Експеримент доказа: може да се уплаши куче (с) кренвирш

Летният сезон може и да е провал за българския туризъм поради силната конкуренция на по-добрите в бранша, каквито са южните ни съседи, предлагащи по-добри условия на българите – особено в областта на услугите. Но все пак си оставаме ненадминати в творчеството, адресирано до българския турист у нас чрез надписи, “реклами” и забранителни табели.

В един варненски музей са си направили труда да съберат някои от бисерите на социализма в областта на демонстративното тъпоумие, украсяващо НРБ чрез лозунгите, напътстващи гражданите и селяните  – от сферата на борбата с дамските въшки, до препоръките към трудещите да се трудят. Предполагам, че другарите и другарките от едно време биха казали с презрение, че на прасетата ( в днешно време ) не бива да се хвърлят  такива бисери, защото няма да ги оценят. Но насред чумата по свинете по-добре да не засягам  болната тема.https://dnes.dir.bg/na-fokus/drugarki-i-drugari-dayte-da-dadem

Само една забележка встрани: като стана дума за чумата, явно не сме се отървали от османското си минало и дори сме деградирали спрямо него по въпроса за чумата ( по свинете, слава Богу). Султаните са губели огромен брой поданици от вилнеещата чума поради отказа на османците на възприемат европейското откритие, че тази вносна  епидемия може да бъде спряна само с карантина. Последната чума ( по хората) в Европа била овладяна в Марсилия през 1720 г., докато в Османската империя тя продължавала да покосява ( предимно мюсюлманското население в градовете ) още близо два века.

Бедствието е било една от причините Османската империя да изостане от Европа драстично и по население. Само християните, изтласкани или оттеглили се в планините, се спасявали чрез (само)изолация и в крайна сметка броят им нараснал в пъти в края на османския гнет и това станало една от причините за изпреварващото развитие на районите с християнско население. 

Но да не се отплесвам от заявената по-горе тема…

Сезонно съм отбелязвал и друг път някои “попадения” на черноморския ни хумор – по-скоро наивистично ведър, отколкото черен. Например в Созопол предлагат “тройки” на клиентите. Ще рече – стаи с три легла. А в сметката в ресторанта като нищо ще ви включат БМВ ( именно изписано с главни букви). На смайващо ниска цена. Все пак става дума за бутилка минерална вода.

“Най-любими” са ми надписите на нещо като руски език. Щом сме им дали буквите, защо да не си ги вземем обратно и да си ги подреждаме както си искаме – нали сме им учители! 

Пък и те ни не щадят. Млад барман в руски хотел ( както всички го наричат, независимо, че е на все още българска територия) , който скучаеше край един басейн, ме упъти към банкомата по-скоро с жестомимичен превод, отколкото с думи, след като ме сметна за малоумен, тъй като не го питам на руски. 

Първата работа на нашенски продавач на шапки край плажната ивица, забелязал интерес от моя страна, беше да ми каже, че “може попробават”. Попробах и се купих сламена имитация, предимно с цел да си направя снимка как стоя с шапката край пътя като просяк в собствената си страна. Не че някой оцени хумора ми…Пък и наистина не е смешно, признавам. 

 

 

 

Успях само чрез моя малък скеч с шапката да изплаша ( без да искам) относително млада рускиня, която разхождаше кученце порода кренвирш с крака. Като видя коленичилия луд с шапката в ръка забърза крачка и подгони кренвирша по-далеч от опасния слънчасал субект. Куче с кренвирш може да не изплашиш, но куче кренвирш с човек- може, като се убедих лично. Явно гостенката не беше разконспирирала табелата със съкращението МПС ( пояснявам по-долу), нали идва от страната на ДПС ( Дорожно-патрульная служба) , както в Русия се нарича КАТ. Какво ли още си е помислила: “тия братушки само знаят да просят от нас”. Макар да не ми е известно български просяци да се натискат на тълпи да ходят в Русия, какъвто  е случаят с притегателна сила на ( Западна) Европа за тях.

Права ще да е била да мисли рускинята така, ако се съди по околната среда. Над руския хотел се развяваше руско знаме. Имаше и българско, но отсъстваше европейското, както на други подобни агитационни места у нас, на които се очаква демонстрация на лоялност към омразната на Путин европейска символика в духа на официалната политика да си бъдем добре с всички  но най-вече с Русия). Руско-българската дружба се вееше двустранно, за да се знае кой е платил масрафа.

