Световната контраатака на учените срещу китайския грип ще бъде спечелена по-скоро от очакването на скептиците

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: ТЕКСТЪТ НА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА СКЕПТИЧНИ ЛИЦА ПОД ВСЯКАКВИ ГОДИНИ

ТЕКСТЪТ СЪЩО ТАКА НЕ ЦЕЛИ ДА ОСПОРВА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ БДИТЕЛНОСТ И МЕРКИ СРЕЩУ КИТАЙСКИЯ ГРИП

Американската биофармацевтична компания “Соренто терапютикс” съобщи, че нейни учени са открили тип антитела, които напълно защитават човешките клетки от проникването на новия коронавирус и го извеждат от организма в рамките на четири дни, съобщи БТА.

Хенри Джи, президент на компанията, съобщи това пред телевизия “Фокс Нюз”.

Според него, антитялото STI-1499 може “100% да потисне” китайския вирус и може да започне да се прилага няколко месеца преди излизането на пазара на ваксина.

Няма да се оправдавам за оптимизма на един лаик, какъвто съм от научна гледна точка, но ще се хвана виртуално на бас с всеки желаещ, че китайският грип ще бъде преборен много по – скоро от прогнозите на традиционалистите, позоваващи се на познатата досега практика в разработване на ваксини и лекарства срещу вирусни заболявания.

Не се изказвам с претенция да познавам същината на заразата. Но съм заразен от убеждението, че човечеството ще победи в тази война.

Продължавам да мисля ( а не да вярвам, което е различно), че няма как да не даде резултат гигантското усилие на огромна, невиждана и сплотена както никога преди срещу универсален враг международна армия от учени, мобилизирана и захранена с немислим през последните 6 хиляди години ресурс, вложен от държави, международни организации и частни дарители.

Споменах 6 хиляди години. Това е отрязъкът от съществуването на човечеството, който определяме като цивилизация. Тя датира от времето на изнамирането на писмеността. Тя е изстреляла народи и държавите им в орбитата на познанието, предавано без да зависи от оцеляването на неговите носители. Природно интелигентни племена и народи, които не са достигнали до това откритие или са го пренебрегнали, са се оказали изоставащи в световното състезание.

Днес човечеството е надградило този успех в смайващи пропорции чрез могъществото на компютрите и изкуствения интелект. Глобализацията, която определено помогна за разпространяването на китайската пандемия, е призована в името на добруването на хората ( дори и да е с комерсиална цел за участниците в процеса) да се пребори с наистина глобално усилие с един вирус. Каквото и предизвикателство да е той, едва ли ще устои на такава контраатака.

Хората са преодолели гравитацията, за да излетят в Космоса. В сравнение с онзи научен подвиг, постигнат на чертожни дъски в епохата на пишещите машини, възможностите на науката са отишли токова далеч, колкото е било разстоянието между стенописите на хомо сапиенс и неандерталците в пещерите спрямо египетските папируси, складирани в библиотеки. 

Живеем в условията на бурна революция в науката и техниката. Нормално да не осъзнаваме скоростта, с която се движим напред в нейния Космос. Но не пречи да осъзнаем, че апокалиптичните заклинания за края на света заради китайския грип няма да се състои.

14 мнения за “Световната контраатака на учените срещу китайския грип ще бъде спечелена по-скоро от очакването на скептиците”

 1. Аз също съм съгласен за това че SARS-CoV-2 ще бъде преборен по-рано от мрачните прогнози. Но е добре да имаме и критично възприятие за инфодемията и психозата, с които в световен план ни заливат. Ето статистически анализ на предоставените от различни държави данни от Oxford’s Centre for Evidence-Based Medicine, т.е. много надежден източник https://www.cebm.net/covid-19/global-covid-19-case-fatality-rates/:

  – 0.36% смъртност максимум (36 на 10 000, като това ще са хора с тежки съществуващи заболявания), по-вероятно 0.1 % (нивото на инфлуенцата)
  – само 12% от смъртие в Италия имат на смъртния сертификат като причина Covod-19…..
  – медианна възраст на починалите от грипа равна на тази типична за смъртността на страните преди коронавируса….

