Личните политически пристрастия на полицаите не са личен въпрос

Няма скоро да отшуми ( ако на това са се надявали от МВР) темата за полицейското насилие, лумнала след големия побой над невинни граждани в нощта на 2 септември в София. Защото живеем в епохата на информационните технологии. Свидетелите са хиляди не само на улицата, но най-вече пред екраните на компютрите и телевизорите.

Някои от тях имат професионална квалификация и забелязват визуални подробности, уличаващи полицаите в политически пристрастия,  доста по-укорими, от онези, с които властта се оправдава в пропагандните си контраатаки срещу “яхването” на протестите от партии и претенденти за политическа слава. 

Такъв е случаят с един социолог от Монтана, чийто анализ на демонстрирани от полицаи от кордоните на 2 септември символи на крайно десния екстремизъм с нацистки произход, е публикуван в неговата страница във Фейсбук и разпространен в популярния сайт e-vestnik. https://www.facebook.com/petko.petkov.555

Без да оспорвам констатациите на социолога, базирани на доказателствен снимков материал със съответните фактологически препратки, намирам също така за интересно да отбележа, че самият автор на публикацията очевидно е любопитен пример за човек с объркани ценности. Направо е емблематичен за социалистите, който харесват Тръмп, най-гръмогласния значим политик на нашето време, който използва думата “социализъм” като плашило и синоним на всичко най-лошо, което може да се случи на Америка.

От снимките в сайта на социолога е видно, че е бил кандидат за общински съветник от БСП, но също така гордо се е снимал на трибуна, украсена с името на Тръмп. При това е показал това пристратие през сегашната 2020 година, когато американският президент атакува яростно своите конкуренти от демократическата партия за изборите през ноември, буквално ругаейки ги на “социалисти”.

Какво ли може да роди този феномен социалисти да харесват враг номер едно на социализма в света? Какво харесват социалистите у нас в един толкова изявен идеологически враг на социализма, който разделя Америка по расов признак както никой друг негов предшественик? Да не би да му зачитат факта, че много бели бачкатори в САЩ, опасяващи се от конкуренцията на мигранти, привиждат в милиардера своя пролетарски закрилник?

Смея да предположа друго и не непременно само по адрес на конкретния социолог, който е приложил снимка на Работническо-селската червена армия РККА с низвергнати в нозете й нацистки знамена на Парада на победата през 1945 година.

Спойката между образа на Тръмп и разбиранията на нашите социалисти за добро и зло с много голяма доза сигурност се нарича Русия и най-вече нейното днешно олицетворение Путин. За  този вожд на руския див капитализъм Тръмп никога не е казал крива дума. Социалистите у нас – също. 

Ако се върнем към темата за българските полицаи и техните убеждения, има редица случаи, при които те изобщо не крият руските си пристрастия. Споменавал съм някои от тях и по липса на легитимна социология, която да проучи този въпрос на професионална основа, ще ги припомня, твърдейки, че изглеждат доста представително. 

На един от протестите срещу правителството на Орешарски, продължаващи и през пролетта на 2014 година след руската окупация на Крим, един униформен, охраняващ Народното събрание, беше заговорен от мой приятел сред протестиращите. Полицаят без колебание го “зашлеви” с изявление, че  българската полиция няма да се поколебае да застане на страната на Русия ако избухне война с участието на НАТО, т.е. и на България срещу нея.

Същото ми беше казано и от въоръжен охранител. Разпозна в мен врага по русофилска линия. Спря ме на столичен булевард с подвикване “ аз съм русофил”. Обгради ме с колегите си и ме държа двайсетина минути да ми чете лекция за лошата Америка и добрата Русия. Убедени бяха вкупом моите обградители, че разбират от политика и международни дела повече от мен. Заявиха ми, че при първо повикване от Москва веднага биха облекли “зелените униформи” – по аналогия със “зелените човечета” на Путин, превзели Крим.

Групата силоваци бяха наемници, подбирани явно като съмишленици от техния бос. Вероятно охраняваха някакъв големец, чието дете учи …английски в отсрещната специализирана детска градина на бул. “Христо Смирненски”. Сценката с моето “арестуване” привлече минувачи и се превърна в нещо като уличен диспут, в която униформените охранители демонстрираха пълно единодушие по своята войнствена русофилщина. 

