САЩ задействаха член 5 от устава НАТО, оказвайки отпор на руската гавра с унизения български съюзник

ОБНОВЕНА  в 19.35 ч.

Гадаенето кой ли ще е българинът със забрана да посещава САЩ приключи днес. И не как да е, а с лично изявление на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, разпространено от американското посолство в София. В него се казва:

“Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб”.

Как да разбираме фактът, че американската страна се ангажира с това съобщение на толкова високо ниво по отношение на не особено високопоставена персона в България? 

Съдията от специализирания съд Андон Миталов се открои с решението си да позволи на обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да отпътува за Москва, където да бъде награден от Путин за услугите си. Случаят беше включен и в разговорите между Тръмп и Борисов в Белия дом, при който българският премиер изрази недоумение как е могло това решение на съда да бъде взето. 

НА СНИМКАТА: Проправителственият сайт ПИК публикува снимка, за която твърди, че е на Андон Миталов. От придружаващия текст към неясната снимка става ясно, че тя не е правена след изявлението на Помпео, а самият магистрат бил напуснал жилището си в неизвестна посока преди няколко дни. Изображения на съдията в интернет няма, а самият той е неоткриваем в момента и на домашния му адрес, твърдят приближените на властта автори на публикацията в ПИК, сдобили се не по-малко мистериозно с мътния фотопортрет на внезапно прославилия се пред света българин.

 

 

 

 

 

Малко по-късно друга проправителствена медия, която бива канена на трапезата на “мероприятията” на властта екслузивно, разпространи първото видео с реакцията на магистрата Миталов. ПИК и Нова телевизия се сродиха като галеници на властта, видно от техния тандем в изпреварването на конкуренцията при догонването на американските мерки срещу българската корупция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Русофилските съзаклятници нямат формален повод да се възмущават. В изявлението на Помпео не се прави връзка между жеста на Миталов, довел до унизителната за София ситуация видният агент за руско влияние в България Николай Малинов да финтира българското обвинение и даде възможност на Путин да демонстрира дългата си ръка, която не се съобразява с някакви си български институции.

Същевременно посланието е ясно: защитата на съюзниците от нападение явно не се отнася единствено до прословутия член 5 от устава на НАТО. За първи път е задействан на практика и без да става дума за военна агресия. САЩ демонстрираха, че руското всесилие в България си има граници.

Путин унизи днешна евроатлантическа България и българските власти премълчаха с подвита опашка. Но Вашингтон демонстрира, че подигравките на Кремъл с един съюзник няма да останат без последици.

Русофилите, също така, могат сега да се подиграват за “високата чест”, оказана на един от тях, който едва ли страда особено от забраната да посещава държава, която може би и без това не е планирал да навестява. Само че какво и да казва русофилската пропаганда, дъската на позора си е дъска на позора. Обяснителният режим си остава за първия българин, попаднал в черния американски списък по закона “Магнитски”, от който се страхуват доста гузни нашенци. 

Една малка крачка за борбата срещу корупцията срещу отделен човек, но голяма за “българското човечество” ( както се казваше в един виц). Шегата на страна…

И още нещо: на пръв поглед американският ход е изцяло в подкрепа на българските власти срещу корупцията с руски акцент в България. В същото време остава непроменено обстоятелството, че Белият дом очевидно не пожела да сподели предварително с българските власти своята информация за личността на загатнатия от посолството на САЩ два дни по-рано корупционер в България.

САЩ изиграха своя ход сами и показаха по този начин, че подкрепят една кауза, каквато е борбата с корупцията, а не отделна партия или лидер. В превод това означава също, че Белият дом не намира конкретната власт в България за свой единствен и незаменим приятел. 

НА СНИМКАТА: Орденът за Малинов от Путин предизвика съюзническа реакция срещу московската арогантност

 

38 мнения за “САЩ задействаха член 5 от устава НАТО, оказвайки отпор на руската гавра с унизения български съюзник”

 1. Баце и КО си отдъхват дълбоко. Размина им се. ЗАСЕГА! ДГД!
  Много мина, мъничко остана.

