“Меня зовут свински бут”

 

 

 

 

 

 

Ще използвам за мото на следващия текст една случка в столично училище в наши дни, разказана от роднинско 13 годишно момче. В час по руски едно от децата се пошегувало със следната рима ” меня зовут свински бут”. Изгонили го при директора да дава обяснения за тази гавра с руския език, замърсен от българска рима в свински вариант. Направо пророчество към днешна дата във връзка с някои  актуални свинщини у нас.

 

Използваният по времето на побългарения съветски комунизъм термин “малцинства”, употребяван за обозначаване на циганското ( тогава нямаше роми на терминологично ниво, “наложено” от наследниците на римската цивилизация по-късно ) и турското население, тихомълком беше изваден от употреба в края на предишния режим. Той явно беше осъзнал, че няма логика едно “болшинство” да се плаши от “малцинства”. А “малцинствата” междувременно бяха превърнати в оправдание за надигащата се социалистическа катастрофа, наречена в края на 1989 г. “апокалипсис” от  Петър Младенов, наследника на Живков.

Отдавна се е превърнало в норма българите да бъдат обричани на претопяване от “малцинствата” , които щели да се превърнат в мнозинство до еди коя си година. Ако тези сметки бяха реалистични, вече да се беше случило – прогнозите от 80-те години на миналия век сочеха в това отношение хоризонти във времето, в което живеем днес. 

Само че кой ти държи сметка за сметките и базираните на тях предсказания у нас! Така беше и със заплахите, че ще останем без аптеки в резултат на реституцията, а сега те са повече от партийните клубове по кварталите от онова време. Същото (не) се случи и с недостига на електроенергия, който щял да ни върне в каменната ера без АЕЦ “Белене” в “близките 10-15 години”. Това пророкуваха ядрените проруски корупционери в България след съживяването на проекта от монархо-социалистическото управление през 2003 г.

Няма да се връщам към абсурда да игнорираме собствената си ниска раждаемост, възмущавайки се от “тяхното” голямо възпроизводство ( без да държим сметка и за далеч по – малката продължителност на живота сред “тях”). Този спор е явно безсмислен, особено когато в него се намесят фанатици.

Думата ми е по аналогия за едни други “малцинства” в наши дни. Това се осмиваните, маргинализираните и презираните от мнозинството крепители на статуквото “протестъри”. Зададе ли се някоя изява на градските хора на принципна основа, например във връзка с блокираната съдебна реформа, веднага се появяват злъчните преброители на “протестърското” малцинство. А най-услужливите крепители на властта биват мобилизирани да покажат, че и те могат да протестират, но срещу протестиращите. След което още по-услужливите медии подхващат вече репетирания от години сценарий по темата “ протест и контра протест се състоя днес…”.

Не случайно използвах израза “градските хора” – и не защото са “нещо повече” от селяните, а заради спецификата им на протестиращи за нещо повече от застрашената мръвка. Селските протести, макар и да са най – бурните в момента във връзка с чумата по нашите генетични събратя, каквито наистина са свинете от гледна точка на идентичните ни гени, не получават същия отпор от слугите на властовата пропаганда. Явно слугите си знаят урока от историята, според който селските въстания са спонтанни, стихийни и сезонни. Селските бунтовници винаги се разотиват сами да си прибират реколтата и да си хранят добитъка.

Интересно е, че клакьорите на статуквото не дръзват да пришиват обидни квалификации на протестиращите селяни. Може някое селско малцинство да затвори международен път, но към него медиите ( с мед да ги намажеш ) проявяват уважително отношение. Нищо, че става дума за изява на микроскопичен процент от жителите на селското население в страната – много по-малък като правило при такава бакалска сметка, отколкото е при някои от протестите в градовете. 

За “контра протести” на селските протести да не говорим. Няма такива. На село всички се познават. Няма как да пробуташ на анонимни момчетии от крайните квартали по двайсетина лева, за да се включат като статисти във фалшивия сценарий на “контра протестирането”. Излиза, че “селските протести” са обречени да бъдат “по-истински” защото не могат да бъдат манипулирани за публична пропагандна консумация.