Навикът на униформените да държат политически проруски речи на своите жертви не се отнася само до частни гардове. В нощта на 7 септември 2014 година полицейски отряд за бързо реагиране, сформиран по настояване на Руското посолство ( както става ясно малко по късно в районното управление на МВР), арестува с мълниеносна акция Георги Петров,Константин Божилов, Валентина Маринова и Марта Георгиева край Монумента на окупационната червена армия МОЧА в София.

Пазителите на МОЧА отказват да се съобразят с документа на Марта като кандидат за депутат в предизборна кампания и също я тръшват в арестантската кола. На основание, че тя е политик в предизборна кампания, БНТ отказва да отрази събитието, тъй като щяла да направи безплатна реклама на Георгиева. 

На арестуваните с белезници зад гърба младежи подбраните явно на принципа на преклонението им пред Русия полицаи разпалено “просвещават” жертвите си, че без съветската армия днес сме щели да говорим на турски език…

По късно се намерил все пак патриот от районното управление. При условие да не бъде идентифициран, той споделил с арестантите, че Първо районно управление на МВР в София е сформирало специална част за бързо реагиране при “оскверняване” на МОЧА – по настояване на руското посолство, което е дарило местните власти с нови видеокамери за наблюдение с голяма разделителна способност, способна да установява лицата на хората около монумента. Нещо повече, наблюдението вече се осъществявало на отделен монитор, предназначен да се следи специално този обект в столицата.

Докато разкарват по разпити заловените от специалното звено на полицията младежи те попадат в Столичната дирекция на вътрешните работи. На стената в кабинета на един от началниците виждат портрет на Ленин. Правят снимка, която съм публикувал в ivo.bg, но ще покажа отново в рамките на този текст.

 

 

Защото е не просто илюстрация за написаното по-горе, но е направо визуализирана диагноза за пребиваването на българската полиция ( а вероятно диагнозата е валидна и за други силови структури в държавата ни) в съветско-руската сфера на влияние от гледна точка на убежденията на личния състав, който само на пръв поглед изглежда политически безличен.  

 

В не много честите случаи, когато съм канен на дискусии и други форуми с участието но официални лица и чужди гости у нас, съм поставял през изминалите 5-6 години въпроса за руския отпечатък върху силовите структури у нас, включително чрез конкретния случай със скандалния подарък на руското посолство под формата на видеокамери, което поръчва на български полицейски участък да следи българи на съветски обект у нас. 

Отговор, както се досещате, нито веднъж не получих. И не се учудвам, че на формално деполитизираните пазителите на реда им избиват вече съвсем публично екстремистки символи. Друг е въпросът, че крайно десният им характер изобщо не изключва преплитането им с русофилски нагласи. У нас социалистите харесват Тръмп, а за крайно десните да си падат по всичко руско е също толкова типично.

 

14 мнения за “Личните политически пристрастия на полицаите не са личен въпрос”

 1. Фашизираното русофилство днес е голям проблем за бъдещето на България. То се отглежда отдавна и готви за моменти като този.
  Опасявам се че диващината му може надмине “постиженията” на събраните “от кол е въже” диваци от 9-ти септември 1944г. защото този тип комуно-сталинистки, русофилски фашизъм вече е институционализиран.

 2. По повод полицейското насилие само отбелязвам, че хората харесващи президентите на Русия, Беларус и България, е нормално да очакват да бъдат бити на улицата по време на протести, като в една нормална диктатура.
  А за портретите какво да кажа. Не, че тези, които имат портрети на Ботев и Левски, вършат само народуугодни дела през последните 75 години.
  Дядо ми също беше наредил в старата си румънска къща портрети на Ленин, Сталин, Брежнев, Андропов и Черненко, всичките в кафяви рамки. А тоалетната на двора му беше боядисана в червено.
  Мнението му за комунизма беше откровено клозетно, а за снимките казваше:
  “Носят ми много радост, че не са между живите…”

