КЛОНинга на БКП – герб и бсп ни разиграват поредният си ПРЕДизборен цирк. Ето “опозиционерката” ниновна фиктивно излезе извън парламенТа, което представя за “автентична” и крайна “опозиционность” ,а всъщност е договорена с герберокожите фиктивна парламенТарна “еквилибристика” и илюзионизъм, за да си прави “извънпарламенТарната” ПРЕДизборна прогадност и “партийна” агитация. И веднага след ЕВРОизборите пак ще се прибере пак на парламенТарната си хранилка.
  Така взаимно се “легитимират”, като “принципни” и непримирими “партийни” противници, за да могат да манипулират за пореден път своите лумпемнизирани популистки “избиратели”, и да получат отново пълният контрол върху раздаването и “усвояването” на няколко десетки милиарда годишно, за ПОРЦИИТЕ в НРБ, заедно със своят върховен начальник , альфа-чекисткият бандить -Путлер!
  Иначе вчера се видя, че шайката на Р.Овч., начело с ниновна е установила пълният контрол над КРАСНОкожите от “партията” им, а шайката на станиШЕФ вече загубила всичките си позиции в ЦК на бкп!
  Не случайно МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА не сменя Р.Овч., като свой представител в Лукойл , а пък мъжът на ниновна му е “колега” в ръководството на бензиновият монополист.
  Като прибавим и това че бокоТИКВАТА е НЕсменяем охранник на Лукойл, то няма как герб и бсп да са “политически” противници, след като най-висшите им “вождове” са зависими от един и същи гасударь! Петролен гасударь!
  А, като прибавим и ОБЩИТЕ им ПОРЦИИ в беленският гьол и Южен поток , няма как техният кукловод Путлер да им позволи да си играят на “управляващи” и “опозиция”, което ще си проличи веднага след провеждането на ЕВРОизборите , когато КРАСНОкожата “опозиционерка” ниновна ще се върне пак парламенТА , за да продължи да прави “опозиционна” компания на своят ПОРЦИОНен таваришт – герберокожият “вождь” – МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА!
  Същата “опозиционна” агитация се опитват да правят и ДПС и маГАрешки, които крепят кворума на герберокожите. И те се опитват да използват ПРЕДизборно , за пропагадност, възможността за излизането извън парламенТа ,както прави и ниновна с бсп. Това е поредната имитация на дейност .около ЕВРОизборите, от този ИЗЦЯЛО ПОРЦИОНен парламенТ ,който не прави нищо друго освен да гласува мракобесни и ТОТАЛитарни “закони”, които обслужват техните лични и “партийни” интереси, и на техните ЛОБИстки “спонсори” , и най-вече на МОНОполните им гасудари – Лукойл,Газпром,Росатом и Путлер…….
  От другата страна МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА вече започна да си прави ПРЕДизборнаТА агитация, чрез НЕзаконноТО и противоконституционноТО раздаване на ПОРЦИИ, и купуванеТО на ЕВРОизборите! Не случайно е разду ОГРОМНА ПРЕДизборна ИНФЛАЦИЯ , защото ще прибере над 6-10 милиарда повече ДДС,данъци и такси, които ще оскъпят всички стоки , храни ,лекарства и горива с над 50%, вече!
  За това ,нека не позволим да продължават с ЛОБИстките си ПОРЦИИ и да гласуваме масово за ПРОевропейските десни партии, и за Демократична България.
  Не трябва да има нито един “опозиционен” и герберокож ЕВРОдупетатин, НИТО един. А след няколко месеца същото трябва да стане и на местните и парламентарните избори ….

 12. Роберт Алтънов: “Предлагам от публикациите в Иво.бг да изчезнат налаганите от московията термини: русофил и русофоб!”

  Всеки коментатор ще реши за себе си, но от самото си начало тези програмни определения са паталогично несъответстващи на реалното. В началото на февруари цитирах тук по друг повод критичното обобщение на метрополит М. Кусев.

