На Източния ни фронт има нещо ново – заявката на Цветанов да се освободим от “освободителите”

 

 

 

 

 

На пръв поглед може да изглежда, че се повтарям в рамките на няколко дни с нов коментар за новия проект на Цветан Цветанов, но “вторият” поглед показва на желаещите да п(р)огледнат към хоризонта на българската политика, че наистина се случва нещо ново. При това не на Западния, а срещу Източния фронт, ако перифразирам Ремарк, колкото и да е клиширано да се употребява заглавието на едноименния му роман. 

https://www.mediapool.bg/partiyata-na-tsvetanov-dobiva-oblik-s-kritiki-za-energiynata-zavisimost-ot-rusiya-news309252.html

Преди да бъда заподозрян, че съм апологет на нещо, което не познавам отвътре, но подкрепям в аванс, нека наистина да се повторя за главното: който съумее да обедини прозападните българи трябва неизбежно да формулира основната заплаха за България. Нарича се за краткост с една дума- Русия.

Това не направиха през всичките тези години съществуващите отдавна в рамките на т.н. преход прозападни партии у нас. Нито една не посмя или не пожела. Ще дам пример: насред унинието, обзело всички области на живота по време на извънредното положение, лидерът на СДС Румен Христов на два пъти обеща при настъпването на нормализацията ( и в областта на политиката, която беше принудена да си сложи маска и да замълчи) неговата партия да постави въпроса за премахването на съветските паметници от пиедестала, от който ни се подиграват със своята недосегаемост. Пред кого би могъл Христов и партията СДС да поставят този въпрос, ако не пред онези, от които зависи решаването му, каквито са управляващите от ГЕРБ?

Нищо подобно до момента не се случи, а макар да не се е произнесъл по конкретния казус Цветан Цветанов вече извади пред скоби руската заплаха за България и така взе преднина в усилията за утвърждаване на обединителна кауза от национално и европейско значение в рамките на европейска България.

Напомням отново: през 2006 година ГЕРБ нахлу в политиката в навечерието на присъединяването на страната ни към ЕС с проевропейско послание дори в самото название на партията и така запълни за близо десетилетие и половина печелившата проевропейска ниша в т.н. дясно пространство в българската политика.  Познавам някои от създателите на проекта ГЕРБ, които по-късно дълбоко съжалиха, че са помагали за неговото раждане заради последвалото му израждане в популистка платформа, премазала по пътя си всеки и всичко, което би могло да застраши личното политическо оцеляване на вожда Бойко Борисов.

Погледнато отвън, доколкото нямам вътрешна информация, Цветанов си е взел поука и обещава да “не прави така…”. Но по-важното е, че се оказа първият политик, дръзнал да извади пред скоби руската намеса в България. Ходът му вещае обещание за обединителна кауза за мнозина българи, които от години се чудят защо това не се случва в рамките на политическите платформи на партиите от ЕНП. Дали пък отговорът на тази “загадка” не е самата ЕНП, която им влияе със своите приоритети да печели на национално ниво гласове чрез популиста Борисов, но нито веднъж не е “посъветвала” – поне не и публично- членуващите в обединението български партии да се противопоставят приоритетно на руската хибридна война в най-застрашената от русофилщината държава от ЕС?

Нека не гадаем, нито да даваме подкрепа в аванс, но заявката на Цветанов определено ще привлече вниманието на критично настроените към разиграваните от руската мечка у нас хора ( в двата смисъла на думата). Ще има хора, желаещи да се хванат на това хора, противно на пророкуванията за обречеността на Цветановия проект, който дори още няма име, но вече направи първата стъпка по пътя на националноосвободителната кауза спрямо руския постколониализъм.  

Важен ориентир, че не става дума само за някакво лично мнение на Цветанов, е фактът, че сред говорителите при представянето на зародиша на проекта му се откроиха не просто изявени атлантици, като генерал Съби Събев, но и известни на обществото дългогодишни експерти с критично отношение към робуването на продължаващата от десетилетия съветско-руска енергийна агресия срещу България.  Щом те могат да “преглътнат” миналото на грешника Цветанов, явно и други ще ги последват.

