Горан Благоев е първият политик с предизборно обещание за демонтиране на МОЧА и подобията му

Колегата Горан Благоев е първият кандидат за депутат, който се осмели да повдигне въпроса за МОЧА и останалите жалони на съветското робство в България, обещавайки неговата партия “Републиканци за България” да действа за демонтирането им. 

 

 

 

 

Първият е не просто и само в тази предизборна кампания, а изобщо, откакто следя отблизо пасуването на българските политици – което значи от десетилетия. И се чудя защо е единствен и какво им струва на мнозина други, които иначе в частни разговори споделят необходимостта от демонтиране на съветската окупационна символика, да направят мислите си публично достояние.

От страх? За някои може и това да е причината. Но усещаните ми е, че преди всичко не смятат за важен този разговор. Подценяват го и го подминават, за да “открият” някой ден колко вредна е руската политика за България, както вече доста прозападни българи започнаха да установяват след руската окупация на Крим.

Макар Горан Благоев да не ме споменава като автор на истинското название на този паметник на покорството и националното предателство, мога само да го поздравя. Прави му чест да си признае, че съвсем наскоро е научил за легитимното решение на Столичната община за демонтирането му от април 1993 година. Той, професионалният историк, е пропуснал този факт, какво остава за т.н. обикновени граждани!

Това незнание показва до каква степен е заметен под червения килим на Кремъл въпросът за демонтирането на съветските имперски тотеми, които у нас нямат нищо общо с войната, а славят 10 годишнината от окупацията на България и нейното насилствено болшевизиране.

Многократно съм заявявал, че всеки политик, който се осмели да поиска демонтирането на МОЧА и подобните му символи на мазохистичния нихилизъм в България, може да разчита на моята (скромна) подкрепа. Който ме познава знае, че страня от политическата агитация по две причини: неканен на гости не ходя, а и партиите си имат механизми за самореклама, за да се нуждаят от един отделен глас, като моя. Почти всички политици, които преди са ме канили на предизборни “мероприятия”, научиха тази моя специфика и вече не си правят този труд. Почти всички… 

Спазвам обявеното си обещание да направя каквото мога по силите си в подкрепа на онзи политик, който се одързости да поиска демонтирането на МОЧА и останалите недосегаеми за никаква декомунизация имперски паметници у нас.  

Призовавам Горан Благоев да бъде подкрепен заради следното негово изказване:

Горан Благоев: Как да говорим за национална памет и достойнство, след като паметниците на една чужда армия са по-внушителни от тези на собствената ни войска

Особено дразнещи са паметникът на Съветската армия в София и т.нар. „Альоша“ в Пловдив…

Неслучайно паметникът в центъра на столицата е наречен МОЧА (Мемориал на окупационната Червена армия). Още през 1993 г. Столичният общински съвет е приел  решение за демонтирането на Паметника на съветската армия от центъра на София, а скулптурите му да бъдат поставени в бъдещия тогава Музей на тоталитарното изкуство. Но това решение чака да бъде изпълнено вече 28 години. Колко време още ще е така? МОЧА е дело на българското верноподаничество, а не е мемориал на загинали войни – т.е. не е под закрилата на международните конвенции за военните паметници на чужда територия. Затова демонтирането му няма да е посегателство върху паметта на загиналите червеноармейци, а израз на българското национално достойнство, така че е крайно време решението от 1993 г. да стане факт. Опасявам се, че мнозинството софиянци не знаят за това решение.  Аз самият го научих преди дни, при това от научна публикация и смятам след изборите от Републиканци за България да го припомним на столичани и да започнем кампания за изпълнение на решението. Парадоксалното е общинската власт, която е в ръцете на ГЕРБ, да не прави нищо по този въпрос. Създава се тягостното усещане, че партия, която се афишира като  проевропейска, де факто се държи като проруска. А това е очебийно и в други сфери – като, например, прословутия „Турски поток“. Да не говорим за коалиционните партньори на ГЕРБ”… https://faktor.bg/bg/articles/goran-blagoev-kak-da-govorim-za-natsionalna-pamet-i-dostoynstvo-sled-kato-pametnitsite-na-edna-chuzhda-armiya-sa-po-vnushitelni-ot-tezi-na-sobstvenata-ni-voyska

Прилагам илюстрация как в днешна Русия, горд приемник на Империята на Лъжата, лъжат за своите жертви в България, каквито няма на българска територия.

