Тандемът власт-опозиция не се движи по правилата, налага се да пресичаме на червено

Членът на британската Камара на лордовете Грегъри Паркър уредил компаниите на руския олигарх Олег Дерипаска да отпаднат от санкционния списък на САЩ срещу 4 милиона паунда, твърди агенция Bloomberg. Каква отлична новина в потвърждение на и без това ширещата се убеденост, че всеки си има цена и че всичко е въпрос на пари. 

Един много известен български вестникар заяви преди няколко години най-сериозно в телевизионно предаване, макар и с широка усмивка, че би убил срещу един милион лева. После му дадоха да води предаване в БНТ. Защото у нас самопризнатият цинизъм се смята за проява на мъжество, на откровеност, заслужаваща поощрение, а обратното минава за лицемерие! Така де, някои “обикновени” зрители биха убили и за по-малко, какво толкова…

Във Великобритания продажниците, дори и да са лордове, все пак биват разкривани. Вероятно не винаги и далеч не всички, но подобна опасност за тях има. Което не може да спре вездесъщата лакомия, заложена у хората, включително сред онези с благородното потекло.

А у нас, където благородници няма ( ако изключим един, който се полакоми за имоти и горски масиви, противно на заявката си да му “верваме”, че ще ни управлява безкористно ), какво ли е положението?

Тук положението се изразява в масова омраза по презумпция срещу крадците сред големците, но не от пиедестала на благородния гняв на гражданина, а от подземието на черната завист. Не случайно скандалът с апартаментите, терасите, сауните и къщите за гости отекна така остро в масовото съзнание на населението, което се чувства прецакано.И  без да са му бръкнали в джоба, а защото някой се е изхитрил да не си плати скъпо за луксозния живот. Това формално не е престъпление, доколкото купувач и продавач имат право да си договарят цената ( стига да не се докаже търговия с властово влияние във връзка с това). Но е непоносимо за хората, които си представят картинно какво са пропуснали, защото не са във властта, която и без това смятат ( и не без основание ) за източник за лично обогатяване. 

И омразата към ромите се опакова със същите аргументи. Не помагат осъвременените данни на електроразпределителни дружества, които съобщават, че в много ромски махали близо 97-98 на сто от жителите си плащат редовно консумацията на електричеството. Ромите са вкупом на мушката открай време като крадци на ток и тази устойчива представа продължава да храни расовата омраза.  

Много трудно е да се разчупят оковите на предубедеността, особено, когато тя почива на периодично появяващите се доказателства. Британците да не ги мислим, те ще се справят с лакомията на шепа благородници. Но какво ще правим тук със себе си в стана, в която непрекъснато се подозираме като във вица за Вуте и Пена, които се разбрали да не се дебнат, защото непременно щели да се хванат в изневяра. Няма да си развалят хубавото семейство, я!

Нашето хубаво семейство е изправено пред избор(и) между лица, които общо-взето са познати. “У наше село”, където всички сме съученици, съселяни, съседи, състуденти и прочее съ рано или късно се хващаме в опит за измама, ако се опитваме да се представим за нещо различно от действителността. 

Това щеше да е добра новина ( със задна дата) ако мнозина кандидати за (политическа) слава не му бяха намерили цаката: карат през прос(то)ото  без претенции за чисто минало с пълното съзнание, че в лабораторния смисъл на думата такива хора на практика няма, освен ако са на ръба на непълнолетието и нямат биография от деяния в зряла възраст. Справка: самият премиер Борисов и феноменалният му успех в печеленото на симпатии сред себеподобните си.

Понеже никой не се занимава с въпроса откъде е тръгнал и как точно го изстреляха начело да ни ръководи, Борисов днес се бори за чисто настояще, за да си гарантира още малко властово бъдеще. Чисти се от нечисти спътници в политиката ( му). Превърнал е чистката по подозрения, по непроизнесени присъди и медийни публикации в своя запазена марка. Но така се увлече да играе “сам юнак на коня, целият в бяло”, че в един момент май ще започне да се озърта дали все още има желаещи да яздят заедно с него. Кадровите му назначения на мястото на “изчистените” говорят по-скоро за отчайващ дефицит на камикадзета в обкръжението му. Отказващите да заемат предлаганите им постове ( например като попълнения в парламента ) се множат. 

