( Още) една причина бай Борисов да каже “good bye”

 

 

Следя сред океана от мнения дебата дали трябва да се подкрепят протестите при очевидната неяснота какво ще се случи след тях и дали пък няма да стане по-зле при оставка на това правителство. 

И на мен не ми е приятно, декларирайки подкрепа за гражданския бунт, да бъда пришиван към черепи, любителите на копейки ( в особено големи размери, както се видя от осребрената партийна субсидия от уж “безсребърния” Копейкин), несъвместимата с възгледите ми др. Нинова и нейния президент, за когото не съм гласувал. Но за оставката на Борисов и компания пледирам от самото начало на тяхното изплуване на върха на държавата и няма как да се отметна точно сега от себе си. 

Ще кажа дори нещо повече: мнозина от онези, които сега са най-яростни привърженици на свалянето на Борисов, пребиваваха по един или друг начин ако не пряко в неговата кочина, то в орбитата на неговата т.н. харизма. Хортуваха годни наред как той трябва да бъде подкрепян като по-малкото зло. Смея да припомня, че никога не съм бил в компанията пред тази копаня, макар и да съм бил изкушаван лично от главния раздавач на порциите в нея да се присъединя също на трапезата му. 

За осъществяването на главната цел на съединението ( между различни по възгледи и политическа биография българи) и в името на неговия успех е полезно да си припомним историческата аналогия с Александър Български ( Батенберг). От руска кандидатура за български княз той се превръща в главен враг на руската корона в България и плаща скъпа цена за това. 

Приликата с Радев е твърде условна, но все пак е поучителна. Особено ако става дума за друг осъзнал се бивш русофил, като Иван Вазов. 

Радев е далеч от трагичния образ на Княз Александър и от величието на Вазов, но от увековечаването на заклеймяването му по русофилска линия и от превръщането му в причина за пасивност при взимането на страна в протестите в момента печелят само онези, които отново се опитват да закрепят основния стълб на кремълските интереси у нас Бойко Борисов. С действията и бездействието си той позволи страната ни да се превърне в евроатлантически по документи инструмент за задушаване на главния враг на Путин Украйна и клекна пред натиска на Кремъл, реанимирайки уж закопания от него руски ядрен обект край бившия концлагер в Белене.https://www.svobodnaevropa.bg/a/30736272.html

За да не преразказвам точка по точка причините Борисов да бъде отстранен от управлението, ще добавя още една, която не виждам да бъде споменавана от когото и да било. 

Крайно време е България да получи своето представителство пред света, което поне малко да се приближава към претенцията ни да бъдем прозападен член на ЕС и НАТО. Простоватият ( да не кажа по-силна дума) Борисов ни излага вече години наред като образ, приеман на международно ниво като представителен за българите. Обидно е за всеки от нас, който не иска да бъде свързван с тази безкнижна физиономия и нейната безпомощност да общува без посредници със световните лидери. 

Иначе казано, с отстраняването на Борисов имаме надежда да се доближим до съюзниците си и на представително ниво. Той имаше поне 10 години да направи поне опит за крачка напред, но вместо това задълба в утвърждаването на представата за себе си като за “бившия каратист” и охранител на низвергнатия цар Тодор и бившия цар Симеон, натежал единствено с доста килограми, но не и като международен престиж в лицето на превъзхождащите го по всякакви параметри на своята образованост и интелектуален потенциал водачи на евроатлантическата общност.

Всеки път, когато го тупат по масивния гръб с усмивка на лице световните лидери на практика бият барабана на презрението към всички нас : “това е вашият човек, това сте вие и ние ви приемаме снизходително де факто щом като вече веднъж сме ви приели де юре”.

 

 

 

 

Време е това национално унижение да бъде прекратено.

49 мнения за “( Още) една причина бай Борисов да каже “good bye””

 1. Единственият път, когато не се притеснявах от предстояща среща на Борисов с чужд държавен глава, беше срещата му в Тръмп. И двамата бяха “на ниво” 🙂

 2. Rien a dire (Нищо не можеш да кажеш) както редят в аналогични случаи моите резервни компатриоти.
  И аз потъвам от срам га го видя да се върти кат обран евреин по време на почивките на заседанията в Брюксел. Хили се кат тиква, козирува за щяло и нещяло на който падне, върти очите по сите азимути като спипан на място джебчия.
  За да ускорим тренда нека се вслушаме по-внимателно в мнението на Любомир Авджийски пуснато от нашият съблогар Choss