 2. “Как да разбираме фактът, че американската страна се ангажира с това съобщение на толкова високо ниво по отношение на не особено високопоставена персона в България?”
  Напънала се планината …

 3. Извинявам се новото включване. Малко кат вторият акъл на българина ми дойде.
  Мисля и смятам, че не съм в погрешка, че пут.ин не е стъпвал в Америка откак бастиса Крим и агресира Донбас. 6 години миниум. Спомням си, че малко след тези калпави юнаклъци мастит руски опозиционен аналитик намери текст в янки законодателството и го оповести по възможност с най-широка публичност, че всеки окръжен съдия в щатите би могъл да намери основание да го тури под ключ. Кремълският Гном е безумно страхлив, сал с наш Баце може да се мери в туй отношение и изглежда, че го е приел напълно сериозно.
  Туй с кадията Андон Миталов е само начало на началото. “Мераклии” да го последват по света и у нас, с лопата да ги ринеш.
  Ще да видим.

 4. Поздравления, г-н Инджев.
  Аргументирано и ясно написано.
  И само нежелаещият няма да го разбере.

  В допълнение, още нещо за манипулацията, щом ходи и се шегуват с Иванка Тръмп
  /а тя всъщност му се присмиваше деликатно/, значи “Борисов е желан в САЩ”.

  След амфетаминната афера на Борисов и “самообесването” на разкрилия я журналист Младен Дочев,
  на молитвена закуска в Белият дом е канен цветанов и всеки друг от ГЕРБ, но не и Борисов.

  Присъствието в САЩ на Борисов е на протоколни срещи, на които няма как да не присъства в качеството си на премияр.
  В залата на ООН в Манхатън, Ню Йорк,
  присъстват представители на 192 държави, някои от които са очевидни престъпници.
  Например, като Асад.
  През 1982 година около 30 хиляди души са убити при потушаването на въстанието срещу желязният ислямски комунизъм на бащата на Асад,
  покойния президент Хафез Асад.
  Днес Башар Асад, с танкове на входовете едва удържа сирийския град Хама/на арабски хама=крепост/

  БОРИСОВ е ОПАСЕН ПРЕСТЪПНИК!

 5. П.П.
  Тоталитарната държавна машина на комунистическите и посткомунистическите диктатори като Борисов,
  при кризи действа светкавично…

  Недостатъкът на демократичната държавна машина е, че се задейства много бавно…
  Но веднъж задействана, тя действа безотказно!

  Марк Помпейо публично обяви съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за персона нон грата за САЩ,
  за участието му в сериозна корупция.

  Корупцията на Миталов е консумирана с покровителството и съучастието на тогавашният му шеф,
  днешният Главен прокурор Иван Гешев…

  “Казвам ти дъще, сещай се снахо” е очевидно предупреждение и за премиерът-милиардер Борисов и за вся астальная сволач…

 6. Хем четеш и пак не разбираш. Или се правиш че не разбираш?! Абсолютна лъжа и невярно твърдение е че Гешев е бил шеф на Миталов. Как може прокурор да е шеф на съдия!? Това е пълно непознаване на Конституцията, законите и правната уредба. За ненаучилите се обяснявам; Специализирана прокуратура и Специализиран съд са две различни неща! Не може шефа на Специализирана прокуратура да е шеф на съдия от Специализиран съд! Това са две различни институции, Специализирания съд е под шапката на Върховния Касационен Съд. Или може би това е една умишлено търсена дезинформация, с диверсионна цел. Свободна и демократична държава сме, всеки има право на мение, но лъжите и манипулациите са нещо друго, те са част от хибридната война. А всички знаем кой води хибридната война срещу България и нейните институции, а именно руския империализъм и неговите колаборатори у нас.

 7. И разбира се нещо съвсем очаквано, отново сутринта в най-гледаната по рейтинг телевизия, при може би най-пробития по проруска и просоциалистическа линия журналист, небезизвестния Тончо Хемикян за N-ти път ще гастролира обвинения в шпионаж в полза на чужда държава, явния и гръмогласен агент на руското влияние, и руския империализъм А. Малинов, за да може да пропагандира унизителните за българите лъжливи русофилистични тези на неговото собствено предателство към българската държава, на българското достойнство и на българския ценностен и политически избор да сме част от Свободния свят, от НАТО и от Европейския съюз.

 8. @МIКА по американския закон,обявяването на персона нон грата се прави от държавния секретар.

