Иван Костов потвърди днес за “течната дружба”, създала мафията у нас

Както обикновено, когато Иван Костов проговори няма безразлични. Едно телевизионно интервю, в което  той представи новата си книга, е достатъчно, за да се превърне той (отново) във “водещо заглавие”.

 

 

 

 

В зависимост от пристрастията всеки вади от контекста думи на Иван Костов и картината от заглавия за пореден път показва сблъсъка на оценки за него. В този смисъл няма да е кой знае колко оригинално, но в кратката си реплика ще се огранича само до един аспект от интервюто му по БТВ днес.

Нямам спомен да го е казвал така ясно и категорично преди, но ако наистина е за първи път, то днес Иван Костов потвърди дългогодишните ми твърдения, че българската мафия беше създадена от  отчисленията от контрабандата. Нямам претенцията да съм откривател. Но е факт, че още като главен редактор на в. “Експрес” превърнах разобличаването на тази страховита тайна във водеща тема на всекидневника ( за краткия период от края на 1993 г. и началото на 1994 г. преди да бъда прогонен от слугите на мафията). Забелязаха го дори в чужбина и започнаха да цитират вестника като голямо изключение сред българските медии, запазващи мълчание по опасния въпрос.  

В Швейцария и в Австрия се появиха преразкази на написаното в “Експрес” в София. Австрийският “Ди велтвохе” написа ( пророчески, що се отнася до последвалото затваряне на моята уста чрез уволнението ми ) следното:

“Въпреки всички заплахи и опити за сплашване някои медии и преди всичко независимият “Експрес” показват учудваща смелост. Около тях се формира обществената съпротива срещу организираната престъпност. Но и българските гангстери знаят как да затварят устата на неудобните журналисти”. ( “Ди Велтвохе”, 17 февруари 1994 г., позовайки се на статията със заглавие “Изплува истината за бандитската война” в българския в. “Експрес” от 25 януари 1994 г. )

 

 

 

 

 

Споменавал съм и пак ще кажа, че в редакцията на “Експрес” започнаха да ми гостуват като на изповед ( понеже нямало къде другаде да се оплачат) международните наблюдатели на границата с бивша Югославия, подминавани от влакове със загасени фарове с контрабандна стока. При опит за намеса международните наблюдатели, както ми казаха, са били преследвани от джипове с въоръжени мъже чак до София. Властите очевидно покровителстваха бандитите, а международните наблюдатели бяха напълно безпомощни да направят каквото и да било срещу този факт.  

Нарекох трилогията си “Течна дружба” тъкмо поради истината, че по трасето Москва-София – Белград контрабандата ( най-вече) от горива в нарушение на югоембаргото по време на войната на запад от нас постави основата на забогатяването и структурирането на организираната престъпност с (без)дейното съучастие на властта на мафията у нас. Най-информираният човек в държавата, наблюдавал този процес няколко години по късно от позицията на министър-председател ( и успял с политиката си да разбие проруската мафиотска корпорация “Мултигруп”), днес потвърди основателността на моята теза. 

Останалите коментари оставям на останалите коментатори- та нали у нас всеки разбира от политика и от това кой “всъщност” е Иван Костов!

12 мнения за “Иван Костов потвърди днес за “течната дружба”, създала мафията у нас”

 1. Иван Костов си е Иван Костов. Направил е това което времето е искалo от него ,
  само времето има право да го съди за методите. Cветци има по иконите.
  Hо това май не е най важното.
  Mътилката на 90-те се избистря, зародиша нa прoруската мафия, не е някакво въображаемо русофилство, а съвсем конкретни далавери.
  Hашенската мафия e като детска градина в сравнение с руската, например тази описaна в Спомените на Литвиненко.
  Все пак не може да се отрече, че са се разбирали прекрасно.
  Kaкто тогава, така и сега, винаги когато има нужда, се напомня кой е шефа.
  Думи, куршуми….

