Медийният любимец Румен Петков онагледява поговорката “гонят ли те ( от правителството) яж, дават ли ти, яж дваж”

Знаете ли защо Румен Петков (си) развява байрака на говорител на руските интереси в България? Не, не е свързано с факта, че московската пета колона у нас е ламя с много глави и не всяка бърза да се изкаже, когато режат съседната ( за да порасне нова). Не и поради някакво хитроумно разпределение на ролите между главите на ламята. Нито пък приказливостта на Петков се дължи само на неговото старание да изпъкне в русофилската навалица.

Пред очите на всички е отговорът на прозрачната “загадка” защо бившият министър на вътрешните работи, прогонен от социалистическия премиер Сергей Станишев от поста заради “нерегламентирани контакти” с лица от подземния свят, застана на амбразурата на медиите да заклеймява прогонването на нова порция руски шпиони от България. Той винаги, без изключение, е заемал подобна позиция в сходни ситуации. Не че няма негови подобия в русофилската тълпа в българската политика. Само че на Румен Петков задължително му тикат микрофоните да каже “още веднъж от същото”. Знае се предварително, че ще го направи и той не разочарова очакванията на любезните репортери.

Същият Петков беше приносител на благата ( за Москва) вест в края на август 2014 г., че в окончателния си вид от доклада “Визия 2020” на министерството на отбраната, публикуван на сайта на ведомството, ще отпадне споменаването на руската хибридна война в България. 

Така и стана два дни по-късно – не без намесата на опозиционния по онова време политик Бойко Борисов, накрещял на служебния премиер Георги Близнашки да нареди да се редактира в тази посока “Визия 2020”, писана от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Факт, многократно споменаван в ivo.bg ( и в книгата “Премиер на РъБъ), който обаче нито една медия в България нито веднъж не си направи труда да провери – дори и “вражеските” по отношение на автора на твърдението медии не се изкушиха да го опровергаят като зададат въпрос на някого от участниците в тази история – ако не за друго, поне с цел да натрият носа на омразния им Инджев, който не може да се оплаче от липса на преследвачи в публичното пространство, насъскани да го опровергават и дори да го съдят.

В скоби казано, при онзи скандал с редактирането на истината за руската намеса в България като заплаха за националната сигурност, президентът Плевнелиев защити военното ведомство. В интервю за книгата “Течна дружба” действащият президент Плевнелиев отговори на въпроса ми защо Москва не е реагирала официално на посочването на руската заплаха за българската национална сигурност в един проектодокумент в София: защото Москва няма нужда да реагира, има си говорители в България ( а си е имала и информация от страна на “говорителите”, че техните “опозиционни” приятели ще наредят на служебното правителство да угоди на Кремъл).

Можем само да гадаем, дали и по този въпрос днес Плевнелиев не си е сменил позицията , както за руския проект АЕЦ “Белене”, срещу който категорично се изказваше, но сега изведнъж прогледна, че от него можело да има полза.  Гадаенето е свързано със същия въпрос – именно с това, че не му задават въпрос по неудобната тема. 

Ако някой още не се е досетил какво прави Румен Петков толкова напорист говорител на Москва в България, обяснението, да повторя, буквално е пред очите ни: българските медии го направиха една от своите любими медийни звезди и той се възползва максимално от този неофициален статут, за да блести като рубинената петолъчка, отнесена с хеликоптер от върха на Партийния дом в София в зората на демокрацията по нареждане на тогавашния партийно-държавен шеф Андрей Луканов.

В това отношение Петков анимира видоизменената поговорка по следния начин: “гонят ли те ( от правителството)  яж, дават ли ти, яж дваж”. Иначе казано, Петков е невинен – все едно да обвиняваш вълка, че хруска зайчета, които не само не бягат, ами се тикат сами в устата му.

А не е невъзможно да му се озъби човек…

Споменавал съм тази случка, но ще припомня как Петков беше оставен в студиото на БНР, когато храбрата Лили Маринкова ме беше поканила да представя книгата си “Президент на РъБъ”, публикувана през 2010 г. Петков, поканен по друга тема, се намеси в разговора и подхвърли нещо от рода, че се жалвам от липса на свобода на словото (ми) , а интервюто ми в момента било доказателство за обратното – макар наистина да беше голямо изключение, след което години наред не бях допуснат в БНР. 