Сред средствата му за самоотбрана се прокрадват пропагандни опити да бъде поставен знак за равенство между всички, които си позволяват да го критикуват. Сякаш не знаем, че в политиката 2 и 2 далеч не винаги прави 4, упорито ни пробутват внушението, че всяка дума срещу Борисов носи полза на основния му конкурент Нинова и нейната БСП. И сякаш също не ГЕРБ и БСП си другаруват от години по големи въпроси от рода на мрънкането против санкциите срещу Русия, облизването около руските енергийни проекти и нагаждането по консерватините нагласи в подкрепа на европейски проекти, като Истанбулската конвенция. 

Какво да правят българите, които по никакъв начин не подкрепят БСП, но са срещу увековечаването на нейната посестрима ГЕРБ във властта? Да си стоят у дома и да ядат  търпеливо шамари от своето опозиционно-властови господари в духа на препоръките на руското законодателство, което постановява, че първият побой над съпругата в къщи не подлежи на съдебна санкция?

Отговорът е очевиден: на този кръстопът се налага тези българи да преминат на червено с всички произтичащи от това рискове. Защото тандемът между властта и опозицията не играе по правилата и да се чака от него зелена светлина за преминаване  е все едно да си стоим по тротоарите, докато преминат мерцедесите на другарите ( по Радой Ралин, в чиято епиграма ставаше дума за чайките на другарите ). 

Да се премине на червено в случая означава да не се обръща внимание на воя на пропагандните сирени, които искат да осигурят и на този кръстопът предимство на Пожарникаря и на скаченото му ремарке БСП, от което театрално му подвикват “ууу”, докато той ги води след  себе си като единствена възможна алтернатива, разчиствайки им пътя.  Този пътуващ цирк сме го гледали многократно. Не е смешно отдавна. Остава всеки да си направи изводите докога ще му пробутват фокуса с големия спасител от червените клоуни.

 

А комуто се струва невярна приказката за общия път на Борисов и Нинова, нека се взре още веднъж в поклонението им пред техния Живков в Правец.

 

13 мнения за “Тандемът власт-опозиция не се движи по правилата, налага се да пресичаме на червено”

 1. Според изчисленията на Радан Кънев пред Люба Кулезич онзи ден в 80% от случаите при гласуване в парламента двете рожби на бекапето-бесИпето и герба на Баце са заедно. И то само по вътрешната политика. Колкото до руските проекти у нас единството е на 100%. “Различията” им са само кой е по-“виновен” в забавянето им.

 2. Не знам какво правят МИ 5 и МИ 6,но си спомням за голямата издънка с Кембрийджката петорка,а и аферата Профумо-военния министър с руската шпионка,та няма да бъда учуден,ако се окаже истина.

 3. “Членът на британската Камара на лордовете Грегъри Паркър уредил компаниите на руския олигарх Олег Дерипаска да отпаднат от санкционния списък на САЩ срещу 4 милиона паунда, твърди агенция Bloomberg.”

  Това не го знаех досега. Това ще да е “частната” заработка, една странична част от сделката. Лордът може би си заслужава парите, защото е свършил не малко работа. Американците не са свалили санкциите ей-така, за “честните, сини очи” на Дерипаска. Ето какво съм чел по случая.
  Русал е втората по големина в света компания за производство на алуминий. Когато ѝ наложиха санкциите, Русал спря производство (стотици в Русия станаха безработни) и цената на алуминия на борсите проби тавана. Явно се видяха в чудо и тогава, изглежда, са го намерили лорда да “уреди въпроса”. Като част от сделката, Дерипаска си намали собствеността под 50%(мисля до около 33%), отказа се от ръководството и в трите компании (Русал, една енергийна компания, която захранва фабриката с електричество и още една, пак свързана с Русал, която съм я забравил коя беше). Замениха повече от половината членове в бордовете на директорите с американци и англичани. Смениха и ИД -тата. Практически “превзеха” ръковоството и на 3-те компании, но не и собствеността. Персоналните санкции на Дерипаска си останаха не пипнати.
  Зорът е бил Русал да тръгне (за да се успокои цената на алу), докато руснаците са загубили контрола върху компаниите (лично аз не мога да си представя как Хуйло е преглътнал такава загуба на контрол върху стратегическо предприятие). Лордът доста ще да си е поизпотил задника за тез пари, доде натъкми такова едно споразумение между американци и руснаци.

