ОТНОШЕНИЯТА НИ С РУСИЯ ПРОТЕКОХА ПРЕЗ 2019-ТА КАТО ФАЛШИВА НОВИНА ЗА ЗАХЛАЖДАНЕ НА ФОНА НА ТОПЛИ ПРЕГРЪДИ И ЦЕЛУВКИ

СНИМКА НА ГОДИНАТА ( авторска в ivo.bg като избор на стоп кадър от авторекламата на Борисов):

Премиерът Борисов нарече руския посланик Анатолий Макаров “Юра”, но той не се обиди и го посрещна като домакин на българска земя край Стара Загора с горещи прегръдки по повод символичното начало на прокопаването на руския газопровод, определян от Путин  като Турски, наричан от Борисов “Балкански поток”.

Прегръдките с “Юра” и преименуването на проекта на “Балкански поток” станаха символ на опитите за заблуда, че българските власти се опитват да се еманципират от покорството си пред Москва.

 

 

 

Отива си най-топлата, според някои климатолози, година в историята на България, през която имаше временно захлаждане на отношенията на държавата ни с Кремъл  въпреки топлите прорски чувства на българския народ, от името на който в този смисъл се изказа Путин. Путин избра да се скара безадресно и обобщаващо на българския елит, че пречи на прокопаването на руско-турския газопровод през нашите земи, в присъствието на сръбския президент Вучич, употребен от него като фон, като положителен пример и контрапункт за назидание на България точно по начина, по който през декември 2014 г. реши символично да преименува на “Турски поток” планирания да премине през България “Южен поток”, след което следовниците на култа към Севернта империя у нас се съгласиха с Москва, че именно ние сме спрели потока й, а не Путин.

Адресатът на размахания от Сочи пръст разбра много добре за кого се отнася обвинението и моментално влезе в обяснителен режим. Премиерът Борисов понечи да възрази, отвърна , че се страем много и дори покани строгия обитател на Кремъл да посети България и лично да се убеди колко прилежно копаем. Но опитът му за пререкание с Путин приключи на следващия ден с нови топли прегръдки и целувки с руския посланик в София Анатолий Макаров, поканен светкавично за тази демонстрация на “Дондуков” , където той се чувства като продължител на неговото дело ( на делото на руския генерал-губернатор у нас княз Дондуков).

Заформи се триъгалник с намесване на американците. Погледнато от този ( тъп ) ъгъл мълниите от Москва вещаят поредната буря в София, но това би било наблюдение, направено при прелитане със скоростта на  Ф-16, от който се виждат облаците, но не й усърдното разкопаване на “майка България” с цел да услужим на руския газов транзит за негови клиенти на Запад от нас.

Припомням: лозунгът “ Да не допуснем ( американците ) да разкопават земята на майка България” беше взет на въоръжение от демонстранти в десетина населени места у нас края на 2011 г. Това беше годината, в която кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин открои като точка Първа от предизборната си кампания съпротивата срещу току-що спечилилата търга за проучвания за наличие на огромни количества шистов газ, забелязани от космоса от американски спътници.

Тогава за шистовия газ у нас се знаеше толкова, колкото и за руските хибридни войни- направо нищо. Но стотици защитници на газовия монопол на “Газпром” , волно или поради подпалени от агитатори страхове, дейно запротестираха срещу нейзнайната заплаха. Никой не ги нарече със звучащата с англасаксонски акцент дума “протестъри”. Тя още не беше изкована в пропагандните московски лаборатории, за да бъде лепната на други български граждани по-късно като вносен етикет.