  “Кой ще дойде след това?”
  А аз питам кой ще остане, ако протестите спрат? Разбирам опасенията на моите приятели, които смятат, че може да дойде друго зло, ако сега Борисов падне. Не ги презирам за това, а дори намирам тези опасения за реалистично и важно предупреждение. Но нека заедно да поразсъждаваме.
  – С какво злото сега е по-малко от онова през 2014 г. ? Колко по-зле може да стане – когато си избрал Цацаров и Гешев, пуснал си на консигнация Висшия съдебен съвет, в твоя мандат е фалирала КТБ, подопечните ти служби ДАНС, КФН и МВР не са го предотвратили, нито са го разследвали, в твоя мандат за първи път има повече национални медии, които са овладяни, отколкото които са свободни – БНТ е Канал 3, а Нова е ТВ7 или обратното, Лукойл и Русия имат по-силно влияние от всякога…няма да изброяваме всички записи – Мишо Бирата, Двете каки, СМСи, снимки и т.н., няма да изброяваме и унизителното състояние, до което са докарани министри и депутати.
  Но виждам, че тези аргументи не са важни. Важното е, че някой ще овладее протеста и ще дойдат комунистите/официалните/.
  Приятели, в момента има битка – на улицата са младите – основно 20-25 годишни. Излезте и ги вижте. За първи път от 30 години, толкова силно се чува искане за Правосъдие.
  Защо смятате, че ако дойде друго зло, ще са виновни хората на протеста, а не всички ние, които сме го позволили?
  Протестиращите били прекрасни, но се била позиционирала Мая и нейното трио. Да, а къде сте вие да се позиционирате. Къде са лидерите, които искат да водят тая битка и ако трябва да изобличават Мая, Копейкин и др.
  Държанието на много от вас ми прилича на една случка, която ми разказа скоро един приятел – като бил малък, се борел с друго момче пред блока. Бащата на моя приятел минал, гледал, гледал и казал на сина си – няма да победиш.
  Май това правят някои от нас сега – гледат децата си на улицата и им казват – нищо не зависи от вас. Не можете да победите в тая битка, защото всичко е нагласено и предопределено. Разбираме ли, че това е по-смазващо и от най-лошото следващо правителство?
  Сериозно ли трябва да си затворим очите за тая перверзия, за да не дойде друга? И ако ще идва друга перверзия, защо мислите, че тя ще дойде сега, но няма да дойде на редовните избори?
  И още въпроси: Защо като смятате, че ГЕРБ е най-малкото зло, не използвате тези протести и исканата оставка, за да настоявате за реформа в тази партия/аз не вярвам, че може да се случи, но вие би трябвало да вярвате/. Защо не поискате пречистването й. Или ще лежим на кълката за това и онова зло още 15 години и ще обвиняваме всеки, който казва, че царят е гол.
  Ще направя една последна аналогия с Библията, понеже знам, че доста от вас я уважават. Когато Давид се бие с Голиат, на карта не е само животът на Давид, а и съдбата на целия Израел. Ако филистимецът победи този тийнейджър, то евреите ще станат слуги на филистимците. Шансът за успех е бил 1:99 за Голиат. Интересно ми е какво бихме казали за тази битка преди да се състои.
  Едно младо поколение се бори за бъдещето си, а злото срещу него и около него е отчайващо силно. Ако остане без подкрепата на своите бащи, вероятността да го “яхнат”, победят или каквото и да е, е по-голяма, а не по-малка. И това не е манипулация, а е самата истина, така както аз я виждам.
  BTW: Ще продължавам да съм на протестите, но ще намирам всякакъв повод да споделя, че действията на “Триото на Мая” е некоректно. Събирането на имена и телефони, уж за по-доброто организиране на национална стачка, но всъщност, за да бъдат използвани за по-късна подписка за партия, е меко казано – некрасиво. Ако ще правите политически проект – излезте и го заявете открито и гласно, а не се правете на късното “Шоу на Слави” със сценки и хуморески. Май така е по-честно, нали?
  ПП: Нито привърженици на Мая, нито на Радев, ще ме спрат да вярвам, че мирният протест срещу корупцията е легитимен начин да се пречисти една демокрация. Кой ще дойде след това и дали ще дойдат другите комунисти, зависи от всички, включително и от пасивните сега.

 3. Студенти от българската общност в Лондон преди не много време попитаха съвсем в десетката попотаха “безкнижната физиономия ” , дали когато се гледа в огледалото сутрин ,не вижда руско -доганисткия аватар ” Пеевски “?
  Време е Това национално унижение да бъде изритано !

 4. Осени ме вторият акъл на българина и за това си “позволявам” ново включване. Само на мен ли ми прави впечатление, че Росен Плевнелиев мълчи със страшна сила. Случайност? Не бих казал. Баце му е строшил мобифона. заплашвал го е огласяване на тежки компромати но всуе. Мълчи кат комунист на разпит според идиотските им идеологеми. И те. така.
  Ще да видим.

 5. Длъжен съм пак да се извиня но според интервюто с Джеймс Пардю си заслужава мястото и тук. Особено когато коментира случващото се в “Малката русия”. Никаква надежда отвъд голямата вода за марионетката Баце и КО на Моделът КОЙ не съзирам в думите на разузнавача-посланик. Много мина, мъничко остана.
  “Тирани, треперете, ще ви победим”.
  https://segabg.com/category-observer/dzheyms-pardyu-bulgariya-ima-falshiva-demokraciya-kato-putinova-rusiya

 6. https://faktor.bg/bg/articles/dzheyms-pardyu-dneshna-balgariya-se-upravlyava-ot-vid-falshiva-demokratsiya-kakvato-mozhe-da-se-vidi-v-putinova-rusiya

  Ха ха, точно в десятката!
  Чест и почитания, г-н Пардю!
  И ако сравните коментарите под статията, може би без никаква изненада ще забележите, че с пяна на уста, рамо до рамо, ругаят и храчат по човека, както отявлените дежурни гербераски тролове, така и откровените прокомунистически такива!!!
  Нищо чудно и бюрата им да са едно до друго, с общ водещ офицер!

  МУТРИТЕ – ВЪН!

 7. Акцията на Гешефт срещу Копейкин не е нищо друго, освен сговаряне на бандити за постигане на общополезен и за двамата резултат. Искането на прокуратурата, както е формулирано ще издържи в съда точно колкото обвинителния акт срещу Хр.Бисеров. Защото идеята им не е да въздадат справедливост, а един другиго да се легендират – аз се правим, че те гоним; ти се правиш, че страдаш, всичкото на ужким. След края на представлението ще му пийнем в “Джуджетата”, а народът да седи и да си лапа мухите, хак му е. Той още отнапред си знае, че е изпързалян, обаче е високо морален, идейно чист и помни още от ’89г. насам. Какво точно помни е друг въпрос. Едва ли помни, че през ноември 1989г. е искал едно, през март-април 1990г. друго, а след изборите през юни ’90г.- съвсем трето. И каквото е поискал го е постигнал. С постоянство, обаче. Тия “пуристи” удобно са забравили, че конституция, пазарна икономика, европейски съюз и НАТО не са ги получили наведнъж, а след дълги и мъчителни протести. Сега велемудро обЕсняват на внуците си, че срещу империята не мой да се рита, щото е много стабилна. По-добре нещо да е стабилно, отколкото хубаво. Хайде Копейкин, клекни малко да те ударим, а после и двамата ще идем на площада да се поплезим на глупаците. Ама глупаци, ти казвам….