 3. Снимката с овехтялото портретче на Ленин и футболните отбори изчерпва цялостно “интелектуалния” багаж и кадровия потенциал в т.н.”силови министерства” и служби за “сигурност” в Задунайката.
  Докато спешно не се изритат всички рубладжии, жените и децата им, които са обърнали службите в семейни рубладжийски кланове и паразитират яко на гърба на българския бюджет, ще продължаваме да се топим като народ, докато изчезнем…

 4. Загиналите от руска ръка 1000 войници на Ген. Колев сигурно се обръщат в гроба като гледат как русофилски тъпунгели днес се превъзнасят от любов към техните убийци !

 5. Както винаги , г-н Инджев посочва основен проблем за настоящето и бъдещето на българската нация. Русофилството, фашизо-путинизма – в днешен вариант. Десетилетни натрупвания на комунистическа пропаганда, с център, непокътнат от 1944г. насам. След мутро-тиквата, който и да поеме управлението, трябва да започне с основния проблем- Де-дебилизацията на масовото съзнание по темите на националното съзнание.

 6. След ареста ни на 7 септември 2014 година, когато попитах охраняващата ни полицайка защо точно този паметник пазят, а не примерно Руски паметник, тя отговори „щото иначе ни правят проблеми от руското посолство”. Понеже в същото време имаше и други арестувани които си говореха, се престорих че не съм чул и я попитах пак. Повтори отговора пак. Каква власт има чуждо посолство над централното столично РПУ, е хубав въпрос.

 7. Към Георги Петров ( и останалите желаещи да се включат):

  Утре, на 9 септември, от 17 часа пред МОЧА ще се събират протестиращи срещу този основен символ на продължаващото съветско статукво в центъра на столицата ни. Ще има акция под надслов “Русия враг номер 1 на България”.
  Ще бъде интересно каква ще реакцията на останалите протестиращи и дали акцията ще бъде обявена за “провокация” и по този начин приравнена към истинската провокация от вечерта на 2 септември.
  Припомням, че през 2013 година по време на протестите срещу правителството на Орешарски на няколко пъти заставахме на булеварда на подстъпите към Орлов мост с лозунги за демонтиране на МОЧА. Минаващите на път за Орлов мост демонстранти бурно аплодираха инициативата, а през една от следващите вечери младежи се отклониха от маршрута и развяха български знамена пред светинята на съветското статукво с искане да бъде премахната.

 8. ЧУдесна идея за МОЧА.
  Обаче, 17 часа не е ли малко ранен час? Ако е поне в 18 има възможност работещи хора да се включат, а и е по-близко до началото на другия протест, така че може да има по-масово присъствие…ако разбира се, хората видят нещо общо.

 9. Случаите със случайните са прости за обяснение! Азбучните агенти на диктатурата се пишат жертви, а техните жертви са им виновни! Това го знаем! Това което не знаем е колко голяма е структурата на ДС и БКП!? Този въпрос е толкова преповтарян, че и след 100 години няма да намерим отговор, защото стоклеветниците БРП(к) отнесоха в гробът си, и в чужбина тайните за престъпленията си!

 10. Гнусното е, че огромното мнозинство от тези xopa, знаейки за изграждането на каква кочина работят, изпращат децата си в чуждоезични училища и изобщо всячески ги готвят от най-ранна възраст за живот на Запад. Не само за следване, а за емиграция на Запад. Знам това от признания от първо лице на приятели, които работят в службите. Обичта на тези хора към всичко руско им е също така наложена насила като преди 30+ години фалшивата им обич към ссср. И няма как да е другояче: щом руския пасоль ти диша във врата, козируваш и изпълняваш, псувайки го наум, иначе ти изгоря сигурната службица.

 11. С Троянски катъри ще имаме големи кахъри!Заради пробитата преди падането си желязна завеса агентурата на радикалистите ислямисти, и подобните им фракции има огромен брой жертви на политическият терор! Против това няма защита! Такава ни е действителността! Отделен въпрос е, че в световната история религията винаги е била злоупотребена,и предозирана дрога за простите хора!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.