Цветанов проговаря за зависимостите на властта от Русия : по -добре късно, отколкото да продължава да мълчи

Трябваше да минат близо два дни и Дойче веле да преразкаже понеделнишки чутото от вероятно хиляди слушатели на Дарик радио в съботната сутрин, за да се превърне в новина фактът, че прогоненият от ГЕРБ бивш Номер две в партията Цветан Цветанов е проговорил по най-забранената тема в България, при това с назоваване на някои имена, по въпроса за зависимостите на властниците ни от Русия.
https://darikradio.bg/cvetanov-obvini-boiko-borisov-i-tomislav-donchev-v-zavisimost-ot-rusia.html

Така ( не винаги успява да ) работи у нас системата за заглушаване на истинските новини. Тя разчита никой да не чуе или да не види истината чрез задействане на бездействието по линя на автоцензурата и на откровения инструктаж в медиите. И ако на същественото в новината не обърне внимание външен фактор, какъвто е незаобиколимият германски сайт Дойче веле, най-вероятно Цветанов щеше да си остане премълчан кто някакъв на български блогър, който от години бие камбаната по същата тема, но (почти) всички медийни фактори по веригата се правят на глухи за нея.

Да, Цветанов ( беше и все още продължава да ) не е кой да е. Играч е и днес на политическия терен. Споменат беше тези дни дори от самия властелин на политиката у нас Борисов. И все пак: без усилващия ефект на чуждата медия и неговият глас щеше да бъде заглушен за иначе старата новина за зависимостите на властта ни от Русия.

Това е, което искам да вметна и да подчертая как действа машината за потискане на истината чрез ефективния отказ от разпространение на появилата се информация. Останалото е известно отдавна. Само че сега е изречено от Цветанов и придобива легитимност заради източника, пребивавал дълго време в епицентъра на събитията, за които проговаря едва днес.

8 мнения за “Цветанов проговаря за зависимостите на властта от Русия : по -добре късно, отколкото да продължава да мълчи”

 1. Много интересен исторически момент, господин Инджев…щабни офицери, които са били на първа линия, без значение от чия страна, почват да заемат позиция. Цветанов, Божков, Василев…Всеки от тях оповестява открито равносметката си. И описва една обективна реалност, в която те не са били на трибуните. Техният път е част от самата тази реалност, за чиято уродливост говорят…

  И всеки от тях е минал през катарзис. И търси нравствена подкрепа за реванша, който е неизбежен, те са бити, но не и победени.
  Същественото е, че те тръгват от нравствени позиции, съзнавайки, че не заслужават доверие. Предстои развръзка, скоро няма да бъдем скучна и богата страна като Швейцария.

 2. Изслушах целия запис. Освен за руските зависимости, Цветанов каза тежки деми и за авторитарното управление. А на въпрос за изтеклия запис на (с кърджалийската…) и какво мисли за “да го размажа тоа, дето не се съобразява с мене”, Цветанов отговори, че това дава много лоши сигнали. Сериозно се отдръпва от партията, чийто структури създаде, както ми се струва.
  Най-интересното от всичко е, че Цветанов говори разбираемо, изреченията му са станали по-къси и не се обърква при бърза и накъсана размяна на реплики – стил на водене на интервю, който не допуска предварително обмислени отговори. Справи се горе-долу добре.

  По отношение на евентуален негов самостоятелен проект с евроатлантическа ориентация – скептичен съм, че ще е самостоятелен, но поне да е наистина с такава ориентация. Дори да е наистина толкова добър в партийното строителство, както се говореше, все пак на него ще му трябват няколко ангажирани с новата му партия (или движение, сдружение и т.н.) стойностни люде, които да дърпат гласове от все по-голямата група на негласуващите. Трябва да имаме предвид, че сегашните структури на ГЕРБ той ги е създавал парче по парче и ако сега има тежки злоупотреби с власт по места, то това са деяния на негови хора, така да се каже, макар и от близкото минало. От много, много близкото минало. В този смисъл, бидейки създадетел на една уж партийна, но всъщност клиентелистка структура, каквато е ГЕРБ, на него ще му бъде трудно да си прикачи лицата и авторитетите на стойностни хори, които да предложат приемлив постборисовски модел. Цветанов все още е член на ГЕРБ и все още се възприема с негативи от това. Отделно и битовия въпрос..
  Ако Цветанов се опита да привлече към новия си проект сегашни почитатели (неправилна дума, но не се сещам за правилната) и, което е още по-лошо, сегашни първенци на ГЕРБ, това за мен нищо не променя в политическата парадигма на бегето. Въпросът отново ще опре до това кой може да предложи повече за крадене и повече протекция за онези, които вече са крали доста непрепазливо и са оставили следи чак то входните си врати.