 

 

 

 

 

“Имали бол пари, платили”, както е казал в подобна измекярска ситуация Бай Ганьо, когато се направил на луд докато спътниците му купят билет за влака. 

 

 

 

 

Снимах се наблизо с табела, която (ми) забранява да си докарвам МПС-то и животните на плажа. За мепесето и без това беше ясно, че няма как да издрапа точно на този офроуд терен, а животни, освен някои оскотели от препиване в жегата двукраки, не се виждаха на километри. Вероятно се имаха предвид домашни високо проходими любимци ( крокодили, например) ,  които не са желани от концесионера. И правилно, опитайте да накарате крокодил да си плати за чадър и шезлонг, които не желае да ползва. Да си стоят крокодилите затворени в хотелската стая, вместо да плашат овцете, скупчени под чадърите. 

Замислих се какво ли щеше да стане ако не бях намерил на кого да оставя любимите на семейството зайчета и ги бях донесъл на плажа – отстрел или арест ги ( ни) чакаше?

И така, спазвайки правилата – писани и неписани, си починах от злободневието на политическия коментатор. С нови сили се захващам да злословя по обич(ай)ните теми, зареден с придобитата по индукция енергия от братята по перо, автори на табели и предупреждения да не се къпем на места, на които непрекъснато се къпят стотици хора.

“Добро пожаловат”, т.е добре се пожалих, така да се каже !

16 мнения за “Експеримент доказа: може да се уплаши куче (с) кренвирш”

 1. Смях през сълзи. Попаденията следват кат откоси на най-революционната картечница на всички времена и народи-“Максим”.
  И верен на себе си Иво, случайно или ДА си е показал рогата И на “русофоб”.
  “Успях само чрез моя малък скеч с шапката да изплаша (без да искам) относително млада рускиня, която разхождаше кученце порода кренвирш с крака. Като видя коленичилия луд с шапката в ръка забърза крачка и подгони кренвирша по-далеч от опасния слънчасал субект. Куче с кренвирш може да не изплашиш, но куче кренвирш с човек- може, като се убедих лично.”
  БЕЗСМЪРТНА сатира! На мах! Конгениално!

 2. В навечерието на изборите за европарламент съблогаря АСЕН сподели опита си на наблюдател от предишни парламентарни. Имаше скептици, че е попресолил. А сега да видим какво ще кажат на долното журналистическо разследване.

  “Осем са българи, трима са цигани. Но точно един от циганите взривява блаженото спокойствие с неочакваното признание:
  – Аз пък гласувах по съвест. Предлагаха ми пари и не ги взех.
  Шокът, който думите му предизвикват, е неописуем.
  – Не взе парите?
  – Не ги взех.
  – И без пари гласува?
  – Гласувах.
  Настава неловко мълчание.
  И тогава един от българите гръмогласно се провиква:
  – Абе, циганин с циганин! Утре че те викнем да ми изореш нивата и нема да ти платим, щом не взимаш пари!”

  https://offnews.bg/razsledvane/edno-kafe-i-50-leva-resto-ili-kak-prekrasniat-severozapad-prodade-gla-704603.html

 3. Една от любимите ми житейски философски опорни точки е, извинявам се, че за н-ти път я пускам но случаят го налага:
  “В животът няма случайности. Има не опознати закономерности.”
  Някой да възрази, че Баце в прослуватата си реч в Чикаго преди има-няма петилетка обвини за несретата у нас качеството на матРияла. Той явно е гледал долното минута и половина интервю на полит гуруто си пут.ин в далечната 1996г., га звездата МУ изгряваше в което “прогнозира”, че руският народ благодарение на непоправимата си менталност е обречен на тоталитаризъм. Много ги тегли друг(и) да решава(т) до пълна намеса в личното им пространство вместо тях.
  И ти да видиш, Бочко майсторски го е префасонирал на родна почва.
  /://www.youtube.com/watch?time_continue=90&v=DkUUAsZx-oo

 4. И пак четиво за „вето”-резидент румко, боко тоже
  („лавров – най-великият”, „никога лоша мисъл срещу русия”, „само чайки, катамарани”… какво удобство, каква Надупена услужливост,.. ха ха ха)