 8. ББойко е дотегнал на всички с простащината си! С авторитарното непоследователно управление….В момента в “Рим, Берлин и Токио” В Лондон, Париж, Кьолн, Хага, Виена….. има протести с искане остовка на него и на Гешев. А в Масква има ли протести с искане на оставките им? И ако няма, защо?

 9. Странно е, но като четох възторжените думи на Светлана Шаренкова в “Епицентър” за протеста срещу Борисов и нравствените му измерения, съвсем се притесних.
  Този път стана твърде сложно и трябва ясно да се определят целите и начините.
  Трябват ясни и прости критерии за оценка.

 10. “Кой ще го замести?”. Аз не се сещам подобен въпрос да е аргумент срещу протести. Макар да съм убеден, че има много по-добри, които да ГИ заместят.

 11. Скъпи ЖОРЖ,
  Лошото е, че в нашия случай битката е между двама “филистимци”!
  “Израилтяните” оставени без “Давид” ще бъдат употребени…
  И те така.

 12. Радев беше ли изритан от ВВС заради кадруването в него?! Да! Ще бъде ли изритан заради обвинените Грипени за лобизъм в големи размери, и заради узкуфейкиното му слугинство?! А дано, ама надали! Колкото до Армията на България-тя ще остане бледо подобие на Великите Войници, докато има камасутренски номера зад гърбът й!

 13. Статията поражда и други въпроси, в повечето случаи оставайки като риторични. Какъв трябва да е човек, какви ценности да притежава, ако изобщо има такива, за да му е най-малкото симпатичен човек с такова излъчване, без да задълбочавам темата с други подробности.

 14. @Georgi Nikolov

  Жорш, няма да видим Плевнелиев да хвърли камък срещу ББ. Те са си едно котило.

 15. “Крайно време е България да получи своето представителство пред света, което поне малко да се приближава към претенцията ни да бъдем прозападен член на ЕС и НАТО.” (И.Инджев)
  Крайно време е открай време.
  “Колко по-зле може да стане”(Georgi Nikolov)
  Ако упражним малко причинно-следствени връзки е доста ясно. Въпросът е не само кой не трябва да управлява, но и кой ЩЕ управлява. И кой ще ни пНо и на двата въпроса отговорът е един
  1. Служебно правителство на РР, съставено от най-прекрасни хора, до момента се вижда, че той има талант да се обгражда с такива;
  2. Управление от тези, които ще спечелят достатъчно гласове (Герб, БСП, ДПС, С.Триф, останки от “патриоти”). Ще ни представят прекрасно и в ЕС и в НАТО. Протестиращите точно за тях си мечтаят, или не – но това ще получим всички.
  3. С помощна роля някъде отдолу надничат Хр.Иванов (прекрасен смел ход…и дотам, за повече му трябват ресурс и друго поведение, с което се печелят избори, за съжаление)
  4. Статисти и коментатори от десни, или псевдодесни позиции: Радан К. (на заплата), Москов(без заплата) и тук там някой друг. Включително силно заядливо лаещи като “колегата” на Хр.Иванов (какво правят тези двама толкова различни образа в една лодка ?!)
  5. Разочаровани, очаровани, псуващи и мърморещи – всички останали, които не мислят с главите си, ами са водени от емоциите си, без да мислят за последиците.

  Причинно-следствени връзки…не са трудни за предвиждане. Детинско поведение на хора с претенции за образование и интелект (“всичко е по-добре от това” – историята е пълна с примери). Образованието не е показател за способност за разсъждение. Примери – бол.

  Истинският въпрос е: Как използват времето и ситуацията тези, които искаме да ни представляват по западния начин? Създават ли структури, имат ли решение на почти нерешимия казус как да привлечеш достатъчно много хора да гласуват за теб, ако говориш от елитарни десни позиции на ляво мислещо мнозинство избиратели. Да не забравяме, че избори имаше само преди по-малко от година и знаем резултатите.
  Кои са те, освен Хр.Иванов и двама-трима човека около него? Знаем ли имената им? Готови ли са с отговорите на предходните въпроси? Сега, когато има енергия на улицата. Или енергията ще подпечата втория мандат на Радев, правителство на Корни/Добрев?
  Е нема що… и нема нужда.

 16. Разбирам притесненията на много десни и евроатлантици от присламчването към протестите на отявлени рубладжии като копейкин, калфин и др., но какво пречи да им създадем нетърпима обстановка с плакати и лозунги с антируска насоченост?

 17. Случайно или нарочно гърците намериха точното име – барба Ганьос

 18. “Само на мен ли ми прави впечатление, че Росен Плевнелиев мълчи със страшна сила.”

  Говори… Може би не това, което ще Ви хареса, но не си мълчи.
  А и не смятам, че Бойко може да му свие сърмите… С антипутинскаа си позиция мисля, че се доказа като независим…

  Да си честитим натовския координационен център във Варна!
  Дано това ми изказване не се схване, като панегирик за пронатовската позиция на Борисов. Знам, че F16, центърът, антисъветската декларация и натам по списъка всичко е прах в очите, за да се прокарват енергийните проекти, но все пак… и за то спасибо…. защото знам едни хора, дето щяха да прокарват проектите и без прах в очите, но това е друга тема – първо да махнем мутрите (и да вкараме матрьошките, по Нинов), а после ще се агитираме… човек и добре да живее, рано или късно идват избори…

 19. Джеймс Пардю го е казал много добре…
  мака че изречението “Също така днес в България липсва свобода на печата.”
  Малко не се връзва със следващото
  “Това каза пред в “Сега” бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.”

  Няма свобода на печата, но в. “Сега” може свободно да тиражира това твърдение….(?)