23 мнения за “На Източния ни фронт има нещо ново – заявката на Цветанов да се освободим от “освободителите””

 1. Удари ли първо ЦЦ по МОЧА-вците, после, ще гледаме да видим. Дотогава “Трайко” се думам.
  Сега, нещо за любителите на историята от Бургас и останалата част по света и у нас. Сърце на място идва цитираният по друг повод в статията “Източен фронт”. За задкулисието, и скритите механизми довели do ВСВ давам думата на неотразимият Марк Солонин,

 2. Защо с такава любов правим „Турски поток”, а с такова отвращение – гръцката връзка

  (Българите дали ли са изрично разрешение на Борисов да строи Турски поток с парите на българските данъкоплатци? Не! Тогава да връща парите в бюджета и да си го строи потока за своя сметка, щом толкова му е важен и скъп!
  Интерконекторът с Гърция се прави с европейски пари и не струва нито лев на данъкоплатеца, но осигурява мечтаната диверсификация на руския газ, енергийна независимост и ще свали цените му заради конкуренцията! Тогава що го мрази Борисов ???? Щото е …. !)

  https://debati.bg/zashto-s-takava-lyubov-pravim-turski-potok-a-s-takova-otvrashtenie-gratskata-vrazka/

 3. “Напомням отново: през 2006 година ГЕРБ нахлу в политиката …”
  Питам се, какво би спряло Цветанов да направи същото, и ако не е проект на Рушветников, нямаше ли вече да е наврян в ъгъла при другите проевропейски и проатлантически партии? Не бих гласувал за него при наличието на ДБ.

 4. Моето мнение за проектът на Ц.Ц. е опит да бъде избегнато гласуване за ДБ на недоволни гербаджии от бруталното рубладжийство на предстоящите избори.
  Милиционерите са царе на финтовете.

 5. Остава мистерия какви са мотивите на Цветанов да се опитва да запълни нишата на липсващи гласове в защита на България от руските имперски амбиции. Начинанието е достойно за адмирации без всякакво съмнение. Остава си мистерия също какво е карало Цветанов да си трайка през всичките тези години? Защото руския империализъм не е от вчера. Най-малкото в качеството му на вътрешен министър трябва да е бил информиран за руските шпионски мрежи и паравоенни формирования на територията на страната, която уж е европейска, управлявана от партия за европейско развитие!!! Той със сигурност разполага с информация за руските агенти в изпълнителната власт и ако събере смелост да информира обществото и компетентните органи шумно и панаирджийски, както вече го е правил, със сигурност много хора ще подтиснат отвращението си от евентуален пошъл спектакъл и ще се фокусират върху вредите, които руския империализъм причинява на България. И ще му симпатизират. Забелязах, че прави комплименти на Валери Симеонов и не мога да подтисна отвращението си от такова калесване. Ако се вземат и двамата ще са булки, а годеника ще си остане същия гном от Кремъл и ще си ги опрашва, както си клати БиБи. Дотук с нищо не е различен от популистите, които казват истини от очакващата ги публика. Разбира се, до ниша в прозападното политическо пространство нямаше да се стигне, ако в българските училища се изучава истинската история на България и вредите от руските намеси в политическите събития през годините. Тогава и БиБи щеше да знае, че България не е обявявала война на СССР, а физкултурника нямаше да го сполети тази внезапна немилост пред империята и сега да се чуди, завалията как да се върне в политиката.

 6. “и ако не е проект на Рушветников, нямаше ли вече да е наврян в ъгъла при другите проевропейски и проатлантически партии?”
  Е па той си е баш там наврян…
  След като истинското проевропейско няма шанс, какво остава за проевропейските отломки от хибридноевропейските колоси – Цветан, Местан….
  А защо проевропейското го няма никъде като политическо представителство е едно от нещата, които не мога да проумея. Явно проевропейците предпочитат да гласуват с краката си. Маргинализирането на Атака и Воля (бих казал и БСП ама да не урочасам провала им) показва, че проруското е по-зле представено от проевропейското, ама последното е твърде възвишено и не му се гласува за по-прости от него…а тук, на Балканите, трудно можеш да намериш по-умен от себе си… Този форум е приятно изключение, но това не помага на ДСБ и другите истински проевропейци…

 7. Цецо шета из медиите, като коронавирус в дискотека. Не може да угоди на всички, дето го канят. И това, защото има нещо да каже против Русия ли? Ами! Цветанов ще бъде забранен в целия ефир и интернет в мига, в който си отвори устата да Докаже някоя неудобна истина за руските ни зависимости. Нито е някой голям оратор, да кажеш, нито е добър в посланията, че да успее да пробута изневиделица тема, която да се подхване от медиите и обществото. Не, че не знае, знае той, много знае.
  То пък едни медии…
  То пък едно общество…
  Слагаш мотиката – същата мотика – на същото място и обществото с облекчение пак я настъпва.

