Ех, другар(к)и, веднъж да дойде 4 септември!

Защо Фандъкова и Манолова, предпоставяни като обречени да се победят в оспорвана борба за кметския пост в столицата без да допусна помежду си трети претендент, са избрали да обявят официално една и съща дата да оповестят кандидатурите си? Те ли са направили този избор или някой друг избира кога да ги представи на избирателите?

Понеже в медиите се говори от известно време за “интригата Фандъкова-Манолова”, която направо изключва изненади спрямо този тандем, всеки коментатор има право  да “поинтригантства” по въпроса. На втория от тях по-горе в случая с Фандъкова направо не се налага да се предполага. Няма съмнение, че Данчето ще направи това, което ще поиска от нея Бойко. Нека видим и инициативния комитет на Манолова, за да получим малко повече яснота какво прозира като бонус зад иначе ясната подкрепа на БСП  за нея. Засега и една снимка ни стига:


 

 

 

 

Но да се върнем на въпроса що за съвпадение е двете състезателки да решат да се се появят официално в това качество по едно и също време на 4 септември. Прилича на дебненето между телевизиите, които си нанасят контраудари в определен часови пояс в случай, че  конкурентът е пуснал рейтингово предаване и то трябва да бъде похлупено с нещо подобно. Но повече намирисва на семейна ревност.

БСП и ГЕРБ са женени вече второ десетилетие, но имитират тежък развод.  За пред децата в републиката, които наивно вярват в антагонизма между тях. Защото мама и тате спазват правилото да не си вадят на показ истинските кирливи ризи в името на светлото им минало и на отворената врата към общо бъдеще. Иначе току – виж децата осъзнали, че вярват в Дядо Мраз и Дядо Иван на зряла възраст, защото родителите им ги лъжат системно и тогава може да настъпи някакъв срив в добре смазаната система на скачените съдове ГЕРБ-БСП.

Тази система се нарича двупартиен модел. (Почти) същият, който беше разбит от мадридския таран Сакскобургготски, прегазил дясното политическо пространство в полза на лявото, за да бъде изградена после от руините на демонтираната дясна постройка гербаджийската популистка конструкция, обявявана за дясна и за антикомунистическа в началото. Таранът послужи като първа степен на ракета, изгоряла, за да даде тласък в стратосферата на евроатлантическата орбита на руския модул ГЕРБ – БСП. 

Сега двупартийният модел е бременен. Вместо с букети в ръка, в родилното се тълпят с отвинтени от залата за пресконференции в Министерския съвет микрофони медийните акушерки. Бабуват на конкурент(к)ите коя ще роди най-сладкото бебче на статуквото. Че е неродено, неродено е още. Но че ще е Иванчо, в това не бива да се съмняваме. Щеше да е Альоша, ако ставаше дума за Пловдив. 

Не знам защо не са избрали 3 септември, но знам защо нямаше да е добре да бъде на 5-ти. На тази дата през 1944 г. СССР обявява война на Царство България, Царство му небесно и щеше да уместно и двете да отговорят как оценяват тази светла за тях дата в светлината на предстоящата им победа. Поне формално щеше да има повод да ги безпокоят по забранения въпрос за началото на съветската окупация, наричана “освобождение”. Самият Борисов, на когото дължат сегашното си служебно положение и двете претендентки, упорито твърди на два пъти ( както многократно съм отбелязвал в този блог ), че тъкмо България е обявила война на Съветския съюз. И ще бъде малко неудобно да му противоречат. 

На 4 септември е още по-малко вероятно някой да попита Фандъкова и\ли Манолова за предстояща дата. Винаги могат да отговорят в духа на вица за мутрата, която научила как работи току-що купеният от него скъп часовник, т.е. че събраните заедно в горно положение стрелки показват 12 часа, поради което на въпрос на девойка на улицата “колко е часа” отвърнал гордо: “рано е да се каже”.

О, забравих: изборите са местни и на туземците не се полага да обременяват с дреболии от общонационално значение борците за повече паркоместа и прочее по-важни неща. Да доживеем до 4 септември- като във вица за партизаните, които си мечтаели край огъня с качамака, революционно експроприирания кашкавал и справедливо отнетия от фабрикантите суджук с въздишки: “ ех, другари, веднъж да дойде 9 септември”!

15 мнения за “Ех, другар(к)и, веднъж да дойде 4 септември!”