  Шегувам се, но добре звучи…

 20. Много пъти съм се възмущавала ,след репортажи по телевизията. от срещите на върха на Евр. съюз, в които участва Борисов. Срамувала съм се заради него, че представлява България по света. Няма да забравя след последните парламентатни избори, на една от тези срещи , на финалната обща снимка как се обясняваше, че е спечелил за трети път изборите. Показваше три пръста и сочеше нагоре с показалец. Да потънеш в земята,че този ти е премиер. Когато и да се измете от властта все ще е късно. Добре, че американците избраха Тръмп, а британците- Джонсън, че малко да ни се повъзвърне самочувствието.За след това, че щели да дойдат хора на Радев не мисля, че трябва толкова да ни е страх. Правителството ще е служебно, пък и след Ангелкова, Дани Тъпото, тариката Горанов,нагаждачката Теменужка, вътрешния министър с квадратната милиционерска глава какво по-лошо може да ни сполети?

 21. @Ив. Терзийски
  Последните изяви на РП по вътрешната политика бяха злобни атаки по Иван Костов и съмишленици. Не съм го чувал да се обади след десанта на Христо Иванов на брега на летният сарай на агата.
  До останалите.
  Пак повтарям. Мнението не е МОЕ а на Любомир Авджийски пуснато вече в БЛОГА НИ. За мен посланието е ясно. Да не се притесняваме за Нероден Петко. Първо да си свършим работата. Щом като Баце се одумва, случайност, не бих казал., за съдбата на словенският МУ колега Янса минал през панделата вече е в режим на трепетното очакване на килията с южно изложение в СЦЗ и бай Ставри, строг но справедлив. И Киро Жарта да е наблизо.

 22. Обявили наглеците, че ще подадат оставка, когато се скъса връзката с народа!!! В паниката си агент Сава повика първосигнално пехливани от Кърджали и Гърмен. Как мислите, дали тези безидейни плужеци няма да изплагиатсват този ход на отчаяние и страх??? Дали не готвят контрапротести за да провокират сблъсък и да имат оправдание за последващо насилие? Аз лично не бих се изненадал.

 23. Протести трябва да има, но изобщо не ми харесва почти пълната им окупация от червените ескадрони… Почва много да прилича на етап от плана на Решетников. Първостепенните цели на протестите трябва да бъдат (1) реформа на законодателството така че да се създаде контрол върху прокуратурата по модел заимстван от някоя от правовите държави и (2) реформа на съдебната система. Всякакви личности и оставки идват след това и са второстепенни. И светец да назначиш с голяма власт в изначално корупционна система, и той ще се изкушава. В момента само Христо Иванов поддържа фокус върху тези цели. А все по-червените “интелектуалци” представящи се за говорители на протеста все гледат към служебно правителство и замяна на мутрите с матрьошки точно като в карикатурата на Ивайло Нинов (благодарности на SMS).
  При тези тенденции поне за мен е по-добре ГЕРБ да довърши мандата, и да се проведат избори по план през Февруари, след което правителство да бъде съставено от демократично избраните победители (които и да са те), а не от търсещите задния вход червенушки.

  Нещо подобно пише Огнян Минчев за “неговото поколение” https://clubz.bg/101511-moeto_pokolenie. Много по-млад съм , но съм съгласен с мислите му.

 24. Причина да каже Гут Бай Боко би следвало да е разследване на Гешев (или който и да е главен прокурор на Републиката),пореди как се даде на концесия,например,бургаското пристанище на друго олигархче-Домусчиев,за жълти стотинки.Да,Борисов подписа концесиите (първите-за Японско,Въглищно,Спиртно…с начало 1.01.2011) и за Западното и Дървеното в средата на 2011…и на следващия ден си подаде оставката (на първия кабинет),ама когато една гешеФтария е за 35 години(концесионният срок) би следвало и в НК и НПК да се променят наказанията и давностните срокове за налагането на такива! И,ББ,как тъй и Славянка бе концесионирана по същото време на бившата ти интимна приятелка Цветелинка Бориславова?
  Абе,журналисти заспали,протестъри недоклатеноплатени,стига сте цункали корумпирани малоумници! Атакувайте в целта,а не в окологъзието!

 25. “За осъществяването на главната цел на съединението ( между различни по възгледи и политическа биография)“ БЪЛГАРИ, и в името на успеха на протеста трябва да се изрече и приеме главната му цел:

  Премахване на Борисов и евроазиатската му партия от властта. („Време е това национално унижение да бъде прекратено.“)

  А тази цел включва в себе си: Премахване на корупцията и некадърността от управлението на държавата ни. Премахване на зависимостта ни от Русия. Възстановяване на справедливостта, върховенството на закона и свободата на словото.

  С постигане на целта на протеста следващите задължителни крачки са:
  -Служебно правителство, най-малко 50% от членовете на което да бъдат от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, и чиято единствена дейност да бъде организиране в най-кратко време на предсрочните парламентарни избори
  -Парламентарни избори

 26. Просто онемях от наглостта на винкела! Тази сутрин валери симеонов нарече протестиращите “лузъри”, които имали в джобовете си наркотици! Сигурно нещо се е объркал – синът му най-точно подхожда на тази характеристика, а не тези младежи, учещи в западни и наши университети! Нагъл, по-нагъл, валери – винкела!!!

 27. Това, да знаеш кой ще дойде на власт ПОСЛЕ, е все едно да се явиш на изпит с пищов.
  Това, да НАСТОЯВАШ да знаеш кой ще дойде на власт после, е все едно да НАСТОЯВАШ да ти кажат отговорите на матурата по математика предварително. А това, да не се явиш на изпит, защото не са ти казали предварително отговорите, е пълна идиотия!
  Виждам дори и тук, че някои хора са завършили образованието си само на пищови, че и един-двама са още по зле…

  Утре ще дойдат на власт тези, които ИЗБЕРЕТЕ!!!!!!!!! Гответе се за избора, който ще направите. Без добра самоподготовка едва ли ще изкарате повече от две и половина. А пищовите, които щедро ви набутват в ръцете, са със сгрешени отговори.

