ОПЕРАЦИЯ “ТАЙНИ БЪЛГАРИ” С ЯВЕН ЯДРЕН АПЕТИТ ОБСЛУЖВА МИНОТАРНО РУСКИЯ МИНОТАВЪР

 

Модата с употребата на “тайни клиенти” с цел да бъдат проверявани търговци от държавата се пренесе и в ядрената енергетиката. В ход е операция “тайни българи” с ядрен апетит.

Така прозвуча изненадата, наречена от министър Теменужка Петкова “приятна”, според която тайни български инвеститори искат да строят АЕЦ “Белене”. Само че не се знаело кои са те. Освен един, разконспириран от медиите вече като Христо Ковачки, който съвсем явно играе в енергетиката от години купувач на стари активи, които състарява още повече чрез изсмукване на остатъчната им стойност като енергиен вампир. Справка: гледката на разкостените бивши фабрики, цехове и складове на входа на Перник откъм пътя от София, която може да служи за естествен декор за филм на ужасите.

Криеницата на тайните българи напомня на вица за героичната биография на Тодор Живков, измислена от неговите ласкатели. Според иронизаторите, той се борел срещу фашизЪма като се криел от полицията, която не го е търсила.

Операцията “тайни българи”  ( с много пари за препиране ) не е секвала от много години. Най-видимата супер тайна винаги е била свързана с пазаруването на медии от поредния неизвестен извършител на покушение срещу свободата на словото в България.

До ден днешен най-големият, но несъстоял се скандал в това отношение, остава представянето на БТВ за американска телевизия и по-точно за собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок. Пеевски и за чеп за зеле не става в сравнение с тази “врътка”, според която Мърдок е получил някакви “тайни милиони” от България срещу което неприлично си е дал под наем нещото, което се нарича име, лого, търговска марка.  Целта беше да бъдат измамени лековерните българи, че  телевизията ще работи по “високите американски стандарти” ( по които авторът на тези редове беше принуден да напусне телевизията, та се наложи после Държавният департамент на САЩ да се произнесе, че става дума за “напускане под политически натиск”).

Субпродукт на онази тайна “американска” далавера излиза в наше време на политическия ни бит пазар за консумация на опростачената нация, приучена междувременно да кльопа такива субпродукти. Нямам предвид Бареков ( този път).

В графата “приятна изненада”, поднесена от министър Петкова, не можем да не включим и откритието й, че Русия и Китай може да си обединят усилията в името на АЕЦ “Козлодуй”. Това е зарибяване, скрепено със “серп и молот” по “Рибентроп-Молотов”.

Представяте ли си как малка малка България ще устои в случай на подобен енергиен пакт! Направо като в брадатата смешка, според която Македония обявила война на Китай и била сигурна, че ще победи, но само била загрижена къде ще побере китайските трупове след победата.

Петкова и компания явно са готови да обявят война на България и с нашите дялани камъни по нашите глави. Уверени са, че ще победят. Само не казват къде ще заравят отработеното победно ядрено гориво от руските реактори. Реакционен е явно този въпрос. Не го задават никога на Петкова водещите на телевизионни предавания под страх от отлъчване, пък ако ще и масово облъчване на населението да настъпи някой ден.

Отговорът на радиоактивния въпрос може да даде Северна Македония – защо не и на своя територия?. Тя също ни изненада “приятно” със заявка да услужи за осъществяването на руския проект, бягайки иначе през глава от руския натиск срещу нейното присъединяване в НАТО и ЕС. Или става дума за някакви тайни северни ( североизточни, абе направо сибирски) македонци, заклети противници на всичко българско, което са готови а затрият с руския уран?

Да не забравяме, че това ням да първият път, когато жертвата си заплаща само средството, с което ще я умъртвяват. В КНР по времето на Мао и неговата културна революция караха семействата да си плащат куршумите, изразходвани от държавата за разстрела на техните близки.

