Когато архивите (не )говорят

Многократно съм заявявал, че едно от най-големите престъпления на българските медии през годините е отказът им да ползват архивите и да изобличават чрез съпоставяне с действителността лъжите на действащите властници. Трудоемко е, но е най-доброто лекарство срещу демагогията и лъжите.

В почти всички случаи дори няма нужда от съпътстващ коментар. Достатъчно е да излъчите кадри ( или да препечатете текст, евентуално и снимки) , които говорят обратното на лъжите на даден политик или “анализатор”, спекулиращ с късата памет на масовата публика.

Само си представете: тече от телевизионния екран интервю ( да не говорим пък ако е на запис) със самоуверен лъжец, облечен във власт и водещият казва в резултат на негово лъжливо твърдение: “ а ето какво заявихте по същата тема преди години” и му пуска откъс от собственото му изявление по темата. С помощта на съвременните компютърни технологии такава бърза реакция става все по-лесна от техническа гледна точка, но нищо подобно все така не се случва в българския телевизионен ефир.

Много ми се щеше да правим такова засичане със средствата на телевизията в БТВ в предаването “В десетката”, но се натъкнах на непреодолимо препятствие. Държавните медии, наслаждавайки се на монопола си над документирата истина за миналото, си бяха измислили забранителни цени на архивите.Частната телевизия БТВ, започваща от нулата през 2000-та година, не даваше дума да се продума да се плащат огромните суми на нейния конкурент БНТ, която се държеше като ревнива кокошка, седнала да мъти златните архиви, вместо да улесни достъпа до тях на данъкоплатците, с чиито пари се издържа. 

Беше се получило като при кучето и кокала: хем си го има , хем не го яде.  Изразих нееднократно това разочарование от екрана на предаването като водещ. В резултат моята съученичка Лили Попова ( и единомишленик в подкрепата си за демокрацията), която тогава беше директор на БНТ, престана да ми говори. До ден днешен – може да има и други причини, но поради невъзможност да я попитам правя това обосновано предположение. 

За БНР, която се беше превърнала в пропаганден рупор на моя душманин Георги Първанов и практически забранена за мен територия, да не говоря изобщо. А пък за БТА, чиито врати отворих за достъп до архивите ( най-буквално, когато наредих бившият служебен вход да бъде превърнат в приемна за публичен достъп до архивите през далечната 1990-91 ва година), още по-малко искам да “злословя” днес.  

И ето че моята мечта за медия, която да създаде рубрика с документално припомняне на миналото чрез архивите, се сбъдна. Сайтът на “Свободна Европа” го прави вече. Няма да коментирам дали редакторският подбор на извадките отговаря на моите очаквания. Само ще кажа, че често съм озадачен от този избор при богатите възможности на редакцията.

Такъв е и случаят днес с публикуването в “Свободна Европа” на текст от в. “Континент”. Придружен с факсимилие.

В. “Континент”, 16.05.1998 г.

“През 90-те в България процъфтява пиратското производство на аудио-визуални продукти и издаването на книги без уредени авторски права. Едва в края на десетилетието държавата прави плахи опити да регулира пазара. Интернет, с който се свърза следващият „пиратски“ бум, все още не е масово явление”. https://www.svobodnaevropa.bg/a/29936086.html

 

 

 

 

 

Като зна(е)м чувствителността на “Свободна Европа” по темата за ДС, веднага наострих очи: ето сега най-после някой ще засегне дълбоко (не)прикритата тайна за създаването на този вестник от наследниците на комунистическите тайни служби в българската журналистика през първата половина на 90-те години на миналия век. Поне две дузини от тях бяха “прогонени” от мен като директор на БТА, който с един подпис унищожи цялата мрежа на някогашните служби в чужбина, закривайки всичките 26 бюра на тези служби, легендирани като кореспондентски пунктове на агенцията в целия свят. 

Веднага след това започнах ангажирането на журналисти на свободна практика в някои европейски държави по начина, по който работят информационните агенции от чергата на БТА в Европа. 

