Ново потвърждение за арестуваната у нас историческа истина, свързана с Русия

 

Знаете ли защо на художника Георги Липовански ( на снимката от екрана на БНТ) не разрешават от десетилетия да издаде дневника на своя прадядо Райчо Николов, сражавал се като опълченец на връх Шипка? Покойният директор на военноисторическия музей Петко Йотов категорично му отказал дори да снима документа. Без обяснения.

Георги Липовански обаче не се отказва. Сподели с автора на тези редове, че опитва отново и постига напредък. Получил е разрешение да снима реликвата от Соня Пенкова, сменила на поста откровения русофил като директор на Военноисторически музей през 2010 година. Съдейки по нейни интервюта, тя е сред историците, които правят крачка напред в осмислянето на българската роля в освобождението на България без да плаща задължителния данък преклонение пред Русия по обичайния за московската пета колона начин. https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7325358

И все пак…

Все пак Соня Пенкова обяснила на бившия депутат от Великото народно събрание Георги Липовански, един от участниците в гладната стачка на 39-те сини депутати през юли 1991 г., защо дневникът на прадядо му не вижда бял свят ( без да твърди, че това няма да се случи някога ).

Причината е в онова, което Георги Липовански успява все пак да забележи в записките на своя прародител и дори да разкаже частично в предаването “Джинс” на БНТ. https://www.youtube.com/watch?v=muSinOcCIdE 

Райчо Николов свидетелства в дневника си “неуважително” за пияните руснаци в село Шипка, които отказали да помогнат на българските опълченци в отблъскването на огромната османска войска. Става ясно, че за онези, които са се били на върха заедно с българите, знаем подробности, но за “малката подробност”, че други от тях са отказали да се бият, наблягайки на пиянството, не ни се позволява да узнаем.

Георги Липовански обяснява и защо руските военни яздели по двама на кон. Не било заради недостига на коне, а за да може по-малко пияният от тях да придържа по-нафиркания. Това бил стар “казашки номер”, пише в арестувания в музея дневник свидетелят Райчо Николов.

Какво може да се добави като коментар към тази малка наглед, но твърде  многозначителна история за избирателното отношение към историята ни в зависимост от това, дали нейният прочит засяга с нещо негативно образа на Русия, граден старателно с десетилетия с цел българите да стоят на колене пред него вечно като пред икона на светец?

Въпросът, който се натрапва сам, е: не стига че истината за руската роля се крие в руските архиви ( от българи и руснаци вкупом), “малко” е, че българските архиви са похитени от съветските окупатори и продължават да са недостъпни и до днес за българските погледи, но и документите, с които разполагаме в българските музеи се намират под невидимата охрана на московската пета колона. 

Историята на Райчо Николов геройски преплувал край Русе на 14 годишна възраст Дунав, за да предупреди руската армия за настъпващи османски войски по време на Кримската война ( 1853-1856 г.), е известна. Младежът заминава по-късно за Русия и достига чин капитан от руската армия. Разочарован от руската действителност, той се уволнява от 56-ти Житомирски полк, а в опълчението участва в боевете на Шипка като командир на дружина. Героят от Русе и Шипка пада покосен от предателски български куршум като единствена жертва на Съединението в Пловдив на 6 септември 1885 година.

Попитах по този повод Георги Липовански защо прадядо му е явно “недолюбван” от официалната българска историография. Жожо ( както го наричат приятелите му) беше лаконичен: защото заминава за Русия като русофил, а се връща от там убеден “русофоб”. 

По подобен начин много български комунисти, посетили за първи път СССР, се превръщат в антикомунисти, както пише в един от задочните си репортажи Георги Марков.

На такива български герои ноктите на двуглавия имперски орел, които и до днес държат в зависимост своята мърша в България, отмъщават до четвърто поколение. Самият Липовански отбеляза, че положението в задкулисието на българската историческа наука наистина не е за разправяне – за него осведомените проговарят само шепнешком и далеч от публичността, както в този случай, когато се опитал да “разрови” историята с дневника на прадядо му.

Ако разкритието на Георги Липовански  ви се струва незначително, почакайте да видите какво ще стане, ако някой ден стане чудо и проговорят архивите за руското съучастие в извънсъдебното ( защото става дума за следствие, а не за съд ) убийство на националния ни герой Левски с прякото участие на четирима заседатели, посочени от Игнатиев . Засега слугите на руското влияние у нас се отбраняват с факта, че няма преки доказателства за руската подстрекателска роля за обесването на Дякона и това им е достатъчно я отричат. 