  Много храна за размисъл, включително за дълбочинните причини зад истерията. Светът не е блокирал заради далеч по-сериозни инфекциозни заболявания в 21 век. Ще бъде интересно да се проследи какви дългосрочни граждански и политически последици ще има, и също кой ще се облагодетелства от обстоятелствата.

 2. “Но не пречи да осъзнаем, че апокалиптичните заклинания за края на света заради китайския грип няма да се състои.”
  Жалко.
  Преди време при Волгин путинофилстващата “професорка” от СУ започна участието си с думите “А, първо, международният туризъм вече е история”. Естествено, това не беше най-голямата глупост, казана от нея, но определено беше най-лекомислената…

 3. Понеже се занимавам с молекулярна биология от 90-те години на миналия век, реших да видя по-подробно за какво става въпрос. Първо, създаването на неутрализиращо моноклонално антитяло, за каквото явно става въпрос в случая, е достатъчно установена технология за да бъде разработено от десетки ако не стотици лаборатории и фармацевтични компании, а не от малка биотехнологична компания основаваща се на секретни технологии, каквито Соренто твърди, че използва. Второ, между създаването на антитялото и събирането на достатъчно данни, че антитялото “изчиства вируса за 4 дни” трябва да минат няколко месеца клинични изпитания. За такива изпитания щяхме да сме чули до сега. Трето портфолиото на Соренто не изглежда като портфолио на серьозна биотехнологична компания, а много прилича на пирамидната схема наречена “Теранос” (технологиите CAR-T, моноклоналните антитела и болкоуспокояващите са прекалено различни за да се разработват от една и съща малка компания вижте им уеб страницата). Четвърто, нито едно от имената на членовете на борда на директорите им и изпълнителното им ръководство не е на сравнително известен учен. И на края, нека не забравяме, че “Фокс” отчаяно се опитват да замажат пресконференцията, на която Тръмп ни каза да си инжектираме ултравиолетова светлина и да пием белина против коронавируса.

 4. An investigative antibody for SARS-CoV-2 has reported 100% inhibition of viral infection during an in vitro experiment conducted at a low antibody concentration.

  Sorrento Therapeutics announced Friday its anti-SARS-CoV-2 antibody STI-1499 completely neutralized virus infectivity at a very low antibody dose, indicating its candidacy for further assessment and development by the San Diego-based drug maker.

  STI-1499 will be the first antibody developed by the company, as it pursues an antibody cocktail product that would potentially shield patients from SARS-CoV-2 coronavirus infection—regardless of viral mutations or failed antibody therapy effectiveness over time.

  In response to the coronavirus 2019 (COVID-19) pandemic, Sorrento has been screening billions of collected antibodies in its proprietary G-MAB fully human antibody library to identify eligible candidates for its cocktail product. Approximately one dozen thus far have demonstrated inhibition of the S1 protein’s interaction with human angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2).

  As this is the receptor used for viral entrance into human cells, these blocking antibodies are among the first assessed candidates for SARS-CoV-2 virus infection inhibition in the in vitro virus infection model.

  Sorrento now plans to request priority evaluation and accelerated pathway review from regulators to make a potential therapy available as soon as possible. Their antibody manufacturing facility is capable of producing 200,000-plus doses monthly, and the company intends to produce 1,000,000 doses while seeking US Food and Drug Administration (FDA) approval for any STI-1499 product candidate.

  “Our STI-1499 antibody shows exceptional therapeutic potential and could potentially save lives following receipt of necessary regulatory approvals,” Henry Ji, PhD, chairman and chief executive officer of Sorrento, said in a statement. “We at Sorrento are working day and night to complete the steps necessary to get this product candidate approved and available to the waiting public.”

 5. Янките отиват там откъде славните “отряди на пут.ин” вече са се върнали.

 6. За патриотите от Коминтерна и лъжата за въвеждането на латиницата в България

  Парадоксално, но българската национална кауза по времето на комунистическия режим намира своята защита в чужбина
  Петър Стоянов

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-za-patriotite-ot-kominterna-i-lazhata-za-vavezhdaneto-na-latinitsata-v-balgariya

 7. Най-после! Г-н Инджев ни помогна да си припомним истината за свободното общество. Дано тази хубава новина не е преждевременна. Имахме нужда от надежда и повече оптимизъм.
  Много забавно ще е как Бойко Борисов ще се присламчи към хубавата новина. Той има богат опит – за евентуално хубавото се пъчи,за не до там удобното – се крие като мишок. Справка – акциите на Васил Божков.