Този път беше утъпкан от успешните практики на скандинавските агенции, или на агенции от държави с размерите на Австрия, Швейцария и Белгия. Техните директори ме бяха предложили да бъде избран през септември 1993 г. в Цюрих за първия източноевропеец, заел поста заместник-президент на Организацията на европейските информационни агенции. Пазя си факсовете им с тяхната номинация, която така и не се осъществи, тъй като правителството на Мултигруп, начело със съветника на Желев д-р Беров, крепено от Доган и цяла шайка мафиоти от зараждащата се организирана престъпност, успя да ме уволни ударно само 2 месеца по-рано. .

Вместо да продължат по този доказано пестелив, но достатъчно ефективен път, мои наследници на директорския пост в БТА предпочетоха след това да реабилитират другарите от службите. Реставрираха част от старите бюра на БТА в чужбина с държавни пари, отпуснати за тази цел. Но това е друга (?) тема…

Да се върна към “Континент”, за чието създаване и функциониране на загуба бяха профукани поредните скрити от публичността пари, отпуснати от задкулисието. Бях сред любимите боксови круши на реваншизма на ДС в “Континент” по онова време.  Е, рекох си днес, сега “ “Свободна Европа”, ще каже или покаже нещо, което да освети поне малко това поредно безобразие от близкото минало. Но…

Предпочитам да не продължавам. Не му отива на мъртвец да се обажда по адрес на медия, която е избрала да ме погребе на принципа, че е по-добре да не ме споменава, вместо да каже каквато и да било дума за него.  

Както в случая с моята съученичка Лили, така и при този случай трябва да не е случайно. Поради липса на някакво друго обяснение ( и елементарна човешка комуникация) избирам да си помисля, че тъкмо сянката на зловещото ДС е тази, която ги стряска в общуването с моята грешна персона ( нон грата). Обещавам да минавам на другия тротоар, ако се срещнем на улицата с някой от колегите от тази медия, за да не развалям на бившите си приятели CV-то в случай, че бдителни политкоректни граждани ги забележат да се поздравяваме. 

Апропо, не е чак толкова невъзможно ползването на истински интересните архиви от миналото в медиите  изобщо и конкретно в едно телевизионно предаване в наши дни. Убедих се в това по случайност. Попаднах на шегаджийски на пръв поглед клип на Иво Беров, излъчен от ТВ “Европа”, в който той се изгаври със запустели в наше време бомбоубежища в околностите на София ( и не къде да е, а в квартал Бояна).

Адашът, който е майстор на сарказма , съчетаващ текст и картинка, беше намерил начин да измъкне кадри от телевизионните архиви от времето на комунистическата пропаганда. Тя твърдеше кресливо с кадри “от мястото на събитието”, че в Западна Германия е избухнала американска ядрена бомба. По случайност и империалистическа немарливост, но е избухнала. И е нанесла съответните поражения на невинни жертви ( следват кадри на обгорели и облъчени хора). Най-сериозно!

Ефектът от този малък скеч на Иво Беров, наистина е бомбастичен дори за всеки неверник, смятащ, че лъжливите новини са някаква измислица на демокрацията днес. Изобличаването на фалшивите новини по този простичък метод постига  100 процента целта си. На демонстративния идиотизъм няма какво да се възрази, освен да му се признае идиотизмът. 

Значи може! Но за целта “някой” трябва първо да поиска. 

29 мнения за “Когато архивите (не )говорят”

 1. Към deaf:

  Не издържах изпита. Погледнах я и не разбрах какво да сравнявам между двете книги, като си признавам, че е едната не съм я чел, за да мога да я сравнявам с каквото и да било. Ако сте запознат и с двете, карайте направо и обяснете какво искате да кажете.

 2. В първата глава “Демокрацията стартира” от книгата си Андреев е успял да обясни невероятно ясно и кратко Прехода у нас. (Напомня ми на Стефан Цвайг донякъде.)Неблагодарна и мъчна работа е да се преразказва писанието на талантлив човек,затова оставям на читателите сами да прочетат въпросната глава.
  Докато книгата на Костов е крайно неясна и мъглива. И в краят на краищата човек нищо не научава от нея.

