Пеевски е точно 100 пъти по трудолюбив депутат от Хамид, според Хамид

Нали знаете защо в нашата държава един Хамид Хамид може да се държи като султан Абдул Хамид и да си приказва каквото си иска? Например, че колегата му Делян Пеевски върши сто пъти повече работа ( от него, както се подразбира). Защото не ходи на работа в парламента, а сред хората.

НА СНИМКАТА: Пеевски до 100 пъти по-малко трудолюбивия Хамид 

 

 

 

 

Преди да отговоря на риторичния въпрос да задам още един. Не е ли политически наказуемо да плямпаш за ходенето между хората във връзка с поговорката, че глупостта не ходи по гората, а по хората? Така звучи твърдението, че Пеевски върши точно 100 пъти повече работа от презрените депутати, които послушно натискат копчето в Народното събрание ( по израза на Хамид), т.е. 100 пъти повече и от Хамид?

Да, хващам се за думата. Защото няма за какво друго. Ако имаше дела, които да доказват тези думи, щеше да е укоримо хващането за думите. Но такива няма, не са видими и няма как да бъдат в рамките на тази фриволна калкулация. 

Като става дума за политика е нормално един Хамид да се равнява по най-успешните политически спекуланти, доказали своята ефективност. “Патриотичните” торбалани, с които ДПС плашат избирателите на ДПС и ги надъхват да се държат здраво заедно, си измислят мигрантски вълни и прочее несъществуващи страхотии за катерене върху гребена на тази вълна от избори на избори. Чудесен пример, нали. 

Защо Хамид да не може да “попреувеличи малко” също, за да се подмаже на човека с големите пари? Е, можеше да излъже малко по-умерено с похвала от рода на “ Пеевски работи много повече от депутатите в парламента”, но нямаше да е е толкова ефектно както калкулацията, че става дума за точно 100 пъти повече положен извънпарламентарен труд. С което печално известният като най-малко работещия депутат ( в историята на България) всъщност се оказва герой на капиталистическия труд.

Че тази риба се вмирисва откъм главата човек може безпогрешно да усети с носа си, стига да не е заменил нормалното си политическо обоняние с обожание.

Самият Борисов не само говореше (без)отговорно за очакван ужас от 10 милиона бежанци, а когато прогнозата му се оказа преувеличена близо 10 милиона пъти…спечели парламентарните избори. Така че Хамид е като невинен младенец на фона на примера на премиера. Разликата е само в това, че за Борисов Началника е на небето, ходи по водата и може да нахрани хората с една риба. Докато  началникът на Хамид се върна на земята и веднага започна лови шарани в парламента. Мълвата за неговите чудеса се разнася от апостолите на лъжата. 

34 мнения за “Пеевски е точно 100 пъти по трудолюбив депутат от Хамид, според Хамид”

 1. ДА ЖИВЕЕ пРЕМИЕРЪТ В СЯНКА НА ЕМИРСТВО БЪЛГАРИЯ!

 2. Великолепно есе!
  И хамид хамид от Долно Нанагорнище и корпулентният пееФски са БОКЛУЦИ! ДГД!

 3. Времето освен че тече но и напредва.
  На 7 юни от 15,30 часа в Софийският Районен Съд Наказателно отделение на бул. “Скобелев” 23 е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. с жалбар георги жеков – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова – очаквана зала № 28.
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Стопанинът на БЛОГА НИ на място, с присъствие. Аз съм осигурил (засега) да ме представляват 2 приятели и една рожденничка.

 4. Един хубав ден за българската диверсификация !!! 🙂

  Интерконекторната връзка България-Гърция е готова

  https://www.bgonair.bg/bulgaria/2014-05-29/interkonektornata-vrazka-balgariya-gartsiya-e-gotova?fbclid=IwAR2KJya2-rKvyYXuk3ErK_G5waguoTAcKE5s26e_dN5xs5_ZWGoleYMaSU8

  Теменужка Петкова: Пристигна танкерът, който ще достави първите количества втечнен природен газ от САЩ

  Тази доставка стана възможна благодарение на договора, който „Булгартрансгаз“ сключи с доставчика „Колмар“

  https://www.faktor.bg/bg/articles/temenuzhka-petkova-pristigna-tankerat-koyto-shte-dostavi-parvite-kolichestva-vtechnen-priroden-gaz-za-balgariya-ot-sasht

 5. към SMS:

  Доколкото разбирам, руснаците ще купуват щатски газ, ще го складират в собственото си хранилище в Чирен, а след това ще ни го продават на същите цени. Или не съм прав?

