Не спя до обяд, но се радвам да съм тулуп в очите на фатмака Борисов

НА СНИМКАТА: Авторът с китара и пусната за пръв път дълга коса няколко седмици преди да му я острижат и да го превърнат в тулуп .

 

 

 

 

 


Ядосаният премиер Борисов днес добави нова обобщаваща обида към несъгласните с него. Мобилизира подчинения му генерал Мутфачийски с цел да го покаже пред медиите, че е жив и здрав и не го е уволнил от поста председател на Националния оперативен щаб за борба с китайски грип след заповедта той да престане с денонощните брифинги. 

Борисов, един вид, натри носа на онези, които го подозират, че е разкарал Мутафчийски от екраните на телевизорите от ревност, че е станал прекалено популярен и че двамата са нещо скарани по тази причина. Не са. И двамата го декларираха, макар че Мутафчийски ясно даде да се разбере от няколко дни насам, че е бил противник на прекаляването с водопада от информация, чрез която именно Борисов е настоявал въпреки това да бъдат давени телевизионните зрители с явната цел да демонстрира бурна дейност като началник, наредил този стил на работа.

Борисов вероятно най-сетне е схванал, че липсата на мярка може да му навреди. Но не може да понесе мисълта, че го критикуват. Поради което изтърси нова обида към критиците си. Обяви ги за тулупи, които спят до обяд, докато той от 7 сутринта работи като се информира за борбата с епидемията и два указания на щаба, който ни най-малко не е разпуснал, а продължава и без брифинги да работи на пълни обороти.

Що е то тулуп всеки може да прочете в тълковния речник. Не става дума за кожух и дебела дреха, което е едно от значенията на думата, а за преносния й смисъл: за дебелокож, муден, безчувствен и направо тъп човек. 

Моя милост, макар да не спи до обяд, но си позволява да не се съгласява с Борисов, се върна в спомените си в качеството си на бивш тулуп. Така наричаха в казармата новобранците от междинното попълнение през пролетта. Понеже бях тръгнал година по-рано на училище, не ме взеха войник заедно със съучениците ми след края на гимназията. Ощастливиха ме с призовка чак половин година по-късно и макар все още да не бях навършил 18 години в края на март 1973 години се оказах тулуп в сливенския гарнизон.

Тулупът беше най-нисшото същество в казармата. Явяваше се новобранец и за новобранците от есенния набор, преследвани от старите войните, на които им предстоеше уволнение. Очевидно ми е писано и днес да съм тулуп в очите на старото куче Борисов, което се кефи да обижда на тулуп.

Фатмашкият манталитет е толкова присъщ на генерала от милиционерския запас, че той не само не иска, но и явно не може да се отърве от навика да навиква опонентите си с обидни казармени квалификации. За поред път път се уверяваме, че си имаме старшина начело на държавата, който се дразни особено много от онези, който подозира в мързел, щом си позволяват да спят до обяд. Ще да са големи тъпаци в неговите очи, ако примерно творят нощем, а после си наваксват с повечко сън през деня.

Лили Иванова, която за разлика от Борсов чете по цели нощи и ми сподели този свой дългогодишен навик в телефонно обаждане (като възторжена реакция за книгата ми “Измамата “Сан Стефано”), също ли е тулуп? А? 

 

 

 

 

 

 

Апропо, мнозина получиха без да искат и без да са виновни възможност да си поспят до по-късно в резултат на това, че са принудени да стоят затворени по домовете си и да не ходят на работа. Борисов може също да не е виновен за необходимостта от карантината в условията на китайския грип, но все пак тя се случва по негова заповед. А да се караш на подчиняващите се на заповедите ти, че ги изпълняват, е доста съветски синдром, от заразяването с който Борисов явно не се е излекувал и никакви евроатлантически конски дози демократична ваксина не могат да го спасят от тази зараза.