 3. И аз се надявам някой ден да публикуват снимката на РРадев като делегат на 14-я конгрес на БКП! Има достатъчно кадри и видео в архива на БНТ, в редакциите на тогавашната преса, сигурно и в БТА.
  За другата Ви тема, …. от година не отварям е-вестник. Не знаех, че публикувате там. Чета Ви тук и във Фактор.
  лек ден.

 4. Старо архиварско правило- информация да се запазва на поне две независими едно от друго места. Ако в БНТ е едното, другото независимо място е паметта на съвременниците. БНТ може и да се прави на разсеяна госпОжа, обаче нищо не би трябвало да спре хората да свидетелстват. И те го правят; не са един и двама “будни съвести” на обществото ни. Коментарите в блога Ви са от същото естесво. Като знам колко непоносимо е било социалистическото ми битие, няма сила която да ме спре да го разобличавам. За събитията след Десети съм още по-категорична, защото съм жив участник. Изгледах децата си по митинги и палатки пред какво ли не, нямам пропуснато нито едно гласуване – за СДС, ДСБ, Нова Република, сега ще гласувам с огромна надежда за Радан. Когато всички ние говорим, БНТ да прави каквото ще- истината винаги излиза на яве. Знам, че не толерирате лични нападки към споменати в статиите Ви лица, обаче ми се ще нещо да рекна. Имаше един период /правителството на СДС/, когато БНТ се управляваше от уж наши хора- Лили Попова, Светла “забравих й фамилията, на Ст.Илчев жената”, Невена Андонова. Тия трите мадами, обгърнати от плътни алкохолни пари нанесоха толкова големи щети на каузата на СДС, колкото и Велко Вълканов не би могъл да причини. Не се косете, че на улицата няма да ви поздравят. Алкохолът не прощава никому.

 5. За “Континент” не знам, напълно ви вярвам. А за “Свободна Европа” – поради добро възпитание не изричате цялата истина – не беше “журналист-милиционер”, ами на всеки журналист по 2 милиционери, отляво и отдясно, за по-сигурно. Ще спомена само съществото татяна ваксберг, дето отново е на седлото. С “папа” полковник от КГБ и полу-брат (мамаша русская, както си му е ред) на име аркадий, успешно внедрен в самия FINANCIAL TIMES. Гдето мърси медийната среда вече 15-тина години. Помня правденско-краснозвьодната жар, с която венцехвалеше “Син поток” още от чертожната дъска. То и затуй днес “Свободна Европа”, дето въртяхме до счупване копчетата на ВЕФ-а да чуем истината, кой я слуша? А FINANCIAL TIMES във всеки брой квичи за пари, щото, видите ли, качествената журналистика искала средства…

  Респект за статията!

 6. DEAF
  Извинявайте ,но какъв е този Андреев,политик,държавник или добър романист с въображение като Стефан Цвайг.
  Книгата на Костов е описание като най важният участник в прехода и не може да се нарече роман,Тя е свидетелства от първо лице.

 7. До DEAF:”Докато книгата на Костов е крайно неясна и мъглива.И в краят на краищата човек нищо не научава от нея.”Мдаа,интересно твърдение!Явно,освен DEAF(глух)си и BLIND(сляп).Хайде със здраве и не се отдавай на непривични за мисловната ти дейност разсъждения,които вкарват още повече неяснота и мъгла в главата ти.

 8. Пропуснах едно друго мое “любимо” журналистическо перо от прехода- Лили Маринкова. Никога няма да забравя с каква неизчрепаема злост и нападателност госпожата интервюираше Филип Димитров след “Боянските ливади”. И никога няма да й го простя. Няма съмнение, че Маринкова може много да разкаже за онова време и за участниците в преходНе следя кариерното развитие на госпОжата и на съпруга й драматург, но ако се случи да я срещна по някоя улица изобщо няма да се представя като възпитана личност.