Самите руски историци, оставяйки прислугата си у нас да се пържи сама на разгарящия с огън на разкритията, мълчат надменно. Това имперско премълчаване издава тяхната осведоменост за грозната истина – само се опитайте да си представите как биха изригнали, ако можеха да докажат, че Русия не е подстрекавала османците да обезглавят националноосвободителното ни движение!

Ами ако архивите все пак проговорят и нови източници потвърдят руското задоволство от разправата с Левски, изразено от руския посланик Игнатиев в онова негово писмо, в което осведомява Санкт Петербург , че “ “щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети”? http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=870:im&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

Резултатът от такова разкритие би имал ефекта на Съединението, което най-после да бъде позволено на “сите българе”, разединявани съзнателно век и половина в интерес на евразийските конкуренти на османците в политиката им да разделят и владеят българите.  

НА СНИМКАТА: Портрет на моя милост, рисуван от Георги Липовански


 

 

 

Съединението от 1885 година заслужава да получи най-после шанса да заеме заслужено своето място на истинския български Национален празник, съгласихме се с Георги Липовански в разговора, породен от историята на арестувания по русофилски съображения в българския музей дневник на неговия прадядо. 

16 мнения за “Ново потвърждение за арестуваната у нас историческа истина, свързана с Русия”

 1. Истината, само Истината, цялата Истина!
  Колко прав е народният поет Иван Вазов в “опълченците на Шипка”
  “На вашата сила царят повери прохода, войната и себе си дори.”
  Близо 150 години по-късно благодарение на някои историци и Личности като Георги Липовански ИСТИНАТА (дълбоко архивирана до степен на голяма конспирация) най-сетне стига до нас.
  Много мина, мъничко остана.

 2. Ужасно е новото потвърждение за арестуваната у нас историческа истина, свързана с Русия!

  Ужасяващо е новото потвърждение за арестуваната у нас историческа истина, свързана с настоящето на България!

  СЛОВАШКА РЕАЛНОСТ без ФАНТАЗИИ
  11
  MAR
  2020
  Словашката полиция арестува днес 13 съдии и няколко други служители по подозрения за корупция.

  Снимки и видеа, разпространени от словашките медии, сочат, че арестуваните съдии са свързани с разследването на убийството на журналиста
  Ян Куциак.

  Без да споменава имена, полицията съобщи във Фейсбук, че в рамките на акцията с кодово название “Буря” са арестувани 13 съдии, синдик,
  адвокат и още двама заподозрени.

  Те са обвинени в корупция и злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на съдебни процедури и застрашаване на независимостта
  на съда.

  Припомняме, че 27-годишният журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през февруари 2018 г. в дома им,
  на 65 километра източно от столицата Братислава.
  Куцияк е предприел журналистическо разследване, за да разкрие връзките между приближени на премиера Роберт Фицо и
  италиански предприемачи, свързани с мафията.
  Статията с разкритията му беше публикувана след смъртта му.

  БЪЛГАРСКА РЕАЛНОСТ без ФАНТАЗИИ
  11
  MAR
  2020

  Разследващият журналист Сашо Диков твърди, че изнесените от Гешефтатурата записи,
  във връзка с обвиненията срещу Васил Божков в заплаха за убийство са цензурирани.
  Сашо Диков твърди, че в записът, който е чул ,
  предоставен му лично от един от заплашваните, /преди да гостува в предаването на Диков/
  се споменава името не само на Божков, а и на Делян Пеевски.
  Но най-същественият “пропуск” от записа обаче е,
  че Божков е плащал всеки месец 40млн. “такса спокойствие”.
  Близко до ума е, че единствен, който може да му осигури “спокойствие” е премиерът корумпиерът Борисов.
  Виц ли е , че Борисов е милиардер?
  Проста сметка.
  Три мандата, по три години са 108 месеца.
  108 месеца по 40 милиона са 4 милиарда и 320 милиона.
  И то само от “такса спокойствие” за Васил Божков.
  А “такса предимство” с стотиците нагласени държавни поръчки?
  За никой по света и у нас не е тайна корупцията па високите етажи на властта.
  Но няма нито едно повдигнато обвинение, срещу премиер и министри,
  защото са обвързани като свински черва с Гешев и Цацаров,
  избирани от подчинения на Пеевски и Борисов ВСС.

  И това ще продължава, докато продължават имитацията на избори с “избираеми места”.
  В парламента ще продължават партократичните “бутончета за гласуване” да обслужват БАНДИТИТЕ на ВЛАСТ,
  и да правят недосегаеми Пеевски, Нинова, Шкембе войвода, Борисов, Гешев и останалата ШАЙКА…

  И “новият спасител” Слави Трифонов,
  и дума не обелва за
  имитацията на избори с “избираеми места”.