Технологията на използването на “народния гняв” и презрението срещу протестиращите малцинства не е местен феномен. В момента я демонстрират в нейната родина. Сервилните руски медии редовно съобщават колко нищожен е процентът на десетките хиляди протестиращи срещу режима в Москва спрямо “мълчаливото мнозинство” и рекрутират същите тези контра протести, добре познати и у нас.

Припомнянето от страна на в. “Ню Йорк таймс” за руската връзка в протестите през 2013 г. повдигна отново въпроса за българските зависимости. Ако се вярва на тезата, че тъкмо ръката на Москва е придала застрашителен характер на протестите и това е накарало Борисов да подаде оставка като премиер, можем да направим достоверна прогноза: днес няма опасност за управлението в България. Ръката на Москва е протегната покровителствено към София. Видя се чак в Туркменистан, където на споменатите руски медии им се привидя нещо като възобновяване на руско-европейския диалог след разменените любезности между руския премиер Дмитрий Медведев и Бойко Борисов, който обяви Каспийския форум за обречен на успех щом Русия е благоволила да изпрати там своя правителствен шеф.

16 мнения за ““Меня зовут свински бут””

 1. Русия си остава.
  Дълбоооко в битността на българина.
  Както и на боко.

  Позволявам си няколко примера.
  Съвременна България:

  Преди няколко месеца откриваха изложба във Варна. Откриващият спомена, че на някои от картините в изложбата на този и този добър художник имало вода (така беше), и то такава вода, че изглеждала “светена вода” (искаше да каже нещо като “свята”, върховно “божествена”, и страхотно изобразана), но каквато била видяна неотдавна в някакво аязмо в Русия.
  Попитах след откриването, а бре, то и в България има на много места води, изворни и подобни, считани за “светени”. Например в София над Бояна в един извор, всички я смятат за такава, и си плискат очите. За какво трябва да се прави свързване с русия – каква е нуждата?? Ей така – ни в ръкав, ни в клин. Нямаше отговор.
  Свързвай с русия, та да се чувстваш по-стабилен, уверен, само при цитирането.

  Миналата година, бях в един офис туристически, където работех. Наближиха отвън някакво непознато семейство с две деца. Отдалеч си личеше, че не са българи, а някакви северни, бели синеоки. Шефът веднага излезе, протегна ръце, заговори на руски. И той не ги познаваше, искаше да се запознае.
  После го попитах, защо така бързо ги взе за руснаци (оказаха се канадци) и така скоростно заговори на руски. Защото обичам руснаците, каза той, помислих ги за такива. Не можеще ли за финландци, да речем?
  Пак свързване с русия, повече стабилност, увереност…

  Преди няколко години, по едно предаване “На Кафе”, тая Гала представи някакъв младеж от наш град, който пък представи на екрана своите домашни животни, игуана и разни такива екзотични. Разказа за тях. Тя го попита, отксъде знае за тях. Той инстинктивно отговори, че отваря редовно руска ецинклопедия и сайтове, където пишело много неща за тях. Информирал се добре.
  Нямаше как да се вметна тук. Защо ли пък младежът не отвори Енциклопедия Британика? Ей така, автоматично.
  Пак свързване с русия…

  Три (3) простички примера, около само мен.
  Значи съществуват 3000 пъти по три, в ежедневията ни.

  До костите на мозъка…
  Е…. не е точно така….движим се евроатлантически..
  “Българин” и “европеец” става все повече “сиНбиозно”, “сипмтоматично”.
  Ох ох ох…

 2. Пак по въпроса за взрива.

  Американско наУчно списание
  Американците се отказали преди половин век. От такъв ядрено-ракетен двигател. Както си лети ракетата простичко, и двигателят пърпори горе, той излъчва обикновена радиация. Да не говорим какво излиза от ауспуха. И затова прекратили изпитанията.
  Да де, руснаците можели да вземат мерки да не излизат такива неща.
  Друга възможност била, че руснаците разработвали ядрена батерия за буревестника – и тя гръмнала сега.
  Как да разбереш?
  На 8 август взрива.
  До 11 август министерството на отбраната мълчи. Три (3) дни. При Чернобил бяха поне 5.
  После министерството говори за някакви течности, някакви изотопи…
  https://www.livescience.com/russia-explosion-nuclear-powered-weapon.html
  И 5 хиляди да бяха загиналите, все тая.
  Поне 5 милиона отидоха чиста фира, от погиналите в “отечествената” общо 27 милиона (от тях само 10 млн военни https://books.google.bg/books?id=5RatAgAACAAJ&redir_esc=y)