 1. Нямам какво да добавя, освен че недопускането на сэстра галэва до балотажа минава само през обединение на десния вот около кандидатурата на арх. Игнатов, каквито и глупости да фабрикуват “социологическите” агенции за фотофиниш между сэстра галэва и данчэто. Реалността изглежда така, че в София БСП не може да събере и 10% подкрепа.

 2. Алтернативата на двете не само излъчващи но и реализиращи посредственост и отдавна преминали първа свежест блондинки, btw, никак не са случайни вицовете преписвани за тях, е само една-обреченият да победи арх. Борислав Игнатов.
  “Борислав Игнатов е български архитект с права да упражнява професията в България, Европейския съюз и САЩ. Той е председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България и кандидат за кмет на София на ПП „Демократична България“.
  Роден е на 21 май 1972 г. във Варна. През 1995 г. завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност „Градоустройство“. Същата година започва самостоятелна работа като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. През 2001 г. се премества в Ню Йорк, където работи по проекти, свързани с изграждането на болници, университети и жилищни сгради в една от най-големите световни архитектурни фирми Perkins and Will Architects.
  През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава в същия университет в катедрите „Концептуална архитектура“ и „Опазване на историческото наследство“.
  През 2007 г. основава архитектурното ателие Bignatov Studio New York.
  През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. Във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън, през 2011 г. живее между Сиатъл и Хонгконг.
  Негови проекти, като Conservatory House, Equinox House, Genua Office Building, са отличени в редица издания по света и попадат в престижните архитектурни алманаси 1000 European architects и Best Houses.
  Борислав Игнатов участва в журирането на международни конкурси в качеството си на почетен член на организацията на Източноевропейските архитекти Share Architects.
  По време на мандата му като председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България, са въведени електронно гласуване, онлайн заседания и директни излъчвания на общите събрания на Камарата. Той е един от авторите и защитници на тезата, че Закона за устройство на територията трябва да бъде отменен и на негово място да се приеме кодекс.”

 3. “Самият Борисов, на когото дължат сегашното си служебно положение и двете претендентки, упорито твърди на два пъти ( както многократно съм отбелязвал в този блог ), че тъкмо България е обявила война на Съветския съюз. И ще бъде малко неудобно да му противоречат.”

  Все в тази посока.

  https://www.reduta.bg/питайте-бе-другарю-питайте/

 4. Прекрасна сатира,но силните на деня от майтап не разбират. Казано направо,хората на Данчето и на Мая ще водят предизборната борба въздържано за да покажат култура и за да не се обидят. Ще изкарат Христо Иванов и Радан Кънев виновни за всичко.Костов вече го погнаха.
  Ако кандидатите на БСП и ДБ се явят на балотаж,кого ще подкрепи ГЕРБ? Няма загадка.Подкрепата ще бъде официална и неофициална.Нищо ,че обявяват БСП за враг.Ако на балотаж са ГЕРБ и ДБ,по съшия начин БСП ще се ослуша и ще подкрепи ГЕРБ.
  Казано в духа на ГЕРБ и БСП: Гласуваш за Мая – избираш Данчето.Гласуваш за Данчето-избираш Мая.
  Нали президента Радев и омбусмана Манолова си ги избра ГЕРБ /Бойко/ за да се допълват.

 5. Аз като обикновен данъкоплатец още преди четвърти септември имам отговор на въпроса за кого ще гласувам на местните избори в София.
  Аз ще гласувам за този, който заяви и не само заяви, а и даде гаранции, че след избирането му за кмет на Столицата ще премахне чучулото МОЧА и също ще премахне таксата вече отхвърлена от Съда, наречена благозвучно “отоплителна сградна инсталация”
  Не че само това са проблемите на София, но с това да започне.

 6. Много благодарности на автора че зачева темата за кметските избори. Благодарности и на Георги Николов за просторната биография на Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София. Борбата ще бъде жестока,защото падне ли София, ще падне русКото влияние. Тяхното главно оръжие е мълчанието. Медиите ясно го показват. Но мисля че и в нета положението ще е същото, защото доста от технологиите позволяват влияние на информацията в фейсбук и на други места. Затова всеки да се хваща и номер едно задача Борислав Игнатов. Както и да се разбира.

