Саудитският кошмар на Путин

Саудитска Арабия отново изтласква Русия от петролните пазари. Защо?

 

 

 

 

Новото споразумение по ОПЕК+ е факт. По неговите условия производството на петрол през май-юни трябва да бъде намалено с 9,7 милиона барела на ден, вместо 10 милиона – заинтересованите страни не успяха да убедят Мексико да намали с 400 хиляди б/д, като делът на страната е само 100 хиляди б/д.

Всъщност, спрямо нивото от „преди кризата“ (т.е. до 6 март 2020г.), Русия ще намали производството с 1,8 милиона б/д, а Саудитска Арабия – с 1,3 милиона. За нас всичко можеше да бъде много по-лошо, но успяхме да изключим производството на газов кондензат от базата за изчисление.

Изглеждаше, че страните намериха сили и мъдрост да се обединят пред общата опасност – безпрецедентен спад в търсенето на петрол, причинен от коронавирусната епидемия и запълнените хранилища.

Но, както се казва: „те ти булка Спасовден!“. Малко след сключването на сделката, Саудитска Арабия обяви майските цени за доставка.

И веднага стана ясно, че ценовата война не е приключила. Продължава с нова сила.

Саудитска Арабия на практика отмени отстъпката, която предвиждаше за Съединените щати, което е сигнал, че не води война с производителите на шистов петрол, поне на американския пазар.

Кралството потвърди огромната отстъпка от 10 долара за барел, въведена след 6 март за купувачите от Северозападна Европа, като драстично увеличи отстъпката и за купувачите от Средиземноморието и Азия. По този начин усили атаката на традиционните руски пазари.

Какво се случва? Добре информираното американско издание The Politico пише: „Тръмп подкрепи саудитския лидер в опита му да изтласка Русия от определени пазари, при условие да не понижава цената на петрола под нивата на рентабилност за американските производители.” Цитатът е  от началото на март, преди преговорите на Тръмп с Владимир Путин в края на месеца, но съдейки по действията на саудитите, това все още е валидно.

Цената падна толкова, че нанесе щети и на производителите на шистов петрол. Освен това, сривът се случи в резултат на действията на Саудитска Арабия преди коронавирусът да прерасне в пандемия. Самият Тръмп преди разговора с Путин прие срива доста спокойно, отбелязвайки, че въпреки проблемите за американските компании, ниската цена на петрола е полезна за гражданите и икономиката на САЩ.

Но нищо – ако Тръмп спечели втори мандат ще компенсира Русия за загубите и. Ако не бъде преизбран, компенсации няма да има. Залозите в американската политическа игра за руската суровинна икономика са по-големи от всякога.  Ясно е, че Байдън начело на щатите едва ли ще изпълни обещанието си да спре производството на шистов петрол.

Също така е ясно защо сроковете за обявяване на майските отстъпки бяха отлагани няколко пъти – Русия е трябвало да бъде ударена след сключването на сделката, а не преди или по време на преговорите.

Тук приключваме с фактите и навлизаме в зоната на спекулациите.

Версия първа: по този начин Саудитска Арабия насърчава Русия да изпълни изцяло задълженията си по споразумението OPEC +. Намекът към Кремъл е: ако спазвате споразуменията, няма да бъдем много активни в преразпределението на пазара, ако не ги спазвате – ще усещате дамоклиев меч над вас.

Тази версия може да бъде проверена бързо и лесно. Достатъчно е да видим дали „емисарите“ на Рияд отново ще гостуват на традиционните ни клиенти с предложения да се откажат от руския петрол в полза на саудитския. Ако „емисарите“ не са активни, на пръв поглед версията е вярна. На пръв поглед, защото това предполага активна позиция на саудитите, но всичко може да премине в „пасивна” форма, ако нашите клиенти искат по-големи отстъпки. В този случай Саудитска арабия е свободна да им продава или да откаже.

