Не всичко е загубено в почти погубената ни журналистика

 

 

Няма нищо по-важно от свободата за мен и за мнозина осъзнати като човеци хора. И понеже съм свободен, а дори съм се самоосвободил без помощта на червени и пембени армии, си позволявам да си създавам собствени правила за границите на свободното ми поведение, макар и съобразени с критериите на цивилизацията и демокрацията като нейно върховно постижение.

Едно от тези собствени правила в коментарите ми за медиите е да не се изживявам като върховна инстанция, посочвайки положителните примери в журналистиката у нас. Многократно съм обяснявал, че не правя това именно от желание да остана на критична позиция по отношение на негативите и да не преча на добрите примери с претенциозното им открояване от фалшив пиедестал на инстанция, която в българските условия може и да им навреди със своето одобрение. 

Като свободен коментатор този път ще наруша правилото си, надявайки се да не налея бензин в кадровата резачка на някои началници.

След двудневно смълчаване от учудване, е време да кажа каква беше изненадата ми от появата на цели 4 души на едно антиправителствено мнение в предаването на БНТ “ “Референдум”. Случи се нещо, което безброй пъти съм посочвал като възможно въпреки тиранията на  застраховането на “другата гледна точка” в БНТ. Моя милост беше зрелищно бичуван по тази схема за последно в БНТ на 3 март 2019 година, когато доброто намерение на водещия Георги Ангелов да ми даде думата за няколко минути се превърна в окастряне на секундите ми за говорене с брадвата на поканената за целта яростна особа на руска хранилка Нина Дюлгерова.

Опълчих се на създателя на публицистичното предаване “Референдум” продуцента Робърт Ковачев да ме вкарва в сценарий със задължителната “друга гледна точка” и бях бях “зачистен” от списъка на потенциалните коментатори в него. Пребивавам в него и до днес, десетина години по-късно, след единствено участие в едно от първите му издания. А междувременно “зачистиха” и самия колега Ковачев от БНТ, за съжаление.

Водещата на “Рефендум” Добрина Чешмеджиева постигна немислимото като за тази контролирана от властта чрез началството на телевизията важна трибуна, поканвайки каре млади участници ( кой от кого по умен, интелигентен , начетен и адекватен с анализа и препоръките си без нито един глас да ги надвиква и навиква). 

Направо се почувствах удовлетворен заради твърдението си от години, че в България има такива хора и не е вярно, че сме обречени на простотията, проектирана в политиката.

Не знам дали подборът на събеседниците е нейна лична заслуга, но предпочитам да вярвам в това. Защото така изглеждаше на екрана. Само се надявам, това да не е лебедовата й песен на този екран и в това предаване. Добрина Чешмеджиева си взе довиждане с аудиторията като за последно преди лятната отпуска. Познато ми е какво е да кажеш довиждане от екрана и после да се окаже, че е било за последно…

Тук е моментът да направя връзка с появата на Дарина Сарелска ( на снимката от времето, когато беше шеф на новините ) в “Денят с Веселин Дремджиев” по ТV+. Преди да стане директор на новините в Нова телевизия, тя беше продуцент на моето предаване “В десетката” по БТВ.

 

 

 

 

Дарина също отбеляза, че е забелязала невероятното събитие БНТ да покани протестиращи без да им запушва устата с опониращи рупори и репери. С нея се съгласи и Веселин Дремджиев, най-добрият водещ на публицистично предаване в българския телевизионен ефир в момента. Откроява се с онова, за което винаги сам настоявал: публицистът не само трябва да е информиран и ерудиран, какъвто е той, но и да има позиция, която да не се бои да изрази.

Дарина Сарелска произведе и новина със задна дата, която се появи днес в някои сайтове. Тя обясни, че е била уволнена, защото е отказала да уволни подчинените си Ани Цолова и Виктор Николаев.

Ако и моето пряко началство Люба Ризова беше постъпила като нея през октомври 2006 година, вместо да участва в разправата с моята персона от страна на висшето държавно и телевизионно ръководство, събитията щяха да се развият по друг начин в моя живот. Но ми е било писано да ми се случи “всяко зло за добро” и да стана свободен журналист не само ментално и формално, но и на практика – щом четете горното, значи разбирате, какво искам да кажа.

8 мнения за “Не всичко е загубено в почти погубената ни журналистика”

 1. Уважаеми г-н Николов, от прочетеното:
  “Харесвам тези демонстранти, които някои телевизии невинно наричат „тълпа”. Гневът не е най-горещото чувство в този протест. Вкусили действителна демокрация по широкия свят, те вярват, че народният глас има тежест и техните несъгласия ще променят страната. Знам, че вярата им, ако не обнови държавата, ще обнови народа.”
  да разбирам ли, ме в хубавия широк свят, всяка група от 200-2000-12000 човека свободно сваля всяка власт и слага на нейно място???? РРадев, Нинова, Копейкин,….
  Гледам, гледам репортажите от терористичното мероприятие наречено “протест” и всички…. да свалим, а после… ми не знам! На асфалта ще сменят Конституция … е немаам нерви! Система ще сменят, коя с какво ще сменят… не знаят. “Искаме да ни е хубаво” е тва е стадото! И нека най-защитаващия правото на протест по този терористичен начин да каже къде живее. Намествам се пред вратата му с един тъпан и на смени ще думкаме 20-40…. дена!

 2. Към висок:

  Щом протестът е терористично “мероприятие” ( казано на съветски език), време е да напуснете този блог като борец срещу тероризма. Нали с терористи не се преговаря?
  Пожелавам успех на антитерористичното поприще, но не и върху моя гръб тук.
  Чао, борецо срещу тероризма!

 3. Първо искам да кажа на бат Иво Респект “Respect”
  ”Харесвам тези демонстранти, които някои телевизии невинно наричат „тълпа”. Гневът не е най-горещото чувство в този протест. Вкусили действителна демокрация по широкия свят, те вярват, че народният глас има тежест и техните несъгласия ще променят страната. Знам, че вярата им, ако не обнови държавата, ще обнови народа.”

  каде мога да се подпиша под това ?????

 4. Терористи са 240 те разбойници, с техният Сезам! А Българите като общ брой са много милиони протестиращи, които ще ги изритат от парламентът, и ще ги сменят с мажоритарен вот на два тура, и електронно гласуване! Европейският Парламент ще блокира субсидиите на тези разбойници, и те ще минат само на рубли, турски лири, и на азиатска валута! Тоест ще са на суха храна! А не на блажно!

 5. @ Джон Смит

  Само за протокола. Цитатът под който сте готов да се под пишете е от статията на Калин Донков за която пуснах линк.

 6. Хм, чай се оказа, че истината боли…(нали, дали, защо ли, докога ли?)

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.