  На куц кон залагате, г-н Инджев. Дори да не го познавам Цветанов, пак не бих му гласувал доверие, при този нескопосан и беден изказ и при тези общи приказки, че нещо не е наред в ГЕРБ. Това вече се превръща в някаква психопатия, нещо не било наред в ГЕРБ… Все едно има нещо, което е наред в ГЕРБ.
  Но го познавам, няма как да не го познавам. Той за тази власт вече се е борил, печелил я е, употребявал я е, злоупотребявал е с нея много пъти. Пазил е и още пази големия гръб на Борисов. На мен на такова ми прилича – на ти, Цецо, щафетата, ама да не ме закачаш. Плямпай си неразбираемите глупости, но не стреляй на месо.
  Айде пак от същото…

  Имена, егенета, описание на престъпната схема – пред Кьовеши – чаааак тогава мога маааалко да му обърна внимание.

  В бегето не можеш да спечелиш с умерена антируска реторика. Тази балтия е много дълбоко вкарана и не може да излезе без да направи голяма, разкъсна рана. Българинът скача на бой за тези работи. В бегето трябва да се крещи по площадите за лъжите в историята, да се крещи и да се хвърлят листовки, да се крещи в лицата на минувачите, трябва да се правят барикади, трябва млада кръв да се изправи срещу огромната машина на злото.
  Трябва, ама трябва и да се яде.
  Салама, Санчо…

  Аз мисля, че освобождението се отлага за по-нататък. Предстои голямото камо, както казваха бубарите навремето. Голямото плюскане, демек. Де що има неизядено, ще се изяде.

 8. Към К.Ганев:

  От уважение към Вашия очевиден интелект и принос на уважаван коментатор в блога ще се изразя най-меко: този път не познахте.
  Не съм залагал на Цветанов.

  Регистрирам факта на неговата позиция, каквато, уви, други досега не откроиха на водещо място в политическите си платформи ( най-близко до това е Николай Ненчев, който в същото време не успява да убеди съмишлениците си от други прозападни партии да бъде излъчен като пръв между равни между тях).

  Къде от страх, къде от нежелание да си създават проблеми, къде от неразбиране или от самочувствие, че ги разбират тези работи повече от моя скромност, десетки мои събеседници и съмишленици са се отнасяли мълчаливо или не толкова пасивно с ирония или нещо подобно към тези мои твърдения. Едва след руската агресия срещу Украйна някои от тях започнаха да проглеждат. Мнозина дори прописаха напоследък по темата за необходимостта да се премахне съветската символика от България – нещо, за което някои от тях ми се подсмихваха преди като към някаква моя “странна фиксация”.

  Ако Цветанов се престраши да формулира такава теза, тя също ли трябва да бъде обявена за “куц кон” или все пак е полезно да бъде взета на въоръжение ? Но да оставим хипотезите…

  Дълги години се опитвам да обясня, за желаещите да слушат или четат, че за прозападните българи противопоставянето на руската заплаха може да стане обединителна кауза. И сега, когато Цветанов взе, че се качи на този мой “куц кон” ( както мнозина с пренебрежение са ми казвали и намеквали през същите тези дълги години), какво трябваше да направя – да излъжа, че Цветанов не е казал, каквото е казал ли? Т.е. би трябвало да се отрека от себе си и обещанието си да регистрирам приноса на всеки, които открои таза кауза – това ли трябва да направя?

 9. Към Шумаров:

  В интерес на истината през годините Цветанов е имал проблясъци на фона спинкащия с пистолет. Например той зае прозападна позиция срещу категоричното нежелание на спинкащия да се съгласи с аргументите на САЩ, Великобритания и Израел, че проиранската “Хизбуллах” стои зад атентата в Бургас. Не случайно тъкмо на Цветанов беше възложено да обяви ( от Брюксел), че София се съгласява с уеднаквената най-сетне половин година след атентата обвинителна позиция на ЕС срещу “военно крило” на Партията на бога.
  Цветанов също така беше единственият гербаджия, който ( в предаване на БТВ при това) се изказа срещу Първанов във връзка с моето прогонване от БТВ.
  Макар и със закъснение от повече от две години, Цветанов пръв ( и последен май, ако не се брои нещо подобно, смутолевено между другото от Борисов след това) намекна за руската ръка в свалянето на Борисов през 2013 г. И т.н.