  И България ще продължава да затъва на дъното на ЕС.
  с най-ниска продължителност на живота.
  С най-ниски заплати.
  С най-ниски пенсии.
  Единствени с 20% ДДС!
  Единствени без диференцирани ставки за образование и култура, за здравеопазване и храна.
  С най-висока смъртност. Не само в Европа, но и в повечето латиноамерикански и африкански държави.

  Такава е БЪЛГАРСКАТА РЕАЛНОСТ без зомбиращите ФАНТАЗИИ,
  на МЕДИИТЕ, контролирани от милиардерите Борисов и Пеевски…

 3. Още едно потвърждение за арестуваната у нас историческа истина, свързана с Османската империя.

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  11-ти март.
  1739-та година.
  Котел.
  Османска империя.
  В семейството на заможен търговец на добитък.
  Ражда се Софроний Врачански.
  Със светското име Стойко Владиславов.

  Софроний Врачански е дядо на Стефан Богориди, който е най-влиятелният християнин в Османската империя.
  Християнският дом на Стефан Богориди е единственият, в който е гостувал султан, през цялата многовековна
  история на империята .
  При гостуването на султана, Стефан Богориди е измолил благоволението му, да построи в двора си параклис,
  който се превръща в днешната уникална желязна църква “Свети Стефан” .
  Църквата “Свети Стефан” става крепост на българщината в Цариград, и от нея започва българското възкресение.

  Софроний Врачански е прадядо на Алеко Богориди- първият губернатор на Източна Румелия,
  Преди това Алеко Богориди е везир/министър/ на пощите и железниците, на огромната Османска империя на три континента.

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  11-ти март.
  1739-та година.
  Ражда се Софроний Врачански.

  Тези, които папагалстват комунистическите измишльотини за българската история, са идиоти.
  Като идиота милиционера-милиардера Бойко Борисов.

 4. Доналд Дък няма интелекта и смелостта на великия Роналд Рейгън.Империята на Злото е толерирана, но не за дълго. Американски Президент , демократ, ще поведе свободния свят! Милост към руския и балканските диктатори няма да има! Проруската пасмина в б.г. ще бъде осъдена, поименно. Фикция? Кой може да го твърди…

 5. Подкрепям думите на Krasnoselski (10.03.2020. 19:39), че в ход е подъл процес на реставрация на комунизма и русификацията продължава с префинени методи и добавям:
  Това е първото изречение от една статия в сайта ” faktor.bg “Черна традиция в България е да бъдат разстрелвани премиери – Стефан Стамболов, Димитър Петков, Александър Стамболийски и Андрей Луканов.” Ако заменим думата “черна” с правилната дума “руска” – манипулация няма.
  Пак от същата статия:
  “По ирония на съдбата фамилията дава три жертви на политическите борби, а историци днес говорят за проклятие на рода.”
  Кои историци говорят? Ганчо Ценов? Асен Чилингиров? Георги Сотиров? Или Искра Баева ви нашепва нещо.
  Историци като първите трима, говорят за вековни манипулации на историческата истина за нашия народ и държава от Русия, а вече всички разбрахме кой е бесил, разстрелвал, колил и тровил. Стамболов е клан, а не разстрелян, Стамболийски също. И проклятието знаем от къде идва.

 6. Отново потвърждение за арестуваната у нас историческа истина, свързана с Русия.

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  12-ти март
  1913-та година.

  През нощта на 12-ти срещу 13-ти.
  Втора българска армия.
  Под командата на генерал Никола Иванов.
  Атакува Одринската крепост.
  Считана за непревземаема от всички западни военачалници.

  Още на 13-ти март по пладне.
  Комендантът на крепостта Гази Шукри паша е доведен пред генерал Иванов.

  Целият боен арсенал и над 70 000 османски аскери падат в плен на българите.
  В прочутата в цял свят Одринска операция българският войник показва чудеса от храброст.
  На олтара на Майка България поднасят душите, сърцата и телата си 2 713 български офичери и войници.
  Ранените са 14 430.
  Но всичко е напразно.
  Гърция,Сърбия и Румъния, уж съюзници на България, но тогава марионетки на Русия, вероломно ни нападат в гръб
  в т.н.Междусъюзническа война, оказала се трагична за изтощена България в Балканската война и Одринската битка.

