Новините, в които с оказах неволно “замесен”

Нямам рубрика за седмични отчети, но ако имах щях да обърна внимание на моята лична ( кармична?) връзка с някои водещи новини през “отчетния период”.

Тя започна с атентата в Утрехт. Бях там заедно със семейството си. Пристигнахме в 10 ч. сутринта на гарата в града, който имахме намерение да разглеждаме на края на тридневното ни гостуване на приятели в друг холандски град. Отказахме се в последния момент в полза на по-малкия и по-близкия до летището град Лайден ( на семейнта снимка на фона на вятърната мелница до гарата в Лайден). прекачихме се на 9-ти коловоз. Така и не успяхме да станем свидетели на извънредната ситуация, възникнала минути по-късно със стрелбата в трамвая в Утрехт.

 

 

 

 

 

 

От българските медии, които обикновено жадуват да намерят български свидетел на трагично събитие  с убити и ранени хора, единствено от Bulgaria on Air ме “разкриха” и интервюираха на следващия ден в България. Бяха чели блога на Даниела Горчева, която ни разведе из Лайден и беше споделила във Фейсбук, че заедно сме научили там за атентата в Утрехт.

Понеже няма български жертви, ехото от масовото убийство в нашите медии бързо заглъхна. Не и от скандала с евтините луксозни апартаменти, с които са се “почерпили” управляващи големци. Тук жертвите вероятно тепърва ще падат. Защото българинът не прощава лесно на някой хитрец, който се е уредил с нещо, с което той не може. И избухва ( най- после) в ( справедлив) гняв.

Вече писах, че аферата ( почти любовна) между фирмата “Артекс инженеринг” и ГЕРБ едно към едно повтаря потулената преди 13 години подобна афера с апартаментите на Първанов. Нещо повече, увереността на днешните властници, че могат да си разиграят такава комбинация и да им се размине се базира на прецедента с Първанов. Той загуби единствено двата мезонета в кв. “Гоце Делчев”, но не и репутацията си на добрия др Гоце, който нахално си изгради своя партия с държавния ресурс на НСО и чиновническия апарат, с който обикаляше под фалшиви предлози страната, създавайки структури на АБВ.

Междувременно стана ясно, че цялата далавера вероятно сега е свързана с лобирането на ГЕРБ за спомената фирма, напреднала със строителството на небостъргача в кв. “Лозенец” в София. Така ли? И аз съм “лобирал” за същата строителна площадка!

Преди повече от 10 години мой американски приятел, който беше част от делегацията на президента Клинтън при посещението му в България през ноември 1999 г., ме беше помолил да му помагам  с осъществяването на контакти по строителни проекти, в които големи американски инвестиционни фондове  са готово да инвестират. Един от тези проекти беше тъкмо хипотетичен небостъргач на въпросния терен в кв. “Лозенец”.

Да не изпадам в подробности, а и повечето съм ги забравил, но ще избързам да обобщя, че нито един от опитите на моя американски приятел не успя ( и моя милост не се добра до някакъв бонус от успешна сделка). Включително се провалиха и преговорите за небостъргача, който сега е наречен “Златен век”.

С течение на времето стана ясно, че родните предприемачи не гледат с добро око на американеца. А и колко да бяха “родни”? След първия контакт обикновено се появяваше някой руснак, стъпил вече на тази българска почва. Случи ни се именно в “Лозенец”. Явно беше, че този бизнес беше овладян от руснаци и техни подставени лица и не можахме да напреднем повече от това да предизвикаме интерес към “предварителен договор”, какъвто в крайна сметка не се случи.  

Моят приятел, който удари на камък и при кмета Борисов в разгара на кризата със събирането на сметта в София, разбра за какво стана дума и се отказа. Случаят със Столичната община, където бяхме на среща с Борисов и как се държа той, практически игнорирайки пристигналия за целта от хиляди километри Джим Ходж, третия по-големина собственик в класацията на бизнеса за утилизиране на отпадъци в САЩ, съм описал в книгата си “Премиер на РъБъ”. Беше срамна картинка, разиграла се присъствието на американския посланик Джон Байърли – същият, чието (не)дипломатично описание на Борисов и двойните му игри между Русия и САЩ попадна по-късно сред разсекретените доклади в Уикилийкс. 

В личен план съдбата ме е предпазила и ме е поставила отново в положението “всяко зло за добро”. Ако моят приятел Шон беше успял да осигури американско финансиране на небостъргача сега щях да съм на страната на оправдаващите се, колкото и нищожна да е било ролята ми на организатор на срещи. Не успях да спечеля и стотинка от този злополучен опит, но получих още едно доказателство за същината на нещата и проруското статукво  в една от най-динамичните сфери на бизнеса у нас. Сега го споделям с читателите. Че с кого още в тази превзета отвътре държава?

15 мнения за “Новините, в които с оказах неволно “замесен””

 1. Определено ББойко играе винаги на страната на руските интереси. Както когато загуби изборите срещу Решетников, така и сега! Тези кухи манипулации за размяна на имоти по данъчна оценка… доведоха до оставката на Цецка, която когато и да си подаде оставка, винаги ще е късно. Но сега в този момент оставката ще е “Знамето на Победата” за БСП! Очаквам в следващите 10 дена “социолозите” да изравнят подкрепата за евроизборите на ГЕРБ и БСП, и след още 10 дена БСП да водят. ББойко му е наредено да даде предимство на БСП за да вкарат повече кремълски агенти в европарламента и той с посърнал вид ще го направи. Един ден ще има тук град с името на Сталин или Путин…. дано не го доживеем.