Ивайло Калфин загуби битката за президентството, но не и войната срещу американците. Те бяха прогонени в някоя от онези стотина държави, чакащи на опашка за тяхната експертиза. Успешното им прокуждане стана не пряко от демонстрациите с еднаквите лозунги в около 14 български града в един и същи януарски ден на 2012 г., а в резултат на изкования в невиждано кратки срокове закон, нареден от Борисов, гласуван за рекодните три дни след неговото преписване от френското законодателство. Помощниците на руския газов монопол на българския пазар обаче не се отказаха да демонстрират и се преквалифицираха в специалисти по борбата с всякакви други монополисти, с изключение на най-големите у нас, каквито са руските “Газпром”, “Лукойл” и “Росатом”.

Обратното огледало към начина, по който премиерът Борисов беше доведен до решението си да подаде оставка през пролетта на 2013 г. , помага да се ориентираме в рамките на това сравнение как стоят в това отношение нещата през 2019 г. Отговорът е ясен и безоблачен: няма протести. Защото майка ни България се разкопава по руска заръка и не като заявено намерение, а като факт, чието начало беше оповестено и скрепено с целувки и прегръдки с Макаров от Борисов край Стара Загора през октомври.

Тази радостна картина беше особено показателна за истинското състояние на непоклатимите връзки с Москва поради обстоятелството, че само месец по-рано се случи сякаш немислимото по трасето на “хилядолетната” ( според някои разпални руски политически глави ) дружба между нашите държави. В София беше арестуван и обвинен в шпонаж в полза на Русия нейният явен агент за влияние поне от десетина години насам Николай Малинов, напуснал БСП от обида, че не води достатъчно проруска политика, за да създаде “най-голямата неправителствена организация” в страната Национално движение “Русофили”, определено от самия надзорник на местните русофили ген. Леонид Решетников като единствено в света по рода си приятелско явление спрямо държавата му.

Инверсиите в българско-руските отношения обаче продължиха. София, сякаш в отговор на многобройните саркастични коментари, че е “разкрила” българин, който изобщо не се крие, се престраши да посочи ( вратата на) руснак с дипломатически паспорт, истински кадрови шпионин. И отново последва крайно необичайна първоначална реакция на Москва.

Дали там са изчаквали да отмине оповестеното вече предстоящо посещение ва премиера Борисов във Вашингтон или не, но повече от месец руските власти и подчинените им медии запазиха нещо като “радиомълчание” на бойното поле с цел да не се издават пред врага. Не закъсня обаче ефектът от закъснялата реакция с реципрочната мярка чрез екстрадирането на български дипломат от Москва. Щеше да бъде истинска сензация да е бил наистина български шпионин и да научим, че България си позволява да праща шпиони в Русия, но “братушките” ни лишиха от това патриотично удоволствие, ограничавайки се с формулировката, че гонят българина по неписните правила на дипломацията, а не защото са го заловили да ги шпионира ( както стана с руския “дипломат” у нас). Това се нарича косвено признание за невинността по същество на тази жертва на руския “приятелски огън”.

Шахматистите в руския лагер си разиграха коня така, че оставиха впечатление за американска (раз)връзка в шпионския скандал. Българската прокуратура, претендираща да бъде най-прозрачната в света за всички времена, не сподели с нас какво точно е правила цели няколко дни в САЩ, където нейното ръководство се озова ненадейно. И щеше да си остана още по-голяма тайна, ако на третия ден от визитата на Цацаров, Гешев и компания зад океана сайтът на българската секция на “Свбодна Европа” не ги беше издал, че се намират там. Ходът с това руско внушение беше особено печеливш, рисувайки българите като американски пешки, поради очевидно не особено горещия прием за българските прокурори на американска земя. Освен опитът посещението им да бъде премълчано от българска страна сякаш е нещо срамно да оттидеш на гости на съзниците, биеше на очи контрастът с тържествените обятия за същите български държавни обвинители в Москва. Там те подписаха преди 4 години споразумение за сътрудничество с руските правораздавателни власти, известни с правото си да тикнат в затвора всеки явен или мник противник на изпълнителнта власт. Нищо подобно не се случи сега във Вашингтон.