Борисов обича да унижава онези, които зависят от него, точно както простите стари кучета правеха в казармата, раздразнени от  момчетата, заподозрени, че са много учени или просто са софиянци, нещо недостижима за повечето младежи, закрепостени от режима без право да се преместят в столицата, освен ако не се наемат да бачкат и да си заслужат софийското жителство чрез робуване на някой обект край града, където никой не се натиска доброволно да се наеме на черен труд.  В този смисъл за мнозина от нашите връстници във войнишка униформа изглеждахме надути без основание, щом живеем в недостижимата за тях столица и подлежахме на унижения без да сме виновни.

Борисов не направил и крачка напред пред строя в манталитетно отношение от кратуните, разсъждаващи по този начин. Унижава де когото може, стига да му позволяват. Навиква подчинените си като “главанаци” точно като хановете от Златната орда, които карали московските велможи да му пълзят в краката, когато му носят събрания данък, след което системно унижаваните от монголските си господари московски боляри си го връщали на своите безправни сънародници. Век след век…

Колко ли трябва да си “тулуп”, т.е. дебелокож, за да търпиш твоя работодател Борисов подигравателно да се заканва, че ще те кара да тичаш пред джипката му като глашатай и да разгласяваш добрите новини за строителството на магистралите? Точно това, най-буквално, макар в рамките на дебелашката шега, заяви премиерът Борисов на своя министър Нанков, когото влачи със себе си по обектите по време на авторекламните си турнета от пътуващия из родината премиерски видео цирк. Тази “шегичка” явно не излиза от главата на фатмака с генералските пагони. Той отправи същата закана, но без грам усмивка, към онзи “главанак”, който беше нахокан от него пред телевизионните камери заради пропуски в информирането на населението как предстои да се задейства събирането на пътния данък. Накрещя му и го прати да разгласява мерките по площадите, което “главанакът” и направи с преклонена главица. 

На това му се казва субординация в управлението на държавата по строг йерархичен принцип. По казармен признак. Изразните средства, чрез които Борисов демонстрира този свои фелдфебелски начин на мислене, не са просто импровизация. Чрез тях той изпраща послание до раята. Ако тя му целува там каквото трябва, всичко е наред. Останалите са тулупи, най-вероятно някакви гнили интелектуалци и прочее подчовеци и той няма да търпи да му се мотаят из краката. Ще ги нарита при първа възможност. 

А ти, читателю, ако случайно не ставаш в 7 сутринта, осъзна ли сега, че си едно нищожество, един нищо и никакъв презрян тулуп в държавата на Борисов? Ако още не си разбрал, време е да се събудиш!

 

20 мнения за “Не спя до обяд, но се радвам да съм тулуп в очите на фатмака Борисов”

 1. Искам да уведомя очакващите края на карантината, че на 14 май няма да има възможност за каквито и да е протести, понеже тази дата ще бъде обявена за възпоменание и признателност към загиналите от коронавироса.
  Следващите 40 дни ще бъдат за траурни, и също със забрана за всякакви протести..
  Аз съм личен приятел с Главния мудир /началник / и съм го чул това лично от него

 2. Как Кремъл използва коронавирусната епидемия, за да срине процеса на превъоръжаване на българската армия
  Стратегията на Moсква се състои в това максимално да ослаби ЕС и НАТО, използвайки кризата, предизвикана от пандемията

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-kak-kremal-izpolzva-koronavirusnata-epidemiya-za-da-srine-protsesa-na-prevaorazhavane-na-balgarskata-armiya

 3. Тулуп е адресирано към СЛ. Трифонов конкретно, по случай поста му от вчера кръстен ”Въпроси”, ако слушате бойко внимателно, ще чуето и това ‘ някъв ше ми задава въпроси през постове ‘

 4. “признателност към загиналите от коронавироса” – мисълта на “Главния” ме остави с отворена уста.

 5. Лъска, блести……, направо заслепява фатмашкия манталитет(ако може да се говори за манталитет при безмозъчни същества) на баце. Тази китайска пандемия е манна небесна за допълнително офатмачаване на масите. Недоумявам как хора с такова жалко ниво се добират до властта. И той, като започва в 7:00 какво има на мегдан? Да не би в България да се живее по-добре отколкото на Запад, пък аз да се прецаквам в тая пуста чужбина??? Дори дай Боже да стане това, то няма да е благодарение на фатмака, а въпреки него!

