Не всичко е загубено в почти погубената ни журналистика

 

 

Няма нищо по-важно от свободата за мен и за мнозина осъзнати като човеци хора. И понеже съм свободен, а дори съм се самоосвободил без помощта на червени и пембени армии, си позволявам да си създавам собствени правила за границите на свободното ми поведение, макар и съобразени с критериите на цивилизацията и демокрацията като нейно върховно постижение.

Едно от тези собствени правила в коментарите ми за медиите е да не се изживявам като върховна инстанция, посочвайки положителните примери в журналистиката у нас. Многократно съм обяснявал, че не правя това именно от желание да остана на критична позиция по отношение на негативите и да не преча на добрите примери с претенциозното им открояване от фалшив пиедестал на инстанция, която в българските условия може и да им навреди със своето одобрение. 

Като свободен коментатор този път ще наруша правилото си, надявайки се да не налея бензин в кадровата резачка на някои началници.

След двудневно смълчаване от учудване, е време да кажа каква беше изненадата ми от появата на цели 4 души на едно антиправителствено мнение в предаването на БНТ “ “Референдум”. Случи се нещо, което безброй пъти съм посочвал като възможно въпреки тиранията на  застраховането на “другата гледна точка” в БНТ. Моя милост беше зрелищно бичуван по тази схема за последно в БНТ на 3 март 2019 година, когато доброто намерение на водещия Георги Ангелов да ми даде думата за няколко минути се превърна в окастряне на секундите ми за говорене с брадвата на поканената за целта яростна особа на руска хранилка Нина Дюлгерова.

Опълчих се на създателя на публицистичното предаване “Референдум” продуцента Робърт Ковачев да ме вкарва в сценарий със задължителната “друга гледна точка” и бях бях “зачистен” от списъка на потенциалните коментатори в него. Пребивавам в него и до днес, десетина години по-късно, след единствено участие в едно от първите му издания. А междувременно “зачистиха” и самия колега Ковачев от БНТ, за съжаление.

Водещата на “Рефендум” Добрина Чешмеджиева постигна немислимото като за тази контролирана от властта чрез началството на телевизията важна трибуна, поканвайки каре млади участници ( кой от кого по умен, интелигентен , начетен и адекватен с анализа и препоръките си без нито един глас да ги надвиква и навиква). 

Направо се почувствах удовлетворен заради твърдението си от години, че в България има такива хора и не е вярно, че сме обречени на простотията, проектирана в политиката.

Не знам дали подборът на събеседниците е нейна лична заслуга, но предпочитам да вярвам в това. Защото така изглеждаше на екрана. Само се надявам, това да не е лебедовата й песен на този екран и в това предаване. Добрина Чешмеджиева си взе довиждане с аудиторията като за последно преди лятната отпуска. Познато ми е какво е да кажеш довиждане от екрана и после да се окаже, че е било за последно…

Тук е моментът да направя връзка с появата на Дарина Сарелска ( на снимката от времето, когато беше шеф на новините ) в “Денят с Веселин Дремджиев” по ТV+. Преди да стане директор на новините в Нова телевизия, тя беше продуцент на моето предаване “В десетката” по БТВ.

 

 

 

 

Дарина също отбеляза, че е забелязала невероятното събитие БНТ да покани протестиращи без да им запушва устата с опониращи рупори и репери. С нея се съгласи и Веселин Дремджиев, най-добрият водещ на публицистично предаване в българския телевизионен ефир в момента. Откроява се с онова, за което винаги сам настоявал: публицистът не само трябва да е информиран и ерудиран, какъвто е той, но и да има позиция, която да не се бои да изрази.

Дарина Сарелска произведе и новина със задна дата, която се появи днес в някои сайтове. Тя обясни, че е била уволнена, защото е отказала да уволни подчинените си Ани Цолова и Виктор Николаев.

Ако и моето пряко началство Люба Ризова беше постъпила като нея през октомври 2006 година, вместо да участва в разправата с моята персона от страна на висшето държавно и телевизионно ръководство, събитията щяха да се развият по друг начин в моя живот. Но ми е било писано да ми се случи “всяко зло за добро” и да стана свободен журналист не само ментално и формално, но и на практика – щом четете горното, значи разбирате, какво искам да кажа.

8 мнения за “Не всичко е загубено в почти погубената ни журналистика”

 1. Уважаеми г-н Николов, от прочетеното:
  “Харесвам тези демонстранти, които някои телевизии невинно наричат „тълпа”. Гневът не е най-горещото чувство в този протест. Вкусили действителна демокрация по широкия свят, те вярват, че народният глас има тежест и техните несъгласия ще променят страната. Знам, че вярата им, ако не обнови държавата, ще обнови народа.”
  да разбирам ли, ме в хубавия широк свят, всяка група от 200-2000-12000 човека свободно сваля всяка власт и слага на нейно място???? РРадев, Нинова, Копейкин,….
  Гледам, гледам репортажите от терористичното мероприятие наречено “протест” и всички…. да свалим, а после… ми не знам! На асфалта ще сменят Конституция … е немаам нерви! Система ще сменят, коя с какво ще сменят… не знаят. “Искаме да ни е хубаво” е тва е стадото! И нека най-защитаващия правото на протест по този терористичен начин да каже къде живее. Намествам се пред вратата му с един тъпан и на смени ще думкаме 20-40…. дена!

 2. Към висок:

  Щом протестът е терористично “мероприятие” ( казано на съветски език), време е да напуснете този блог като борец срещу тероризма. Нали с терористи не се преговаря?
  Пожелавам успех на антитерористичното поприще, но не и върху моя гръб тук.
  Чао, борецо срещу тероризма!

 3. Първо искам да кажа на бат Иво Респект “Respect”
  ”Харесвам тези демонстранти, които някои телевизии невинно наричат „тълпа”. Гневът не е най-горещото чувство в този протест. Вкусили действителна демокрация по широкия свят, те вярват, че народният глас има тежест и техните несъгласия ще променят страната. Знам, че вярата им, ако не обнови държавата, ще обнови народа.”

  каде мога да се подпиша под това ?????

 4. Терористи са 240 те разбойници, с техният Сезам! А Българите като общ брой са много милиони протестиращи, които ще ги изритат от парламентът, и ще ги сменят с мажоритарен вот на два тура, и електронно гласуване! Европейският Парламент ще блокира субсидиите на тези разбойници, и те ще минат само на рубли, турски лири, и на азиатска валута! Тоест ще са на суха храна! А не на блажно!

 5. @ Джон Смит

  Само за протокола. Цитатът под който сте готов да се под пишете е от статията на Калин Донков за която пуснах линк.

 6. Хм, чай се оказа, че истината боли…(нали, дали, защо ли, докога ли?)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.