 9. Росен Пленелиев: Радев защитава руски геополитически интереси, спъва България за еврозоната

  Президентът води популистка битка, за него важна е единствено властта

  https://faktor.bg/bg/articles/rosen-pleneliev

 10. ТЪЖЕН ПОМЕН

  6-ти февруари…
  2012-та година…
  Скъсва се язовирна стена…

  За минути вълната помита Харманлийското село Бисер.
  Загиват 9 от жителите му…
  Десетки остават без дом…
  Издавени са домашните животни в цялото село…

  И до днес виновен за трагедията няма, а повечето от пострадалите няма да дочакат справедливост…
  Въпреки ясните разпоредби на чл.108, ал.2 и ал.3 от Конституцията, която като върховен закон има ПРЯКО ДЕЙСТВИЕ.

  Но именно за да цари повсеместно беззаконие,
  контролираният от Борисов и Пеевски ВСС,
  избра в “кушия с един кон” за главен прокурор Иван Гешев.

  Същият Гешев, който като шеф на специализираният съд
  е покровителствал корупционните практики на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

  Да си призная, аз предполагах, че за персона нон грата,
  Марк Помпейо ще обяви корумпето Гешев, панцера на милиардера Борисов,
  а изгоря само/за сега/ бушонът му Миталов…

  ТЪЖЕН ПОМЕН
  6-ти февруари…
  2012-та година…
  Удавено е село Бисер…

 11. Николашка-дурачок Малинов по БТВ!

  Колко ли трябва да мразиш България и народа си, за да напишеш “докладна записка” срещу бъдещето на собствената си родина и какъв гьонсурат трябва да си, след като ти лъснаха продажните срамотии пред цяла България в тези “докладни за геополитическата преориентация на страната”, да продължаваш да си показваш наглата, разлигавена морда по телевизиите?!

  Но нека преодолеем естествената физическа реакция на повик за повръщане и духовно си отвращение, изчитайки отново шокиращия еничарски бълвоч, сътворен от един болен мозък:

  https://prb.bg/media/cms_page_media/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0.pdf

 12. Три връзки, които дават отговор на въпроса защо Иван Гешев пита журналиста Атанас Чобанов “какво е времето в Москва”:

  https://blitz.bg/obshtestvo/skandalno-razkritie-saytt-bivol-na-khranilka-na-ruskiya-oligarkh-malofeev_news659244.html

  https://www.monitor.bg/bg/a/view/bivoly-v-jaslata-na-oligarha-malofeev-razsledvane-158140

  http://kanal3.bg/news/17736-Kak-%20Bivolat%20-Chobanov-dzivee-na-garba-na-frenskata-dardzava

 13. Съдията не е санкциониран по закона Магнитски.

 14. Обаче парламара си повтаря хибридните помии и продължава да твърди, че прокурор може да е шеф на съдия. Така е само в тоталитарните ви ” Народни” републики. Там прокурора е шеф на съдията защото в съветската комунистическа система си виновен, а не невинен до доказване на противното. В тоталитарните държави прокурора обвини ли те, вече е решено. Съдията изпълнява волята на партията. Република България е демократична и правова държава, член на НАТО и Европейския съюз и Специализирания съд е част от системата под шапката на Върховния касационен съд. Специализирана прокуратура е отделна институция, част от системата на прокуратурата. Всъщност вече ми е съвсем ясно че това е умишлена русофилистична, еничарска провокация и дезинформация след като упорства да го повтаря.

 15. до SMS

  Блиц (RU), Монитор (също), Канал 3 (БСП)…На мен лично почна да ми се гади, още при първите…Моля Ви, всички знаем нивото им, не падайте толкова ниско!

 16. @SMS: ВКС не може да уволни когото и да било, защото с кадровите въпроси борави друг орган- Висшият съдебен съвет. Понеже Девети септември остана далеч в миналото, не е препоръчително да искаме уволнението на някой, само защото е русофил, германофил или англофил. Ако сте демократично мислещ човек, това ураджийство не Ви подхожда.