  Ще има избори, ще гласувате, ще видите кой ще дойде на власт. Ако мога да перифразирам Клинтън – ентропията, глупако!
  Четете Насим Талеб, колко пъти да ви казвам. Четете Насим Талеб. От сутрин до вечер.

  Искате сигурност? “They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.” Б. Франклин

  Виждам, че започнаха злобните предсказания как пак щяло да бъде същото, пак щели да бъдат същите… Изборите са нагласени, купени, подправени, мрън мрън мрън.
  И тук ли?! А защо не и тук?Ами, все пак – българи, сър…
  Наведена (проста) главица сабя не я сече (веднага). В дългосрочен план нито една глава няма да остане неотсечена. Тиранинът няма причина да е милостив към покорните – те не са страшни.
  Тези небрежно подхвърлени съмнения си ги заврете отзад. Те не са нищо повече от борисовата тактика да се правят лоши прогнози, а после да се тупкате по рамото, че сте “изгонили крокодилите”. Ще мрем, ще има криза, ще стане страшно. Ку-ку.

  Пандемия от Стокхолмски синдром – при направени 25 случайни теста в блога иво.бг са открити 7 положителни проби.

  Всички медии представят протестите като някакво младежко увлечение, като някакъв нов начин да прекараме лятото – не ни пускат в Гърция, не искаме чревни и ушни инфекции от нашето моренце – дайте да се разхождаме по улиците и да си пеем химна. Флашмоб, дейба! Започва в толкова, минава по следния маршрут, завършва в толкова, утре пак. Веселие… Пък и милиционерите спряха да бият. А едни майки пребивали децата си, ти да видиш, но добрата държава и бате Бойко Борисов ще спасят дечицата и ще заключат майките. И тази държава не ви харесва? Ах, недоволни внуци на комунистически дядовци!
  И те така…
  Внуците на комунистите се разхождат из страната и искат да я превърнат в нещо подобно на онази страна, в която е Хага, но идва септември и внуците на комунистите ще трябва да се прибират в Хага, Мага и където дядовците им са ги изпратили да учат. После? Ами вся власт гербов… Милият ни премиер е осигурил 29 милиарда лично, разговарял е с дедовия си на банкянски диалект, карАл се е с този и онзи и ги наебал с двеста всичките, няма какво да се иска повече от този човек-аскет, съсипал се от бачкане и каране на джипка. А Хага е в онази долнопробна държава, която се ръководи от един простак, който иска да е полицая на Европа… Прага е друг град, да не се бърка с Хага.

  Задължително за всеки един българин е да отиде в Хага, не – да отиде където и да е в Нидерландия, да поседи час-два и само да гледа. После да се върне в бегето, ако може да се върне с кола, че тогава шокът е неподправен, и да се огледа и да види в каква клоака живее. Предишните 29 милиарда не се виждат никъде. И тези няма да се видят, спокойно, сигурност преди всичко.
  И в Прага да отиде, пак няма да сгреши…

  Както и да е, новините се гъбаркат с протестите и човек иска да види къде е отразено това, което наистина се случва, без излишни мелодрами, без детско страдание. Влиза тук, влиза там – все едно и също – начало, поход, край, майката е заключена, държавата ще се погрижи, днес премиерът Борисов козирува на Меркел…. Влиза в иво.бг и о, ужас! И тук същото. Без насилието над деца, за щастие. Но вярата в институциите не е разклатена. Предложения – този да направи това, онзи да направи онова, кой ще замени тези, няма ли да стане по-лошо, ще стане по-лошо, Гешев да арестува този или онзи, не е риба, Гарабед, не е риба, дръж се естествено, плувай, плувай.

  Милите те. Ами така наистина ще получите от същото. Но – изненада! Няма да е същото. Само ще са същите. Иначе ще е по-лошо от сегашното. Оставете ги тези, защото не знаете кои ще са следващите, пък после да видите – стабилност, сигурност, непоклатимост, растеж, вяра в утрешния ден… ама чакайте, чакайте…. това вече сме го виждали… границите, границите са затворени от съображение за сигурност…

  Ентропията, глупако!!! Голямата несигурност ражда големите шансове. Липсата на несигурност е тотален тоталитаризъм. 1984.

  Лозунгът на днешния ден е написан в един коментар тук.

  Не е важно кои ще дойдат, а кои ще останат.

  Стойте си вкъщи. Няма майтап, стойте си вкъщи. На сигурно. Ако си мислите, че е опасно да дойдат някакви още по-страшни, пожелавам ви успех със сегашните.

  Онова горе, дето Бенджамин го е казал, го превеждат така:

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”

  По смисъл е вярно. Все пак е коректно да се отбележи, че БФ е казал нещо по-различно, което в свободен превод означава:

  Тези, които могат да се откажат от основна свобода, за да получат малко временна сигурност, НЕ ЗАСЛУЖАВАТ нито свобода, нито сигурност.

  Не заслужават.

  И последно – Питър Дракър е казал “Най-добрият начин да предскажете бъдещето е като го създадете”.

  Като се замисля – четете и Питър Дракър. Така и така ще си стоите вкъщи…

 28. Да, да, в продължение и с уважение към предходния коментар и в сходен стил – четете..предимно четете, пишете и викайте какво “не” и в никакъв случай не мислете за вероятните последствия от действията. Нито за това “как”. Игнорирайте реалностите и най-добре чакайте черния лебед да изплува от канализацията, може и воден на връвчица от отровното трио.
  Поне, на когото му се отдава мисленето, да помисли и напише какво му трябва на Хр.И за да направи “да” и да има варианти за “как”, иначе язък за прочетеното. И с какво може да му помогне, освен с демонстрации на безполезна начетеност и духовити лозунги, с насочвано от други викане.
  Но с “реалностите, глупако”, защото след А следва Б, като дойде (или не дойде) оставката идват изборите – и реалностите ще определят случващото се. Примери за революции, несъобразени с реалностите, и като резултат довели до по-лошо има, не е като да няма. Б-то е предвидимо, то е готово. Да ни поведе към ляв “просперитет” и дясната страна на картата по прагматичен начин, докато начетените не отчитат реалностите.
  Готова ли е алтернативата, кой освен Хр.И и как…Идеи?
  Създаването на бъдещето и очакването то да се създаде само, докато рушим настоящето (защото после ще му мислим, едно по едно) са различни неща.