 2. Този път аз ще се *похваля* с моя принос в борбата с контрабандата.През лятото на 1996г.,нощем шосето София,Трън,Стрезимировци се задръстваше от коли контрабанда на стоки за Югославия.Никой не ги проверяваше и спираше.Отделно влакови композиции през Драгоман.Когато се прибрах в София в Института на фирмата към която работех ми се обадиха от Гл.следствие /ама наистина.
  а не като сега *ало,ало, измамници/и ме попитаха дали амониеви и натриеви нитрати могат да бъдат суровина за миещи средства.Отговорих *категорично не*,защото в тези средства има прекисни соли,които отделят активен кислород и при висока температура на пране пералните могат да се превърнат в малки бомбички.Азотните соли се използуват за експлозиви.Следователят ми поиска писмено становище.взе го и аз реших ,че съм свършила работа.След 4-5 месеца получих призовка като свидетел на дело в Сливница.Там потвърдих това което бях написала.Моята експертиза бе решаваща. Подсъдимият беше млад човек и целият трепереше,адвокатката му ,красива жена се приближи до мен и каза*вие току що унищожихте живота на един човек*.Аз тогава осъзнах,че влаковата композиция с контрабанда има само една жертва,а истинските нафиоти са скрити.Някой ми каза,че мога да си взема хонорара от делото не знам си къде,но аз уплашена,омерзена включително и от себе си си тръгнах в студеният февруарски ден и бързо избягах от това злокобно място -Сливнишкият съд.
  А за Иван Костов.Какво да кажа,той изповядва същите ценности като мен.Ще бъде удоволствие да го слушам днес от 16,30 часа.Говори ясно,конкретно и точно.
  Жалко за България и нас българите ,че не се възползувахме пълноценно от големият държавник.
  Животът ни щеше да бъде по поносим.
  Но и достатъчно направи.

 3. С тази коалиция герб-сдс всичко си идва на мястото.
  Наслушахме се на оправдания за провала на сините. Сега обаче, как ще оправдаят съюза си с Цветанов физкултурника и Бойко мафиота? И двамата слуги на Златев.Да не допълвам с Цецка, Лъчо мозъка, Калинките и т.н. къщовници.
  Жестока грешка отново за сдс и за Командира или просто сваляне на маските. Все пак нали от едно “магаре” се хранят.
  Пруфесоръ Иво Христов дори го нарече олигофрен. Е така е. Олигофрени сме ние. Затова ни яхат всякакви Боклуци!

 4. Тази книга е ценно свидетелство, сред бъдещите й читатели съм. Поздрав за г-н Костов.

 5. Прегледах внимателно всеядната агенция фокус-“вие сте най-бързите” така по случай някакъв си юбилей Баце се изходи за тях преди няколко години. Дотук, около 350 вътрешни новини, какви ли дребнотемия които се забравят на секундата има но ни дума, ни вопъл, ни стон, за премиерата на книгата “Свидетелства за прехода” на Иван Костов.
  Що ли не съм изненадан.

 6. Не съм толкоз запознат , с кухнята , като някои “колеги” тук (нека не се обиждат от кавичките) , но …Сега , с течение на времето , като се позамисля …позитивните неща , ме свързват , с личността на Костов.Гледах интервюто ,на сто процента съм съгласен с него.За мен , е единствения УПРАВЛЯВАЩ , територията Българска , през новите ..ДЕМОКРАТИЧНИ години , на който съм си дал гласа , на СТОТЕ процента.Далеч съм от Софията, ама ме държи още “ъкъла” …Браво .мога да му кажа …

 7. Судан, който доскоро единодушно поддържаше Омара ал-Башир на президентските избори и давайки му 94% от гласовете, днес пак единодушно и с нескрит възторг посрещна съобщението за неговият арест. Съдба на всички диктатори. Скоро, много мина, мъничко остана, путин ще бъде изпратен с точно същата ненавист и проклятия, така както днес целуват прахта под сандалияте му на дециметровата платформа.
  Да се готви БАЦЕ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.