 6. Хвала за виртуозната статия! Не само силно, но и стилно и истинно.Размах на мисъл и жонглиране със словото -висша степен на професионализъм!

 7. Така е у нас, всеки може публично да изплещи всякаква глупост. Ако се изразява на диалект, още по-добре. Обяснява се, че така му идело отвътре, откровен бил, ‘па и непосредствен. Ще рече “народен” като салама и онази отврат каймата. Тази еднодневка Хамид Хамид ще се помни точно толкова, колкото се помни един друг депесар Кадир Кадир, дето бил ходил на концерт на Дюран Дюран в Баден Баден и пътем хапнал кус-кус. Изцепките на Б.Б обаче би трябвало да са с доста по-дълъг срок за помнене. Щото днеска например Б.Б отново е облъчил дръжките на микрофоните със сентенцията: Магаре да бях сложил, магаре щяха да изберат. Тази мантра срамежливо се прокрадна още при избора на Плевнелиев. По-гръмко и по-безсрамно бисерът с магарето се изръси отново около последните президентски избори. Е, видя се, че ни магаре, ни коза се избират току тъй от нищото, особено ако по кремълски съображения не държиш да спечелиш. Обаче и днес да ми се подпира на тая “магарешка” патерица, вече е прекалено. И парЕот да бях, нямаше да го пОнеса.

 8. Y SMS
  Това добре за природният газ от танкерите,но какво ще правим заявеният и платен руски газ няма ли да ни е в повече ? Защото цената на топлата вода и парно от юли скача?

 9. @ SMS& ТОДОР ТОДОРОВ:
  Образцов фейк и поредната профанска изцепка на теменужената министърка. Вчера беше поредната първа копка, утре вече ще разтоварваме първия танкер от САЩ?!
  С подобни лакърдии будалкат /диверсификационно/ природонаселението вече седем години. А, че няма нищо общо между гръцкия терминал за втечнен газ и българската интерконекторна връзка, на теменужката кой, кой да ѝ каже?…
  Пък и технически неграмотните бръщолевения на квадратнотъпата и банкянския инженер са елей за баба Гицка от Долно Нанагорнище и две трети от електората на ГЕРБ. Останалата една трета се прави на нечула и неразбрала и кряка колко бил боко дясноориентиран проевропеец и пронатовец и само да поиска , още от утре ще ни достави “американскА газ”. Само дето не иска.
  Така, че интерконектори с Гърция и Румъния – на кукуво лято. Освен ако не се изчерпи търпимостта на Столтенберг.

 10. “Поетика” на Аристотел съдържа най-ранната известна теория за произхода на гръцкия театър.
  Според него, трагедията е еволюирала от дитирамби, песни, възпявани всяка година на
  Дионис в Дионисия. Дитирамбите са започнали като диви импровизации, Поетът Арион ги превръща формално в разказ, изпълнен от хор, някъде 600 години пр. Хр.
  “Когато правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат”, казва премиерът Бойко Борисов.
  Cпор да няма, Бойко по-добре ги разбира тия работи, нo защо, “да бях”….,досега уволни толкова магарета, назначени лично от него, че си струва да се замисли, той какъв е.
  Hародонаселението нe сме нещо повече, щом ни водят колкото могат, накъдето им хрумне.
  Пеевски и Карадайъ, бяха “заличени” от ЦИК като законно избрани пишман-евро депутати, и си остават бамбашка местни. Може би e противозаконно, но от кога у нас законите са проблем.
  Дотук добре, единствения пропуск е, че Аристотел не споменава произхода на трагикомедията.

