Върховенство на заканите

Не съм неканен адвокат на адвокатите и няма как да бъда в качеството си публицист, а не на юридически специалист. Но и без да е експерт човек, забелязва с просто око как властта на “простите” изпростява наистина до пълно самопризнание за себе си като фундаментално невежа по въпроса що е то демокрация. Не демократура под властта на главната прокуратура, а демокрация.

Главният прокурор Иван Гешев се издаде отново като ученик, който е пропуснал уроците по демокрация в милиционерската школа – ако е имало такива. Да нападнеш адвокатите заради клиентите им, които ползват правото си на защита, макар и някои от тях да са бивши престъпници, е юридически и политически абсурд в условията на европейска, предполагаемо демократична България.

Това деяние на Гешев се родее с онова, при което той се обяви против разделението на властите, но въпреки своето неволно автообвинение в незачитане на главния принцип на демократичното управление, беше избран за главен обвинител в държавата.

Най-фрапиращото обстоятелство във връзка с обобщението на Гешев, според когото той самият служи на гражданите, а адвокатите обслужват на престъпниците, е че не е необходимо нито юридическо образование, нито чак кой знае какво високо гражданско самосъзнание и познание за механизмите на демокрацията, за да разбере човек несъстоятелността на тази прокурорска атака. Нещо повече, тъкмо най-обезверените, често пъти най-онеправданите граждани гледат на адвокатите като на единственото евентуално спасение от всякакъв властови произвол, включително извършван от прокуратурата под натиска на конюнктурата. 

Да се фокусираш върху факта, че на адвокатите им е работа да защитават недоказани в съда “престъпници” и да ги сложиш под общ знаменател като врагове на добрите, мирните, порядъчните граждани по тази причина, е спекулация не само с фактите, но и с правото на всеки човек да се бори за правата си. Последната инстанция е съдът в преценката си, но тъкмо адвокатите се грижат за баланса на прилагането на закона така, че да не бъдат наказвани невинни хора.

Нападките на главния обвинител срещу адвокатите по тази линия могат да бъдат сравнени с въпроса защо лекарите лекуват престъпници. Или защо журналисти и правозащитници застават на страната на слабите, на представителите на малцинствени хора, мразени от БОЛШИНСТВОТО ( нарочно използвам тази, а не българската дума МНОЗИНСТВОТО ). 

НА СНИМКАТА: Ленин, изобразен на съветска рисунка в момент, когато – според болшевишката митология-   поискал цялата власт в ръцете на болшевиките след краткото отваряне на Русия към демокрацията през февруари 1917 г. 

 

 

 

 

 

 

Последното обаче посочвам в …защита на Гешев. Той някак си не е чак толкова виновен, а е по-скоро представителен за средата, която роди феномена “Гешев”, чувстващ се като Безгрешеф и в правото си да налага правото на силата, вместо силата на правото. Боя се, че този детайл убягва на мнозина, включително сред критиците на Гешев. В този смисъл ставам адвокат на дявола, но нали дяволът е в детайлите! 

За съжаление заканите се харесват на споменатото по-горе БОЛШИНСТВО и то получава това, което иска: върховенство на заканите.

8 мнения за “Върховенство на заканите”

 1. Да попитам тогава. Какво предлага ГеШтапото. Адвокатите да “сътрудничат” на съда както е било по съветско време за изясняването на “обективната истина”.
  Да просветя малко главният каскет на “републико наша, здравей”. В битността си на адвокат одиозната Марин льо Пен когато е била млада и донякъде хващаща окото е защитавала много обвинени за какво ли не мигранти. Дори и сега, тя която е Враг номер 1 на нелегалната, пък и не само на нея миграция не е изказала и частица съмнения в правомерността за цитираната си дейност.
  Във Франция когато публична личност бъде привлечена под наказателна отговорност коментарът на всички засегнати страни и наблюдатели е еднозначен: “Да оставим съдът да си свърши работата”.
  И последно, който е отворил война на адвокати и журналисти, хаир не е видял.

 2. „Свършиха вече игрите, войските се пръснаха скоро,всички към кораби бързи, че искаха да се наситят. там със вечеря и сладостен сън.“ Омир
  Освен боговете, едва ли някой им възможност да следи всички битки ,все пак, дано вечерята е на ниво.

 3. Вчера каракачана даде много остро интервю пред БНР. Буквално на финала думите му бяха, цитирам:

  “… Говорихме за ластика – той ще се скъса сам, какво да го пусна аз. Аз не съм се женил за министерството на отбраната или въобще за министерския пост. Или ще вършим някаква работа, или няма смисъл. Значи … отиват 20 души зелени, протестират – отпускаме едни луди пари. Отива някой друг, протестират 20-30 души, отпускаме други луди пари. А за неща, които касаят съвсем малко средства, но са важни за обществото – понеже коалиционните партньори са коректни, не вдигат шум, не ритат кофата, както се казва – нещата не се случват. Еми трябваше някой все пак да каже нещо.”

  Така завърши интервюто на (все още) министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

  Днес арестуваха общинският съветник от ВМРО в Пловдив Стефан Послийски. Той е областен председател на партията. Послийски е задържан като съучастник в организирана престъпна група. Арестът е във връзка с разследването на злоупотреби и корупция в “Басейнова дирекция”.

  В петък се правят тези работи, не в друг ден. В петък. До понеделник има много време.

  Шкумбата и неговата партия “България без граждани” като вземат властта, ще закрият министерството на отбраната и ще създадат ново министерство – министерството на нападението. “Ние няма да се отбраняваме – казва почетният председател на “България без граждани” – ние ще нападаме. Нападението е най-добрата защита.”

 4. Аман от продукцията на милиционерската “магнаурска” школа! Прости, нагли, неграмотни и безмозъчни – все “титани” на “мисълта”! Едва ли обаче някоя мисъл минава през кухите им кратуни – поведението им не показва наличието на мисловна дейност!

 5. И у нас като в русия. Немодиктатура. Лекарство: Всеки Българин да научи Истинската най-древна, по малко древна и настояща история. Това го пожелавам и на хората симпатизиращи, подкрепящи, участници в Демократична България (единствената алтернатива в момента ).

 6. Един човек се обадил на адвоката си и попитал:
  – Г-н адвокат, разполагам с 1000 лева. Достатъчни ли са, за да ми отговорите на два въпроса?
  – Напълно достатъчни. Какъв е вторият въпрос?

 7. Остроумна и навременна публикация за произвола на прокурорската власт над адвокатите в опит не толкова да ги сплаши колкото да укрепва самоуправството си И понеже БОЛШИНСТВОТО от имащите това право си го избраха, сега пред главния прокурор те се спотайват и ни разсейват вниманието с някакъв си к.к…вирус. Така временно прикриват политико-олигархичният вирус, който се задава от Барселона, но вероятно ще дойде от Брюксел. Да видим тогава какво оръжие ще извади главния прокурор срещу корумпирана номенклатура по върховете и дали няма да потърси адвокатска защита…за самия себе си?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.