 29. @К.Ганев
  С ОГРОМНО УВАЖЕНИЕ!!!!
  Не може да се каже по-добре!!!

 30. към К.Ганев:

  Поздравления за горния много силен материал, от който изваждам пред скоби:

  “Тези небрежно подхвърлени съмнения си ги заврете отзад.”

  “Тези, които могат да се откажат от основна свобода, за да получат малко временна сигурност, НЕ ЗАСЛУЖАВАТ нито свобода, нито сигурност.”

 31. Ще си позволя да репостна само два коментарa към статията на Огнян Минчев от clubz.bg :

  От Йовко Манолов:
  Г-н Минчев,
  по услужлива статия към ГЕРБ и правителството му досега не си писал!Отдавна намекваш с рекли-казали в други свои статии,че си обърнал палачинката и вече принадлежиш на тези,които бидейки в миналото си членове на БКП,средно стоящи бивши нейни активисти,синове и дъщери на средностоящи офицери от ВКР и други служби на комунистическото ДС,създадоха ГЕРБ,вменявайки му уж дясноцентриски облик,а всъщност превзеха и насила обезличиха дясното!И това бе целта на задачата,поставена им от кукловодите,които ти споменаваш!Всичко останало,което пишеш тук,го има от сутрин до вечер във всички сегашни проправителствени медии и сайтове,които честните хора в БГ наричат завладяни!Язък ти за образованието,познанията и огромната начетеност,които никога няма да отрека,че ги имаш!Аз съм един обикновен средностат.българин,както е прието да се казва,но имай впредвид,че всичко това,което пишеш по-горе се чете от немалко хора,които са начетени и информирани,мога да кажа,не по-малко от теб и могат да различат сеното от плявата!Дотук в живота си съм ставал свидетел на много подобни на твоята трансформации,затова и не се и учудвам!Защото преди години ти бе анализатор с подчертано автентично-десни убеждения!Какво му е дясното обаче на ГЕРБ,освен това,че трайно обезличи самото дясно от българския политически небосклон!Та,така,г-н Минчев!

  От Костадин Генчев:
  Огняне . . .
  Какво ти стана бе, човек? Превъртя ли? Че ти в прав текст ни казваш, че по-добър за всички нас от банкянската Мутра няма. Ти, виждам, нямаш нищо против Каскета. За Дебелото и за пияницата от ДПС нито дума. Очакваш от гореупоменатите честни избори напролет ли?
  Явно си минал на тежки хапчета, но това не може да те извини – хем децата ти на площада, хем ги подкрепяш и хем те, децата ти, правят глупости там! Това си е шизофрения, драги! Лекувай се!

 32. @К.Ганев
  Със синдромите е така. И за Софийски синдром да направиш, пак такива резултати ще получиш. Не може всички да сме умни (виж, красиви по се получава)

 33. Към Кон:

  Господин Кон,

  Не ми е работа да отговарям от името на множество хора, които не са ме упълномощили, но конското Ви срещу правото да се протестира в контекста на натрупаното основателно недоволство издава конска доза гербаджилък.
  Може и да е неосъзнат, но работи за гербаджийницата в стил гербаджията за бозаджията.
  Герберофилята черпи своята крехка легитимност ( предимно в собствените си очи) от почерпката с лъжата за незаменимост и за дебнещата опасност зад ъгъла, ако си позволим да надникнем там.
  Хайде все пак да опитаме да рискуваме да проверим що е то живот без простия Бойко, горд със своята простотия, ако е позволено.
  По логиката на препоръката винаги да предвиждаме какво ще ни се случи не само не трябва да се женим, да имаме деца ( застрашени от болести, злополуки и прочее ужаси – почти като през есента в България, предсказани от Борисов ), но и да не се раждаме.
  Защото женитбата е бременна с развод, а животът е състезание с неизбежната смърт. Че що да го живеем тогава?

 34. И преди са ми идвали такива мисли, но сега времето потвърди, че нещата не са били случайни. Някои хора, за които сме си мислили, че са защитници на истината и сме им вярвали, са били специално оставени на хранилка на разните му там центрове за дясна политика, институти за изследване на демокрацията и подобни, където са били пазени за критични за властта на задкулисието моменти като днешния, когато да бъдат пуснати в ход и да оправдаят похарчените за тях средства!
  ДПС действа по подобен начин: когато техният глас е недостатъчен, за да се стигне до някаква промяна, те го дават, за да демонстрират, че са против статуквото, както беше днес. А иначе през цялото време негласно подкрепят същото това статукво! си с
  Евтини номера, но минават все още! Жалкото е, че по този начин се прогонват качествените хора от България и тук ще остават само такива, които да възпроизвеждат това, на което сме се нагледали!

 35. Всеки има право да възприема мнението на Огнян Минчев по свой начин…. Но реално въпрост според мен е: Ще се случи ли нещо ако Борисов и Гешев са принудени да дадат оставки, но моделът (законодателството) остане същото. И от тук натам идва и другият въпрос: Защо масово се коментират техните оставки, а не се постави на плакатите като първа точка промяна на законодателството регламентиращо статута на главния прокурор. В допълнение оставката на Гешев е много по-съществена от оставката на Борисов, който така или иначе ще се изправи пред последствията от дейността си на избори.
  Често си мисля, че поставянето на силно дразнещи типажи като Барба Ганьос и Каскета е трик за отвличане на вниманието от същината на проблема. Ако е така- работи добре.