Нахалството му беше особено нетърпимо за мен, защото в книгата си бях описал как МВР е прикривало президента Първанов за подарените му мезонети от оръжейния бос Манджуков на 8 октомври 2006 г.  – в деня, когато зададох въпроса си по БТВ за Първановите мезонети ( че и на следващия ден). За целта “някой” ( познайте кой по времето на Петков като най-близък до Първанов другар в правителството на Станишев ) беше наредил полицейски патрулни коли да охраняват посочения от мен адрес и да лъжат, че блокадата била наложена заради някакъв грабеж. Бях приложил в книгата си и снимка на полицейския пост пред входа на кооперацията в квартал “Гоце Делчев”.

 

 

 

 

 

С други думи, ако някой на върха на държавата със сигурност е знаел защо журналисти не бива да се появяват на терена и да им бъде попречено да потвърдят скандалната информация, то това е бил тъкмо министър Петков.  Но беше направен само един опит за подобно “проникване” от страна на в. “Капитал”, който беше задушен в зародиш под предлог, че един от свидетелите на сделката с апартаментите се бил отказал в последния момент и това направило готовото разследване на вестника невалидно. Завинаги, защото повече не се и опитаха да го подновят. 

На арогантността на Петков отвърнах в ефира на БНТ, че вместо да се обажда по този начин, би трябвало да се засрами, че го прогониха от поста му като министър на вътрешните работи заради контакт с криминално проявени лица. И той, о, чудо, млъкна.  

Самият Петков често изразява благодарност към медиите със своя специфичен сарказъм, наричайки водещите на телевизионните предавания “колеги”. Така е, колеги са му. Без тяхната извънредно услужлива колегиалност, той отдавна да беше потънал в забравата, каквато се полага на маргинален политик. 

15 мнения за “Медийният любимец Румен Петков онагледява поговорката “гонят ли те ( от правителството) яж, дават ли ти, яж дваж””

 1. На “яж дваж” се издържа, но на жажда не! Жадни били перничани…Стига с тези железни винкели, и Борисов е дървен шоп, като вас…”И аз съм прост, и вие сте прости-ще се разберем”

 2. Без претенции за достоверност, но кой знае защо го свързвам със сестри Белгийски.

 3. Изглежда,че асоцияцията е поради червения кмет на Пешера,някаклвоавто-ралиджийско величие.

 4. Добре, ама кой от десните отиде вчера, да подкрепи на 25 ти Събота Перничани, на жълтите павета?? Оставихте БСП, да вдига врява а добре знаете, че хората не ги предпочитат пред Герб. Точно сега е момента, истинската десница, да вземе властта но тя се крие срамежливо някъде. Под юргана може би?! Така обаче, още повече се обезличавате и засилвате подозренията, че сте спазарили дясното пространство. Поне, като съвестни граждани, да бяхте там с празна туба или хлопка. Нямаше да настинете или да хванете китайски грип. Още не е дошъл : ) Жалко, много жалко Господа. Образовани, интелигентни, културни но слабо сърце! Слаб дух и не много вяра. Е все пак, сигурно основанията ви са много сериозни. Не се и съмнявам!

 5. NAGILUH
  Няма нужда десните да се излагат и да вадят политически дивиденти от нещастието на хората.Какво ще им помогнат с това.Само ще раздразни повече.Отлчно се знае мнението на десните за некадърността на Бойко Борисов и неговите калинки изпълнили публичното пространство и блокирали България.Някои нарочно искат да увлекат десните в конфликта и ги противспоставят на протерпевшите хора.Атанасов е достатъчно умен да не се подлага на провокациите на “доброжелатеите”,а те се знаят.

 6. Владимир Писанчев: Скрипал и Гебрев са различни случаи, не може да се разследват под един похлупак

  https://faktor.bg/bg/articles/pisanchev

  Да, бе, нямало нищо общо между случаите Скрипал и Гебрев, случайно съвпадение във времето е било, че ЕДНИ И СЪЩИ трима руски “туристи” са били и в Солсбъри, и в България точно по време на припадъците на Скрипал и стомашните проблеми на Гебрев, заради рукола в салатата. 🙂
  Но може пък и да е прав Писанката, сигурно е имал предвид, че на “туристите” е било заплащано от различни пера в бюджета на КГБ, предвиден за мокри поръчки. Случаят Гебрев, със сигурност, е излязъл ПО-ЕВТИНО на кагебисткия бюджет като минал по линия на “братско сътрудничество”, щото в България тази работа се върши сама, Гебрев сигурно ги е посрещнал тримата братушки с хляб и сол и се е провикнал “Няма нужда да се хабите, бе, братушки, не сте казали, не съм се отровил сам с рукола, ако щете, с новичок, както ви се хареса!” Докато Скрипал е минал по скъпата тарифа за “вражеска емиграция на Запад”.