 7. Ха ха ха…

  Боко искаше да започне На Чисто с новия началник. Урсула. Много силно искаше. Да не го Насерат журналистите. Пред нея. Да не го опетнят. Чист като ангел. И да я шашне. Неповторим лидер на българите е. Талант бликащ отвсякъде.
  Той, боко – винаги чистият в своя “мозък”, с винаги другите виновни.

  Да не се получи Насиране и свързано с милите избори. Заради които извади толкоз много асфалт и машинария през почивното лято.
  Да не земе да падне рейтинга на герб и оттук на милите им кандидати.

  Насраният НАСРАН.

  Разтреперена душица. От самото присъствие на журналистите. Макар и почти всичките слугинажни, както казва ИВО. От самите микрофони пред тях. Не дай си Боже, по жицата на един от тях да земе да протече ток, да се включи, в залата и в Ефир!
  По-добре да не беше ги канил тия журналисти.
  За какво и въобще има такава професия. Земи ги ИЗХВЪРЛИ всичките. Забрани професията им. ЗАПЕЧАТАЙ ГИ В ЖЕЛЕСНИ КАСИ И НА БУКЛУКА!

  “Политическо” човекоподобие…

 8. АWACS, дали ще ви е възможно да карате по-полека с кенефно-фекалния речник в този блог?

 9. Боко 100%:

  – през 1990 г. става “доктор” (“умен”, значи);

  – през 1991 г. става майор от мевере, напуска “системата” (ха ха), става охранител; основава “рапон” (ли беше какво е там);

  – охранява идола си “тато”, охранява следващия идол “сакса”, който става премиер 2001-2005;

  – саксът, руски човек, забелязва перспектива в “боко”, издига го, “образ и подобие” (ако боко не е проруски, ЗАЩО саксът ще го “забелязва”, защо ще го издига, просто ще го “изстърже” – по думите на решетката);

  – сакса през 2001 г. прави боко главен секретар на мевере, прави го и полковник;

  – по предложение на сакса, през 2002 г. президентът прави боко генерал, през 2004 г. по-голям генерал;

  – през 2003 г. боко получава черен пояс по карате, висока награда (“силен”, значи);

  – боко става член на партията на сакса, през 2005 г. се кандидатира за депутат, избран е, отказва се от депутатлък, да останел в мевере, но напуска мевере през същата 2005 г.;

  – на 10 ноември 2005 г. става кмет на София;

  – през август 2006 г. боко, кмет на София, ОТИВА В МОСКВА. ЕДИНСТВЕН ЧУЖДЕСТРАНЕН ГОСТ. ПОКАНЕН ОТ КГБ. НА ЦЕРЕМОНИЯ НА СПЕЦИАЛНИЯ ОТРЯД НА КГБ “ВИМПЕЛ”. ПОКАНЕН ОТ НАЧАЛНИКА В КГБ генерал Александър Тихонов, шеф на центъра за “специални” предназначения на КГБ. Боко получава награда “специален” нож от Вимпел. Щастлив до небесата.
  http://arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=266&text=&fromDate=&toDate=&newsID=17497
  Генерал А. Тихонов е “специално” награден “от ръководството на страната” за операцията в театъра Дубровка в Москва, “борба срещу тероризма”, която операция си е дело на същото КГБ – едно от първите притягания на редиците при путя.
  Отряди като “Вимпел” и “Алфа” на КГБ през 1979 г. първи нахлуват в Афганистан, преди военните, убиват президента Хафизула Амин и сума ти народ от президентство и правителство, скрили се в президентския дворец край Кабул. Борба “срещу тероризма”. Да, всичко е маскирано така. Литвиненко, Скрипал, са терористи. Отряди на КомПартията, на ръководсвото на русия. Като затрябват преврати, убийства на неприятни началници зад граница.

  Какво друго боко “получава” от милите руснаци – гадаем. Многто вероятно получава указания за впускане в политическия живот, преценен като “перспективен водач”, т.е. не идващ напреки на русия. Каквито указания получава и сайдера тук, и там, и прави партията си заедно с руснаците.

  – на 2 декември 2006 г. се пръква Герб.
  “По инициатива на кмета на София”. “Европейски”, малко разграничаващо от “американски”, от въобще “западни” тоже…

  – досега боко не е отронил една реалистична (да не говорим критична) дума относно русия, становище или каквото и да е;

  – и т.н.

  “Ентелектуален” – “мъжкар”.
  Пълен със сила и ум.

  СТРАХЛИВЕЦ от един микрофон.
  ТРЕПЕРЕЩ пред москва.
  ПРЕПИКАН пред Брюксел.