 9. Всички сме свидетели до какво професионално падение и състояние на пълна безполезност е доведена БТА под ръководството на несменяемия генерален директор Максим Минчев и руската му съпруга Наталия! Достоен партньор на СБЖ с несменяем председател руската съпруга Снежана Тодорова!
  Вече никой не ползва “услугите” им, защото може ли да бъде “информационна агенция” нещо, което не информира и служи единствено за разпространение на руски хибридни дезинформации и нагъл шпионаж, но пък яко точи от българския бюджет ?!
  Акцент на дейността на БТА от дълги години е лъскането, близането, лигавенето, снимането от различни ракурси и цветополагането на руския паметник пред сградата им, КИЧОЗНО “реставриран” с двуглавия мутант преди десетина години. За кой ли път?!

 10. Ако не ме лъже паметта,”Континент”беше отроче на Вл.Костов-“Беглеца”на който се опитаха да подобрят внедряването на запад чрез фалшив чадър ала Георги Марков.Именно за него говори Т.Живков пред Кеворкян.Не казва Иван Костов,а само Костов-имайки предвид Владимир Костов,който се беше върнал тук и беше хит на опозицията срещу Живков.

 11. След публикацията за апартаментите на (журналистите в) Свободна Европа им се прави ревизия от НАП като физически лица. Така че не очаквайте чудеса.

 12. А какво да кажем с архивите на мадридския лъжец за 800 дни, след които да живеем в лаженство, както и за неговите ментори, клакьори, внедрители, подръжници, ласкатели и т.н., които разбиха демократичното и проевропейско развитие на България и ни върнаха в пещерния период на комунизма под друга форма (политически и финансов диктат) и зависимост от чужди държави, като Русия! А наивните български избиратели повярваха и все още вярват на тези лъже демократи и слуги на чужди интереси!

 13. По повод книгата на Иван Костов. Книги в които написаното се подкрепя с факти и анализи трудно се четат. И бавно. А измишльотини, лъжи не аргументирани се четат лесно,деаф като дезинформация ли да разбираме.”Кой да подкрепиме на предстоящите избори освен ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ -13.Мисля че са думи на Иван Костов.

 14. Факта, че Иван Костов отдавна е от политическата сцена на управлението и още по-отдавна от неговото управление в годините на прехода и непрекъснато се споменава (преимно от врагаве и зложелатели), а са “забравени” имената на редица имена през времето на прехода допринесли за забавянето и връщането ни назад в този преход (да не говоривм за пълния икономиески крах на държавата), показва каква ГОЛЯМА ЛИЧНОСТ е той! Някой спмня ли си кой бе Желев, Беров, Жан Виденов, Орешарски, Румен Гечев (който и в момента се изявява, като някакъв ментор, които спомога за фялита на държавата през 1987 г. и бе спрян при управлението на Иван Костов,),Орешарски и сегашния мутромилиционер? Добре, че въпреки всички тези съпротивителни сили, пак благодарение на ИВАН КОСТОВ сега сме в ЕС и в НАТО и се ползваме от благата на тази придобивка! Но за съжаление, много хора това не могат да го оценят и проумеят! Избора е ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ за нашето бъдеще развитие!

 15. De Profundis: Избирател, евроизбирател или за червената “справедливост”, която може да споходи всеки гражданин

  Родните социалисти се борят за европарламента, защото самата Европа ще им плаща, за да работят срещу нея

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-izbiratel-evroizbiratel-ili-za-shtastieto-koeto-mozhe-da-spohodi-vseki-grazhdanin

 16. #DEAF

  Андреев е описал кратко и наивно собственото си впечатление от събитията през 1989-1993. След това е направил плахи прогнози за близкото бъдеще, които звучат повече като закани и които не се сбъднаха. Стилът му е като на ученик, запален по Станислав Лем и Карл Маркс едновременно. Наивен до ниво “разговор пред блока”, по детски обобщаващ, Андреев пише в преливащи категории без да загатва някакъв исторически контекст, което е едно към едно в стила на докладчик от партийно-политическите беседи в редиците на БКП. На всеки 5-6 реда в иначе гладкия текст изпъкват марксистки неравности, от които на читателя му става ясно защо пише Андреев. Не може да повярва, че цял живот са му пробутвали двуизмерни глупости, които той е възприемал като Истина, върху която да гради живота си. Затова пише, за да оправдае безсмислието на времето, в което е преминал животът му. Но това е невъзможно.

