Прага май се кани да отстрани Русия и Китай от ядрената си енергетика, а София се кани да ги кани

Руският сайт Газета.ру се позова на чешки медии, според които правителството в Прага се готви да отстрани Русия и Китай от дострояването на ядрената централа в Дуковани.https://www.gazeta.ru/business/news/2020/05/18/n_14436457.shtml

 

 

 

Причината за предстоящото отстраняване на руснаците и китайците от стратегическия проект е в неговото огромно значение от геополитическа гледна точка, се казва в публикацията.

Предстои да видим дали става дума за изтекла информация за т(р)айно решение на чешките власти. Ако тя се потвърди, това ще бъде голям удар за Русия, която се надяваше да затвърди пробива си в европейското законодателство от 2017 година, когато Унгария успя да получи разрешение “Росатом” да се заеме с двата нови блока на централата в Пакш, създавайки прецедент това да се случи без търг. Обратно на лицемерните приказки у нас, според които София не стреми да фаворизира руските кандидати за втора ядрена централа тук, Унгария формулира тезата си, че само “Росатом” има експертизата да завърши блокове в Пакш и изненадващо успя да получи разрешение.

На създадения унгарски прецедент се надяват и у нас от ядреното лоби, което практически работи за Москва. На това неофициално формулирано “основание” премиерът Борисов отново се обърна на 180 градуса, след като през 2012 година нареди да бъде спряно строителството на АЕЦ “Белене”. Миналата година той “преоткри” , че всъщност централата си била българска, а не руска и трябвало да бъде достроена преди всичко заради закопаните досега в нея милиарди левове.

Освен, че България е вече 100 процента зависима от Русия чрез единствената си ядрена централа, строена, снабдявана с гориво, разтоварвана от опасния отпадък  и поддържана монополно от Русия, случаят с проекта край бившия концлагер от времето на комунизма се отличава и по още нещо, което Борисов и лакомата му атомна компания се опитват да омаловажават и никога не споменават: тази рожба на т.н. дружба със СССР беше осъдена по рожсение на смърт от собствените си съветски родители. Още в края на 80-те годни на миналия век екип от съветски специалисти в тази област заключиха, че в близост до Белене се намира най-опасната земетръсна зона в Европа, доказано от честите трусове с огнище във Вранча в Румъния. Учените препоръчаха централата да не се строи.

Нашенските атомни хищници обаче са гладни още плячка в рамките на проточилото се вече четвърто десетилетия плюскане на тази шведска маса от съветски тип. Тресе ги не Вранча, а безогледният стремеж да спечелят нови стотици милиони на руската хранилка. И както виждаме, намериха си говорител и водач на глутницата в лицето на самия Борисов.

Най-яркото доказателство за задните мисли на говорителя е онова, за което той не говори: именно геополитическото значение на удвоеното ядрено обвързване с Русия. От 100 процента то би се превърнало в 200 на сто. Това гарантира на България увековечаване на зависимостта от Русия, която би се окопала още повече в своята ядрена база в центъра на Балканите.

Единствената надежда това да не се случи е в здравият разум на Брюксел, който отпуска парите за хвалбите. Борисов не може да вирее без тях. Вероятно само австриецът Адолф може да се мери с него в човешката история по самохвалство колко голям строител на магистрали е бил. Мащабът в това условно сравнение може да несъразмерен, но измеренията на търсената пропаганда от рутинното задължение на един управник да харчи обществените средства в интерес на обществото е сходен.

В областта на ядрената енергетика обаче пропагандата за ползите от нея далеч не е толкова безспорно печеливша. Ето защо по този въпрос Борисов и свитата му предпочитат монолога и арията на суетата, в която пропускат кресчендото. Дон Борисов никога не стига до апотеоза на Дон Базилио “ тя избухва като бомба”!  

Отгоре на всичко солистът на ядрения хор у нас няма опозиция в Народното събрание, а напротив: т.н. опозиция в парламента се опитва да го надвика в дитирамбите за необходимостта от нова ядрена централа, която да бъде строена от държава, чието название да започва с Ру и да завършва на сия.

Условието тази кръстословица да не бъде решена по замисления предсказуем начин е Европейският съюз да спре да маневрира, а да удари по масата, на която българските пешки играят за противника на Запада в геополитическата игра. За тази цел преди всичко трябва да бъде оповестено очевидното: АЕЦ “Белене” не  представлява никаква икономическа необходимост. Това се доказа от несбъднатите заклинания на рекламните лица на строежа у нас, като Румен Овчаров, от преди близо 20 години, които апокалиптично ни плашеха, че през 2020 ще се върнем в каменната ера поради липса на ток, какъвто в момента България има в излишък.

Освен, че храни приближените до властта в България (под)изпълнители на руската поръчка, проектът край Белене захранва най-вече апетита на Кремъл да държи в шах Европа чрез увеличено ядрено присъствие в нейния най-слаб южен фланг.

4 мнения за “Прага май се кани да отстрани Русия и Китай от ядрената си енергетика, а София се кани да ги кани”

 1. Патриарх Кирил и Малофеев се страхуват, че вместо ваксина срещу COVID сe създава “етническо генетично-биологично оръжие”

  “Дали това няма да доведе до значително намаляване на руското население?”, пита Малофеев

  “Тезата” ми звучи познато, като цитат от митингите на копейките тези дни срещу Бил Гейтс, смъртоносните ваксини и опасното евро (за Русия и олигарсите ни) което в никакъв случай не трябва да приемаме 🙂

  https://faktor.bg/bg/articles/smotanyatsi-patriarh-kiril-i-malofeev-za-bil-geyts-i-szo-opasyavame-se-ot-sazdavaneto-na-etnichesko-genetichno-biologichno-orazhie

 2. Без санкции от вън геройкото и компания няма да спрат да хвърлят милиарди в руска посока.

 3. Всъщност не е ясно за широката (че и тясната) публика какви точно договорености имаме със СССР/Русия за строжа на АЕЦ Белене. Има много голяма вероятност дори от Брюксел да дадат зелена светлина на ББ тази централа никога да не заработи.

  Огромната спекулация с общественото мнение почива само на страха на хората, че ще останат без светло и топло както по времето на (пре)зрелият Соц. А истината е, че и Козлодуй нямаше да го има ако руснаците не бяха видели, че тежката ни индустрия ще колабира, а с това и някои ценни за тях мощности.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.