 6. Пак си в десетката, драги Иво!
  Всички тролове под текста ти в “Дневник” са ужасно възпалени….
  А това е добър знак!

 7. По лексикона на Баце, тулупи=мислещи

  Пояснявам. Преди 10-тина години мутро-милиционера току що ръкоположен за премиер настоява да се приеме одиозно решение. Румяна Бъчварова която по онуй време той най-“слуша” кротко настоява да не се бърза: “Интелигентните хора няма да го приемат.”
  Банкянското слънце отсича: “Те не ми са важни. Пренебрежимо малко са.”
  И те, така.

 8. Боко,благодарим ти за пика,
  благодарим ти за платото,
  благодарим ти за тинята,
  и за живота в блатото!!!

  Благодарим ти,Боко за чувалите с трупове,
  за хладилните камиони и фурмите,
  за “ада” по Цветница и ВЕЛИКДЕН,
  и за “моргите” по детските площадки!!

 9. Г-н Инджев,
  Имам известни забележки по отношение на коментара ви, с пълно уважение към вас. Първо, “тулупът” се отнася за Слави Трифоновата телевизия и репортери, които напълно си заслужават името. Спомнете си колко критики се отправиха за “мисирките”, но оттогава нататък това е нарицателно име за продажната журналистика. Второ, за момента е не по-малко важен въпросът за това, дали сегашните мерки си вършат работата, или трябва да се съобразим с всички кресливи мнения, че доцент Мангъров е прав и трябва да го послушаме.
  Бих искал да чуя вашето мнение. Все пак, в първия случай става дума за дребно нарушение на етикета, а във втория, за решение дали много хора ще живеят или ще ги оставим да умрат.

 10. До ШУМАРОВ:
  Не се чудете, не се “добират до властта” – подбират ги! СИСТЕМАТА работи по зададен алгоритъм – комплексно, безусловно и безотказно. Генетичният код на динозавър не допуска пръкването на делфин например. Представете си за момент в качеството на Премиер Сидеров или Марешки, или Костя Копейкин… Все тая, нали? Личните особености са на втори план. Нещо като селектирането на СУПЕРПЛЪХ – затваряш в тясно пространство, без храна десетина плъха и чакаш докато девет от тях бъдат излапани. Вгледайте се внимателно в Корни /забравете, че е жена/, пРезидент Фърчилков и Б.Банкянски и вижте колко си приличат! От едно котило са, от една МАТРИЦА – като еднояйчни…

 11. Към Иван Козов:

  Мнението си съм го изразил в статията и не смятам да го преразказвам под друг ъгъл и по зададено друго условие на задачата, в която се противопоставят величини, които не съм засягал ( като целесъобразността на мерките срещу китайската зараза).

 12. От Фейсбук.

  Меркел – Скъпи съграждани…

  Тръмп – Мои американски събратя…

  Макрон – Скъпи мои сънародници…

  Борисов – Аре тулупи…

 13. Сега, когато вече няма брифинги на НОЩ с неговия генерал-говорител – на които с отвращение им свикнахме и редовно някои от нас не ги гледахме, – за да не забравите бързо военния елемент в тях, ще ви го напомня с един виц; той е от бай-Тошово време, но ще го преразкажа в по-модерен вариант.

  И тъй, вицът е следният:

  На млади години в Н-ския гарнизон служили Иванов и Петров, семействата им били близки, съпругите – приятелки.
  Случило се така, че по кадрови причини службата ги разделила – назначили Иванов в един гарнизон, а Петров изпратили далече в друг.
  Известно време те и съпругите им се чували по телефона, писали си есемеси, изпращали си е-мАйли, виждали се по скайпа, разменяли си фотографии по фейса-мейса, вайбъра-майбъра и т. н., но полека-лека неусетно се позабравили ….
  Така изминали десетина години и един ден – „ясен слънчев весел ден“ бих написал, ако съм съвременен талантлив млад автор или класик, – съпругите на Иванов и Петров случайно се срещнали в някой МОЛ на голям областен център или у нЕкой МОЛ из София – в случая това няма голямо значение.
  – Оооо Иванова! – възкликнала радостно едната.
  – Оооо Петрова! – отвърнала другата, също радостно.
  След прегръдката и целувките (значи всичко това е станало преди коронавируса), се разприказвали – говорили за себе си, за децата, за туй-онуй и най-накрая, ей така, се сетили за съпрузите си – кой, как и що е ….
  – Уффф, ми к‘во да ти кажа! – въздъхнала едната. – Моят стана педераст.
  – А пък моят все още майор си седи – оплакала се другата ….