 36. Г-н Инджев, когато Микеланджело е започнал да блъска с чука по един огромен и много скъп мраморен мегалит, хората са знаели, че нещо ще излезе от тази работа, но не са знаели какво. Едно е било ясно – с мраморния блок е свършено. Може и нищо да не излезе, знае ли човек…
  Само разни коне са си мърморили на немски (по Г. Димитров) как този луд с чука ще съсипе мраморния мегалит, от който могат да се направят Толкова полезни неща, мраморни неща, статуетки на кончета и прочие.

  И Микеланджело направил Давид.

  Специално за кон – начетеността е безполезна само за глупаците. Комплексите си не можете да скриете зад копнати в уикипедия повърхностни термини от Талеб. Избягвайте самоунижението в компанията на хора, които смятате за начетени – това не прикрива отчайващата липса на интелектуална база в неграмотните ви “коментари”.
  Най-характерната зависимост на нисшите от своите господари е чувството за сигурност. Крайната фаза на тази зависимост е описана в сърцераздирателната лична изповед на недолюбвания Пеньо Пенев и неговата Пътека. Ако знаете цялата азбука, прочете поемата. Ако не – помолете някой начетен да ви я прочете.

  О, забравих, вие знаете нещо за реалностите…
  Реалностите са капаците на конете.

 37. Има много причини Бойко Борисов да каже “довиждане”, но не виждам нито една причина да бъде свален от Румен Радев и руско-червената мафия узурпирала президентството в България.
  Факт е, че Борисов е достатъчно неудобен за Нинова, Радев, Решетников, Пеевски, Божков и други “лица”, за да се организират тези протести. Факт е, че се скандира “оставка” само пред министерски съвет и НС, а не пред президентството, т.е. по нищо не личи отвращението на протестиращите от руската следа. Пита се, трябва ли истински свободомислещите хора с ясна европейска и про-западна ориентация да стават съучастници на Решетников, пък макар и само добавяйки “(още) една причина бай Борисов да каже good bye”?

 38. G_G, не се крий, познавам те! Ти си оня GB от чужбина, който хранеше надежди през първите управленски години на Тиквата.
  Сега уж си обърнал палачинката, ама не съвсем!
  Знам, че си многословен, но SORRY – подозирам че си типичния трол.

 39. Към И.Инджев,

  Уважаеми г-н Инджев,

  Не става дума за правото да се протестира, разбира се. Ненужността на лице като ББ е безспорна изначално, че и аксиоматично, и е извън дискусия. (Впрочем, ненужно е и окачествяването на мнението ми като “гербаджилък”, защото не е в общата линия на мненията в блога. Тонът е донякъде нравооучителен като на К.Ганев, признавам – така че за “конското” сте прав, въпреки, че е Вашето е насочено избирателно)

  Метафората, която бих използвал, в допълнение към Вашите е друга: Не е ли по-добре, когато искаме да избягаме от нещо (или да го махнем, все тая), да включим фаровете и да помислим за маршрута, отколкото да даваме газ и да си казваме “После ще му мислим”. Мигар не е разумно от лятото да се мисли за отоплението през зимата, през зимата да се планира лятото, научени уроци от хората.

  Написаното няма за цел спор, а по-скоро изразява мнение – няма нужда от черно-бял прочит и първосигнално етикетиране, а от разширяване на въпроса, за да обхване цялата картина. И не е въпрос да не рискуваме. Изборите си идват, а неотдавна имаше други. Само че, научени ли са уроците от предходните, за да получим различен резултат. Нали по този механизъм биде натресен РРадев. И с това не казвам, че е трябвало да се гласува за ЦЦачева, а че десните и “десните” кандидати трябва да правят нещо друго, за да печелят избори, иначе остават широко популярни в тясна група избиратели и остават фон на другите.
  Затова и попитах, сред множеството начетени и “начетени” читатели и писатели тук – идеи? Как да не стане така, че един от нас утре да гласува за Хр.Иванов, друг (например аз съм от тях) да гласува за Ненчев, а основната маса пак да си гласува за следващите мнозинства на ГЕРБ/БСП, с новия елемент на РРадев (целия в бяло, онеправдан и легитимиран като борец против лошото) и намръщения “културтрегер” Сл.Тр. Игнорирането на реалностите ще доведе горе-долу до там, предвидимо е, и трябва да се мисли отсега, а не “ще видим какво ще правим”, както си бърбори бабикянът, комуто явно още не е подадена следващата реплика – а всички да викат: “карай, карай, не ни трябват фарове, дай газ”.
  Хайде със здраве и приятен ден на всички!

 40. Уважаеми г-н Кон,

  Добре е, че се засягате на “гербаджия”, но не е добре, че волно или не, предлагате да (без)действаме именно по гербаджийски.
  Сред основните гербаджийски инструменти за демотивиране на протестите е именно твърдението, че не се знае какво ще дойде след тях, а по-точно, че държавата щяла да катастрофира без тях. Самият Борисов не веднъж е изтъквал, че ако изборите са в момента ще се възпроизведе статуквото. Но нещо престана напоследък да се хвали с тази прогноза. Причината са именно протестите.

  На второ място, макар и не по значение, е внушението, че изборите си идват така или иначе. Ерго, няма нужда да се бърза с предсрочни избори.

  Метафората за фаровете е легитимна, но Вие предлагате на практика да караме с ръчна спирачка, ако не и да си държим фаровете включени, но да не тръгваме.

  Колкото до разединеното гласуване, то така е факт и досега. Защо все пак хората да не подтикнат политиците към някаква форма на обединение, която да им предложи алтернатива на статуквото на изборите? Само с фарове няма да стане.

  Поговорката, според която всяко пътешествие започва с първата крачка ( приписвана на китайците, но съм я чувал и като африканска мъдрост), е валидна и за сегашната ситуация в България, която няма да се промени, ако първата стъпка се отлага с приспивния аргумент, че така или иначе тя ще бъде направена на неизбежните избори.