Дипломатически ход за опровергаване слуховете за търговия на геополитическо влияние за руска сметка направи новият посланик на САЩ в София Херо Мустафа. На среща с журналисти, организирана от Американската търговска камара в София в седмицата преди отпътуването на премиера Борисов за  дълго очакваните от него разговори с президента Тръмп, г-жа Мустафа заяви, че тази ( много отдавна желана от Борисов) среща в Белия дом не е отплата за предварителното разплащане на България за 8 американски Ф-16 за българските ВВС.  В залата в Софиийски хотел, където тя беше упълномощена да направи това изявление, премина шепот, който, казано дипломатично, беше израз на несъгласие с това твърдение.

Явно и в Москва не вярват на тези “сълзи”. След като изглеждаше така, сякаш май изобщо няма да гонят “братушка” с дипломатически паспорт, все пак нашият дипломат набързо се стегна куфарите. За разлика от руския му колега, чието отпътуване месец по-рано от София се оказа фалшива новина и се наложи изтичане на информация в българските медии, за да бъде подканен да го направи най-накрая.

Цялата димна завеса около залавянето на мними и явни шпиони трудно може да прикрие фактът, че отвъд пушилката се изясни на финала на 2019-та година следното: България вече изкласи до ядрен ястреб в ЕС. Премиерът Борисов гордо съобщи, че на последната среща на върха на организацията за годината страната ни се е борила и е победила ( заедно с Франция срещу Германия, водещата европейска икономическа сила и пръв партньор на страната ни в търговията) така, щото да развиваме ядрената си енергетика. Която е 100 процента зависима от Русия – почти, както в доставките на природен газ, че и повече, защото за вноса на ядреното гориво няма алтернатива чрез диверсификация въпреки намеците, че имало вероятност някой ден да си внесем такова от САЩ.

В крайна сметка, въпреки “недоразуменията”, които вероятно включваха и пореден спад на броя на руските туристи у нас ( податливи на държавните указания къде да се пекат ), отношенията на България с Русия бяха определени не веднъж от руска страна като развиващи се в правилна посока. Явно при сделката за американските Ф-16 срещу АЕЦ “Белене” и “Турски поток” в България, руските търговци на влияние са останали на печалба, все пак.

Но както се казва още в заглавието на коментар, публикуван в РИА “Новости” след размахания пръст на Путин в Сочи и последвалите ден по-късно извинителни целувки и прегръдки на Борисов в София, “България се научи да вярва на Русия, но това няма да й помогне”. Ясно, откровено и безпардонно напомняне на втръсналото клише от съветско време, че “Москва не вярва на сълзи”, т.е. на сълзливи демонстрации на приятелство. Иска дела.

Очава ни делова  2020-та година.

Забележка: Снимката и текстът към нея са добавани допълнително от автора към статитята, писана специално за “Дебати”

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, България вярва на Русия, но това няма да ни помогне

14 мнения за “ОТНОШЕНИЯТА НИ С РУСИЯ ПРОТЕКОХА ПРЕЗ 2019-ТА КАТО ФАЛШИВА НОВИНА ЗА ЗАХЛАЖДАНЕ НА ФОНА НА ТОПЛИ ПРЕГРЪДИ И ЦЕЛУВКИ”

 1. Дали всички осъзнаваме, че най-опасният в историята на България властник досега, напълно СПОСОБЕН (поради природна тъпота, съчетана с мании за величиие и слугински манталитет) ДА ЗАТРИЕ БЪЛГАРИЯ като територия и народ, е Бойко Борисов!!! Нито един от марионетните ни премиери след съветската окупация 1944 г. не може “да му стъпи на малкия пръст” по продажност и унизяващо ни като народ пълзене пред руските неандерталци! Никой преди него не допусна заселването на България с хиляди руснаци, предимно военни и не им даде българско гражданство, никой не посмя да хариже огромни части от българската територия, отвоювани с кръвта на дедите ни, като Камчия, Росенец и много други плнински и минерални оазиси, за които се мълчи, никой не дръзна да издигне за кметове на морските ни столици Варна и Бургас впиянчен руснак и продажен руски възпитаник, марионетка на руски олигарси, никой не прокара чак толкова открито и безочливо чужди, неизгодни и опасни за страната ни енергийни проекти!