  Сърбинът Растич (и той като сайдер „войвода” тука) на снимка заедно с руския военен аташе в Белград полковник Андрей Киндяков (офицер-шпионин от ГРУ, такива правеха и правят нашенските атака и алфа, на същия нашенски руски сайдер).
  Същият сърбин е замесен в неуспешния преврат в Черна гора ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА УБИЙСТВО НА ПРЕЗИДЕНТА МИЛО ДЖУКАНОВИЧ и поддържал тогава дълга „приятелска” връзка с военния аташе на Русия в Белград
  (румко не е цел за русняците като Мило, той си е руски човек, няма да го тровят или трепат, такъв им трябва, кон в НАТО!)
  Сърбинът продължава да е в издирването на прокуратурата на Черна гора – страна „от НАТО” ли беше май?
  Прокурорът на Черна гора лично отправя обвинение, по телевизията срещу Растич, за участието в преврата.
  Прокурор на държава, нали. Не чайко-цацо-гешо изчадие.
  https://en.lb.ua/news/2017/01/07/2789_montenegro_coup_participants_ties.html

  Сръбкинята Немайна, и тя издирвана от прокуратурата на Черна гора.
  На снимка заедно със с. лавров, велик най-велик външен човек в света (по боко, том II-и)
  Замесена в опита за преврат и убийство в Черна гора.
  И тя руски човек.
  Трите жени на снимката с Немайна, както и оня Растич отгоре, са членове на сръбската Заветници: нещо като лайно-мешаница от сайдери + алфи + „националисти” + наши (техни) + воля + сила + „национал-фронтоваци” + „православни” + аркани.
  (Това е новото полит-амплоа на русия: след 70 години използване на велик комунизъм, сега е велик „патриотизъм-национализъм-„православие”-дугинизъм”. Още 70 години?)
  Но не! Тия не са „екстремисти”. Те са си наши. За тях цацо и гешо не обелват! Матрицата е единна.
  https://www.rferl.org/a/montenegro-coup-plot-suspect-instagram-lavrov-ristic/28176472.html

  Руски „дипломати”, начело с „великия” лавров.
  Лавров на посещение в Белград. Прави срещи със същите Заветници, т.е. със същите техни наши (каквито и руските наши, каквито и нашенските наши).
  Тия „не са екстремисти”, ей, чуйте добре!
  Ние и вие сме „екстремисти”, Христо и Иво, Илиян и Методи, хиляди подкрепящи – всички попадат в „екстремисти”!
  Нов прокурор тука (нова прокуратура?) – ново амплоа??
  https://ru.krymr.com/a/28176102.html

  Началника Александър на сръбските националисти Вълци се фали да е близък с приятели в Министерството на отбраната на Русия. Дето е ГРУ.
  Александър е използван пряко за преврата в Черна гора.
  Изпращал тоже сърби да се бият в Крим – познайте на коя страна там?
  Не беше ли и сайдера тук да копнее или негови „алфи-националисти” да отиват в Крим да се бият – на коя ли страна?
  https://www.rferl.org/a/crimea-serbian-nationalist-sindelic-montenegro-assassination-plot/28133289.html

  „Черногорските терористи” и анексията на Крим
  Пак същите екземпляри, от преврата в Черна гора. Александър сред тях. Още Заветници, още техни наши и алфи.
  Крим – лакмус за Черна гора. Доказваш се в Крим – ставаш за преврат в Черна гора. Защо не и в Македония?
  А защо не и в България един ден?
  https://ru.krymr.com/a/28127851.html

 5. Това са снимки от Несебър и Слънчев бряг през лятото на 2018г. НЯМА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!?

  Малко от Закона за защита на потребителите:

  Чл. 5. (1) Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането и от потребителя. Когато се предоставя в писмена форма, информацията задължително трябва да е на български език и да е изразена в единиците на величините от Международната система единици SI.
  (2) (Доп. – ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) Информацията трябва да бъде вярна, пълна, четлива, ясна и разбираема.

  —–
  Чл. 9. (1) Търговецът е длъжен да предлага на потребителите стоки с етикети на български език или и на български език, с изключение на случаите, когато информацията по ал. 2 може да бъде предоставена чрез използването на широко разпространени символи, като пиктограми и други знаци, които са лесно разбираеми за потребителите, или чрез използването на наименования за произход на стоките, които са общоизвестни.