  “Ех, летете ескадрони”
  “Какво тук значи някаква си личност”
  “Победа на всяка цена”

  Индия пък, прекратява производството в свои лицензирани заводи на руски изтребители
  Нямало кой да ги купува.
  И индийските военни не ги щат
  https://sprotyv.info/news/indiya-prekratit-vypusk-rossijskih-istrebitelej-ozvuchena-prichina

  Осман Октай
  Не че не ги знаем тия неща. Но добре ги казва.
  “Гeшeв e соpy-pаstе на пеевски и назначаването му за данс” “Арогантно” “Нагло” “Безпардонно”
  “11 подписали се прокурори, делянчо си реши проблема, включително относно обществото, бесепе подкрепя, защото и тя седи сред 11-те”
  “Като започна пeeвcки дa пoceщaвa парламента, казах си, той ще седи всеки ден там дoкaтo нaлoжи cвoй кaндидaт зa прoкурoр”
  “Надявам се през октомври протестът да е много по-голям и предотврати гешев”
  “Наглостта е толкова голяма, че цялата власт се е наговорила за гешев, и отказва алтернативна кандидатура”
  “Гешевв никога не критикува борисов и сие (а все “десните екстремисти”)”
  “Борисов унижи Цветанов пред 1000 души на конгреса, той няма да му го прости” (мисля си – ще му го прости, той е “пъти повече” (хаха) интелигентен, не че връх, но боко е “пъти повече” тиква) “От “брат и дете” до “преследван враг с партиен билет””

 3. Не е по темата. Съжалявам, че не мога да пусна само снимката макар и самата статия да си заслужава четенето.
  На нея-снимката, виждате едно нормално дете играещ го джудист и един Перко Наумов който се е вкарал в безкраен сериал.
  https://www.svoboda.org/a/usa-today-putin-20-years/30114434.html

 4. Испанските пилоти на Ф-18 (почти 16) в мисията на НАТО над Балтика, пресрещнати от руските Су-27 (кадрите, обиколили света) край самолета на министъра на отбраната С. Шойгу:

  “Гордеем се, че защитаваме Испания!”
  “Голяма привилегия за нас!”

  Какво чувство за солидарност!
  Испания – на другия край на континента.

  Дали румко-боко би изпратил и български пилоти, един ден, с Ф-16, така по-близо до русняците?
  Дали те биха направили същото доближаване, в съща патрулна мисия, и същите маневри?
  Надявам се.

  https://okdiario.com/espana/pilotos-f-18-que-enfrentan-cazas-rusos-gran-privilegio-defender-espana-4475765

 5. “Битката за Варшава, 1920 г.”
  “Чудото при Висла”
  “Трите дни спасили Европа от болшевизма”

  Годишнина от битката през август
  Преди това, през юни червените руски сили атакуват и превземат Киев, където обединени полски и украински сили се сражават и опитват да ги отблъснат.
  След Киев, настъплението на червените на запад, към Централна Европа е открито…
  Такива работи не учим из учебниците. И други “подобни”…

  (Ако не е в Източна Европа, Полша по-нататък, и Румъния по-насам, “колективната сила и защита” на НАТО в тая част на континента с такива като нашенския Троянски Кон е една Бутафория. Виждам как сайдерите хукват да изграждат резидентури, подкрепени от ГРУ, каквито са ги създали и тях, “патреоте” хващат калашници за партизанска война в полза на русия, “социалисти” направо минават в руската армия.. при един по-голям реален конфликт… хилядите руски оръжия танкове самолети вършат пак руската си работа… Не дай си Боже! Или простото на боко: “никога срещу русия”)

  https://polskatimes.pl/bitwa-warszawska-1920-cud-nad-wisla-trzy-dni-ktore-uratowaly-europe-przed-bolszewizmem/ar/c15-3538505?_lrsc=c890cd90-9f2f-4b7d-a2e9-78522414edcf&utm_source=Linkedin_Elevate

 6. Многознайко, в селата младите хора са само цигани. Вече работят и в Европа и не умират на средна възраст.
  Правиш се на селянин но си си един изкуствено отгледан гражданин.