  “Жизненитѣ интереси на България страдатъ отъ маскитѣ на „филство” и „фобство”. Всѣки честенъ българинъ трѣбва да изхвърли маската: нѣма русофилство, нѣма русофобство. Да сме на чисто. Има българи, които сѫ за руска губерния, и има — които сѫ за независима България. Да се не лѫжемъ.”

 13. Караиванов, Благодарство за споделеното.
  Дали има начин, ей туй, да стигне до нещастната гАвАрителка и онзи който е надраскал текста на “новината”. Колко е прав Симеон Радев, давам го вкратце но смисълът e запазен 1:1: “Русофилството е синоним на невежеството”.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5C9088DD48F96

 14. Към Роберт Алтънов:
  Ще избързам. От речника ни наистина трябват да изчезне „русофил“, не само защото е термин наложен от Русия с помощта на руския камшик у нас, а най-вече защото част от българските граждани поради собствената си мързеливост и невежество го приемат като нещо задължително уважително смятайки, че Русия ни е „освободила“ или йезуитстват с този термин оправдавайки се с руската култура, като че ли тя е правена някъде другаде, а не в Русия.

  Има много синоними на този термин „русофил“ (родоотстъпник, рублофил, русороб, национален предател, идиот, изменник), но нас ни трябва термин-дума, която да е звучна, да се произнася леко и същевременно да обхваща всичките характеристики на русофила (родоотстъпник, рублофил, русороб, национален предател, идиот, изменник),и да показва лакейството и духовното му падение пред Русия. Терминът трябва още да разбива митологемите и лъжите за Русия, че:

  – датата 03.03.1878г, когато е подписан Договора за примирието между Русия и Турция е дата от руско-турската история и, че на тази дата русия не освобождава България, а е окупира, а други исконно български територии населени изключително от БЪЛГАРИ, предава на сърбите и румънците.
  – трети март именно затова не може да бъде национален празник на България
  – България можеше да бъде два пъти по-голяма по територия и с 10 000 000 население, ако не беше злосторната намеса на Русия през 1913г.
  – и накрая, че е наша освободителка, добродетелка и покровителка

  С всеки изминат ден, колкото и да е бавно и трудно българските граждани научават истината за коварната роля на Русия в съдбата на България. Този процес се катализира особено много след излизането на книгата на Иво Инджев: „ИЗМАМАТА САН СТЕФАНО“. Именно затова от всички термини, които се въртяха в главата ми, се спрях като най-подходящ според мен унищожител на термина „русофилство-русофил-русофили“ и най-пълноценно отговарящ на характеристиките му, на този:
  САНСТЕФАНСТВО-САНСТЕФАН-САНСТЕФАНИ
  ХО!

 15. Към последното изречение на TERVEL

  “Сан-Стефаниада” е заглавието на една от епиграмите на М.А.Хитрово. Друга негова епиграма е озаглавена “Над несчастною Болгарией”. И двете са цензурирани, никога не са били публикувани.

 16. “Безпартийността” на бесепейските кандидати е пълна мимикрия. Тези, които гласуваха за “безпартийния” румэн радэв, дали получиха нещо по-различно, отколкото ако бяха гласували за жабльянав, эрмэнкав, или която и да било друга подметка на пут.ин?

 17. Здравейте, Иво, Жоро и Приятели! Да не се обиди някой, но няма да ми стигне мястото да изредя всички. Иво, като спомена за Радичковата гарга, се сетих как след прословутият 10-ти ноември в прованса през обедната почивка очаквахме с нетърпение пред вестникарските павилиони пристигането на пресата! Тогава се появи и “Дума”, която (след като я прегледахме от любопитство) прекръстихме на “Чума”! Те т,ва е пол,жението! Толкова си (не)могат! Бъдете живи и здрави, най-важното!!!

 18. @everyone else

  Благодарско за брилянтния анализ на Методи Андреев – както винаги прецизен и директен до съвършенство. ШАПÒ!
  (Тръгнах да се извинявам за оф-топика, но се отказах, защото анализът илюстрира ocнoвeн дефект на фасадната ни посткомунистическа демокрация вече 30-та година, поради което cи ocтaвa болезнено актуален).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.