 17. Не ми е по силите да се зарадвам на този символичен чл.5-ти. Ако се давиш в блато и ако очакваш от едно-единствено място да ти подадат ръка, то сламката която подхвърлят няма как да не оцениш като гавра. Не знам какви хитри намигвания отправя Държавния департамент към дружинката на Баце, но сигналът, който достигна до всички останали хора е повече от разочароващ. Държавата ни ври и кипи от скандали, до един с първоизточник МИНИСТРИ или други висши държавни чиновници /примерно от БНБ/: празни язовири, некачествено пътно строителство, горене на боклуци, грабеж в КТБ, небивал теч на данни от НОИ, обаче бонуси и заплати до небесата, блокиран Търговски и Имотен регистър, данъчни преференции за хазартен бос, системта за толтакси в ръцете на фолкпевица /другарка на Божков/ и какво ли още не. Всеки такъв проблем си има и конкретния адресат- действащ министър с име и ЕГН. А за лицето Вл.Горанов може да се отвори цяла отделна страница- този е участник във всички корупции, обаче никой не го разследва. На фона на тази отчайваща картинка, Държавният департамент се напъна и улОви за ушите един Зайо. Не съм против и този да бъде наказан, щом трябва, обаче… Какво толкова щеше да стане ако от Щатите бяха посочили един действащ министър, най-много правителството да падне. И не е вярно, че ако не е Боеко начело ще дойде Корнелата. Пак ще е този тупан, обаче с една много много тежка обица на ухото. А да видим дали след такова наритване би посмял да шикалкави на изток, на запад и дали ще остави разни Горановчета да се плезят на хората. Обаче нищо от това не се случи. Дано съм жива да дочакам нещо по-добро.

 18. @БЪЛГАРИН
  Мисля, че в случая “Чобанов” не би трябвало да се акцентира единствено върху вестоносеца, а дали новината, която носи, е истина. Освен документалните факти, видях и една рускиня, дъщеря на съветски шпионин и делови партньор на Малофеев как отвори вратата, високомерно, на руски език, отпрати българската репортерка и хлопна тази врата пред носа й.
  Уважавам и чета Bivol.bg, но Чобанов и Bivol.bg не е едно и също.

 19. Силно се надявах обявеният човек на Държавния департамент да бъде ГП, или ДП, или ВЗ, или ВГ, а защо не и четиримата заедно, но…
  Но поне човек има правото все още да помечтае, без да го арестуват или да му избабанят тол такса за мечтите, нали?

 20. Иванова
  Не съм специалист по правните въпроси, какъвто сигурно Вие сте, така че не споря за “органа”, който трябва да се занимава със съдия Миталов. И ако искам този “специален” съдия да бъде наказан, поне с уволнение, то не е заради “филството” му, а защото е нарушил закона, като е пуснал за пътува зад граница български гражданин с повдигнато обвинение за шпионаж в полза на чужда държава и с мярка за неотклонение, когато още тече следствие.
  А що се отнася до демократичното мислене, не считам, че високомерието е проява на демократичност в мисленето.

 21. Категотично не става въпрос за русофилството/най-вероятно платено/ на един съдия,а за спазването на закона,защото преди това други пуснаха Брендо,Братя Галеви,убиеца от СОЛО,други оневиниха Масларова,Миронов,спипаните шпиони пред руското посолство и …трябва да пиша цяла вечер…А освен това на харизан кон зъби се не гледат.

 22. @SMS,
  Като се позовавате на такива “авторитетни” източници като “блиц”, “монитор” и “канал 3”, нали не очаквате да им клъвнем на голата кука като кьоркефали?!
  Давате ни тези “източници” без ваш коментар, затова съм склонен да приема, че го правите като един вид тест за “преброяване на дивите зайци” във форума. Дано да е така!

 23. @SMS, казвате:
  “Чобанов и Bivol.bg не е едно и също”
  А какво ще остане от Bivol.bg без Атанас Чобанов и Асен Йорданов?!

 24. “SMS” да не би да е от сички милиционери съединявайте се за благото на селските глупаци??

 25. Уважаеми ДИМИТЪР и други “преброени диви зайци”,
  моля не си измисляйте!

  Къде точно пиша, че Асен Йорданов не е Bivol.bg? Напротив! Точно Асен Йорданов е “Биволът”! Та те, биволите, са част от биографията му! 🙂

  Но, очевидно е, че от вчера някои читатели на блога са ми ядосани, защото пуснах линк към “Докладната записка” на Николашка-дурачок Малинов за т.н. “Проект България”, който включва мероприятия за обръщане на геополитическата посока на страната ни към Евразия.

  Що ли не взема да пусна линк и към оригиналния текст на “проекта”, който е на РУСКИ ЕЗИК и звучи още по -еничарски:

  https://clubz.bg/87746-prokuraturata_pusna_shpionska_dokladna_zapiska_na_nikolaj_malinov

  Хубаво би било този линк да се публикува периодично, с превантивна цел, за да не отклоняваме вниманието си от онова, какво иска Петата руска колона у нас, онези 18% неграмотни българи, предимно от махалите, за които все казват, че били 80%!