 10. Игнатов не искаше ли да опакова т.н. паметник на съветската армия. Или да го покрива с нещо, за да го запазел като исторически артефакт?

 11. фъстъкова:

  “Радев е без политическа обвързаност. И това е много важно”

  https://news.bg/politics/fandakova-ne-me-e-strah-ot-manolova.html
  БРЕ!
  Тия хора вЕрват ли си!?
  Кква увереност! Каква убеденост!

  Димитровградски комунист. До мозъка на костите
  Съветчик, любещ русия, руско оръжие. Както е по “изискванията”. Вето на Америка. Тоже.
  Подбран уж като “неутрален” кандидат. Всичките “социалисте”, “патреоте” зад него.
  Подбран и от русия. И това по-важно – за всинца тях. Чрез решетката. Нагласен, а след изборите поздравен от същите руснаци, от КГБ, от уж “оня” “негов” институт.

 12. Много смешна ми е тази марионетна женица Данчето Фандъкова с класическа биография на рубладжийка (съветска възпитаничка и бивша учителка по руски език, с мъж, чието име е Юрий) която (язък че е жена!) след като загрози София с небостъргачи на руски инвеститори и чието основно занимние като кметица три мандата беше да чисти съветските паметници, да търси престижни места за руски йолки и да издава с предимство необходимите разрешения за дейностите на руските бизнесмени, по съвет на борисовите пиари, открива кампанията си с каска в метрото (реализирано предимно с европейски пари) сякаш има някакъв личен принос за неговото построяване, копала е с “къртичката”, решавала е откъде да мине поредният “лъч” и т.н. Но какво са десетина годинки на кметския стол? Та Брежнев беше цели 18 години на власт!

 13. Е, сега , вече банкянскоТО ПРИМАТоподобие си направи най-добрата “реклама” , чрез кандидатирането на мая костинбродскаЯ за кмет на София! НАЙ-добрата……”реклама”….
  Сега бокоТИКВАТА ще използва бишата си “омбудсманка” за мобилизирането на собственият си ПОРЦИОНнен “хелекторат”, защото след ежечасните ПОРЦИОНни скандали и ежедневните СУДЖУКови далавери , има реална възможност за изхвърлянето на “успешната” учительница-фандъковна от кметският стол в София!
  И за да “мобилизира” хелектората си бокоТИКВАТА е решил да им посочи “врагът” от “противниковият” “партиен лагер”, в лицето на “социалистката”-КОстинбродскаЯ. Така че мая маноловна не е нищо повече от поредната, най-важната, брънка в предизборната “кампания” на байхуй, и чрез мая маноловна той се надява да мобилизира в най-голямата степен “партийните” си редици в София.
  Ето тва е “партийната” стратегия на винетУ и на шайкаджиските му “политолози” за София!
  Ето т’ва са “измислили” платените герберокожи жрици ,като т.биков и т.дончев………..
  Те са решили да използват “врагЪТ”-мая маноловна за “обединителен” център на своята кметска кампания в София!
  Явно банкянскоТО ПРИМАТоподобие ще предложи някакъв друг синекурен пост на мая маноловна , за да я “ккомпенсира”. Явно е че на мая Костинбродская вече не иска да имитира някаква дейност , като се представя за “омбудсманин”?!?! И след “изборите”, ще иска бокоТИКВАТА да я преназначи на друг “по-престижен” пост! Особено след като изпълни ролята си на мЮрето в предизборната кампания за “кметь” на София!
  За това …..ТРЯБВА МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТА веднага да си подаде ОСТАВКАТА ,както направи мая Костинбродская……ВЕДНАГА! – НЕзабавно!
  -ОСТАВКА! -ВЪН!
  Оставка и за всичкиТЕ боковски мЮрета, като мая маноловна…… – ВЪН!

 14. Към НИК:
  „Игнатов не искаше ли да опакова т.н. паметник на съветската армия. Или да го покрива с нещо, за да го запазел като исторически артефакт?“

  Донякъде сте прав. Ще го запази, но не където е сега, а там където му е мястото. На комунистическото бунище. И това ще стане сега по време на неговия мандат, като кмет на София.

  https://demokrati.bg/media/sreshta-s-arh-borislav-ignatov-kandidat-za-kmet-na-sofiya-na-demokratichna-balgariya/?noLayout=1

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.