  Иван Костов пише книга за процесите в България, неразривно свързани с процесите в Европа и в СССР. И това, което е описано в книгата, стои ясно за читателя в контекста на колосална историческа промяна, в края на най-мракобесната и човеконенавистна икономическа доктрина – марксизма. Стилът на Костов е повече от ясен, книгата е пълна с данни, които нямам основание да не приема за достоверни. Няма вайкане, няма добрите и лошите, няма оправдания.

  DEAF не може да изпълзи извън марксистко-съветските линейни модели на мислене. Затова книгата на Андреев му е “ясна”, а на Иван Костов му се вижда трудна, объркваща…

  Същият Андреев има и друга книга в читанката – нещо за неизбежния край на капитализма, или на Запада… Нещо в този стил. Прочетох 35-40 стр. УЖАС!!! Жалка текезесарска сказка с оптимистичен, но само при едно условие, финал. Карл Маркс вече е писал по тази тема век и половина преди Андреев… Нищо не пречи на Андреев да опита отново. И отново същата мотика.

  Понеже произвеждам стоманени и чугунени изделия, та да ви кажа – не е правилно да наричате марксистите “чугунени глави”. Чугунът е доста по-лесен за обработка.

 17. Станев,Веселине посочи поне ЕДИН факт от книгата на Костов? За да защитиш тезата си. Не за друго. Но наистина факт,а не предположения и хипотези. Например,Костов може да каже че от ДС и тайните служби на Русия са го заплашили да го убият ако не продаде най-голямото и стратегически ценно предприятие “Нефтохим” на Лукойл,тоест на Кремъл. И да посочи имена,този и този агент ме заплашиха. И така да се оправдае пред обвиненията,че е слуга на българските и руските комунисти.

  Към инж.Симеонов,
  800 дни са напълно достатъчни за един смел и умен държавен лидер за да извади от калта България.

 18. Вччера Мустафа Карадаья,каза ,че именно при управлението на ДПС и с помощта на Ахмед Доган България е станала член на НАТО и ЕС.Каква наглост и манипулация.Каква мимикрия,ченгето от ГРУ и ТРОЕН агент на ДС,Доган,наи верен привърженик на НАТО,Боже,пази България!

 19. Към К.Ганев:

  Само да добавя, че книгата на Иван Костов е информативна освен с обективните данни, които публикува, така и за собствената му позиция. Хубав, лош, но стои зад думите си. Това е добра основа за всеки, който иска да го коментира, защото може да го цитира достоверно.
  Сега завършвам прочита на биографията на Рейгън ( над 800 страници). Тя също е информативна, но е също и изповед,в която разказва живота си извън политиката.Класически мемоарен подход. Писана е ( в тандем с опитен редактор) със съзнанието, че е завещание в залеза на дните му. Това е нещо различно като “вътрешно видов” жанр в раздела мемоари.
  Костов няма такава претенция с неговата книга, а и е прав, доколкото не бърза да се разделя с аудиторията ( имаше на представянето на книгата му към него въпроси дали няма да напише втора част и той отговори, че зависи от успеха на тази книга).