 26. @SMS,
  Асен и Атанас работят заедно и мисля, че не сте прав да се опитвате да всявате разкол помежду им. Така фактически помагате на мафията, срещу която те двамата водят много трудна и опасна битка!

 27. ДИМИТЪР
  Нито се опитвам, нито мога да ги скарам “Атанас и Асен”, само (поради редица “особые” обстоятэльства около единия) мисля, че за всеки случай, той трябва да се чете с повишено внимание, т.е да се проверява и анализира всеки изнесен в публикациите му факт.

 28. SMS, Здравейте!
  Нямах намерение да се впускам в дискусия с Вас, но Вашите коментари ме накараха да хвърля едно око и към “Бивола*.

  И що да видя?
  Една интересна публикация:
  https://bivol.bg/emil-radev-gigov-badr.html

 29. @SMS,
  Преполагам сте гледали представянето на гешев в Европарламента и след това Атанас Чобанов се опита да му зададе някои въпроси. Там присъстваха и няколко български евродепутати. Един от тях започна да апострофира и напада Атанас Чобанов. Вие одобрявате ли поведението на въпросния евродепутат, който някога беше председател на Народното събрание, посланик в Полша и Македония?

 30. За съжаление, гледах само фрагмент от репортаж, в който Гешев питаше Чобанов какво е времето в Мацква. Не се чу какво го е попитал Чобанов, но сигурно е било нещо подличко и мръсничко, за да предизвика подобен провокационен въпрос от страна на Гешев, а Александър Йорданов да се възмути до степен да тръгне да “брани” главния прокурор със забележки за лошо възпитание, което си беше комично. Но това, което се видя, беше, че въпросът за “московската погода” очевидно притесни Чобанов, пролича му, въпреки героичните усилия да го прикрие и да запази самообладание… До него пък забелязах и една друга, предизвикваща всеобщо отвращение личност, известна с подлите си номера и продажните си антибългарски писания, ЗНАЙНО как уредила се с дългогодишен престой в Брюксел, която злорадо наблюдаваше разразилата се драма и демонстрираше “съпричастие”. Махленска история! (Характерно за постоянното журналистическо присъствие в Брюксел е отрицателният подбор, наследствената посредственост и продажност. Без изключения!)

 31. Sms чо, можеш ли да посочиш друг журналист като Чобанов, нанесъл толкова много поражения на мафията??? Да, Не?
  A Цункаш ли на Бочко ръчица?? Ммуу Ммуу Ммуу. Да ти е сладко!!

 32. Не само това, толкова мразен от целия спектър на мафията!
  Като почнеш от тъмночервеният, минеш през сивочервеният и завършиш кафяво-черно-червеният!
  Успех, г-н Чобанов!

 33. @SMS,
  Въпросът, който казвате, че бил подъл и мръсен беше колко от делата на гешев са завършили с осъдителни присъди и колко със споразумения. Оказа се, че всички са завършили със споразумения! Наистина много подли и мръсни въпроси задава Атанас Чобанов!
  Какъв лош човек!

 34. SMS,
  като не сте чули какво е попитал г-н Чобанов как решихте, че е нещо подличко. Ето аз Ви казвам :
  1. Попита го дали би разследвал Дилян Пеевски, за когото има данни по делото КТБ.
  2. Защо не е разследван Емил Радев за намеса в пиратско превземане на кораба Бадр.
  3. Вярно ли е,че като прокурор Гешев е имал само споразумения по водените от него дела и нито един внесен обвинителен акт.
  Това предизвика Ал Йо да се развика, че много са паднали на ниско ниво.
  А линковете, които давате за сведение относно г-н Чобанов са обида за интелектуалното ниво на четящите този блог.Не бих повярвала и на 1 дума на тези Пеевски парцали. Четете си ги, но не ни ги натрапвайте, моля.

 35. @SMS,
  Атанас Чобанов не се притесни, а беше изненадан от наистина подлото нападение в гръб на “големия (по-правилно ще е дебелия} демократ”- дон домат! Заради такива като него много честни хора в БГ странят от политиката! Денонощно плюят червените, а те самите червиви!

 36. SMS е отчаян седесар. Да го оставим на спокойствие да изживее младежките си увлечения.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.