Настрадин ходжа май надхитри Иванушка глупака

След като Германия нареди половината бъдещ “Северен  поток” да пресъхне 50 процента и попари плановете на “Газпром” да я наводни със своята продукция, Турция се включи още по-впечатляващо в световното състезание по прецакване на руските амбиции за постигане величие чрез газово-нефтен шантаж. Цели 7 пъти намалява вносът на руския газ в Турция!

Какво става с руско турската дружба, която през вековете е отбелязвала спадове и върхове? Спира ли да цъфти и връзва след като избуя внезапно през последните 4 години? Защо толкова много нашенци се вързаха на баснята за тази дружба, която всъщност е илюстрация на случая с лисицата и щъркела, които се черпят лицемерно?

Евразийската лисица Ердоган предложи на руския щъркел Путин, претендиращ да е ( двуглав) орел, своето ориенталско приятелство в замяна на сибирската взаимност на топлите чувства. И всичко това без никакво покритие от областта на здравия разум и без поуки от вековното съперничество между евразийците, борещи се кой да покори и задържи за себе си околните държави и народите им. 

Настрадин Ходжа изглежда надхитри Иванушка глупака. Двамата месоядни се правеха на тревопасни, но в крайна сметка са на път да развалят общата кошара и да тръгнат ако не директно един срещу друг, то на лов за нови наивници в “близката чужбина”, които да повярват, че хищниците могат да защитават техния овчи интерес.

А какво блеене само се разнесе по българските русофилски ливади в прослава на турския положителен пример как се градят изгодни отношения с Русия! Самият Станишев даваше за пример Турция в областта на ядрената енергетика, изграждана с участието на Русия. Русофилите вкупом се възхищаваха на сближаването на Анкара и Москва, скрепено с откриването на най-голямата джамия в Европа на територията на Москва, посетена по този повод лично от Ердоган.

Само дето не плакаха русофилите у нас от умиление, когато на Червения площад представителният хор на турската армия, облечен в еничарски униформи, изпълни на 31 август 2017 година на Червения площад съветската песен “Катюша”. https://ivo.bg/2017/09/29/еничари-пеят-на-руски-в-москва-московс/

НА СНИМКАТА: Еничарите пеят съветския военен хит “Катюша” https://ivo.bg/2017/09/29/еничари-пеят-на-руски-в-москва-московс/

 

 

 

 

Тази тема щеше да бъде просто руско-турска, ако не беше и българска във връзка с метаморфозите на руските газови потоци, напиращи да напояват с руската суровина уж жадните за нея наши съседи на Запад, от което ние сме щели някой ден да спечелим като транзитен коридор. Само в рамките на 5 години замисленият като “Южен поток” газопровод през Черно море беше преименуван два пъти. Веднъж Путин му смени етикета като “Турски поток”, а после и трасето му през България си намери кръстник в лицето на дон Борисов, който го прекръсти на “Балкански поток” в своите владения. 

Разкопаването на България за южно-турския – балкански поток продължава, но вече без специалните репортажи от мястото на земекопните дейности на репортера Бойко Борисов. Филмовата му продукция, документираща голямото копаене, си върна първоначалния акцент върху строителството на магистрала “Хемус”, осъществявано с помощта на потока от европейски средства.

Борисов, който не е завършил нищо от започнатото в неговата политическа кариера, се е вкопчил в завършването на северната магистрала у нас. За него тя става все по-важна като визитна картичка на нещо, което е завършил, макар и да не го е започнал. Превърнал е темата във въпрос на живот и (политическа) смърт и непрекъснато изтъква, че това начинание не е било предприето от другите преди него.

Абе, аланкоолу, как да бъде предприето от друг, когато европейският поток с финансирането, прокопан от други преди теб, потече за твой късмет към България именно по време на твоите мандати! Понимаеш? 

Европейското финансиране не зависи от каприза на евразийските автократи и има всички шансове строената с тези пари магистрала да бъде готова в очакваните срокове. Само че как ще се оправдава Борисов за поредния провал на магистралното му съучастие в прокарването на руско-турския газопровод през България?   

Ето на този въпрос очакваме отговор, макар т.н. опозиция да отказва да го пита за това толкова мило на сърцето й разкопаване на България за нуждите на руското газово влияние в региона. 

Иначе Русия и Турция да си се оправят както си знаят. Дали сега Москва ще им спре своя тур(истиче)ски поток, както вече веднъж го направи след друга криза в двустранните отношения, би трябвало да е хипотеза от обидно естество за самите руски граждани, третирани като поток от безмозъчни платежоспособни единици и разменна монета в отношенията между Анкара и Москва. И тъй като точно в този аспект мнозинството руски граждани май не са никак обидчиви, можем да предположим, че отново ще се подчинят на “патриотичната” заповед да лишат турските си аркадаши от своето присъствие по турските плажове.