 41. @Дончо: бъркате ме с някой друг. Също най-добре е да коментираме позициите си. Точно опитите за персонални атаки/приписване на чужди онлайн идентичности е класически тролинг. Мнението си съм изказал съвсем ясно. Цел #1 трябва да бъде промяна на базата на модела: законодателството, начина по който е дефинирана длъжността на главния прокурор, и оттам функционирането на съдебната система. Персоналните оставки и отговорност са важни, но като приоритет са след това.
  Точно опитите да се изнесат оставките на първо място, и да се замете нуждата от промяна на законовата макрорамка говори за опит да бъде канализирана енергията на протестите по начин, който да засегне лицата, но не и сърцето на модела. Всъщност пиесата с новите лица и стария модел вече се въртя многократно: НДСВ, самите ГЕРБ. Така че ако се опитвате да манипулирате вниманието на хората в тази посока- вие сте червен трол (платен, просто полезен идиот или интернет простак е друг въпрос).

  @Наблюдател: Да, и аз се питам защо пРезидента фигурант се ползва от такъв комфорт. Да не би медиите на #КОЙ да се готвят да съобщят за неговия катарзис.

 42. Уважаеми г-н Инджев,
  В обобщение и продължение на източните мъдрости: май имаше японска, която гласи нещо като: “Визия без действие е мечта, действие без визия е кошмар.” Колкото е вредна мантрата да не се прави нищо, толкова и да се прави без да се подготвя следващата стъпка. Предвиждането и подготовката й не отменя действието в настоящето, само може да я направи по успешна. Дано пак да няма спъване в същия камък. Благодаря за мини-разговора, дори и да не се разбрахме напълно взаимно. Бъдете здрав!

  @К.Ганев: Брей, че адреналин! Брей, че его! Юнак, вероятно…

 43. Към Кон:
  „Ненужността на лице като ББ е безспорна изначално, че и аксиоматично, и е извън дискусия“.

  Нима, тогава обяснете как ще избягате от нещо, когато фара Ви Ненчев се е настанил така удобно в скута на това нещо ББ, откъдето конюнктурно припламва отвреме на време по посока на Р.Радев. И с него смятате да постигнете различен резултат??? Аксиоматично е, че сте поредния полезен идиот.

  Вие не предлагате нов маршрут, Вие предлагате бетониране на статуквото: Борисов-Гешев-Пеевски-Доган-БСП-Радев-ДС. Това статукво се задържа толкова дълго на власт благодарение на полезни идиоти като Вас, благодарение на слугинско-келепирски партии, благодарение на Н.Ненчев и на Р.Христов. Така че, с тези Ваши фарове направете така, както казва К.Ганев за „небрежно подхвърлени съмнения и си ги заврете отзад“. Уроците от предходните години са научени и сега ще стане така, че всички българи, всички демократични и свободни хора ще гласуват без колебание за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ. Предсрочни парламентарни избори. Това е пътя за независимостта и благоденствието на БЪЛГАРИЯ. ДРУГ ПЪТ НЯМА!

 44. Тъй като стана въпрос за идеи и пищови в горните изказвания, може и да изглежда нескромно но предлагам един такъв на способните, интелигентни и високообразвани в престижни западни университети млади сънародници с които чувам че изобилстват площадите вече не само в цялата страна, но и навред по света… Не е идея а това по-скромното – ПИЩОВ!!!
  Не ви харесват мутрите, тези които щели да дойдат били мутрьошки, другите пък мислели само за порциите, оня бил чалгар, оная другата била не знам си каква, а пък Хр. Иванов е определено неспособен (да влезе в парламента) – тогава си създавате партия , движерие, политически проект, организация, задруга, кръжок , както ви харесва. Може да го наречете примерно ЧАНЧ – Честни Антикомунисти Неподкупни и Чисти. Това може да посплаши гореизброените “представители” на народа които са в парламента и които имат аспирации да се намърдат там от това което може да ги подгони. Започвате предизборна кампания усърдно и неуморно времето до избоите не е много. На тези масови хорски сборища по площадите се концентрирайте повече върху идеите и програмите с които ще спечелите доверието на вече изчанчените българи…
  Закони се прокарват и приемат в парламента, там трябва да се влезе, с протести извън него ссе постигат най-много трохи от раздялата на порциите или глътка въздух ако мафията благослови да освободи за малко примката от шията. Няма ли политически субект – няма и парламент, аксиома. Жълти павета и нищо повече…
  Идеите ги давате вие – способните, интелигентните и високообразованите в престижни западни университети. Само така може да сготвите нещо ново на българина и предотвратите нов буламач от същите вмирисани ингредиенти .
  Влизате в парламента и усърдно прокарвате вашите идеи (приема се че сте малцинство). Българинът ви чува и постепенно започва да вярва че сте наистина способни, интелигентни и високообразовани и така му доказвате че сте наистина ЧАНЧ. И така той започва да ви се доверява и на вече следващите избори печелите мнозинство и мандат да съставяте правителтво. Избирате си коалиционни партньори(приема се че нямате 51%) и започвате да оправяте държавата. Спирате потоците, крановете и привилегиите на известни и неизвестни обръчи и започвате да разпределяте средствата на държавата за здравеопазване, образование, подпомагане на бедните, инфраструктура, малък и среден бизнес, околна среда и т.н.
  Това е в най-общи линии. Всичко останало – масово пиене на кафета, масови разходки по плажа и масово хвърляне на каскети си остава нищо повече от масово почесване по тила и масово бъркане в носа…
  Не става бързо, трябват поне 10 години – бързи решения няма!!!
  Поздрави!
  Р. S. Пищовът е преписан (преразказ на действията на едно такова движение в Европа, което от десетина години излезе на политическата сцена а от две години управлява и за тези две години преобърна политическия живот в страната като прие и измени куп закони и отлъчи от цицата на държавата безброй хрантутници.)

 45. Йо, Росен 🙂
  поучителен пример, може ли и още малко пищов: кое движение имаш предвид? Че се сещам за варианти, но ми се разминават някои детайли?
  Поздрави,

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.