 11. Тръмп не желае да вижда кораба с името на сенатор МакКейн, а в същото време постоянно се подмазава ,като подлизурко на своят вербовчик Путлер:
  https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2019/05/30/shanahan-probe-uss-john-mccain-incident-during-trump-visit-japan/1283729001/
  https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/30/out-of-sight-white-house-reportedly-steers-uss-john-mccain-away-from-trump

 12. В раззия има много, открай време, сладка сентенция: “Цар не настоящий” или казано на оригиналният български-цар-менте.
  Вижте какво изкопах за ввХУЙЛО. През 2005г. когато е бил на 52г. отказва покана да кара кънки защото просто не може. Сега, не само се “вози” с тях ами забива по 10 шайби на екс световни звезди. И “забрави” немският и мина ма английският който го учи пи ситсемата на Баце. “Стигна и до до под кривата круша” и то без конгречулейшънс.
  “В Челябинске Владимир Путин выпил бокал пива и отказался кататься на коньках: «копыта разъезжаются»”, газета Факты 19 мая 2005 года:
  “Знаменитая спортсменка встретила высоких гостей на льду и поинтересовалась, умеет ли Владимир Владимирович кататься на коньках. «Приемы дзюдо знаю, на самолете летаю, на КамАЗе могу проехать, а вот на коньках не умею. Это не для меня. Копыта разъезжаются!» — пошутил Путин.”
  (https://fakty.ua/57253-v-chelyabinske-vladimir-putin-vypil-bokal-piva-i-otkazalsya-katatsya-na-konkah-quot-kopyta-razezzhayutsya-quot)
  ——–
  Путину было 52 года и он не умел стоять на коньках. Теперь ему 66 полных лет и он играет в хокей, забрасывает шайбы.
  Про то, как Путин забыл немецкий язык, но овладел английским, которого ранее не знал, можно не говорить.
  Царь настоящий?!.

 13. Руснаците може и да купуват американски газ по евтина цена и да го складират в Чирен,но след това ще ни го продадат по руска -по висока цена и теменужката ще плаща като поп.Нали все още помните какви ги приказваше за Белене и т.н.

 14. Към SMS:
  „Висококомпетентният” източник на тази информация е „световно известният експерт” по темата – Владислава ПЕЕВА. Преди да се впусна в тълкуване на „компетентната „ ѝ и „обективна” информация, едно кратко предисловие за некомпетентните:
  – Настоящият годишен внос на природен газ в България е прибл. 2800 милиона куб.м.
  – Прогнозното количество за 2025 година е около 5000 милиона куб.м.
  А сега – какво всъщност ни казва „експертът” ПЕЕВА, в малко по-подреден вид:

  1. След 01, юни, т.г. гърците ще разтоварят на терминала си „Ревитуза” американски танкер с втечнен природен газ.
  2. От години съществува еднопосочна, двустранна газова мрежа „Сидирокастро – Кулата”, чийто капацитет към 01,април,т.г. /няма нищо общо с всякакви хъбове и интерконектори бойкови – БМ/ е бил увеличен /от гръцка страна/ от 1600 на 1800 млн куб.м. год.
  3. Миналата година гръцката компания ДЕПА е спечелила у нас търг за доставка /разбирай – продажба/ на 144 млн куб.м. природен газ / 5% от годишната ни потребностднес и 2,8% към 2025 год./
  4. Впоследствие /след приключилия търг – БМ/ се появили две нови компании-кандидати – българската/?/ ДЕКСИА и холандската /?/ КОЛМАР, които предложили доставки/продажби на по-ниски цени и понеже „Булгаргаз” не била задължена да провежда търгове за доставките” /?/, взела та сключила договор с КОЛМАР; тук ще си позволя кратък коментар – чия ли собственост е тази българска фирма ДЕКСИА, която иска да продава природен газ на държавата ни /да не би да се окаже на г-жа Кутева, или Нинова, ей?/, а дали пък смотаните „византийци” спечелили търга, няма да си потърсят неустойката?
  5. Всъщност холандската КОЛМАР ще ни продаде 90 млн куб.м. газ по договора за вече изтеклото второ тримесечие, собственост на американската компания ШЕНИЕР.
  6. Доставката на останалото договорено количество /54 млн куб.м./ за трето тримесечие от КОЛМАР ще бъде собственост на БРИТИШ ПЕТРОЛЕУМ.
  Както се казва, „До тук – добре”. Не мога да проумея обаче, къде е новината? Защото кратка справка показва, че от 2012-та до днес България ежегодно внася от 2 до 7% от потребностите си неруски природен газ, терминалът „Ревитуза” е новина от по-миналата година и не е наша заслуга /боко нито е правил първата му копка, нито му е рязал лентата/, а газовата мрежа „Сидирокастро-Кулата” може и да се превърне в интерконекторна, ама още не е. Мисля, че най-съществената част от съобщението на „експерта” ПЕЕВА се съдържа накрая:
  „Осигуряването на тези количества /90 от общо 2800 – БМ/ е втората стъпка по реализацията на проекта, след като „Булгартрансгаз” успя да сключи договор с ГАЗПРОМ за внос на природен газ у нас за Турски поток към Сърбия …”
  Накрая „експертът” тържествено заключава: „Всичко това показва, че пътят, по който върви правителството в посока диверсификация и либерализация на пазара и правилен …”
  /Следват бурни овации от страна на целокупното българско природонаселение, в лицето на всички гербери и … баба Гицка от Долно Нанагорнище – БМ/.
  Познавам и още един ЕКСПЕРТ по темата, при това – овластен. Казва се Иванов. И е много син и много десен…Дет се казва не е моя работа да му върша работата