  Ако имахме минимален инстинкт за самосъхрание, отдавна да сме отсвирили в забравата и небитието тази опасна за съществуването ни като държава политическа аномалия, това срамно за достойнството на народа ни робско явление, натресено ни от северните неандерталци (не случайно “тупиков” клон в човешката еволюция!) за прокарване на опасните за българската природа и българския род неандерталски интереси в родината ни!
  ОСТАВКА И ОТНЕМАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО! ВЪН!

 2. Може ли да вярваме за ефектите от добива на шистов газ и нефт за природата на “нашите” власти които Окупацията на Българските земи се представя за Освобождение и Окупационната ррка ни се представя като освободителка. КАНАС у Биги се представя за хан. (Княз у Бог). Изобщо всичко по Оруел. Тогава излиза че шистовия добив изчиства недрата на земята от отрови.
  Ето какво правят общинските съветници от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
  Борислав Игнатов фейсбук
  ЧИЯ Е СОБСТВЕНОСТТА НА ЗЕМЯТА ПОД МОЧА.Да следим.

 3. Руската православна църква прекъсва достлука и с александрийския патриарх
  Руската православна църква прекъсва връзките си с православния патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори. Причината е, че патриархът призна новата Украинска православна църква, независима от Москва, предаде Франс прес. 🙂

  https://offnews.bg/sviat/ruskata-pravoslavna-tcarkva-prekasva-dostluka-s-aleksandrijskia-patria-718332.html

 4. Господин Инджев докога с тези пияни орки ще се занимаваме,няма отърванеее,аман!!!!не ви ли писна???Това е напаст Божия!!!!….дайте решение на въпроса…..Според Вас???Въртим се в омагьосан кръг….!!!!Знам,че са мързеливи и гладни и от там идва проблема,но,,,все пак има ли избавление???това са долни гадове!!!
  P.S
  Съжалявам за тона през Светлите Празници!

 5. Не може да ми писне да казвам на бялото бяло и да се боря срещу лъжата и манипулацията.Това е шопска философия.Иначе пропада държавата.

 6. Кабинетът отпусна 48,7 млн. лв. за общински проекти и ремонт на храмове

  “…Поддръжката и грижата от страна на държавата е с цел да бъде съхранен СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИЯТ характер на манастира “Свети Великомъченик Георги Зограф”.

  ОТКОГА БЪЛГАРСКИЯТ МАНАСТИР “ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ ЗОГРАФ” в Атон СТАНА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ ????

  Или тепърва по време на “реставрацията” и ремонтите ще се подхвърлят славяно-неандерталски, “доказателства” като езически руски кръстове, “изографисани” (на компютър) руски икони, двуглави мутанти по килимите и светилниците, разни хроники-фалшификати като Десетокнижието на цар Симеон Велики, превърнало се незнайно как в “Десетозаконник великого князя Светослава…” и други подобни “факти”, доказващи категорично, че Св.Георгий е бил руски манастир!

  Очаквайте нови “открития” и “научни съобщения” на порусначените ни дърти безродници историци, архивари, археолози от БАН и други родолюбиви институции 🙂

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/12/27/4010260_kabinetut_otpusna_487_mln_lv_za_obshtinski_proekti_i/?ref=home_layer2

 7. Написаното от г-н Инджев би трябвало да достигне до българите, но рубладжийте овладяли всички власти и медии не го допускат. Абсолютно всички непродажни български журналисти са извън големите медии.
  Единствената надежда е страните ЕС и НАТО да излезнат от състоянието на търговския келепир и да осъзнаят, че русия е опасен враг, който трябва да бъде обуздан. Като за начало първо трябва да ни бъдат спрени европейските фондове и да се отпускат само след изпълнението на необходимите точно определени стъпки в демократизирането на държавата. Като за начало се започне от Съдебната система и Медиите.
  На българина му идва акъла само като огладнее. Случаят от 1997г. показва точно това.
  Присъединявам се към коментара на SMS. Поздравления!