 14. До Иван Козов

  Тулуп не се отнася до СТ или не непременно само до него. Независимо от това, тулуп в изявление на министър-председател е неприемлива простащина. Опитвате се да умаловажите простащината на ББ, понеже:
  a) сте простак и за Вас не е проблем и другите да са простаци;
  б) сте на мнение, че зад простащината на ББ се крие един нешлифован политически диамант?
  По-скоро е второто…

  Кое е кресливо и кое не – запазете си го за себе си. Мангъров е прав за всичко – мерките няма да спрат разпространението, както НЕ ГО спират и в момента. Факт! Ще го забавят. Мерките са безполезни, когато не знаем с какви мащаби е разпространен китайският коронавирус. Факт! Не се правят тестове на случаен принцип, за да се придобие дори приблизителна представа за разпространението. Никой няма да решава кои да умрат и кои да живеят – това са на ББ заклинанията. Освен това ще Ви издам една Категорична истина, която забравяте – хората умират. Ако не е от това, ще е от друго. С цялата си наглост пропагандата стигна дотам, че да плаши хората със смърт… както и Вие, между другото. Смъртта е задължителна! Виж, смъртността от вируса е под голям въпрос. Около 5 на хиляда, което пак е сериозно, но не е повече от смъртността при алкохолизма, тютюнопушенето, нарушенията на Закона за движение и т.н.

  И сега ще си позволя едно дребно нарушение на етикета.

  Козов, тулуп с тулупа, ти ли излезе най-достоен от тролската ви пасмина, че те пратиха на амразурата, бе, свиньо ненаситна!

  Надявам се да приемете с разбиране дребното нарушение на протокола. Мога и по-сериозно нарушение да направя, но в този блог не се допускат прекалени откровения.

 15. К.Ганев изразявам моето уважение към Вас.
  За мен вие сте един от най ерудираните и нестандартни коментатори в блага на г-н Инджев.

 16. Иво,ти който две изречения не можеш да прочетеш в ефир,срича като първолак!Седнал да ми пише статий и да обесняваш,как ти викали в казармата!Ти си един от най скапаните,не до там кадърни журналисти и си търсиш изяви!Скрий се,че си отвтат смешнико!

 17. Към Неда
  0 одобрени
  nedka.naygolova@gmail.com

  Недке, аз мога да се скрия,но не и тук, където напираш да “блеснеш” с простотията си. Обаче ти си истинско откритие за всяка хумористична рубрика като типична илюстрация на текста ми, в който не можеш да понесеш критиката към подобния на теб по невежество вожд.
  Пусни си и снимка. Обещавам да я публикувам следващият път или дори да я поместя със задна дата към въпросната статия, за да те покажа като подходяща картинка към онова, което искам да кажа за такива като теб: прости, но пък нахални в претенцията да обвиняват другите в нещо, което е типично за самите тях!
  “Обесних” ли ти необеснимото за теб или не “до там”, а до некъде другаде как точно си позволявам да търся изяви в собствения блог, пък ти, Недке, си взела, че си ме намерила без да се крия. Вместо да се скриеш ти от собствената простотия,си показваш тук тази срамотия.

 18. Недке,
  звучиш ми като персонаж от антиутопията на Оруел “1984 г.”:

  “Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила!”

  Не е възможно да не осъзнаваш, че и 5-те твърдения в поста ти са очевидни неистини. Чудя се защо изпитваш мазохистичната нужда да ги публикуваш ?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.