  ——
  Чл. 13. (3) Производителят, търговецът и всяко друго лице, което пуска на пазара стока по ал. 1 от внос, е длъжно да осигури указания за употребата и на български език.

  ——
  “Българско” черноморие ли???
  Помислете дали такова безобразие е възможно в Гърция, Русия или където и да е.

  https://photos.google.com/photo/AF1QipPWoGZyL85MrNtSDC48e6ogC4-_KrNac9OwHzKo

  https://photos.google.com/photo/AF1QipNIat38Y2ne02GGVfBhtIC8AF8umZPLZYKViOOh

  https://photos.google.com/photo/AF1QipN8-s_LGchqNBRGYFZ1kGKvT-iwDUdE7baKm67x

  https://photos.google.com/photo/AF1QipPg3B6LWsYDhpiRM3N4-8fEUkl1SwOAzqBRyK91

  https://photos.google.com/photo/AF1QipOL8dziV2MaJlREyFG3AA4QRzXOG1_tQt4ao0OG

 6. Господин Инджев, проявявам разбиране към руската другарка. Представям си как тя е разхождала вечерята си, последния възможен хот-дог за месеца, и изведнъж се появявата Вие – вероятна конкуренция. Разбираемо е.

 7. Георги, Престани да се мазниш на Иво,
  не ти отива, а иначе на теб и на Иво,
  Ви пожелавам здраве и дълголетие и..
  най важното…да спасим родината си
  България от руските и всякакви
  други навлеци.:)

 8. ПРИОРИТЕТИ
  На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:
  3. Незабавно инкриминиране по законов ред на всякакви общностни групи, НПО и паравоенни формирования, основани на и афиширащи в интерес и полза, на която и да било чужда държава доктрини и действия, в противоречие и ущърб на официално утвърдените цивилизационен избор, евроатлантическа ориентация и цялостни интереси на Република България.
  13. Разработка в максимално кратки срокове и внасяне в парламента за обсъждане и приемане нов закон за придобиване на българско гражданство, в който:
  – Да се отнеме правото на Президента /вице Президента/ еднолично да осъществява тази процедура;
  – Да се определи от Парламента Комисия в подходящ състав, чието право и задължение да бъде осъществяването на горната процедура, в съответствие с конкретно разписани в подзаконов акт неотменими критерии;
  Процедурата по придобиване на гражданство задължително да изисква от кандидата:
  – Владеене на говорим и писмен български език;
  – Задоволително познаване на официалната история на Република България, в съответствие с т. 6;
  – Писмена декларация, че лицето не изповядва и в бъдеще няма да изповядва, пропагандира и провежда с думи и действия расистки, етнически, терористични и тоталитарни идеология и практика.
  – Писмена декларация, че лицето няма да създава и участва в дейността на всякакви общностни групи и НПО, афиширащи в интерес и полза, на която и да било чужда държава доктрини и действия, в противоречие и ущърб на официално утвърдените цивилизационен избор, евроатлантическа ориентация и цялостни интереси на Република България.
  – Писмена декларация, че лицето доброволно се задължава да спазва всички конституционни принципи и нормикакто и всички закони и подзаконови норми утвърдени в Република България.
  14. Незабавна отмяна под какъвто и да било претекст на правото на постоянно пребиваване за чужди граждани, от държави нечленуващи в ЕС или НАТО. Лицата, кандидатстващи за българско гражданство да преминават задължително всички стъпки на процедурата, независимо от продължителността на постоянното си пребиваване до момента на кандидатстване.
  15. Незабавна отмяна правото на всички физически и юридически лица с чуждо и двойно гражданство да закупуват земя и друга недвижима собственост ако не притежават гражданство на някоя от страните, членуващи в ЕС или НАТО.

 9. Когато минават край мен , съпроводени от екскурзовод , групи туристи от Европейския съюз или задокенски гости – японци, американци, канадци и т.н., които гласно се възхищават от българската природа или от съхранената древна култура, традиции и архитектура ми става приятно , изпълвам се с национална гордост, защото много от тях са споделяли и с мен впечатленията си, знам как разсъждават и какво си мислят туристите, предпочели България пред други атрактивни дестинации : “Не сме предполагали, че България е толкова красива страна! Колко интересна е древната й история и уникалното й културно наследство! Браво на българите, че са успели да съхранят природата и артефактите си! Би било хубаво пак да дойдем тук и да видим всичко това отново!”

