“Републиканци за България” дадоха пример, че искането за демонтиране на МОЧА е партийна демократична кауза

  Настояването да бъде демонтиран МОЧА се превърна вече в политическа позиция на една партия, за което пледирам от толкова години!

След кандидатите за депутати Горан Благоев и Иван Анчев за такъв демонтаж призова и лидерът на тяхната партия “Републиканци за България” Цветан Цветанов.

 

 

 

 

https://www.clubz.bg/112002-tsvetan_tsvetanov_krayno_vreme_e_da_bade_demontiran_pametnikat_na_savetskata_armiya_v_sofiya

Да, Цветанов зае тази позиция в последния ден от предизборната кампания. В същото време колегата Горан Благоев ми е благодарил в свое ново интервю, този път във Фрог.нюз, за усилията ми да бъде поддържана тази кауза, както и за авторството на названието Монумент на окупационната червена армия МОЧА, придобило вече широка популярност

Може отстрани да изглежда малко странно да си “пишем” така с Горан през други медии, но след като безброй пъти съм призовал политиците с ясна демократична визия да застанат на страната на истината срещу паметника на лъжата и неговите подобия в страната, не мога да не сдържа думата си и да отбележа този небивал напредък.

Някои вероятно ще припомнят минали грехове на Цветанов и факта, че не е предприел необходимото да се разделим с МОЧА по времето, когато той имаше силна позиция във властта. Но онези, които искат да хвърлят този камък в блатото на мълчанието да други евроатлантици нека да си спомнят, че по същия начин противниците на Иван Костов го замерят вече две десетилетия с обвинението, че не е декомунизирал достатъчно България.

А по-добре ли щеше да бъде, ако Цветанов не беше казал нищо по темата, питам пък аз. 

Ще бъде жалко единствената партия, която все пак прекрачи омертата на руската забрана, да не успее да прекрачи прага на следващото Народно събрание. Но ползата от демарша на “Републиканци за България” ще остане в примера, който даде.

“Оказва” се, че не е толкова страшно, нали!

27 мнения за ““Републиканци за България” дадоха пример, че искането за демонтиране на МОЧА е партийна демократична кауза”

 1. Според мен републиканци за България са поредната (една от многото) партии и целящи да заблудят Българите осъзнава и пагубна та роля на русия. Следил съм и изявите на Горан Благов в предаването Вяра и общество. В черковните теми не се допуска свобода. Черквата ни се владее от масква. И да си припомним за александър йорданов. Който на приказки беше много и против МОЧА и против масква но в важен момент беше разсекретен и мина към съветЦките партии гербсдс. Според мен който истински се бори трябва да влезе в някои от партиите на Демократична България и от там да се бори. Момента е Исключително важен. Сега или отиваме в русия. Изберете Демократична България . Няма алтернатива.

 2. Достойна позиция от страна на Републиканците! Да се надяваме ,че ще успеят да влязат в новия парламент!

 3. Поздрав Иво!!! 👍🏻Коментарите са излишни.

 4. Ясните и точни позиции в БГ политиката са рядкост! Дано да прекрачат прага и да успеят да премахнат МОЧА … този срам!

 5. Не е по темата но има сходство. Статуквото с всичките му извращения трябва да бъде архивирано завинаги, необратимо на 4 април.
  “Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия.”
  ШАПО за достойният Българин Мартин Осиковски

  https://offnews.bg/obshtestvo/prepodavatel-podade-ostavka-zaradi-poseshtenie-na-borisov-v-unss-749092.html

 6. Не се е чувала толкова ясна позиция от политик относно този “паметник”. Би трябвало да се отчете този факт, в полза на Републиканци за България.

 7. МОЧА в музея! Бул. Игнатиев да се прекръсти на “Убиеца на Левски”. Катедралния храм да не е с името Невски! Русия е проказата на планетата Земя.

 8. Ако ще пълним парламента с менте-демократи, по-добре изобщо да няма избори.
  Правилният избор е номер 11 в бюлетината. И повече политическа активност от нас, гражданите-демократи, за да не получаваме след всеки избори още от същото.

 9. никакъв музей на ”социалистическото изкуство”-само по метода на Бакърджиев,само да преместваме капището?

 10. Спомням си, че ЦВ. Цветанов като обяви в началото, че ще прави партия имаше намерение да отцепи гласове от герб, тъй като е изграждал тази структура. Аз много се надявах той да успее в това начинание и да успее да разбие тази добре структурирана на базата на келепира корпорация.
  Прави ми впечатление, че може би не успя да постигне това или целта му е била съвсем друга да привлече част от потенциалните избиратели на ДБ.
  Не съм виждал десен избирател и антикомунист, който да не иска да бъде премахнат МОЧА, но за целта ни трябва много добър резултат на изборите! Справка какво се случва в СОС. Там ДБ са в мацинство и комбината герб, бсп, патреоти и др. е непробиваема!
  Така, че не бива да се разконцентрираме. Битката ще е много дълга, защото измамата геройкото, че е антикомунист и натовец е все още жива щом и хора мъченици от комунистическия терор е успял да вплете в мрежите си и ни предстоят сериозни промени във всяка една област влкючително и в образованието и обучението по истинската ни история.
  Само бюлетина с №11 ни дава шансове да започнем да се измъкнваме от блатото на измамниците! Затънали сме до шия!

 11. Републиканците на Цецо ме спечелиха не само с това, но и с ярката си евроатлантическа ориентация. Така че на 4-ти съм с 21.