 7. На днешния ден
  27-ми януари…
  1924-та година…

  Състои се полагането на балсамираното тяло на Ленин в построения за него мавзолей на Червения площад в Москва.
  През 1921г. Ленин с декрет закрил Казанска България, и я преименувал на Татарстан.
  Всички татари в Крим и цяла Русия, всъщност са депортирани “възродени” казански българи…
  Такава е ИСТИНАТА според ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ!

  И помнете ми думата!
  Съдбата на мумията и мумиярника на Ленин,
  ще бъде същата, както
  съдбата на мумията и мумиярника на Гошо Тарабата!

  Тези, които папагалстват комунистическия и руски прочит на историята на българите са ИДИОТИ!
  Като лениниста-путинист Бойко Бекапето…

  И помнете ми думата!

  Този път в сухите води на Перник , Борисов настъпи мотиката и напълни памперса…

  Не позволявайте на бандита да изчезне вдън земя, като Братя Галеви!
  И да си харчи смъкнатите от кожите ни милиарди…

  Гешев, ще изгориш и ти…
  Разкривай офшорните сметки на премиер-милиардера!

 8. Соломон Паси: Българската държава спешно да спасява Камчия, готвят втори Крим!

  “По повод поредния шпионски скандал с руски дипломати той коментира:
  “… Още през септември бях споменал, че са твърде много руските шпиони в руското посолство у нас – има статистика, че са около 57. Те са твърде много и трябва периодически да се прочистват, да се гонят. Малко са изгонените. Извън посолството са още повече. Спомнете си какво казаха само преди няколко седмици руснаците – че те едва ли не ще анексират Камчия. Те ще анексират курорта Камчия! Който е собственост в момента на Московска община. Както анексира Крим, Осетия и Абхазия, както в Молдова Приднестровието е анексирано 30 г. Те в прав текст казаха, че ще анексират Камчия. Това е много сериозно. Това е тяхна собственост в момента. Ако българската държава не си го ренационализира като обект на националната сигурност, опасността да възникне подобен конфликт с него е сериозна. Ние имаме огромни количества руска собственост и Путин беше заявил, че е негова отговорност да я защитава.”
  Попитан дали да очакваме ответни мерки от страна на Русия, той заяви, че и без това имаме много дипломати в Русия, та и да си тръгнат – още по-добре.

  “Трябва да има една превативна политика. България не е черната овца на ЕС по отношение на Русия. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отиде да работи в “Газпром”. Това е абсолютно недопустимо като морал. Не можем да имаме балансирана политика с Русия – като те са ни влезли в леглата!”

  https://faktor.bg/bg/articles/solomon-pasi-tryabva-da-spasim-kamchiya-ot-rusiya-rova-e-tyahna-sobstvenost-v-momenta

 9. румбата си ни е известен бандит от Плевен и му знаем репертоара наизуст. Да му слушаме интервютата, е чиста загуба на време. Но се питам декa изчезна другият ни любимец гоцэ. Даже в краснополянскaтa Биллa не е засичан в последно време.

 10. DSavova, Нено Димов от чии калинки е? Не е лесно да се каже нали?
  Човек, който иска да бъде политик с партия, първо трябва да играе за народа и после да се замисля за себе си. Ето, това е което казах. Слаба вяра, слаб дух, студено сърце.
  Когато подадеш ръка в труден момент, дори и да се окаляш и омокриш, делото ти ще бъде възнаградено. Хората ще усетят топлината. А когато се криеш, ти просто не си в играта. Ти не си жив.

 11. Y NAGILUH
  Нено Димов не е калинка.Той трябваше да извади програмата на Иван Костов в която сам е участвал за развитие на водният сектор за 30 години за която сега говорят специалистите и да каже “това ще изпълняваме”.Но той предпочете да служи на кликата на Борисов,заряза водният сектор и се занимаваше с даване на концесии,разяне на дървета и мури /Цеко Минев/,застрояване на дюни и др.
  И СЕГА СЕ ВИДЯ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СТРОИТЕЛЯ НА СЪВРЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ИВАН КОСТОВ И РУШИТЕЛЯ БОРИСОВ.бБЪЛГАРИЯ ПРОПАДА А НЕНО В ЗАТВОРА.Затова трябва да се говори ,за да не се повтаря.

 12. PRIVET,skqpi zadokeanski priyateli! Gospojo Savova,absElyutno Ste prava {po Bash maystora)!Taka mu se pada na predatelia Nenyio Dimov (po Vladobereanovski)!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.