Има кой у нас да свърши “черната” работа на червените

Изригналата протестна енергия срещу колониалното и робското минало в САЩ и в други демократични държави завари напълно неподготвено отдавна “сготвеното”  на бавен огън като жива жаба нашенско общество. То безславно и безмълвно руча жабетата на собственото си колониално руско-съветско минало и постоколониалното си всекидневие, доминирано монументално с безпрецедентна за която и да била друга държава в света концентрация на “жалони на робството” ( по проф. Любомир Далчев, един от творците, съградили Монумента на окупационната червена армия МОЧА пред 50 – те години на миналия век).

Няма да споря с противниците на моята теза, че народите имат право на бунт срещу наложената им  от господстващите им сънародници исторически митове. Не желая да ги оборвам и пак да се натъкна на обобщения колко варварско е да се рушат паметници – сякаш това важи колкото за болшевики,талибани, хунвейбини и главорези от Ислямска държава от една страна, а от друга страна е също толкова укоримо за народите в Източна и Централна Европа, които пратиха в музеите монументалния спомен са съветската окупация.  

Ще дам друг пример от днешния ден.

Какво разбирате от заглавието на статия в уважавания ( не само от мен) рядък по своята висока журналистическа класа у нас сайт “Дневник”? То декларира следното: “Събарянето на няколко паметника не е достатъчно, за да се изправиш пред миналото”. https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/07/02/4086311_subarianeto_na_niakolko_pametnika_ne_e_dostatuchno_za/

Ако от това заглавие сте останали с впечатление, че авторът заклеймява събарянето на паметниците, ще трябва да прочетете цялата статия. Тя казва точно обратното. Млада жена от смесен германско-френски произход, споделя опита си в рамките на фамилната си памет, за да се възмути от конформизма с нацизма на германския си дядо и да стигне до острото осъждане на нежеланието на бивши империи , като Британската, да си признаят и да се извинят за зверствата, които са извършили за налагане на колониалното си господство.

Давам точно този пример защото той показва как инерцията на мисленето и редактирането ( или нещо друго, знам ли?) е в състояние да преобърне с краката нагоре една ясно заявена авторска теза. При това в медия, която си заслужава адмирациите за добрите стандарти на журналистиката, които следва. Какво остава за останалите! 

И още един пример за прочит с обратен знак – този път чрез илюстрация. Разгледайте снимката, която показва демонстранти, които ( уж) държат портрети на Сталин насред тълпа протестиращи. Не е нужно човек да е голям специалист по всякакъв “фейк”, за да забележи, че всъщност въпросните портрети доста нескопосано са монтирани на снимката в ръцете на демонстрантите. Това обаче не пречи тази снимка да обиколи света ( и нашенски сайтове) като “доказателство” за чисто левичарския характер, направо сталинистки, на гражданските движения.

Истинските левичари у нас потриват ръце, че “десничарите” работят за увековечаване на и без това необезпокояваните от уж десните ни власти монументи на съветския колониализъм в България. Защо им е на левичарите да се обаждат и да се дискредитират като поддръжници на робството в САЩ и в прочее омразни за тях държави, след като “десничарите” им вършат работата сами!

В края на краищата близо половин век левичарите тук заклеймяваха по съветски пропаганден образец проклетия американски расизъм като най-отвратителната проява на империализма. Тези нашенски имитатори на всичко съветско престанаха по волята на Москва да се борят активно с капитализма, задушиха го в прегръдките си, запазвайки си брошката на виртуалната борба с несъществуващия у нас фашизъм. Но чак пък да се обърнат за една нощ и срещу любимата си пропагандна дъвка, каквото е тяхното традиционно осъждане на расизма в Америка, това им явно непосилно. Засега. 

Пък и както вече отбелязах, има кой да им свърши “черната” работа на червените.