  Споменавам тези дреболии защото съм ги регистрирал в статиите си. Не е като да ги “откривам” с днешна дата. Това не ме прави “цветановист” ( с него никога не съм имам контакт извън студиото ми), но регистрирането на фактите е важно условие за всеки анализ, докато пренебрегването им не е извинение за незнаещите.

 10. Не съм гласувал от 2005 г , когато подкрепих Татяна Дончева срещу бай бойко , след мълчаливия кротък провал на С. Гаврийски на първия тур на кметските избори в София . Опаа и за Трайчо пуснах , макар и само за да учствам в преброяването .

  Както и да е , искам да кажа че гласоподавател ще стана отново само когато прочета и ( чуя достатъчно ясно ) политическа заявка , обещание , ангажимент в предизборната програма и в медийни и обществени изяви на онзи политически субект , без значение партия или мажоритарен участник за премахване на рассийските териториални маркери ( битуващи тук под псевдонима “паметници”) от цялата територия на България , без изключения . И забележете , нямам никакви претенции по отношение на имена , техният исторически товар или обществен образ . Цв. Цветанов , Васил Божков , дори сидеров да е – няма значение .

  Ако заеме ясна и категорична позиция в този смисъл .

  Без това незаобиколимо условие няма ДеБе ни ДЕнеБе , не вървят и фатките с така нареченото СДС което ще приказва в тая посока , но ще се коалира с бай си бойко и сетне ще рече : ние много искаме , ама те са по-много и не щът .
  Просто ще закача на дома си голяма табела с надпис “Продавам неизгодно два гласа”.

  Е , ако пък се случи такова чудо че да се наложи да избирам между две , три ,четири – ехааа възможности ….
  То да стане , тогава ще му мислим .

  Обаче съм леко скептичен , че евентуалните смелчаци ще се осмелят да стигнат чак до такива “крайности” .

  Затова още отсега се заемам с дизайна на табелата , за всеки случай.

 11. Не е сеедно дали гласуваш за, или против т.маркери,наречени паметници,или гласуваш за, или против това,което те символизират.
  Гласувал си за Т.Дончева. Но тя никога не се обявявала срещу паметниците. Гласувал си за Т. Трайков ей така,по някаква приумица.
  Може би трябвва паметник за подобни противоречия.

 12. Ех, дявол да го вземе!!! На този фон на спинкащия убавец от Банкя, Цветанов блести заслепяващо! Тъжно е да ние такъв фона, но това е положението! Ще престана да изразявам скептицизма си относно автентичността на прозападната ориентация на Цветанов. А дано той ме опровергае с действията си!

 13. Г-н Шумаров , със сигурност не само аз споделям резервите Ви по отношение на Цветан Цветанов . Смятам че това е опит за разтваряне на ветрилото на (анти)българската псевдодесница , предпочитан инструмент за налагане на московските интереси у нас .
  И по същия начин се надявам безскрупулно да ни измами скептицизъма . А дано , ама …

 14. @сеедно

  Негласуването води до парламенти, в които е представен само контролираният вот. Съставът на настоящото 44-то “НС” е абсолютното дъно, до което ниската избирателна активност е могла да доведе някога.

 15. E.GAVRILOV
  01.07.2020 в 17:57

  “Моето мнение за проектът на Ц.Ц. е опит да бъде избегнато гласуване за ДБ на недоволни гербаджии от бруталното рубладжийство на предстоящите избори.
  Милиционерите са царе на финтовете.”

  Г-н Гаврилов, и аз споделям вашето мнение относно проекта Ц.Ц.
  Какво му пречеше досега, над 10 години на власт, втори (а някои казват под сурдинка, първи…) човек в управляващата партия, да възпре руските зависимости??
  Какво?

 16. Контролираните политически субекти имат нужда от контролиран вот и си го осигуряват . Когато се появят неконтролирани такива , свободният вот сам ще им дойде на крак .
  А лакмусът за наличие или липса на контрол е отношението към “паметниците” . Заемането и отстояването на ясна позиция също .
  Засега по тази тема “отникъде надежда взорът не види”.

 17. Русия”като Трети Рим” е бутафория преди Потьомкин да се направи на “градостроител”, и любимец на Австрийката Екатерина! А днес Путьомкин се пъне да надмине Наполеон, Александър Македонски, ЧингизХан, Атила, Юлий Цезар, и всички известни, и неизвестни диктатори! Няма да ги надмине, освен по арогантност, и по безславен край! Който ще настъпи по-скоро, отколкото се очаква! Когато се съберат повече автономисти от “привържениците на диктатурата”, тогава ще стане опасно за “губернаторите и техните Единно Руски” кретени!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.