Петкова е упълномощена от Москва да заяви в български превод, че всички, освен руснаците ( може и китайците, прекалено големи са да бъдат подминавани с пренебрежение) са кандидати за миноритарни собственици. Минотавърът е един: Русия, която отдавна е хванала българския троянски бик за рогата. Както уточни вчера едно руско специализирано икономическо издание, всъщност България няма друг избор. Нали и самият президент Румен Радев така каза: АЕЦ “Белене е неизбежен проект. Какво друго да означава това за него, ако не именно руски обект, от който България не може да избяга вече 30 години?

Да беше жив Ъпдайк , можеше да допише “Заеко бягай”. С продължение на еротичното съдържание. Досещате се сами кой би бил в ролята на любовницата – същата, която в изтекла в Уикилийкс тайна грама от София до споменатия по-горе Държавен департамент на САЩ, посланик Маккълдауни беше описала като държава, “полегнала между Лукойл и Газпром”.

И Росатом също е в тази руска тройка.

“ Истината е, че ти си чудовищен егоист. Ти си страхливец. Не те интересува кое е правилно и кое е погрешно, ти не уважаваш нищо друго освен своите най-лоши инстинкти”.

Цитатът от споменатия роман, смятан за едно от най-добрите произведение за всички времена, е подходящ да замени в разгърнат вид нацистката епитафия “Работата те прави свободен”, изписвана на входа концлагерите. Подобен е имало в Белене, но наслагването на този съветски сюжет върху руския ядрен натиск над България днес е “тайна тема” за концлагеристите.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Операция „Белене“ обслужва руския Минотавър

11 мнения за “ОПЕРАЦИЯ “ТАЙНИ БЪЛГАРИ” С ЯВЕН ЯДРЕН АПЕТИТ ОБСЛУЖВА МИНОТАРНО РУСКИЯ МИНОТАВЪР”

 1. Боко (преписвам от другаде):

  Само 2009-2011 г.:

  „…замразяваме АЕЦ Белене” (10.7.2009)
  „Белене е икономически необоснован проект”(29.9.2009),
  „Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева”(16.3.2010),
  „АЕЦ Белене е висша форма на корупция” (2.3.2010),
  „АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари”(16.3.2010),
  „България замразява строежа на АЕЦ Белене”(12.6.2010),
  „Белене не е замразена”(25.6.2010),
  „АЕЦ Белене е изключително важна за България”(1.11.2010),
  „АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.9.2010),
  „Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010),
  „Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(6.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа),
  „На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010),
  „Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (2.11.2010),
  „Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не „с цялото си сърце”, а с „прагматизъм”. (5.11.2010),
  „Ако не започнем да строим „Белене”, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.” (26.02.2011).
  ….
  Замразено.. размразено.. размразено… вмирисване нема…
  Последното “замразяване” 2013 г., “по нареждане на боко”.

  През 2018 г., в условия на “замразеност”, началството на БЕХ “спонтанно” поиска от БАН доклад за перспективата на Белене. И докладът бе сътворен.
  Положителен.

  Началникът на БЕХ е депутат от Герб. Андон Петров Андонов
  https://www.bgenh.com/page/9/Съвет-на-директорите.html
  https://www.parliament.bg/bg/MP/1689
  Началството на БАН са хора на Герб.
  БЕХ бе създаден, под друго име, през 1970-те години, като поделение на руската енергетика.
  БАН бе пресъздадена през 1944-те години като поделение на РАН…

  100% в Туркменистан боко е съгласувал с медведев. Няма нужда да го пише това в протоколите, във вестниците. Някъде в коридорите дори да е станало, на двора, с ръце в джобовете. Достатъчно е.
  И сега, след Туркменистан, бурни развития…

 2. Президентът на Румъния.
  Приет от Президента на САЩ.
  Американска подкрепа за Румъния.
  Стратегическо сътрудничество.
  Проекти.
  Инициативи.
  Перспективи.
  Конкретики.
  Съвместни становища.
  Колкото щеш.

  Веднага си представям наш п/резидент румко:
  Приет в Америка Бял Дом – никога. (виж Росен Плевнелиев да беше – със сигурсост)
  Съвместни проекти – Никакви!
  Подкрепа – Никаква!
  Съвместни инициативи – мъгла
  Перспективи – неясни.
  Конкретики – нула.
  Но, съвместни проблеми и пречки (т.е. нашенски провали и глупости) – Колкото искаш. Вето включително. Черноморски провали и какво не още.