 8. когато ПЪРВО видях, че информацията идва от ТАСС и се базира на ФОКС НЮЗ, долових миризмата на чистопробния ФЕЙК. после, ВТОРО, проверих в регистъра на ФОКС НЮЗ – и да, такава “новина” нямаше. готвачите на пригожин, дробящи фейк-новините за дестабилизация на западния свят по всякакъв начин, отлично знаят, че ФОКС НЮЗ е инфоресурса на ТРЪМП и в техните водкаджийски представи , за опашка, корен на фейка, следва да се сложи именно ФОКС НЮЗ, уж за повече достоверност, господа! нишката БТА – ТАСС- фокс нюз….,сама по себе си говореше само едно : ФЕЙК! от кухнята на пригожин.
  доколкото съм на тази вълна искам да разритам вниманието ви за следния 100%-в факт от последните 75 години : за всички гнусни ЛЪЖИ,които москва е продуцирала с цел всевъзможна ерозия на западния свят, ИМА СЪЗДАДЕНИ СКЪПОСТРУВАЩИ ХОЛИВУДСКИ ФИЛМИ ИЛИ ФИЛМИ НА ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ С ИМЕНИТИ СЦЕНАРИСТИ ИЛИ РЕЖИСЬОРИ. добавете и дузина световни имена в литературата от сащ, германия, англия и латинска америка, написали романи с подсказани сюжети….ЗАД ЦЯЛАТА ТАЗИ ПРОДУКЦИЯ СТОЯТ ОБСТОЙНО АРХИВИРАНИ ОГРОМНИ СУМИ В ЗАПАДНА ВАЛУТА, ИЗПЛАТЕНИ ОТ МОСКОВСКИТЕ ГОТВАЧИ ПРЕДИ ПРИГОЖИН. през социализЪма в европа се създаде и често награждаваше игралният филм за съпрузите юлиус и етел розенберг, екзекутирани заради шпионаж в сащ, СЮЖЕТЪТ ВНУШАВАШЕ КАКВИ ИЗВЕРГИ СА АМЕРИКАНЦИТЕ, “ДОКАЗВАШЕ” БЕТОННО, ЧЕ НЕЖНОТО СЕМЕЙСТВО Е НАПЪЛНО НЕВИННО И УМИРА ПОРАДИ СЪДЕБНА ГРЕШКА В АМЕРИКАНСКОТО , ПРОКЛЕТО ПРАВОСЪДИЕ. да, ама не! когато изтекоха съответните години на секретност по атомните тайни на САЩ, те отвориха архивите и дори слепите можеха да се убедят че “нежното семейство” са шпиони, предали на москва тайните на атомното оръжие. а откъде се взеха уж аргументите във филма за невинността на розенберг? кой плати за сценария и цялото продуциране на филма с куп звезди в него? платиха тези, които ПЛАТИХА И ЦЯЛОТО СЪЗДАВАНЕ НА ХОЛИВУДСКИЯ ХИТ ЗА ФАЛШИВОСТТА НА АМЕРИКАНСКАТА ПРОГРАМА АПОЛО , ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА МОКРАТА МЕЧТА И ДО ДНЕС НА ВСИЧКИ ИДИОТИ ПО СВЕТА – ЧЕ САЩ ВЪОБЩЕ НЕ СА ПРИПАРВАЛИ ДО ЛУНАТА!…
  ако за вас горното е новост, смятам за джентълментство уточнението, че е много желателно да разграничите вредителското поведение на москва спрямо запада и нелицеприятния факт, че москва е плащала, да, но МРЪСНАТА РАБОТА се е вършила от интелектуалните и артистични елити на запада – ВСЕ ЗАРАДИ ПРОСЛОВУТИТЕ СРЕБЪРНИЦИ… / човещинка, санчо,…ние христос сме предали за пари…слаб ни е ангелът…/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.