Версия втора: Саудитска Арабия предполага, че поради въздействието на коронавирусната епидемия върху петролния пазар, скоро ще трябва се сключва нова сделка за по-нататъшно намаляване на добива и работи за укрепване на преговорните си позиции превантивно.

Третата и най-проста версия: тук смисълът е, че ако звярът лае като куче, хапе като куче и прилича на куче, то най-вероятно е куче. Тоест, виждаме продължение на ценовата война за преразпределение на петролния пазар, и то в момент, когато Тръмп вече е направил всичко възможно за Русия.

Поради факта, че Саудитска Арабия публично показа, че не е във война с производителите на шистов петрол, на Тръмп ще му бъде много трудно да оправдае намесата си с Русия и саудитите. Подобна позиция ще изглежда твърде проруска, а след шест месеца ще има избори. Тоест, саудитите принудиха Русия да изхаби единствения си патрон и сега се възползват.

Тази версия е най-тъжната, тъй като води до троен удар върху руската икономика: гигантско снижение на цената на петрола, намаляване на износа на петрол по сделката OPEC+ и загуба на част от износа по време на възобновената ценова война със Саудитска Арабия и най-вероятно всички членове на ОПЕК.

Без значение коя версия е вярна, новите повишени отстъпки обявени от Саудитска Арабия, се отразяват негативно върху цената на руския петрол, който през май вероятно ще се продава от 15 до 27 долара за барел. Това е много лошо за руския бюджет, който при цена от 15 долара на барел губи почти всички данъчни приходи от производството и износа.

Всъщност, в следствие икономическо забавяне, предизвикано от епидемията и спада на цените на петрола, през второто тримесечие руският бюджет ще се срине, както на федерално, така и на регионално ниво:

• през април приходите от данъка върху доходите на физическите лица ще спаднат рязко (28% от доходите на регионите);

• през май и юни на практика доходите от износа на въглеводороди ще се нулират (почти 50% от федералния бюджет);

• през юли ще се сринат постъпленията от ДДС (30% от всички приходи на федералния бюджет) и данък печалба (26% от регионалните приходи).

Тоест, пряко застрашени са  80% от приходите на федералния бюджет и 54% от приходите на регионалните бюджети.

Максим Авербух

 

ПРЕВОД за ivo.bg Васил Костадинов

https://novayagazeta.ru/articles/2020/04/17/84945-pomirilis-i-hvatit

5 мнения за “Саудитският кошмар на Путин”

 1. Кремълският кошмар на българите.
  Защо Русия отново изтласква България в задния двор на ЕС и НАТО?
  Защо, Борисов?

  Такава е ИСТИНАТА, според ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ!
  Царска Русия разпокъсва България на Берлинския конгрес!

  След това Царска Русия, яростно и последователно, се бори срещу обединението на българите!

  Накрая Комунистическа Русия ликвидира българската държавност
  и ФАКТИЧЕСКИ превърна България в 16-та ССР и социалистически концлагер.

  Днес България формално е в ЕС и НАТО,
  но путиниста Борисов продължава да ни държи в руската орбита.
  Навръх националния празник 3-ти март 2020г.,
  Борисов единствен от балканските премиери,
  отвори въздушен коридор за антинатовските руски “Панцир-1” за Сърбия.

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  18-ти април,
  1895-та година.

  Княз Фердинанд приема депутация от конгреса на македонските братства.
  Тоя прием засилва още повече вниманието на българската общественост и на външния свят,
  към създадения македонски въпрос и разпокъсването на България, по настояването на Русия с Берлинският договор.

  Пред делегацията княз Фердинанд държи патриотичен, но твърде благоразумен език.
  От този момент нататък, македонският въпрос става централен въпрос на българската политика.

  Но…Русия си остава непреодолима пречка за обединението на българите.
  След като Русия е наложила разпокъсването на българите в Берлин,
  тя яростно се бори и против обединението им след това.

