Любимият на Борисов аргумент за разкопаването на България от “Газпром” се очертава наполовина празен- или наполовина пълен?

 

Германия забрани на руския колос ( на все по-огъващи се крака) “Газпром” да пълни повече от половината тръба в случай, че нейният проект “Северен поток” изобщо оцелее. https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/05/15/4067203_germaniia_reshi_gazprom_da_polzva_samo_50_ot_severen/?ref=home_NaiNovoto

И балонът на руския “Северен поток” се спихна. Наполовина за момента. Може ли изобщо да полети, след като е вече едва 50 процента надут?

Или на полетелите по нанадолнището руски гадо…пардон, газопроводници им е вече фатално важно все нещо от мегаломанските им проекти за обвързване на западни държави и задушаване чрез тази примка на източни съседи все пак да се случи?

Руският посланик в София Юрий Исаков ехидно напътстваше София да показва “зъбки” на Запада, за да не се закрива “Южен поток” – поради същите изисквания на ЕС, приложени сега и спрямо “Северен поток”.

Дойде време Русия, щом толкова иска да се зъби(м), сама да покаже как се показват “зъбки” на същия този Запад в аналогичната ситуация на онази, която доведе до отказа на Путин от “Южен поток” на 1 декември 2014 година в Анкара, обвинявайки за това България, която просто се придържаше, макар и с отвращение, към европейските препоръки. Борисов му се извини за неудобството да бъдем европейци на аудиенция на червения му килим за този преглътнат с преклонена главица кремълски (не)заслужен шамар.  

Казано иначе, на Путин и компанията му изнудвачи, не им остава друго сега, освен да скърцат (без)силно със зъби.

Апологетите на обвързването на България с “Турски поток”, сред които на първа линия край потока се пъчи премиерът Борисов, си умираха да дават за пример предполагаемия гарантиран успех на “Северен поток”. 

“Защо за “Северен поток” може, а за “Турски поток” не може”, възкликна не веднъж  следовникът на Георги Първанов на попрището на рекламирането на руските енергийни интереси, оправдавани с някаква хипотетична българска печалба в далечното бъдеще.

Не,”Северен поток” също не може да заобиколи правилата на ЕС  – все едно , че са някаква си Украйна, подлежаща, според Кремъл, на обесване на газовата примка чрез заобикаляне.

Т.н. опозиция в България се бори да се докаже като повече путинофилска от властта. Не можем да очакваме от нея да потърси сметка на Борисов, че се включи в рафтинга чрез своето кану като един Винету по поредния поток на Русия.

Някой обаче трябва да зададе въпроса на Винету и то с гняв, подобен на онзи, с който демонстранти у нас заклеймяваха американска компания, че се готви да “дупчи снагата на майка България” в търсене на газ и успяха да я прогонят с решаващата намеса на премиера Борисов, клекнал пред този лозунг чрез нареждането си да се въведе мораториум срещу онова несъстояло се американско дупчене.  

За разлика от хипотезата американци да дупчат снагата на майка ни България, Борисов допусна и поощри разкопаването на половин България по руски стратегически каприз, обяснен отново от нашия премиер с някаква бъдеща полза за България. Това е факт, а не някакво намерение. Сега се вижда, че прикритието на префасонирания “Южен поток”, прероден като “Турски поток” и обосноваван пропагандно тук като близнак на “Северен поток”, падна като отстреляна на полигона на логиката лесна за откриване мишена.

Поради липса на опозиция в парламента, питам скромно в лично качество: кой ще потърси отговорност за разкопаването на България за оня що духа от Север, на когото дори и далеч по важния му “Северен поток” не му се случва, какво остава за турската му рожба на българска земя?

На Борисов и останалите оптимисти за преминаването на “Турски поток” през България сега остава възможността да обяснят оптимистично, че северният маркуч на Русия за задушаване на Украйна всъщност се оказва наполовина пълен, а не обратното, както им се струва на песимистите за успеха на руската стратегия по зарибяване на Запада със свои суровини за целите на закопаването на Изтока.

НА СНИМКАТА:  Целувки и прегръдки между руския посланик Макаров и българския премиер Борисов през октомври 2019 година край Стара Загора в чест на първата копка на турския поток и разкопаването на България в името на този кремълски стратегически ялов каприз 

 

8 мнения за “Любимият на Борисов аргумент за разкопаването на България от “Газпром” се очертава наполовина празен- или наполовина пълен?”