14 мнения за “Има кой у нас да свърши “черната” работа на червените”

 1. Като човек, който често пъти остава неразбран (и харесващ георгиниколовото “Кой разбрал, разбрал”), ми се иска да отбележа, че на мен заглавието на “Дневник” ми звучи така: “Не е достатъчно да се съборят паметници, а трябва да се направи много повече”.
  Като стана дума за паметници. На някой може да му се стори странно, че съмишленици по отношение на МОЧА не могат да постигнат консенсус по паметниците на Чърчил и Лий, но това се дължи на факта, че в историята има безспорни злодеи (Ленин, Дзержински, Хитлер, Сталин с маршалите си) и спорни личности (Вашингтон и другите проклети робовладелци, Гладстон, Дизраели) За нас например М. Тачър е съратник на Рейгън в борбата с Империята на злото, но за аржентинците е убиец на моряците от “Генерал Белграно”, а за английските миньори да не говорим какво е. За Гладстон вече ставаше дума тук. Дори и Гурко за нас е прогонил турците от София (а Фандъкова ще ви каже, че направо я е освободил), а за поляците си е масов убиец.

 2. Прокуратурата нареди незабавна проверка на незаконен строеж над Свети Влас

  Върховна административна прокуратура сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол да извършат незабавна проверка на строеж в землището на Свети Влас в обхвата на зона „Емине- Иракли“.

  Какви проверки ще извършва министърът на околната среда и водите (галено наричан от мафията “Ревизоро”) нали той лично е подписал изключването на терена над Свети влас от Натура-2000 ? 🙂

  https://faktor.bg/bg/articles/prokuraturata-naredi-nezabavna-proverka-na-stroezh-na-sveti-vlas

 3. Стамболов: Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни
  Историята вика по-силно и тя ни казва: Руското правителство не желае една самостоятелна България!

  https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora-stambolov-rossiya-iska-da-unishtozhi-tsarstvoto-ni-da-grabne-zemyata-ni-da-pogubi-narodnostta-ni-i-da-se-namesti-v-kashtata-ni

 4. Робство по българските земи е имало само по време на комунизма-насилствено отнемане на земя и имоти, закрепостяване и лишаване от право да избираш къде да живееш, да учиш и да работиш, забрана да пътуваш извън страната, забрана да притежаваш имущество над определени мизерни квоти, забрана да изповядваш вярата си и забрана да изказваш мнението си публично.

  Долу паметниците на робовладелците от МОЧА (мародерската окупационна червена армия)!

 5. Тези “революционери” възнамеряват да взривят и паметника в планинанта Ръшмор в Южна Дакота! И това ли е маловажно?! Важното е паметниците на ленин да останат – всичко друго е пренебрежимо. След това ще разкарат и президентите от доларовите банкноти и ще стане това, което стана с южноафриканския ранд – обезцени се многократно, както и цената на живота в ЮАР и Южна Родезия – днешното “процъфтяващо” Зимбабве!

 6. @Aven Brani
  “Длъжен” съм да ви “поправя”. Не е “звезда” а ПЕТОЛЪЧКА. По идиотският им лексикон.

 7. Комунизмът е незабравимо преживяване – закърмена съм с него и го надушвам отдалеч. За съжаление и откъм Америка се развоня на комунизъм. Не съм расистка и никога няма да бъда – но това противопоставяне на едни групи от хора срещу други си е точно по Маркс. Доскоро беше бедни срещу богати, работници срещу капиталисти, сега е по-актуално черни срещу бели, в друг момент ще бъде нещо друго – конфликт и революция да има. Нали Маркс отхвърли религията и пренаписа правилата-отхвърляне на подтисниците и свобода, равенство и братство. Само че тази идеология е базирана на завистта и на групата. Ощетената група се бори за права. Прави революция, но дали постъпва братски с доскорошния си опонент? Или крещи “всички бели да умрат” или “всички статуи на Христос да бъдат разрушени” защото е изобразен като бял. Нима? Дори Пиета на Микеланджело?
  Аз съм за правата и отговорностите на индивида – какъвто и да е той – бял, черен, мъж, жена, богат, беден, хетеросексуален или гей, християнин или друг- няма значение, защото Бог е един – пътищата са много. Вярата въздига духовно личността и обединява.
  Марксизмът омаловажава личността, въздига на нейно място глутницата, и насъсква хората помежду им. Това е моята лична истина, изстрадана по житейските ми пътища.