  Но когато край мен минат руски групи винаги ми става неприятно, защото се дразня от дочутите откровени лъжи и глупости, които говорят руските им екскурзоводи. (лицензирането на екскурзоводите в сегашната корупционна среда у нас едва ли ще промени нещата!) Често чувам споделени помежду им впечатления и със сигурност знам какво си мислят, когато видят нещо красиво и стойностно у нас руснаците: “Това е наистина твърде красиво и не им се полага на “братушките”( аборигени)! Това ще си го вземем, а местните “курици” даже няма и да разберат! След едно поколение ще мислят, че не те, а ние сме им го дали за временно ползване! ” Само че, както се изразяват нашите баби, те (руснаците) “каквото пипнат на фъшкия става”! Така стана с прочутото ни розово масло, което фалшифицират с евтини заместители и унищожават реномето му на най- добро в света, така стана с природата ни, която усилено бетонират с казармите, които строят за руски туристи, така стана с православието ни, което извратиха и което използват за политическа доминация, фалшифицираха историята ни и така лишиха децата ни от родина, осакатиха духовно няколко поколения българи като опошлиха културата ни с убийствена идеологическа цензура.
  Затова “братушките” нямат работа в България! Свят широк!

 10. @Павел Тинков
  Подкрепям с две ръце всички приоритети с допълнението, че тези законови изисквания за получаване на българско гражданство трябва да важат със ЗАДНА ДАТА!
  ДВОЙНОТО гражданство за лица от държави ИЗВЪН ЕС, САЩ и Канада да отпадне!
  Липсва и ТОЧНИЯТ ПОЛУЧАТЕЛ, към когото да бъдат насочени приоритетите. Защото, ако чакаме Борисов или Неговият МС или Народното Му събрание, конституционният Му съд, прокуратурата Му и медиите Му да се самосезират, все едно чакаме от умрял писмо!
  Може би ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ или друг международен законодателен орган, който силово да принуди Борисов и сие да си свършат законодателната работа и стриктното изпълнение на тези насъщни закони, неотделимо свързани с националната сигурност на България.

 11. към Павел Тинков:

  Напълно подкрепям написаното от Вас!
  Бих прибавил единствено и познаване на Българската конституция от кандидата.
  Бъдете здрав!

 12. @ SMS:
  Въпросните ПРИОРИТЕТИ, са извадки от един мой стар пост, още отпреди евроизборите, достатъчно ясно и точно адресиран. Той обаче беше използван като претекст за злобна атака срещу мен, целяща обявяванета ми за бойковист, колаборационист, русофил, ренегат , антикостовист, враг на ДСБ и предател на синьото и дясното. Направих поредица неуспешни опити да защитя името си, след което се оттеглих, задоволявайки се само да поствам извадки от „Приоритетите”, в случаите когато Стопанинът на блога или постинги на коментаторите представят повод за това. Поради чувствителния обем на материала, тук ще се огранича да препечатам само началото:
  „Предвид горесподеленото, без да претендирам за каквито и да било оригиналност, изчерпателност и безпогрешност, предлагам на вашето внимание за дискусии, обструкции, изменения и допълнения, долуизложените приоритети, които бих желал да открия в предизборната програма на политическата сила, за която без колебание бих гласувал и зад която твърдо бих застанал:”
  и края:
  „Поднасям сърдечните си благодарности на всички съблогъри, които подкрепиха идеята ми и с предложенията си допълниха първоначално заложените от мен 20 точки.
  16.05.2019

 13. @ Павел Тинков

  Да! Спомних си за този Ваш предизборен пост, който, за съжаление, остана без необходимото внимание и реакция от “компетентните” органи!
  Очаквах реакция от “върховните” юристи – демократи в “Да, България”, защото точно те трябваше да подготвят и представят на обществото тези приоритети, НО НЕ ГО НАПРАВИХА! На въпроса “Защо?” аз имам отговор за себе си и затова потърсих алтернатива в регистрацията на Атлантическия съвет и като партия. Затова и мен истерично ме обявиха за “враг на народа и ДБ”.
  В момента продължавам да обмислям КОЙ би бил правилният адресат, който да реагира на предложенията и да бъде с необходимия международен авторитет, за да оказва натиск?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.