 7. Една от любимите, в самата Раззия е напълно игнорирана тема, в България, само по изключение се е чувало.
  Как Америка спасява матушката от гибел. Има думата, познатият и тук, присъствал и с “официални” преводи в БЛОГА НИ, белоруският автор Максим Мирович.
  Дет се казва и снимките говорят много.

  https://maxim-nm.livejournal.com/526830.html

 8. AWACS
  Нека да си говорим открито.Всички сме против прогнилата власт и мафиотското статукво.корупция,крадене,безхаберие.Унищожаване на цели отрасли от алчност,неумение,некадърност като Булгартабак,свиневъдството,енергетика,АЕЦ Белене.Моментът е решаващ,съдбовен за България.Тук не става дума за оцеляване на отделна личност или партия.Тук става въпрос за оцеляване на нацията с двете събития на есен-месни избори и гл. прокурор.
  Хората около Цветан Цветанов също трябва да се включат в тази битка,защото са и лично засегнати.Но те не могат да бъдат водачи,не могат да бъдат лице на протести.Те трябва да бъдат на втора линия,защото носят петна от управлението до сега.Те трябва да чистят тези петна с голямо старание и лоялност към хората.
  Те трябва мълчаливо да подкрепят усилията на обществото а не да разединява и търсят собствена изгода в момента.Нека се справим с голямото зло ,а след това покажем кой какво може.

 9. Не е по темата но е изключително впечатляващо.

 10. Към От село:

  Ужас, значи вече не умират на средна възраст, ей, колко жалко , нали…

  Има огромна разлика между селянин и селяндур по манталитет, с каквито е пълно в градовете у нас.
  Явно си от селяндурите, щом ме четеш и “знаеш” как съм отгледан, но се смяташ за нещо повече. Типично за селяндурите. Личи ти от неспособността да схванеш елементарната (само)ирония в един текст, смятайки, че се “правя на селянин”.
  Тъпо е човек да се “хвали” с нещо, за което няма заслуга – ако произходът е такова нещо изобщо. Но съм софиянец поне пето поколение ( прадядо ми Петър Луков е бил собственик на половината център и на какво ли още не в околността на възраждащата се столица). Роден съм и съм израснал в центъра на София, поради което ме категоризират твоите менталитетни съмишленици като “жълтопаветник”.

  Препоръчвам ти да четеш повечко и да мислиш преди да пишеш. Ако не ти понася четенето на мои текстове, хващай мотиката, вместо да я настъпваш отново в опит да ме въвлечеш в примитивна полемика. Не си прави труда на тази нива.

 11. ПП
  местни вместо месни -извинявам се
  А най жалкото за тези хора/Цв.Цв./ че въпреки разногласията ,които имаха с Б.Б. не напуснаха сами,а се оставиха да ги изгонят позорно.

 12. Г-жа Савова, вие ме изненадахте. За съюз със Цветан Цветанов и калинките му с милиционерски корени ли призовавате. Браво. Ей това е българския политически активист. В борбата за кокала няма задръжки. Че го и наредихте във втория ешалон. Нямате грешка, номер 1 сте. Браво!

 13. Нищо не сте разбрали.Тук не става въпрос за споделяне на власт,а става въпрос за сваляне на сегашната власт,където бившите гербаджиии да си свършат работата по изритване на своите досегашни акрани.Имат пълното основание за това.Даже са длъжни.И не само те.Същото се касае и за патриотите.Вкупом да си изметат мръсотията,защото вкупом са виновни.А не да чакат както при Жан Виденов само десните и Костов да спасяват България.ТОВА Е ДО *РЕЙД*.

 14. Към РЕЙД:
  Впечатлихте ме!? Никога не бих стигнал до такъв руски извод в свински вариант. Отне ли Ви много време?

 15. Всяка жаба да си знае гьола. Цвъчко, Далавери, евентуално Каракачанов и други подобни на тях одиозни фигури от родният политически гьол във войната за отстояване на каузата “Да си върнем България” са си заслужили единствено поддържащата роля. Толкоз и дотам.
  Д. Савова е абсолютно права да напише горното.

 16. Едно време започвахме да учим руски още в четвърти клас. И разговорът след първия урок вървеше така:
  Как тебя зовут? Меня зовут свинский бут. А тебя? А меня зовут паламуд.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.