 8. Ако изведнъж чернокожите, независимо от възрастта и пола,напуснат САЩ:
  – Населението на САЩ шще намалее с 11.3 %%;
  – броят на работещите ще намалее с 1.4 %;
  – Броят на затворниците в затворите ще намалее с 48 %;
  – броят на бандите и другите престъпни групировки ще е по-малък от 53 %;
  – средният коефициент на интелигентност ще се увеличи с 7,4 поставяйки САЩ на трето място в света, на същото като Япония;
  -Средния резултат на SAT (2016) ще нарасне до 1100 точки (сега е равен на 1000)%;
  – броят на болните от СПИН ще намалее с 65 %;
  -Броят на пациентите с хламидиоза ще намалее с 59 %;
  – Броят на пациентите с гонорея ще намалее с 69 %; – броят на пациентите със сифилис ще намалее с 57 %;
  – средният годишен доход в цялата страна ще нарасне с над 20,000 долара;
  – Броят на хората, живеещи в бедност, ще намалее с 54 %; -Броят на бездомните хора ще спадне с 65%;
  – броят на получателите на социални помощи ще намалее с 52 %;
  – Демократическата партия на САЩ ще загуби 26 % от избирателите си. ”
  Alina Zagorski

  „Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра.“ Ботев

 9. Към Васил Ников:
  Не е лошо да посочвате източниците си на тази расистка пропаганда, независимо от това дали е правдопобна по своите параметри при утвърденото от 250 години неблагоприятно за чернокожите статукво, инерцията от което продължава да усещат и днес.
  Само за сведение: непредубедените белокожи, които не са напълно дебелокожи, обясняват в самите САЩ черната социална картина сред черните с две неща: травмата от факта, че са наследници на роби, при която на практика при тях няма позитивна родова памет за миналото, с което да се гордеят. Освен това , под въздействието на тази травма, че живият в омагьосания кръг на дамгосаните, от които трудно се излиза дори и в страната на неограничените възможности, в която, по признания на мнозина американци, има значение какъв е цветът на кожата, когато отидеш на интервю за работа, пожелаеш да се преместиш да живееш в бяла общност или се опиташ да “внедриш” дето си сред белите деца в типично бяло училище.
  Само върлите расисти вярват, че социалната картина на неблагополучието сред повечето чернокожите се дължи на тяхната чернокожа същност по рождение. Тази идеология се нарича нацизъм. Той се е опитал да реши въпроса с “непълноценните” чрез лагерите на смъртта. Вие това ли изповядвате като свое верую и “окончателно решение” на расовия въпрос?
  Удивително е, че в нашата изостанала в много отношения страна се намират толкова много “напредничави” умове, готови да приложат най-мракобесните практики спрямо различните и “непълноценните” от позицията на самомнението за тяхното “бяло превъзходство”.
  Човек може да е просто един бял боклук, но да продължава да вярва, че е нещо повече от черния, виждайки се целия в бяло!

 10. Губернаторът на Минесота (демократ) е поискал от Доналд Тръмп $ 500 млн за покриване на щетите, нанесени на щата от протестиращите, но ние много добре си спомняме, че той както и кметът на Минеаполис (също демократ) се солидаризира с погромаджиите и забрави, че има правомощия и полицията е под негов личен контрол, а не на президента! Що за наглост е това да си в основата на проблема, а после някой друг да ти е виновен и да ти възстановява щетите?! Интересно ми е да чуя мнението на хората, изразяващи симпатии към “онеправданите” погромаджии.

 11. Към Димитър:

  За последен път: не желая да ме вкарвате в разговор в защита на расовите предрасъдъци и да ме таксувате като “симпатизант на погромаджиите” ( нали точно с мен спорите по темата досега, как да не се “припозная”?). Защото това е лъжа по мой адрес – ако някой чете Вашия коментар и не е запознат с истинското ми мнение, което няма нищо общо със симпатия към погромаджиите, ще ме възприеме по лъжливия начин, по който ме рисувате. Което няма да позволя да се случва повече тук, ако ще и да сте най-праведният съмишленик по каквито и да било други теми.

  Вече веднъж ме нарекохте лъжец относно твърдението ми за неравенството във възможностите за училищно образование по съществуващата в САЩ териториална система ( която диктува на бедните и цветнокожите да си обучават децата в местните училища с бедни и цветнокожи ученици) , след което изобразихте обида и учудване, че не позволявам да ме наричате лъжец и то по въпрос, който е световно известен.

  Но явно не си взимате поука и този път ме вкарвате в графата “симпатизант на погромаджиите”.

  Може да не ми отговаряте, тъй като ще изпълня обещанието си да не позволявам да бъда въвличан в такъв разговор и не желая да Ви давам отново думата да се правите на “неразбран”. Разбрах Ви окончателно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.