  Русия е вбесена от осъщественото Съединение!
  Царска Русия наложи Сръбско-българската война
  на 14 ноември (2 ноември стар стил) 1885 г.,

  Русия е вбесена от договореностите между Гърция,Сърбия и България преди Балканската война,
  Македония,Беломорието и Одринска Тракия да принадлежат на българите.
  Царска Русия наложи на Гърция и Сърбия да се отметнат от договореностите и последвалата междусъюзническа война
  бе катастрофална за обезкръвена България.

  Въпреки, че през цялата ВСВ България подържа добри дипломатически отношения със Кремъл
  и не изпрати нито един български войник на Източния фронт,
  комунистическа Русия ликвидира българската държавност
  и превърна България в 16-та ССР и социалистически концлагер.

  Такава е ИСТИНАТА, според ФАКТИТЕ и ДОКУМЕНТИТЕ!
  „И ще познаете истината,
  и истината ще ви направи свободни.”
  (Иоан 8:32).

  /КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ/

 2. Положението за Русия е катастрофално…Цената на петрола,КОВИД-19,ниското ниво на руската икономика.Руските наемници от “Вагнер” търпят тотален разгром в Либия,заедно с хафтаровските бойци,Дядката се е скрил в някакъв бункер,регионите са в паника и безпомощност и за капак Кадиров почти изгради независима Ичкерия.А колко е деградирало управлението на Дядката можете да разберете от изявлението на Кадиров.в което откровено и директно заплашва Дядката,Мишусти и “Газпром”,че ако не вземат мерки срещу журналистката от “Ехото на Москва”,то ще се наложи той да вземе такива…

 3. Има много пикантни подробности по перипетиите на подготвяне на преговорите на 10 април. В рамките на няколко дни кремълският гном 4 пъти е звънял на ДТ. До тогава за над 3 години. те нямат общо толкова ,разговори. Тръмп е кандисал единствено да уговори СА да се разберат с колко ще съкратят ” дневната дажба” на петрол. Това е “приносът” на САЩ. Условията са убийствени/ Ето как образно Анатолий Несмиян описва обратното броене за “Бензиноколонката”.

  Кризис и Саудовская Аравия плюс гениальные решения наших собственных руководителей – отраслевых и государственных – в течение буквально квартала сделали то, что обещал Путин все двадцать лет. Мы слезли с нефтяной иглы. Теперь бюджет даже по очень оптимистическим оценкам будет получать не более одного доллара за проданный на экспорт баррель нефти, что делает подсчеты доходов занятием, доступным даже для кретинов – сколько в штуках продали бочек нефти, столько долларов и получили. Не нужно знать четырех действий арифметики, не нужен калькулятор. 8 млн баррелей в сутки по соглашению ОПЕК+ – это 8 миллионов долларов в бюджет. 3 миллиарда долларов в год. Еще три месяца назад такую сумму Газпром легко выплатил в качестве контрибуции Украине, теперь вся страна будет зарабатывать на нефти эти деньги целый год.

  https://www.youtube.com/watch?v=zfiaJZ9-oF4

 4. @ Georgi Nikolov 18.04.2020 в 16:01

  Как успя да откриеш този…
  https://www.youtube.com/watch?v=zfiaJZ9-oF4
  бих казал неописуем шедьовър???

  Жалко, че много малко хора у нас биха успели да го разберат слушайки го…
  И още по-жалко, че у нас не се намират стихоплетци с топки,
  на които да им стиска да напишат нещо подобно…

  Особено е впечатляващ краят:

  … в конце концов красное солнышко
  превращается в белого карлика
  и кончается всё чёрной дырочки…

  Неприятната аналогия с астрономията в случая е,
  че бялото джудже превръщайки се в черна дупка
  започва да засмуква към себе си всяка материя
  гравитираща близо до него…

  Не дай Боже…

 5. Аман от русофобски педали! Не разбрахте ли че колкото и пяна да ви излиза от устата поне 90% от българите винаги ще обичат русия…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.