 15. Нека бъдем коректни. Това, че кораба е с името на сенатор МакКейн, не означава че е кръстен на сенатора, а на флотски адмирал!

 16. @ Павел Тинков
  Вероятно имате пред вид доц.Иван Иванов от КЕВР?
  Наистина би било полезно като енергиен експерт на ръководна длъжност Иван Иванов да обясни на българските граждани кое е доброто и кое е лошото, кое е истина и кое е лъжа в публикуваните информации.
  Мен лично много ме шокира един пост тук, който твърди, че Чирен бил вече руски ?!
  Преди време така се промъкна информация, че новооткритото газово находище в Девенци, Плевенско, било купено от “Газпром”, който веднага го запечатал. Опровержения и коментари от институции или медии нямаше.

 17. Eврокомисията и експертите – против тръбата на “Газпром” в България срещу €1,4 млрд.
  Руснак под санкции и фирма на “Коза ностра” ще строят “Турски поток” в България

  https://bivol.bg/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%81.html

 18. Тук всички приехме че тоя дУпетатин-хамид хамид е “похвалил” пееФски, но всъщност е точно обратното, той всъщност иска да се сравнява с “най-успешният” “млад” “бизмесмем”!!!
  Защото ,ако приемем че пееФски е 100 пъти “по-трудолюбив” от хамид хамид, то това означава ,че е пееФски е свършил 100(СТО!!!) пъти повече работа от хамид хамид! НАЛИ?????
  А както знаем нито ДПС , а още по-малко хамид хамид са свършили нещо “полезно” през последните 30 години, ….НАЛИ!
  Следователно ,след като хамид хамид НЕ е свършил НИЩО, до сега , то излиза че пееФски 100(СТО!!!) ПЪТИ по-НЕуспешен “млад бизмесмем” от хамид хамид , НАЛИ!!!
  Но от друга страна, ако хамид хамид е искал да се “самопохвали”, като казва че е 100 пъти по-малко “трудолюбив” от пееФски, то тогава можем да приемем ,че хамид хамид има поне най-малко 10 милиона лева, което е 100 пъти по-малко от над 1 милиард на “преуспелиЯТ” “млад” “бизмесмем” пееФски ….НАЛИ!
  А откъде хамид хамид има над 10 милиона, след като цял живот е само един от дУпетатите на ЕТНОенергетикЪТ-доган , и е получавал само по една дУпетатска заплата?!?!?
  Излиза че хамид хамид ЛЪЖЕ, защото или няма над 10 милиона, или е ПОВЕЧЕ от 100 пъти по-малко “трудолюбив” от “успелият” “млад” “бизмесмем” – пееФски ….НАЛИ!!!
  Ако хамид е 1000(ХИЛЯДА!) ПЪТИ по-малко “трудолюбив” от пееФски, то хамид хамид трябва да има поне 1(ЕДИН!) милион …..КЕШ!
  Ако хамид е 10 000(ДЕСЕТ хиляди!) по-малко “трудолюбив” от пееФски ,то тогава хамид хамид трябва да има поне 100 000 в своята сметка в някоя банка….НАЛИ!
  А ако хамид е 1 000 000 по-малко “трудолюбив” от “уапелият млад бизмесмем” пееФски , то тогава хамид хамид трябва да е спестил поне 1000 лева, но дали???????……
  А може би въобще НЯМА смисъл да говорим за “трудолюбието” на хамид , след като той си го “сравнява” с “трудолюбието” на пееФски , НАЛИ!!!!!
  Или пък хамид е искал само да подскаже че пееФски си има поне 100 дУпетати, като него, в парламенТа , които да го “заместват”, и за това няма нужда да си прави труда да се поява в пленарната зала ….????