  Изкарват ги близо 1000 души, което пак е нищожно в сравнение с другиТЕ държави, в които е стъпил червеноармейски ботуш. Може би приписват на България някаква вина за починали съветски граждани в униформа, включително от пиене на метилов алкохол в Бургас. Но какво странно има за 3 години официална окупация сред стотиците хиляди окупатори да има близо 1000 починали ( от рани, болести, разстреляни от собствените офицери за неподчинение и мародерство и т.н.). 

За съжаление у нас на Лъжата краката са дълги за разлика от късата на памет на патриотарстващите нашенци. 

30 мнения за “Горан Благоев е първият политик с предизборно обещание за демонтиране на МОЧА и подобията му”

 1. Горан Благоев е един от достойните български историци и общественици.Единствено,недоумявам какво прави при Цветанов,но…всеки има право да допусне своите грешки.

 2. Поздравления за Горан Благоев. Следващият път, най-малкото, протокола го изисква да посочи и автора на конгениалното: МОЧА.
  Долу МОЧА-вците!
  И нещо което всичко го знаем по принцип и изобщо И за това си заслужава цитирането и тук Тео Ушев го “фейсва”. От мен е гръмогласното: ОСТАВКА на продажния ТУЛУП Шкембе войвода!
  “Петък ми е ден за преглед на новини от Родината. И значи, да се оплача, тия новини днес съм ги чел още преди цели 4 г.
  Само не мога да се начудя – за какво им е на руснаците да плащат на шпиони, когато целият масивен Министър на Отбраната е готов по всяко време на денонощието лично да им занесе всякаква информация, подвързана с твърди корици, оформена с гербове и шнурове, подпечатана?
  А едно време какви шпионски романи се пишеха!
  Дори Авакум Захов знаеше поне 2 езика – собственият и руски.”

  На финала, размазващите 21 точки на Любомир Аламанов за най-проруският парламент след “избухване на демокрацията, туй по Йоло Денев.

  https://kafeneto.wordpress.com/2021/03/26/21-%d0%bd%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bd%d1%8f-44-%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b1/#respond

 3. Очите ще извади на някой хора парцела където е построен паметника :))

 4. Горан Благоев е самотна бяла лястовичка в рояка от страхливи или фалшиви “десни демократи, евроатлантици и патрЕотстващи” – верноподаници на империята на злото. Софиянци трябва да го подкрепят. Дори Републиканци за България стоят по-смели от “десните демократи евроатлантици” с посочването на източника на простотията и сиромашията българска – Русията и подложките и тук. Фактът, че руско-българската олигархия не атакува ДБ, както демонизира Костов, говори за преклонени главици. МОЧА ги е затиснал в сянката си и няма да цъфнат нито вържат и този път.

 5. Освен всичко друго Горан Благоев е един от малкото църковно компетентни люде в България,който се бори срещу зловредното влияние на филиала на КГБ,именуващ се РПЦ,върху живота на нашата Света Православна Църква…По този повод-тези дни в ресурсната федерация гласуваха закон,който освобождава пет руски фирми-свързани с РПЦ-от данъци и отчетност при използването на скъпоценни камъни и благородни метали за изработката на църковна утвар.Според новия закон фирмите на Гундяев могат да използват скъпоценности за милиарди долари за каквото пожелаят,стига да го формулират като “църковна утвар”.Както прибавим и факта,че сатанинското сборище на Гундяев е освободено от данъци за сделки с алкохол и цигари,мисля че става ясно-РПЦ е класическа паералня на пари….