 1. Според, вероятно най-компетентният рускоезичен блогър-аналитик Анатолий Несмиян в сферата на въглеводородите още преди коментираното горе немско решение да се следва т.н. Трети енергиен евро пакет СП-2 както и по-малкият му събрат Турски поток и продължението му на българска територия са губещи и при този тренд на световната икономика и обезпечението с различните видове газ никога няма да избият инвестициите в тях. За печалба-“ОТНЮД”, Не случайно И, бавейки топката и да МУ се размине, какво-отделен въпрос Баце премести сроковете за разклонението на ТП от 31 май 2020, в краен случай по случай РД МУ ден-13 юни, до края на т.г. Това едно езичната МУ външна министърка захариева докладва на “най-големият дипломат на планетата”, туй по триждий премиерина ни визираш не кой да е а унилият кон сергей лавров
  Ето как картинно описва халът на перспективите на Газпром на картата на Европа виртуал от матушката.

  На газовом рынке заложено целых две политических бомбы, два конфликта. Первый, разумеется, это хохлы, которые могут доступом к подземным газохранилизам выкручивать руки, как им заблагорассудится. Они уже принудили Газпром к контракту на условиях “качай или плати”. Второй это Катар. Покойный Чуркин имел неосторожность крайне резко высказаться в адрес Катара. Что за катар? Верхних или нижних дыхательных путей? Кто ты, ХХХХ, такой, чтобы учить меня? Еще вякнешь, и завтра твоего Катара не будет! Наши политики, вероятно, уже забыли о том инциденте. А на примере саудитов мы уже видим, что восток – дело тонкое, и тамошние углеводородные шейхи прощать не умеют. Я уверен, что Катар сделает на газовом рынке то же самое, что Саудовская Аравия сделала на нефтяном. А это означает очень плохие перспективы для российского экспорта в Европу. Получить хоть какое-то преимущество в Европе перед катарским и американским СПГ можно только в случае, если иметь доступ к хохляцким ПГХ для балансирования годового потребления газа. Это означает, что придется договариваться с хохлами, практически, на условиях хохлов. А в их условия несомненно войдут и Крым, и Новороссия, и репарации, и контрибуции. И я бы не надеялся на какую-то меньшую кровожадность Зеленского по сравнению с Порошенко. Зеленскому досталась убитая экономика с гражданской войной и вирусным кризисом. Сейчас ему критически нужны две вещи: политические успехи и деньги. Ничуть не сомневаюсь, что он и то, и другое решит получить за счет России. Таким мне видится текущее положение дел.

 2. Измамният финт на геройкото да се представи за евро-атлантик давайки възможност за мижава модернизация на Българската армия пролича със забатачването на страната в руското енергийно блато. Луди пари се хвърлят за белене и турски поток. На където и да се обърне човек се е батак и си управляват по начин, който напълно зодоволява интересите на позитано 20. За какво им е на комунистите да управляват, герб им вършат прекрасна работа.

 3. не Германия е забранила на ”Газпром’нещо,Германия просто е казала,че закона и правилата са еднакви за всички.А Бойко си мисли,че с Банкянски поток ще изменти баламите от САЩ и ЕС.

 4. Днес има и друго събитие, което също не получи гласност. Изтича договора за транзит между Газпром и Полша. Очаквано, поляците не са го подновили. Ще се провеждат тримесечни търгове, такъв вече е проведен за третото тримесечие и капацитетът е запълнен на 80%. Повече:
  https://www.reuters.com/article/russia-poland-gas/poland-russia-to-cut-decades-old-gas-transit-ties-idUSL8N2CX3EF

 5. Никога не съм се съмнявал,че на Русия ще и бъде разрешено да си разиграва коня.Проектите им с цел обвързване,подчинение,влияние и намеса във вътрешните работи на европейските страни,с голяма степен в България,са на път да се провалят.Това няма да се случи никога ако не се спазват европейските и слава на БОГА американски правила.Чувствам се удовлетворен в моята никому неизвестна прогноза,макар да спорих и малко се поскарах с приятели които се забавляваха от моята наивност…….

 6. А някой да знае какво стана с южен поток. България изтегли едни 800 млн евро заем. Земите изкупени за Южен поток на кой са. На русия. На Иракли са почнали да строят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.