 19. Павле, чудесна работа! Шапо!
  НАШИТЕ ХОРА да го ползват кат помагало при редките си телевизионни изяви. Да действат на принципа на Мирча Кришан с неговата “краставица”.

 20. @ SMS:
  Не само Чирен. Не трябва да се подвеждаме по страната /банките/, от която идват парите. Капиталът няма националност. Всички мръсни пари, изнесени от Мордор минават по един или друг начин през регистрирани в Щатите и ЕС компании и банки. Дори българска да е фирмата, придобиваща тлъсто /стратегическо/ парче от икономиката ни – проверете връзките на новите собственици /и управляващи/ с проруските НПО у нас и реакцията на пеефските медии.
  Преди години журналист беше попитал Кръстника на руската мафия в Чикаго – Мурат Балагула, защо трескаво инвестира в американската енергетика. Отговорът /предавам по смисъл/ беше:
  Мина времето, когато се залагаше на хазарт наркотици и проституция. Днес, който владее енергетиката на една държава, владее държавата.
  И след 1990-та, благодарение на активното присъствие на петата колона във властта и поддръжката на полезните идиоти-русофили, независимо от формалното си членство в ЕС и НАТО, България е де факто под руско робство /присъствие, зависимост, владичество/.
  Не търсете “леви-десни” – разделителната линия е Русия – Запада.

 21. Пак към SMS:
  “Привидната бъркотия у нас е част от един голям проблем: Русия се опитва да ни превърне във втора Украйна, като залага на изградената от десетилетия сплотена група негодници. Ако не се сещате кои са, можете да ги познаете по това, че защитават нейните, а не българските интереси. Нищо чудно – те дължат всичките си богатства и доброто си положение на Русия. Когато преди три четвърти век обяви война на България и я окупира, Русия предаде властта в държавата на най-склонните да продават родината си индивиди. Днес техните наследници изпадат в умиление, когато кажат „Москва“, „славяни“, „Путин“, „Великата Русия“, „Октомврийска революция“ .
  Не искам никого да обиждам, но формулата на комунизма е много проста. Той е комбинация от нисък морал и нисък интелект. В най-ласкавия за него вариант хора с нисък морал водят за носа хора с нисък интелект.”
  Кънчо Кожухаров

 22. @ Павел Тинков,

  ВСИЧКИ днес, г-н Тинков, които сме потопени в аквариума на дезинформационна среда, която обитаваме, сме принудени в името на самоуважението и оцеляването си да опитваме да се доберем до истината, обикновено чрез наблюдение и анализ на опосредствани, производни и странични признаци като “специфична” политика на гравитиращи около нещо NGO, тенденции на поднасяне на информацията в свинските медии у нас, които обикновено твърдят обратното на истината, биографията, необяснимите “симпатии” и “заможност” на властимащите и т.н. Онези, които участват в създаването на днешната реалност, до един НЕ са заинтересовани да ни поднесат истината за нея “на тепсия”, което налага да се потрудим ЗАЕДНО като потърпевши.
  Ако някой си мисли, заслепен от високомерие, че поради гениалност или късмет, се е добрал до съвършена истина за ставащото у нас, най-вероятно греши! Затова, като “редови” гражданин, аз лично предпочитам да се придържам към “баналните” принципи на Сократ “Аз знам, че нищо не знам” и най-вече на Рене Декарт “Подлагай всичко на съмнение”. Често ми вършат работа!