Това вещае нова балканска война за внос на туристи при това в условията на върлуващия в Русия китайски грип, който направо развали руския износ поне за този летен сезон, превръщайки стоката на голямата северна държава в негодна за употреба. Явно в Турция са калкулирали този аспект на търговията си с Русия и са решили, че сега е моментът да откачат вагона си от влака на дружбата с нея, свивайки въпросните 7 пъти вноса си на газ от “Газпром”. Като в онази приказка, но по следния начин : “ един път мери, 7 пъти режи”.

11 мнения за “Настрадин ходжа май надхитри Иванушка глупака”

 1. ШАПО!
  И директно – в учебника по история!

 2. Моля, извинете за повторното включване, но току-що узнах за новите изненадващи ходове на Настрадин Ходжа.
  Работата с комплекса С-400 отивала накъм “оти ручахме жабетата?”
  И обърнете внимание – на ракетите С-400 им пречел да бъдат активирани вирусът SORS-COV-2…
  Ти да видиш!

 3. Настрадин ходжа май надхитри Иванушка глупака, но по-важното е,
  че Борисов надхитря българите и е недосегаем и безнаказан.

  Според НСИ,
  износ, внос и търговско салдо на България през периода януари – март 2020 година,
  спрямо Руската федерация е 202.0 млн.лв., 1 226.2 млн.лв., отрицателно 1 024.2 млн.лв.

  С една дума, плащаме за енергийното си робство от Русия кеш 1 024.2 млн.лв.
  Отделно закопаните 2,5 милиарда лева за “Балкански поток” от джоба на данъкоплатеца.

  Но Борисов и Гешев, отново ще са безнаказани и недосегаеми и догодина след изборите.
  И догодина след изборите, ще продължи същото посткомунистическо, вече 30-годишно статукво.
  С “бутончета за гласуване” в НС, а не с народни представители…

  Защото и догодина изборите ще са фалшиви както досега.
  С фалшиви избирателни списъци, с над милион фалшиви избиратели.
  С фалшивите “избираеми места”.

  И поставеният отново на “избираемо място” Делян Пеевски, пак ще бъде депутат, дори никой
  да не даде преференцията си за него.

  И Борисов и Гешев пак ще казват, че не ги интересуват никакви закони и джиросвания,
  и няма да дадат никакво обяснение, как така 5 години не са забелязвали,
  че Божков ежегодно не е внасял над 120 млн. в хазната…

  А медии, политици и анализатори, ще ни занимават с Борисов и Нинова, с леви и десни, с русофили и евроатлантици…
  На принципа на “горилата”, прекрасно описан от психолозите Даниъл Саймън и Кристофър Шабри!

  И “електоратът” изобщо отново няма да забележи “горилата”, че във фалшивите списъци има над милион фалшиви избиратели…
  И “електоратът” изобщо отново няма да забележи “горилата”, че е абсурдно 2 670 преференции да са повече от 20 986 преференции…
  И “електоратът” изобщо отново няма да забележи “горилата”, че нищо не избира на изборите, а само узаконява вече избраните…

  Ако прочетете “горилата” на психолозите Даниъл Саймън и Кристофър Шабри,
  ще ви стане ясно как и защо продължава псевдодемократичният преход вече 30г.
  Единствено в България, макар вече член на ЕС и НАТО.
  И ще разберете, че затъването на България на дъното на ЕС е обяснимо…с “горилата”.

 4. Да се чете:нищо не избира на изборите, а ГЛАСУВАЙКИ,
  само узаконява вече избраните…

 5. С други думи: Султан Ердо изтемари курвенската Цар пут.ин. Заби последният пирон в ковчега на “най-могъщата енергетическа държава на планетата”.
  И те, така. Много мина, мъничко остана.

 6. Доколкото съм информиран, Турция е в процес на осъществяване на суапова сделка с Катар за 15 млрд. долара. Катар разработва нови находища, с амбицията да увеличи добива на втечнен газ. Тези 15 млрд. далеч надхвърлят годишното потребление на Турция и има мнения, че Турция ще препродаде другите количества.

 7. Интересно, занимателно и образователно. Най – интересното е най – накрая:

 8. @ Димитър
  Благодаря за линка, който дадохте! Дано повече българи да го изгледат!

 9. E, завърши магистрала “Тракия” все пак. Който и да я е започвал.

 10. Към Борис:

  Борисов не е завършил нищо от започнатото от него: нито като главен секр. на МВР, нито като кмет на София, нито като премиер.

  А магистралите и пътищата нито ги започва лично, нито ги завършва. Те са колективна и рутинна задача на всяко правителство. За разлика от споменатите по – горе мандати, които са лично дело и производни на волята му или на липсата на такава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.