 2. Още през 1999 г строителния бизнес е овладян от масква. И ми е някак смешно по талавизиите като реват за туризма или за транспортните фирми. Като кажат “родните” а ако има власт и институции в България ще направят една статистика за да се види че това са антиродни фирми.

 3. Такава е картинката при посткомунизма. Не може чудовище да роди ангели. Аферата с апартаментите ще бъде погребана както първановата. За това ще се погрижат по-дребните агенти и ще си получат съответните бонуси.
  Но, не това е най-важното. Тези кокошкарски изяви отклоняват вниманието от големите престъпления на ограбените милярди за Белене,потоците и разни други. Всичкото- за лични и путинови интереси.
  Какво тук значи за тези кокошкари,че ще ни направят по несвободни,няма да ни направят по-богати и ще осъдят нас и потомството на радиоактивност.
  Сега повечето от нас негодуват срещу ниските заплати и пенсии.Трябва да видим причините за това и да осъзнаем,че така обругаваната демокрация /за нея нямат заслуга днешните управници/ ни даде възможност да изметем на изборите тази ояла се пасмина.
  Трудно ше бъде,но е възможно.

 4. Болезнена действителност, в която наследници на престъпната комунистическа партия ни убеждават в продемократичните си ценности. Но с племенния си манталитет винаги ще имаме вождове. Преди беше от Правец, сега е от Банкя. Онези, които комунизмът не успя да убие, избягаха през Терминал 2. Никой няма да допусне отново предаване като “В десетката”, защото е опасно. Истината боли.

 5. Иво, сам влезе в капана. А сега иди опровергай, че не стоиш И зад атентата в Утрехт. Толкова са тъпи “опонентите” ти, че няма хич да не съм изненадан прочитайки статията и виждайки снимката стигна до туй конгениално “прозрение”.
  ДГД от една долна, мръсна гад!
  п.с. Чакам също КОПЕЙКИН да започне да громи 29-те “измами” от последната ти книга.

 6. Не е по темата. 50 снимки които по съдържание и стойност са с “пъти, пъти повече”, туй по клишето по едно от любимите клишета на Баце га иска сам да се поФали от трите вагона книги на ниначка дюлгеровна.

 7. Свързвам Лайден единствено с родното място на Рембранд. Имах голямо желание да посетя къщата където е живял, но за съжаление имаше само една табелка, че на това място е бил родния му дом.

 8. Към Georgi Nikolov

  Пак позна. Вече съм обвинен, че където ходя има атентати. Най-сериозно някакъв тъпанар се опита да си покаже глупостта в блога ми с подобно “прозрение”.

 9. Иво, толкова ниски топки са, че се чудя как успяваш да съхраниш нивото си. Има една приказка, класата е вечна, формата временна. Но дори с “опоненти” кат цитираният тъпанар не се отпускаш за миг.

 10. Към BOBY:
  Вижте къщата му в Амстердам – заслужава си! Много приятели графици се оплакват от недостатъчно хубавите си преси /метални все пак!/, докато пресата на Рембранд, горкия, е дървена и много крива.

 11. някакси прпускаме или забравяме за хотела в Кюстендил на Първановия син,хотел,който струва колкото 50 апартамента.

 12. Холандия е по малка по територия от България, но защо ли по медии и политици никой в Холандия не прикачване МАЛКА към Холандия, докато у нас много често към България се прикачва МАЛКА от джурналисти , политици , арабисти и вся астанала свалоч купена за трохички от масква.

 13. Леле майко!
  Лобирали за небостъргач на място, което не може да се обслужи от улиците! Изключвам дебелоочието за пълната несъвместимост на огромна сграда с жилищните сгради на Лозенец! Удивителното е, че въобще някой може да си мисли да строи такова нещо , при условие, че в близост до София има място, където да се предвиди такова строителство. Къде си блъскат лицето в гъза на овацата пред тях е ясно! Защо, обаче им харесва това не разбирам. Ама руснаци видите ли държали бизнеса с недвижими имоти! Да бе, да! Ей са! руснаците са напълно негодни за бизнес в България, защото са свикнали да размахват камшик пред лицето ти и иискват да стоиш мирно.

 14. Към Веселин Станев:

  Човек, който се самоунижава и смята за нищожество, не може да очаква уважение от околните. Това важи и за държавите.
  Холандия и населението й е била потискана жестоко от испанците векове наред. Но на никого в Холандия не му минава през ум да говори за “испанско робство”. Само тук русофилщината е наложила нагласата да се чувстваме потомци на роби, които дължат свободата си на “освободители” ( замислили да наложат своето робство в замяна на османското, което и постигат през 1944 г.).

 15. @Веселин Станев
  Така е! Строителният бизнес, както и почти всички други печеливши бизнеси в България, са овладяни от руснаците. Иначе родните ни кокошкари на власт нямаше да ги оставят безконтролно да “си развиват бизнеса”. Новаторската практика за крадене на печеливш бизнес у нас също е техен патент!
  Най- високите небостъргачи, вече построените и бъдещите в София, както и най-големите бетонни киликандзери по морето, са дело руската “ФОРТ НОКС”, една от многобройните руски фирми- кърлежи, които в ламтежа си за печалби безпрепятствено съсипват и обезличават българското архитектурно наследство.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.