 23. към ВЕСКО:
  Веско , това прави още по-отвратителна постъпката на твоят любим оранжев КЛОУН- Тръмпутин!
  Не стига че е ФАЛИРАЛ около 10 пъти, не стига че не си е подал данъчните декларации , защото е най-големият данъчен МОШЕНИК , на всички времена, но оранжевият смешник е искал да скрият зад брезент ИМЕТО на сенатор МакКейн върху кораба, ето това е истината.
  Докато сенатор МакКейн е бил във виетнамски плен , твоят оранжев дибил се е измъкнал от военна служба във Виетнам , а сега се прави на най-големият “американец”. Виждаш ли ОГРОМНАТА разлика между велият МакКейн и путинската подлога – Тръмп.
  МакКейн ОТКАЗВА да се освободи от виетнамският пленнически лагер , за да не обслужи виенамската пропаганда. А в същото време ДЕЗЕРТьОРЪТ Тръмп се е скатавал, а сега продължава да лъже американците ,че е едва ли не някакъв велик “спасител” на САЩ.
  А истината е съвсем банална , Тръмп е просто удобната кукла на конци , защото най-малкото е данъчен МОШЕНИК, освен това е и зависим от Путлер ,за което трябваше да бъде изгонен от Белият дом, но партийните сметки и статукво са по важни за републиканците, които се крият зад него.
  Тръмп беше избран с подкрепата на петролният и индустриалният капитал , и с помощта и изборните фалшификации на неговият вербовчик Путлер. Това е истината. Дори Ким Чен Ун го направи за смях пред целият свят, защото е под нивото дори на корейският диктатор в международните отношения !
  И накрая , вие “тръмпистите” въобще правите ли разлика между героят МакКейн и скатавката Тръмп, или сте само хибридни тролове от петата колона на Путлер в САЩ???

 24. От доста време ме гнети някакво “еретично” чувство, че и САЩ таят не по-малко желание от путинова Русия да разбият Европейския съюз, за да си вземат онова, което им “принадлежи”, като UK напр. и не е случайно, че твърдо подкрепят Брексит. А останалото, на изток, Путин и вълците му го яли! Май само Макрон им се опря и даде публичност на “интимното” предложение, отправено му безцеремонно от Тръм като към проститутка, Франция да излезела от ЕС и после да си сключели изгодни двустранни договори… Но тъй като тези щатски щения са твърде “неморални” за пред света, (за разлика от някои евроазиатски хищници, САЩ държат да са и “морален стожер!”) ще хвърлят вината и нечистоплътността на щенията си върху побъркания рижав идиот. Сигурно затова го избраха, затова и не го махат! (Е, не може да се отрече и искреното желание на Путин да помогне на процеса, за да си върне евроробите в сибирския концлагер.)
  А нашите джамбазки магарешки, атакистки и др. радетели за “Европа на нациите”, отровно ГМО, сътворено в путинските лаборатории, “прихванати” от нестинарски патрЕотизъм, вместо да отиват в Брюксел да се борят за още по-пълна европейска интеграция и да допринасят за силата на ЕС, тъпо и упорито наливат вода в чужди “мелници”.

 25. PCE, за мен, предполагам. че е валидно и за Веско важи максимата на Сократ: “Платон ми е приятел, но истината ми е по-скъпа.”
  Вярно е също, че Доналд Тръмп накървя окото при всяко напомняне на Великият Джон Маккейн. Да се свети името му и когато един ден, много мина, мъничко остана, най-сетне гражданско ни общество се превърне в “незаобиколим фактор” трябва и вярвам, паметник ще се издигне на легендарният сенатор и герой от войната във Виетнам.

 26. Нито газът и петролът,корупционно дарен от олигарсите с червени куфари са руски,нито ламарината в нашата армия е руска!Всичко е пародийно копие на западните проекти!Има толкова много руски журналисти и карикатуристи,които са изтипосали руснаците като викинги с кораби на които са с нахлузени ушанки,и като азиатци със”славянски имена”!Това е истината за Русия!Те са едни измамници и крадци,които се правят на приятели!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.