Нацистката пропаганда за играчките – бомби на англо-американците в България

Автор: Българин

Всички или почти всички знаем, че това са избухващи при докосване с ръце предмети. Първите сведения за такива предмети: писалки, моливи, ръчни часовници, табакери, червила, кукли и др. се появяват по време на Втората световна война (ВСВ) в италианските медии, веднага след извършеното от съюзниците бомбардиране на тосканското градче Гросето – 26 април, 1943 г. Публикациите за взривяващите се предмети паникьосали италианците и ги настроили срещу англичаните и американците. Но, само дни по-късно страхът отстъпил място на гнева – породен от  убеждението, че въпросните предмети не са изхвърляни от съюзническите самолети, а са внимателно поставяни с ръце от  италиански  фашисти и германски нацисти.

Три месеца по-късно, през август 1943 г., се появява и първата публикация в България. Нацисткият вестник Gasschutz und Luftschutz (Противогазова и противовъздушна отбрана) пише, че “Според доклада на Царския генерален щаб, публикуван в средата на юли, скрити експлозиви (часовници, бонбониери, табакери, писалки и пр), които експлодират след като бъдат повдигнати или докоснати, причинявайки сериозни наранявания на пръстите, са хвърляни постоянно на българска територия. Генералният щаб описва два случая от юни тази година и предупреждава всички граждани да не докосват такива намерени обекти.”

Единият от случаите е станал на 16 юни в с. Киселица, другият – на 26 юни в с. Новоселци. Две селца в Западна България. Има ли въобще логика в това: да се изпратят самолети, които да пуснат по една играчка-бомба в две села, вместо в оживен град? Няма, разбира се. Логиката е в това, че никой няма да тръгне от София да проверява достоверността на случилото се в затънтената провинция. Двамата пострадали най-вероятно са си „играли“ не с играчки-бомби, а с неизбухнали боеприпаси и/или детонатори тип „писалка“. Тези детонатори са с размерите на автоматични писалки, но не са играчки-бомби. Няма никакви достоверни доказателства за пускани от самолети подобни избухващи предмети.

В един-единствен официален  документ се дава информация за взривяващи се предмети и играчки.Това е донесение от 20 април 1944 г. на  началника на Софийската въздушно-предупредителна служба към Щаба на армията. Ето линк към документа: 

http://old.segabg.com/pic/11646/726736-l.jpg

 

 

 

 

 

 

Да видим какво пише в донесението: „Освен хвърлените разрушителни и запалителни бомби, пуснати са били и множество предмети и детски играчки пълни с експлозиви.”

Позоваването на този документ като доказателство за извършено пускане от самолети на играчки-бомби е меко казано несериозно! Защо? Защото е очевидна промяната на изказа във втората част от изречението – „пуснати са били“, съвсем в стила „една жена казала“. Ако пишещият донесението беше убеден в достоверността на информацията за пълните с експлозиви предметите и играчки, щеше да напише „бяха пуснати“ или „пуснати бяха“. 

Съвсем ясно е, че той не е съгласен с тази „информация“. Най-вероятно тя му е наложена от немец, който не е говорил или е говорил лошо български език. Ако беше наредена от българин, цялото изречение щеше да бъде: Освен хвърлените разрушителни и запалителни бомби, бяха пуснати и множество предмети и детски играчки пълни с експлозиви. Такова щеше да бъде изречението и ако поне един наблюдател от предупредителната служба към Щаба на армията беше установил хвърлянето на подобни неща. А от самото донесение става ясно, че е имало напълно изградена система от наблюдатели, които са свършили добре своята работа. Но нито един от тези наблюдатели не е докладвал за пускане на играчки-бомби. Нито един! Ако имаше дори само един очевидец, то в донесението щеше да се съобщава кога, къде, брой на намерените предмети и прочее обективна информация. Такава информация няма.

  

pastedGraphic.png

Историята за пускани от самолетите на съюзниците, по време на Втората световна война, играчки-бомби не само мирише, а вони отвратително на нацистка  пропаганда. След края на войната, песента на Йозеф Гьобелс за коварните англичани и американци се запява дружно от комунистите. Днес, 75 години след края на ВСВ, в хора на фашистите, нацистите, комунистите и социалистите фалшиво пригласят и путинистите, лапнишараните и джендър-патриотите. 

Кои са джендър-патриотите, ли? Тези, които на улицата са против това,  което правят вкъщи. Тези, които не са помирисвали казарма, но се възбуждат от мисълта всички млади мъже да минат през казармата. Тези, които пет пари не дават за сънародниците ни извън пределите на България, но ще продадат български паспорт и на терорист.

 

17 мнения за “Нацистката пропаганда за играчките – бомби на англо-американците в България”

 1. И най-печалното е, че тази легенда беше доста жива сред съвременниците на войната. И някои от тях “познаваха” (или знаеха за) деца, пострадали от взривили се предмети. Предполагам, че след въздушен бой по земята се валят доста невзривени боеприпаси. Оставям настрана разказите на ЗКПЧтата, как във Виетнам американските въздушни пирати масово са ги използвали…

 2. Здравейте, господин Българин,

  Заел сте се с много трудна и неблагодарна задача – доказването на отрицателен факт. Наистина ви желая успех, защото и мен винаги ме е учудвало как така ще хвърлят играчки-бомби. Съгласен съм с логиката ви, с която отхвърляте като недостоверни сведенията за инцидентите в двете села. Но по отношение на писменото донесение нещата са по-сложни. Аз и затова не споря по тази тема с новите гьобелсчета. Нямам друг документ насреща. Съгласен съм, много е вероятно точно този текст да е писан под натиск, но няма как да го докажем само с промяната на глаголното време.