  ЧЕРВЕН бУклук!

  Цивилизована страна (особено в случая във външната политика и отношения). Съюзническа. Солидарна. Подкрепяна. Със становища. С позиции. Всичките в една посока. Не в друга. И по трети страни и проблеми. Еднакъв език. Готовност за съдействие. Не-вето.

  Коя, Румъния или България?

  Ако си Америка, коя от двете ще избереш?
  (да де, я стига, това за нас не е важно.. важното е РУСИЯ!)

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30120587.html

 3. Вярно е, че Румен Петков е върл апологет на всичко руско, съветско, евроазиатско, но ( за радост) не е и едва ли ще стане президент. Цитатът е от льотчик Радев.

 4. Русия – Германия. 1939. 70 години.
  Поделяне на Източна Европа
  (прикрито като “Рибентроп” – “Молотов” – те са виновни! – не русия германия!)
  Световна война. Нови граници. Пренареждане на целия двор.
  (виновен е англо-американският империализъм!)

  Полша
  Заслужавала си го
  Пакт за ненападение, доверие, стабилност.
  Подпис на сталин върху картата, приложена към тайния протокол към пакта. Протокол и карта не съществуват – ПОРЕДНА РУСКА ЛЪЖА. Подпис на сталин половин метър – радост, предвкусващо облизване.
  Настъпва “освобождаване на братски народи”: Западна Украйна. Западна Белорусия. Няма “Полша”.
  “Полша е СВИНЯ, дресирана във Франция!”
  Парад на мира в Брест. Добросъседство. Обща граница обозначена както трябва. Руско-германски усмивки, размяна на фасове.
  Хитлер и Сталин върху трупа на Полша:
  “Това бе измета на човечеството!”
  “Кървавият убиец на работническата класа!”

  http://riowang.blogspot.com/2009/09/brest-nazi-soviet-military-parade-23_25.html

  Отваряш Гардиън на днешна дата, 1939 г. И четеш същото по същия начин, като днес написано.
  Четеш кореспонденция, от същата дата. Все едно аз съм я писал днес
  Четеш за пакта, четеш редакционната на вестника от тогава.
  Същото и в Ню Й. Таймс.
  (не хваля Гардиън, нито мене си, а свободната преса)

  https://www.theguardian.com/world/from-the-archive-blog/2019/jul/24/molotov-ribbentrop-pact-germany-russia-1939

  Отваряш “работническо” “дело”, от тогава. Четеш “соболева акция”. Полковник Соболев от КГБ, прикрит като дипломат, идва да привързва България в руска орбита, 1939-1940 г. Комунисти наши скачат от радост, хукват да подкрепят. Четеш и димИтров, дава “македонците” на сърбия и “македония”, с чисто сърце.
  Отваряш днес “ч/дума” – четеш да речем дърева. Спаружена недоебана, сбръчкана като “интелектуална” комунистическа социалистическа мисъл, защитаваща червен тероризъм, конкретно и Света Неделя.
  НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! И милиони глупаци, все още вярващи, подкрепящи.

  Истината е само една!

 5. 1 (една) година
  Още една годишнина

  “Моят съпруг Джон беше мъж на вежливостта. Американците могат да вземат пример от него.”
  – Синди МакКейн