 4. Сакате ли да видите двама идиоти. С пола и с панталон. Нашамаринка, както любовно я наричат олгините по раззийските патриотични форуми пак се е наляла. Яко. А на маГАрешки снимката може спокойно освен за плашило вместо вече изтърканата Баба Яга на дечицата да служи И за средство за борба с молците по гардероби и шкафове.

  https://offnews.bg/politika/marin-lio-pen-ramo-do-ramo-s-mareshki-mon-cher-veselin-702539.html

 5. Само погледнах по КАЗИОНната БНТ в КАЗИОНната Панорама пак бяха поканили своят “върховен вождь”-бокоТИКВАТА. Както можеше да се очаква бокоТИВАТА си повтори постоянните простотии и тъпизми, и представи отново “успехите” си в КРАД….пардон! – не краденето , а в ПОРЦИОНното “усвояване” на “бюджета с ИЗЛИШЪЦИТЕ” на своята “финансова” КАЛИНКА – горанов, както и на милиардите от ЕВРОфондовете и на милардите от путлеристките “енергийни” проекти…….
  Все пак трябва да има няколко миларда за “апартаментиТЕ”, “вилиТЕ” и хасиендиТЕ във Барцелона, НАЛИ! Не може само с една “скромна” министерска заплата да се направят такива милионерски ВИГВАМИ за гарберокожите “партийци” и “шамани”, НАЛИ!
  А, трябват още повече миларди и за “опозиционните” ПОРЦИИ за “енергеика” доган и “енергийната партия” – ДПС, както и за “опозиционни” ПОРЦИИ за лоялните КРАСНОкожите “другари” ,като гергов ,…… все пак!
  Освен това още от милЮционерската “школа” МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА е “усвоил” ОСНОВНИЯТ милЮционерски “принцип” , че начальникът е ЕДИН, без значение дали е от властть , или е от “опозицията” ѝ!
  Така че за него НИКОГА НЕ е имало никаква “РАЗЛИКА” , кое ще се нарича власть ,и кое ще се нарича “опозиция”! Така го е “учил”, след това и неговият правешки подохранен – тато-ди-тути-каскети, НАЛИ! А и Кобурга – също!

 6. Симеон В., Шяпо!
  Готов съм да се обзаложа на 4 милиона паунда, че в България няма по-подготвен от теб по санкционният казус Дерипаска.

 7. Двама премиери. Осигурили са си място в историята. Единият със заслугите, без кавички, на Шампион на лакърдии, “усвояване” на евро и родни средства и въртене на дирника по всички азимути по света и у нас. Другият, въздигнал Великобритания от третостепенна сила, а-а да я гътнат миньорите, до първи партньор на САЩ като гробокопач на другата супер сила-ссср1.
  https://www.actualno.com/politics/borisov-njama-da-ostane-nenakazan-chovek-za-apartamentite-i-kyshtite-za-gosti-news_745646.html

  https://www.actualno.com/chronicles/margaret-tachyr-stava-pyrvata-jena-ministyr-predsedatel-na-obedinenoto-kralstvo-news_745642.html

 8. Колко е вярна поговорката “На страха, очите са големи”. Невероятно е, но е факт, в какъв сериал по-дълъг дори от безкрайният “Дързост и красота” са се вкарали в Мордор.
  Заслужава си четенето.
  https://faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/za-rusiya-ideyata-za-voynata-sas-sasht-e-vechna-no-veroyatno-nikoga-nyama-da-ima-takava

 9. Случайно попаднах на Борисов в „Панорама“. След две минути го премахнах, но един въпрос остана в мен. Дали все още има хора, освен разбира се Б.Василев, които да искат да са на една и съща маса с Борисов?

 10. И тази жалка кукла на конци – пожарникарят от Банкя – е премиер на България вече 10 години!??????
  Това няма как да бъде държава – един рекетьор с цялата власт!? Горката България!!!

 11. Pecпект на Стопанина и на колегата СИМЕОН В., които за сетен път показват, че няма крепост, която да не може да се прескочи от магаре с дисаги злато. И че интересите на корпорациите никога не са били интереси на нациите: като почнем от превоза на османската армия от венецианските търговци при обсадата на Константинопол, минем през маршала на полския сейм Вишньевский, продал се за 1,000,000 златни рубли, през другарите Гюс Хол, Енрико Берлингуер и Долорес Ибарури, “филантропът” Армънд Хамър и неговата канцеларска концесия с др. ленин, та до военният министър Ерню, канцлерът Шрьодер, генсекът Кофи Анан и аферата “петрол срещу храни”. Що пък дерипаска и пупи късото да правят изключения – иде реч за голям гювеч. То и санкциите cа някак “странни”, като “странната война” на Западния фронт 1939-40 г…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.