  Моето косвено доказателство в случая е, че никога бабите и дядовците ми не са ми разказвали за подобни случаи. Те са преживели бомбардировките, даже дядо ми ми е показвал при разходките ни местата, където са били разрушени къщи и обществени сгради. Спомням си, че един път му се насълзиха очите, когато ми разказваше за свой загинал приятел. Много ми е говорил за войната, но никога че е имало пускани играчки-бомби.

  За тях научих за пръв път като дете, докато си играех на улицата с останалите деца. Тогава някой от тях спомена, че лошите били пускали такива бомби, затова ако видим писалка, запалка или опакована дъвка на земята, да не ги вдигаме. Ама това беше чак 80-те години на миналия век. Точно както и вие го описвате – комунистите се научиха на подли и гадни номера от нацистите. Всъщност, процесът е бил двустранен.

  Поздрави!

 3. Имам ярък спомен как преди 10-тина години в “резервата на комунизма” у нас, иде реч за форума на вестник СЕГА, как неколцина опоненти на възпитаника на Роберт Колеж, неизтрезняващия дмитрий иванов се опитваше от позицията на съвременник да пробута и той мантрата за “играчките” пускани от гадните англоамериканци, го направиха за кашмер пияндето.
  Извън темата. За явлението сашко йорданов давам думата на Доктора. Той много ги люби подобни персонажи.
  https://www.reduta.bg/мизерията-на-един-литератор-2/

 4. Аз също съм на мнение, че тези „бомбички–играчки“ са били по-скоро руско истинско или хибридно оръжие. За тях съм чел или слушал единствено в българската преса или медии по времето на „строящият“ се комунизъм. Тогава се твърдеше, че американски самолети са ги пускали във Виетнам с което са осакатявали деца. Подобни твърдения и факти, не съм забелязал в сериозна западна преса или медия, дори и когато се споменават вече минали времена.

 5. Лъжите на комунистите рухват една по една за да завършат портрета на червения русофил – безсъвестен измамник, родоотстъпник и душегубец!

 6. Работя във фирма за слухови апарати от 15 години. Преди десетина години възрастна клиентка ми каза, че от такава играчка бомба тя загубила слуха си, а нейната приятелка-пръсти от ръката. Колко е вярно не знам.

 7. Тази статия върна спомена ми от детството в началните класове някъде между 1954 и 1960, когато ни плашеха със същото. Не трябваше да пипаме намерени химикалки или детски играчки, защото са хвърлени от американците и ще избухнат в ръцете ни.
  Беше си брутална комунистическа прпаганда. Разбира се бяхме деца и не беше трудно да бъдем манипулирани.

 8. Холандия гони двама руски дипломати
  Обвинява ги в шпионаж в областта на високите технологии

  (Двамата са събирали информация в областта на високите технологии и по специално – за изкуствения интелект, полупроводниците и нанотехнологиите, предаде ТАСС
  Действията им според холандските власти са нанесли щети на икономиката и националната сигурност на Нидерландия)

  https://clubz.bg/107597-holandiq_goni_dvama_ruski_diplomati

 9. Не знам детски играчки, но истински деца – да, огромен брой, създадени насилствено от Червената армия чрез изнасилването на над 3 милиона европейски жени, които в следващите години биват изземвани от майките от НКВД и Смерш и картотекирани от ГРУ с цел използването им и до ден днешен за сговняване на хубавия Западен свят. И до ден днешен ГРУ използва тези копилета и техните копилета за удрискване на хубавата Западна Европа.

 10. Аз пък един път намерих 5 (словом пет) лева. Ако знаех, че могат да вземат да гръмнат в ръцете ми, сигурно нямаше да ги взема. Колко съм бил прост – не знам, но ги взех. У мен не гръмнаха. Обаче друга стана работата.
  Сред като намерих това богатство веднага си купих два кадаифа и една боза и сладкарят взе тия 5 (словом пет) лева, огледа ги, огледа ме и мен и ми върна 4.53 ( словом четири цяло и петдесет и три) лева. Като се прибрах вкъщи и баща ми като видя колко пари имам, директно ме зашлеви през врата, чак след това ме пита как така внезапно имам повече пари от него. Недоразумение, което породи подозрения, но все пак свърши добре.
  А сега на внука му купиха таблет за над 1000 (словом хиляда) лева, пък той още не е тръгнал първи клас.

  По повод на гърмящите играчки и колко е истиска тази работа да ви кажа и аз нещо. Аналогичен случай имаше и в наше село. На кмета момчето като опъна коча и му изправи рогите.

 11. значи играчките падат от 6 км и не гръмват,а когато ги пипнеш гръмват.А няма и една показана в музея на революционното движение,такива като сегашния депутат Паунов нямаше да пропуснат възможността да разобличат американския империализъм.

 12. След тази статия за приомите на национал-социалистите,някой може ли да ми каже по какво се различават те от национал-социалистите? Изобщо какво е това крайно дясно което сега е на мода всички да плюят? Национал-социалистите ли са крайно десни или фашистите са крайно десни, или е една измислица на крайно левите зомбита?

 13. Исках да кажа по какво се различават те от интернационал-социалистите?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.