  Не само американците
  И не само от вежливостта му

  https://wapo.st/2zaseAe
  https://bit.ly/2NqgSjF

 6. Доколкото ми е известно, путлер вече не приема отработеното ни ядрено гориво от Козлодуй. Не е ли наложително публично да се изясни къде и по какъв начин се съхранява то понастоящем, дали се извършва в съответствие с изискванията на законовата база и ако не, какви опасности крие този факт. Не е ли време, публично да се поставят и следните въпроси, във връзка с активираното отново мероприятие АЕЦ-Белене:
  1. Къде и как ще се съхраняват отработеното ЯГ и РАО от Козлодуй – определена ли е площадка, съгласувано с населяващите от региона и обезпечено ли е финансирането и съответното оборудване на въпросния обект?
  2. Каква ще бъде съдбата на ОЯГ и РАО от АЕЦ-Белене – определени ли са площадки за тяхното временно и дългосрочно депониране?
  3. Отчетена ли е неизбежната необходимост, изборът на гореупоменатите площадки да бъде съгласуван със специализираните институции по съответния законов ред и с населението от района? По мое мнение тъкмо последният въпрос е подходящ за провеждане на обществено допитване, с цел постигане на публично декларирано съгласие от страна на населението.
  4. Калкулирани ли са плановите разходи по изграждането на безусловно необходимите хранилища за ОЯГ и РАО, тяхното оборудване и бъдещо обслужване и как биха повлияли те върху генералната см-ка на обект АЕЦ-Белене във времето на експлоатация и поне 50 години след това?
  5. Как ще повлияят гореупоменатите разходи върху себестойността /и цената/ на произвежданата от АЕЦ-Белене еленергия? Ще остане ли тя конкурентноспособна, сиреч – продаваема?
  ЗАЩОТО ЕДНО Е ДА ИСКАШ АТОМНА ЦЕНТРАЛА В ОБЛАСТТА, КОЯТО НАСЕЛЯВАШ, А СЪВСЕМ ДРУГО Е ДА СЕ СЪГЛАСИШ ЗЕМЯТА ТИ,КОЯТО ТЕ ХРАНИ, ЧИЯТО ВОДА ПИЕШ, В КОЯТО ОТГЛЕЖДАШ И ЩЕ ЖИВЕЯТ СЛЕД ТЕБ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ТИ ДА БЪДЕ ПОЛЗВАНА КАТО ВИСОКОРАДИОАКТИВНО СМЕТИЩЕ!

 7. Убедена съм ,че участието на България в Туркекистан е по заповед на Путин.Нерде Черно ,нерде Каспийско море.За набиване на канчето на нашия от Медведев.Това е резултатът и изхарчените средства эа една огрсмна делегация.Русия казва кой ще строи Белене и то незабавно.По големи предатели от сега управляващите не е имало и по времето на комунизма.Друго няма.

 8. Моят принос към темата. Откъс от мемоарите на Ангел Александров за като как властите са процедирали след аварията я Чернобил у нас. Колкото по далеч от блядовете, толкова по-добре за всички вкл. и за петоколонците и полезните идиоти. При радиацията няма “наши” и “ваши”.
  Чернобил не бил, ни бил
  https://literaturensviat.com/?p=29032

 9. Awacs, много ти се иска вярващите и подкрепящите да са милиони, ама не са. Затова всичките бесепета вият на умрело и се чудят как да пробутват рублоядните си кандидати за постове като “независими”. Затова и руските пари се крият винаги зад уж някакви западни фирми – защото милионите “вярващи” и “подкрепящи” хич не вярват, че нещо, което идва от путиновия райХ, не вони на мърша.

 10. Колеги, вие забравяте че освен другите разходи, една ядрена централа също така трябва да калкулира и разходите по извеждане от експлоатация и обезопасяване на цялото ядрено оборудване , след закриването на АЕЦ-Белене. Защото всички други видове централи – ВЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ-та, газови и т.н., могат да се рециклират и да се предадат за скрап, докато ядрените централи не могат да се дадат за скрап. Всичките метали от тях не могат да се претопят , и са безполезни, защото са радиоактивни.
  Ето защо след спирането на ядрени реактори , те са просто ненужен и извънредно опасен боклук, който трябва дори да се охранява ,за да не попадне на обикновените сметища.
  Всичко това изисква много години за демонтажа на всеки реактор, което струва много. Това е огромен разход , който допълнително оскъпява много енергията от ядрените централи. Само тези разходи за демонтирането на всеки реактор могат да достигнат в размер колкото е струвал самият този реактор като нов.
  Което изисква само за демонтирането на реакторите в АЕЦ-Белене да има допълнителен фонд от около 10 милиарда.
  Без да включваме разходите за хранилищата за ядрените отпадъци, където трябва да се депозира това радиоактивно оборудване.
  За пример може да се види колко струва до сега демонтирането на малките блокове от АЕЦ-Козлодуй ,които след 15 години все още не са окончателно демонтирани, и това продължава и сега ,и ще продължи и в бъдеще.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.