  Както и днес марионетката на Путин, премиер-милиардера Борисов, на връх 3-ти март подло заби нож в гърба на българите.
  Борисов единствен от балканските премиери, осигури въздушен коридор на руските “Панцир-1” за Сърбия.
  Руските “Панцир-1” Сърбия ще бъдат насочвани и употребявани срещу българите, но Повелителят на Каскетите Гешев,
  не повдига обвинение за национално предателство на Повелителят на Мисирките Борисов.

  Гешев повдига обвинение на Васил Божков но не и срещу премиер-корумпиера Борисов.
  Какта стана ясно от изтеклите записи,
  за “такса спокойствие” Божков е плащал на Борисов месечно по 40 милиона.
  Общо над 4 милиарда през трите мандата на ГЕРБ.
  Значи не е виц, че Борисов е милиардер, нали?

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  12-ти март
  1913-та година.

  През нощта на 13-ти срещу 13-ти.
  Българите превземат “непревземаемата” Одринска крепост.

 7. Да се чете:”През нощта на 12-ти срещу 13-ти.”

 8. Той, Решетников, открито си го каза в прочутия разговор с Корнелия Нинова, когато й спусна “интересните” критерии за бъдещия президент на страната ни (които де факто описваха Радев) и настоя да започне “зачистване от властта на проевропейския и пронатовски елит на България” и че е крайно време открито да започне да се говори политически за “независимост” на България т.е. излизането й от ЕС и НАТО.
  А как ще се осъществи този проект го разказа още преди 4 години Методи Андреев:

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/-metodi-andreev-shte-ima-grazhdanska-voyna-ako-opitat-da-ni-otkasnat-ot-es-i-nato-88447

 9. Г.н Инджев, може ли лека корекция – Райчо Николов преплувал Дунава при Русе. В града още стои паметник на мястото, от което е тръгнал.

 10. Към antropos:

  Благодаря Ви за поправката, която ми напомня, че човек не трябва да се предоверява на паметта си. За втори път ми се случи тази седмица, бъркайки “Игра на тронове” с “Властелина на пръстените”…Хубаво е да има “второ око”, както го наричахме навремето в БТА, но блогърството е самотно занимание за автора и вие, читателите, сте моето второ око.

 11. В последния фатален ден (1877), когато войските и башибозукът на Сюлейман паша са надвиснали над Стара Загора, руският комендант на града Ефремов седи на една маса, пие час по час от многобройните бутилки заарско вино, което са му доставяли непрекъснато тукашните първенци от българската старозагорска община. Пие и хвали качествата му. Уплашените общинари питат какво да прави населението, как да се спаси, пияният Ефремов ги лъже, че няма страшно,руските войници ще умрат, но няма да пуснат турците… Когато започнала стрелбата и шрапнелите захвърчали наоколо, руският комендант яхнал коня си и офейкал, без да му мигне окото… Из книгата на Хаджи Господин Славов “Хронологическо описание на събитията в Стара Загора в общонародно, църковно и училищно отношение през 19 век” ( В близките дни, като ми върнат книгата, мога да пусна точен цитат)

 12. Много моля да публикувате точния цитат и точния източник. Това са детайли, които са по-силни от много дълги обяснения. Ще бъда благодарен, ако ми го изпратите и лично на адрес: inter_idea@mail.bg

 13. Към Ангел Николов:

  Точният цитат и източникът се намират във Военноисторическия музей. Преразказах какво разказва пред БНТ Георги Липовански, който потвърди и разшири цитата в разговор с мен.Но по-важното за мен е фактът, че не му позволяват да го публикува, което говори за русофилския заговор в действие и днес.
  Иначе руско военни кореспонденти, честни хора като Евгений Утин и Василий Немирович-Данченко разказват още по-неуважителни неща за руските военни в България. Ако случайно не ви се вярва, че Райчо Николов е могъл да напише нещо подобно, цитирайте двамата руски кореспонденти.Цитирал съм ги многократно в книгата си “Измамата “Сан Стефано”. Техните свидетелстват изобилстват с подробности за доста “нередности”, извършени от сънародниците им на българска земя в ролята на освободители, очакващи пълно българско покорство както от руските крепостни селяни.

 14. Не само че ми се вярва, но съм убеден че е така. Именно затова ме интересуват точните цитати, и по възможност целия текст. Ако ме свържете с Георги Липовански, когото за съжаление не познавам, мисля че мога да му помогна да издаде целия ръкопис на дядо си. Много бих искал това да се случи, тъй като иначе няма да можем да наложим и промяната на русофилската пропаганда в българските учебници от което зависи и постигането на националната ни независимост.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.