 8. Поне не може да се каже “на руско-българския фронт нищо ново”. Мащабни икономически настъпления и яки политически димки за прикриване. Чака ни интересна 2020 (дано поне Лукойл излезе на печалба).
  Първият коментар на SMS ми напомни, че винаги съм се ако не присмивал, то поне шегува със страховете, че руските заселници ще доведат до кримизация на Черноморието (все пак сме натовска държава). Най-смисленото възражение, което съм получавал е, че Чл. 5 може да се задейства, ако бъде поискан от правителството, а Бойко (или неговият наследник) може да не го направи. И напълно съм се съгласявал, че е така. Само дето въпросът е, при това положение руските заселници ли трябва да изгоним или правителството? Второто е и по-законно, и по-надеждно (гоненето на правителството е по-надеждно, а самото правителство – хич не е надеждно).
  Вторият коментар на SMS ми напомни за позорното поведение на нашите архиереи по отношение на украинската, а най-вече на македонската църковна независимост.

  Извинявам се, че се повтарям, ама в края на годината е неизбежно – равносметка, джанъм…

 9. Навремето имаше италианска мелодрама с култово заглавие. “Измъчвай ме, но ме обичай”. като ръгнем запетайки И на двата глагола, всичко е на 6 с “дружбата от векове за векове”. ДГД!До там я докарахме да разчитаме главно на Н.Пр. Херо Мустафа да им припомня на високо отговорните майцепродавци да не забравят къде членуват и кои са им съюзниците.

 10. “Газпром плати на Нафтогаз 2,9 млрд. долара. Прес-службата на Нафтогаз потвърди получаването на сумата. Великият гросмайстор пожертва пешка в голямата игра за да спечели партията. Такава, картина представя нашата пропаганда. Прокрадва се мнение, че Русия и Украина са стигнали до труден компромис, но са обезпечили енергетичната безопасност на Европа. Истински юнаци! Скоро Путин ще го поканят в Брюксел за да му връчат медал “Герой на Европейският Съюз”. И грамота, има си хас. И той ще може да се вози в евро съюзното метро безплатно.
  В реалността, разбира се, това е банален акт на капитулация. На всичкото отгоре безусловна. Сега след белият флаг вдига двете ръце и излиза без оръжие. Закономерен край на всеки авантюрист. Просто времената малко се промениха и щурмуването на райх канцеларията не е задължително – може да се мине с по-хуманни методи.”

 11. Русия постепенно, но неутклонно се завръща към съветските времена. В технологичен университет вече ще се държи изпит (засега само “зачот”) за “хибридната война”. Програмата се води от преподавател в школата на КГБ:
  https://meduza.io/feature/2019/12/27/rossiyskiy-tehnologicheskiy-universitet-vvel-zachet-po-planu-dallesa-boevym-memam-rasovomu-oruzhiyu-i-duhovnoy-voyne

 12. През 2019-та ,без съмнение, кремълските петоколонници:парламент,правителство,прокуратура,руските криминално- икономически мафии и редовите русофили подпомогнаха и осигуриха пълзящото нашествие на московията в България.Нашествие териториално,силово-политическо,икономическо,информационно. Какво ли следва през 2020-та? Липса на промяна в тенденцията, промяна в тенденцията или земетръс?…

 13. Санкциите,санкциите и Стокхолмския арбитраж.Затова и с Украйна подписаха транзита,защото скоро няма да има газ от Турски поток.По твърдата позиция на САЩ дава резултат,кучето скача според тоягата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.