 20. Към К.Ганев,

  икономиката на печалбата и икономиката на създаването на потребности са две различни и враждуващи КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ системи. Тази на печалбата е обречена на бързо самоунищожение,защото колкото повече печалба генерира,толкова повече нараства инфлацията. Докато “системата” гръмне! В античната древност Картаген е бил такава капиталистическа икономика на печалбата и затова бързо е залязъл. Днес се наблюдава същата борба между “печалбарите”,(финансовият капитал),и “потребителите/създателите”,(индустриалният капитал),в САЩ. Но да оставим настрана тези идейни спорове. Те не са интересни. Аз също категорично не съм съгласен с много от мислите и анализите на Андреев,но конкретно за Прехода той ясно обяснява ДЕЙСТВИЯТА на участниците в него. При Костов няма обяснения,там има само описване на случилото се.

  Към Красноселски,

  Ахмед Доган и ДПС наистина вкараха България в НАТО и ЕС,но със скритата цел да ги рушат отвътре. Ако не го бяха направили в България щяха да избухнат бунтове в стила на украинският мейдан. Доган,Станишев и другите комунисти все пак са имали поне малко връзка с реалността и са разбирали,че огромна част от българите жадуват с душата си да видят България в НАТО и ЕС,и затова би било страшно рисковано да тръгнат срещу това тяхно желание.

 21. DEAF е легендарен трол от форумът на Дневник. Запасил се е ,както винаги, с опорки и методички и сега е “командирован” при нас. Всички негоподобни досега тук си биха камшика след като никой не им се Фаща на класиката в жанра. КостоФФ е виновен за хала на днешна България, утре, кат се изчерпа темата открива фронт на американците. За начало, “Ама вие, защо биете негрите”.
  Бас ловя, че колкото и да бъде затапван последният пост остава негов. Така процедират защото тъй ги учат олгините.
  И те, така. Кой разбрал-разбрал.

 22. DEAF, оставете примитивната си марксидтко-болшевишка пропагадност за себе си и за вашите си дрОгари и таваришти.
  Всяко производство има нужда от капитал – финансов , производствен и човешки(пролетарски). Така че няма как да има “враждуващи капиталистически системи”, защото са взаимно зависими ,помежду си.
  И любимият ти болшевизъм, след 1917г., също открадна всичко от всичките поколения и “строеве” преди него, за болшевишкото “първоначално натрупване на капитал”, а след това продължи да краде и убива чрез Голодомора, “национализацията” и “колективизацията” и в СССР, и в НРБ. В допълнение са и 6-7 фалита на НРБ, в периода от 1944г. до днес!!!
  Освен това , освен тоталитарното заграбване на всички средства за производство и финанси преди 1944г., комунистическите ти вождове превърнаха всички хора в собствени “пролетарски” роби ,които да им работят в изостаналите си губещи заводи и вредни производства. И така те заграбиха, както целият финасов капитал, така и целият производствен и целият човешки капитал.
  П.П. Тук си написал ,че все пак при капиталистическата икономика има и печалба, докато при твоята марксистко-комунистическа планова икономика има само – ЗАГУБА и фалити, и за това НРБ фалира 6-7 пъти само през последните 70 години.
  Освен това не си прав за Картаген, той няколко пъти е успявал да се възроди дори след огромните загуби в двете Пунически войни , той успява да възкръсне от пепелта, и да има много по-просперираща икономика от римската, дори след войните. Започва тайно да създава огромен военен флот и още по-огромен търговски флот , отколкото са били преди войните, И тъкмо успеха на следвоенният Картаген принуждава Рим да му поиска картагенците да се преместят в безплодната пустиня и да оставят проспериращият си търговски център и да изоставят град Картаген. И естествено кртагенците отказват да изоставят своят проспериращ град , което води до последната тотална война на Рим срещу Картаген , и разрушаването му.
  Картаген е унищожен от Рим , а не заради капитализма си и желанието си да печели от това. Така че поне не намесвайте Картаген в платената си хибридна марксистка пропагадност……

 23. @DEAF Нямах предвид календарната фактология на присъединяването ни към НАТО,а идеологичната искренност на Ахмед Доган.Истинските и дълбоко законспирирани причини действително са разрушаването на структурите на НАТО и ЕС отвътре-руски троянски кон.Естественно с подържка от БКП/БСП.Нали са на една хранилка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.