 6. Към GOST:

  Добре че следя изкъсо и от дълги години темата, за да разбирам от “намеци” от страна на защитниците на МОЧА. Явно си от тях.
  Поради липса на аргументи защо трябва да продължава да стърчи нагло над столицата ни, безсилните апологети на МОЧА измислиха лъжата, че искането за неговото преместване в музея било мотивирано от някакви апетити за застрояване.
  Жалък опит, GOST!

 7. Преди време арх.Борислав Игнатов от ДБ по време на кампанията за местни избори категорично и ясно изрази становището си за съдбата на МОЧА. Понастоящем е общински съветник от в София. Надявам се че не е променил мнението си.

 8. Вън от всякакво съмнение и колебание е крайно унизително тези паметници да стърчат толкова години след 1989. Срам! Категорично подкрепям Горан Благоев!

 9. МОЧА няма да падне без масивен натиск откъм жълтите павета, независимо кой политик обещава дa го бyтне. Поне докато в България управляват пуделите на Пут.ин.

 10. към anonimen:

  “Единствено,недоумявам какво прави при Цветанов,но…всеки има право да допусне своите грешки.”

  Нямам какво да добавя, защото това е и моето мнение!

 11. Хубаво е че има политическа партия, която застава зад тази идея!

 12. Крайно време е България да премахне тези символи на съветското робство! Браво на Благоев!

 13. И на мен това бяха първите ми мисли , когато видях (май във “Фактор”оня ден) позицията на Горан Благоев .
  Обаче , викам си , това е все пак лична позиция – поне докато не я видим в официален партиен документ , например като точка (т.1 ще е бонус при евентуална конкуренция по въпроса) в предизборна програма . Или пък в специален такъв , огласен лично от лидера на партията . Не избираме президент , нали .

  Иначе какво става – пускаме ние за Горан , партията се умъква в Събранието и после Цецо вика “аз такива работи не съм приказвл” .
  Все едно да пуснем за бай бийко – нали и неговите седесарЕ , мине не мине , продумват по някой лаф против МОЧА-та . Изобщо не сравнявам тие шавръкливци с Г.Благоев – ама той най – много да го докара до независим депутат , като им напусне групата . А от другата страна ще останат още десетима .

  Та не видя ли МОЧА-та в предизборен партиен ДОКУМЕНТ , защитаван от партийния вожд (вождове) – сичко отива в шапката .

  Аз така съм решил . Слагам в една капа листчета с имената на неуправляващите в момента кандидати , след това бъркам,бъркам,бъркам – и накрая дърпам едно . Ако се падне “шоуто” – пробвам пак .

  Остава по – малко от седмица , сещам се че май не съм изхвърлил детската си ушанка – дано успея да я намеря навреме .

 14. В интерес на истината още като беше кмет на Пловдив,Гърневски предложи демонтажа на “Альоша”.Даже имаше какви ли не предложения какво да има на негово място.Така,че по този въпрос Гърневски си е на позицията от преди 25 години…

 15. към сеедно:

  “Иначе какво става – пускаме ние за Горан , партията се умъква в Събранието и после Цецо вика “аз такива работи не съм приказвл” .

  Точно така ще стане, защото Цецо е Първа Резерва на ГЕРБ! Дълго го подготвяха, ако забелязахте!

 16. Опитвам да отворя линка, г-н Прахов, и се появява една досадна реклама на Зетя на Бригадира…която няма затваряне!

 17. Към Българин:
  Потърсете заглавието “Спас Гърневски: Альоша и паметникът на Съветската армия трябва да намерят успокоение в приют” от 28. 03. 2021 г. в offnews.bg

 18. Към Ясен Прахов:

  Да, Спас Гърневски има тази позиция от много години, но разликата му с казаното от Горан Благоев е в партийния контекст, в който бившият пловдивски кмет се изявява. Защото отношението му срещу съветските тотеми не само не отразява политиката на ГЕРБ, но е направо противоположно на охранителната роля за съветската символика, която играе Охранителя.
  В ГЕРБ си имат говорители “по интереси”. За всекиго по нещо. Пък кой на каквото клъвне.
  Кеф ти “русофоби”, когато това е полезно за шефа, кеф ти русофили, като председателя на групата за дружба с Русия в парламента Красимир Велчев, като Йорданска Фандъкова, бургаския и други гербаджийски кметове.
  В това отношение Горан Благоев е много по-близо до позицията на своя партиен лидер Цветанов в една партия, която за краткия период на съществуване вече няколко пъти излезе с ПАРТИЙНА позиция срещу руската намеса в България.
  Иначе казано, Спас Гърневски не само не е представителен като “русофоб” за ГЕРБ и вожда Борисов, но е направо антипод в това отношение.
  Освен това за момента от Благоев и Цветанов не зависи нищо, както и от Гърневски, но пък от Борисов зависи всичко. Дали Гърневски се опитва да убеждава Борисов за демонтирането на съветските жалони на робството?
  Има няколко хипотези.
  Или не се и опитва, защото знае колко е безсмислено ( ако не и описно да го ядоса). Или храбро го “притиска”, но получава отказ. Или просто запълва вакуума от “русофобия” в ГЕРБ.
  Във всички случаи няма значение…

 19. Здравейте, ей така, само да попитам: Това ли е важният критерий при избор за кого да гласувате? Къде остана Демократична България!!!?

 20. Към Веско Иванов:
  Нима демонтажът на “жалоните на робството (по проф.Л.Далчев – един от създателите на МОЧА), е маловажен? Интересно, защо тогава украинците премахнаха със закон техните “жалони”? Наскоро и последният от тях отиде в небитието.

 21. И аз имам проблеми с присъствието на Горан Благоев в партията на Цветан Цветанов. Не смятам, че му е там мястото, но пък той вероятно има своите легитимни основания. Уважавам този човек, харесвах предаването му. Горан извади наяве и разказа историите на много погубени в болшевишка България достойни хора, истински герои, някои от които неизвестни за широката публика. Тази смирена почит към паметта на жертвите на болшевишкия терор е похвална и заслугата на Горан е голяма. Относно МОЧА – аз също бях забравила, че Иво Инджев е авторът на името и абревиатурата. Сега си го припомних. Възможно е и Горан да не е бил сигурен в авторството. Но по-важното е, че името доби почти фолклорна популярност. Може би затова се загуби и авторството. Струва ми се, че дните на този паметник в центъра на София са преброени. Или поне се вижда от все повече хора че е тотален анахронизъм и срам.

 22. Горан Благоев е достоен човек и журналист. Затова беше отстранен от работа в БНТ.
  Неговият антипод – Петър от 4-ти километър продължава да служи на русофилската кауза в БНР с неприкрита омраза към българския народ.

 23. @Любен Пандев

  Пишете: “Фактът, че руско-българската олигархия не атакува ДБ […]”.
  Това е нагла лъжа.
  На прима виста ви вадя два пресни примера: https://bnt.bg/news/sastezanie-na-idei-i-resheniya-za-sledvashtite-chetiri-godini-292884news.html (тук представителят на “Възраждане” още в първото си изказване захапа ДБ)
  и
  http://www.bnews.bg/article/271289-hristo_ivanov_i_radan_kanev_seyat_kovid_na_sektanski_sbirki_na_db_ima_mnogo_zaboleli_i_prieti_v_bolnitsa
  Ако това не ви е достатъчно се разходете из архивите на видните говорители на руско-българската олигархия Любо Огнянов и моята слабост Беновска.

 24. По делата ще ги познаете, не по думите… (това за политиците).
  А иначе по-важно и съществено е да изкараме червената армия от умовете на хората. Това да се случи МОЧА-та сама ще изчезне. За съжаление не ми достигат изразни средства да се обоснова прилично.

 25. Демонтирането на съветско-комунистическо-окупационните символи може да стане само от държава, която е антикомунистическа!
  Не съществува абсолютно нито един алтеенативен вариант

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.