  Когато се сещаме за Цветанов, се повече ще се налага да мислим за Гешев. Идват избори, той е нахлупил каскета и го играе стражарин, който причаква селяните с каруците дръвца, но не мога да повярвам, че не си дава сметка каква власт му се стовари в ръцете. Това, че е недосегаем, все някога и той самият ще го разбере. И тогава нищо не може да бъде предвидено дори приблизително. Има данни за извършени престъпления от поне половината министерски съвет, докато за Цветанов вече няма данни… Дори напротив – има данни, че няма извършено престъпление по битовия въпрос. Ако малко преди изборите Гешев се върне от селските райони, огледа се из биволи и прочее сайтове с готови дела и реши да работи като прокурор, не знам дали на партия ГЕРБ няма да спре да им върви.

  Хипотези. Само хипотези.

 3. Предполагам и се надявам развръзката да е скоро.Дано доживеем за да изпитаме радост и нови надежди……

 4. Няма Бог знае каква сензация в споделеното от ЦЦ, “Новото” ( ужким, де) е съпричастността на “европейското лице” на Герба МУ- ТД по линията Русия. На принципа на мафията трябва, искаш не искаш, и ти да бъдеш сегмент от кочината. Да надграждаш след като доброволно си се (само)предложил да си на първа линия. Вижте сега хронологията на най-големите афери на Баце в които сал един-единствен път, ТОЙ се изхожда мимоходом за руската връзка.
  https://segabg.com/category-observer/dekadata-borisov-razrovish-li-ya-shte-mirishe

 5. Клуб „Просперитет“ иска външен одит на Българската банка за развитие

  Клуб „Просперитет“, в който влизат икономиста Мартин Димитров, юриста Петър Славов, журналиста Калин Манолов, макроикономистът Христослав Ангелов и други изпрати искане до министъра на икономиката да бъде извършен външен одит на Българската банка за развитие за периода 2015-2020 г.

  https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-biznes-klub-prosperitet-iska-vanshen-odit-na-balgarskata-banka-za-razvitie

 6. И аз си мечтая чисти и жертвоготовни българи като Левски и Ботев да направят най-после една истинска българска партия, но засега липсват… И тъй като животът (все пак) трябва да продължи, възможно най-достойно, се опитвам да избера най-доброто от съществуващото.
  КАТЕГОРИЧНО НЕ СЛАГАМ ЗНАК ЗА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ЦВЕТАНОВ И ГАНГСТЕРИТЕ БОЖКОВ И ВАСИЛЕВ, КОИТО РУСНАЦИТЕ БЭРЭЖНО ПРОТЕЖИРАТ В СЪРБИЯ, АБУ ДАБИ И ДРУГИ СВОИ ВИЛАЕТИ! И ОТКРОВЕНО ПРЕДПОЧИТАМ ИЗГОНЕНИЯ, ПАК ПО НАСТОЯВАНЕ НА РУСНАЦИТЕ, ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ , УЖ ЗАРАДИ АПАРТАМЕНТИТЕ МУ, А НЕ ЗАРАДИ ПРОНАТОВСКАТА И ПРОЕВРОПЕЙСКАТА МУ ПОЛИТИКА (ОЩЕ ПОМНЯ КАК ЗЛОРАДСТВАХА СЛЕД ПУБЛИЧНОТО МУ УНИЖЕНИЕ РУСКАТА ЛОБИСТКА БУРУДЖИЕВА И ЗВЕРОПОДОБНИТЕ Й) ПРЕД ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАЩИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА РОДООТСТЪПНИЦИ И ПОДПИРАЧИ НА МОЧА И АЛЬОША КАТО пРЕЗИДЕНТИ, КОПЕЙКОВЦИ, ТАСКО ЕРМЕНКОВЦИ, ПАРГОВЦИ, МАГАРЕШКИ, СВИНАРИ РАЗНИ, ВОЛЕНСИДЕРОВЦИ, КАРАКАЧАНКИ, ВИНКЕЛИ И ДРУГИ РАЗДАВАЧИ НА ПОРЦИИ, ВСЕ СТРАХЛИВЦИ, ПРОСТАЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, ПОСТАВЕНИ С РУСКА НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ НА ВЪРХА НА “ХРАНИТЕЛНАТА” ВЕРИГА ВЪВ ВСЕ ОЩЕ “ИХНЯЯ” БАЛХАРИЯ!

 7. Може би немското ми превъзпитание е виновно, че не мога да се възторгна от гьонсуратлъка, с който Цветанов се натиска отново да е политически фактор, при положение, че той още е член на ОПГ ГЕРБ и че апартаментната му афера (и не само тя) вони до небесата. Да разкрива каквито безобразия иска, но в политиката типове с окаляна репутация като него и Васил Божков няма какво да търсят. По-полезни за обществото биха били ако си напишат автобиографиите, без да пропускат собствените си грешки (меко казано).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.