 12. Не знам защо се сетих за Алф, когато дойде корабът от неговата планета да си кара на Мелмък и той се терзаеше от дилемата, че ако си тръгне се лишава от толкоз храна и удоволствия тука на земята. Ако остане пък, ще го разкъсва носталгията по Мелмък! Та и аз сега – не мога едновременно да избирам между две партии. От дълго врем съм настроен и убеден, че Демократична България ще бъде моят избор и те имат шанс да влезнат и да опонират реално като опозиция в парламента. Сега пък от Републиканци чувам онова, което съм искал да чуя отдавна и съм мислил, че е екзотика, макар и заявено в последния миг, но те пък няма да влезнат според прогнозите /не, че вярвам на прогнозите, но това е моето виждане, за жалост/ . Съжалявам и донякъде упреквам и за това, че не направиха опит да се обединят, но считам да дам гласа си такъв, че да не го разпределят после на другите партии, а за тая която се надявам, че ще влезне.
  ПП – споделям казаното от E.GAVRILOV – Цветанов трябваше да отнеме от Герб, а ето и по-горният от мен вече го е отнел и отвял!

 13. Няма нищо по хубаво от това, МОЧА и всичките им останали “памЯтници” да бъдат смляни на чакъл. Пожелавам на прогледналия Цветанов и компания да продължат политическата си кариера в новите си дрехи, но споделям без резерви мнението на Веселин Станев, симпатизант/ка на ДСБ и E.Gavrilov.

 14. Много ясна позиция на Републиканците,браво!

 15. Силно се надявам на тези избори ГЕРБ и присъдружните да нямат възможност за значими фалшификации на резултатите в тяхна полза, заради участието на “Републиканци за България”, защото Цветан Цветанов отлично им “знае спатиите” и няма да го допусне. Ще има засади. И те го знаят! Сигурно ще опитат да подменят резултата с нови, НЕИЗПРОВАНИ досега “хватки”, но няма сигурност, че ще дадат необходимия ИМ резултат. Възможно е “сметките без кръчмаря” да се провалят и да видим истинските цифри ! 🙂

 16. това,което е правилно и в интерес да българския народ трябва да се признае и отбележи,така че,Браво на Цветанов.

 17. И аз съм срещу МОЧА – буквалният и символичният, но не вярвам, че проектът на Цветанов е автентично демократичен. Не съм реваншист, но знам и помня кой е Цветанов – един от създателите на проекта ГЕРБ, на неговите калинки в централната и местната власт, та даже и в Европарламента. Да си припомним част от неговите протежета – глупави министри, посредствени кметове, несъстоятелната и смехотворна шефка на Софийски градски съд; а също така – апетитът му към скъпи имоти и неразрушимата му дружба с Борисов. В крайна сметка – дори да е преживял някакъв катарзис – той, редом с ББ, носи персонална отговорност за тоталното опростачване на централната и местната власт, за бездарното нецивизизовано управление на държавата ни. Никога не бих подкрепила какъвто и да е проект, свързан с Цветан Цветанов. Фигуративно казано – не бих се доверила на кадри на школата в Симеоново. “Демократична България”, без никаво съмнение, е разумният избор в този момент.

 18. Ето как скунксът Малинов от антиконституционната партия “Възраждане на отечеството” овонява с руска азиатска смрад българския ефир:

  (как да въздържи човек повиците да не повърне от отвращение и възмущение, че това нищожество има българско гражданство?)

  https://www.tvevropa.com/2021/04/ima-li-nuzhda-pravitelstvoto-na-borisov-ot-ruska-zashtita-zaradi-amerikanskite-kritiki/

 19. 1. Споделям написаното от Мария
  02.04.2021 в 23:40 на 100% и тъй като сме събота, повече от това няма да кажа.

  2. @sms
  Не е ли знаково в предпоследния ден преди изборите по харизановата ТВ европа да ни навират товарищ Малйиновв?
  Мислете бе, хора!
  Мислете къде са най-големите лиз@чи на кремълския сапог!!!

 20. Към Тодоров:

  Точно така, опитва се да набира гласове, което би трябвало всеки да прави на негово място.
  След като десетки пъти съм декларирал, че няма да подмина с мълчание всяка подкрепа за демонтирането на МОЧА не мога да си позволя лукса да си плюя на обещанието. И Нинова да беше призовала за същото, пак щях да я поздравя.Не за “цялостно творчество”, а за конкретния акт – както в случая с Цветанов.

 21. Светкавична реакция: Над 1000 становища срещу застрояването край Карадере

  (бързат братушките, използват и последния момент ПРЕДИ изборите, за да “урбанизират” всичко около анклава си СОК “Камчия”, щото след изборите нищо не се знае…)

  “…Урбанизирането на землищата на Бяла, Горица-Светерица и Самотино ще допринесе за бързото унищожаване на части от защитени зони „Камчийска планина“ и „Плаж Шкорпиловци“, както и за унищожаването на последната голяма незастроена местност на българското Черноморие.”

  https://frognews.bg/novini/svetkavichna-reaktsiia-nad-1000-stanovishta-sreshtu-zastroiavaneto-krai-karadere.html

 22. Иво ,
  Имате пълна подкрепа от всички здравомислещи хора. И не само тук в СФ – Пловдив Альошата, Варна – Пантеона … Във всеки град може да се направи един музей на соца (може па и един за цяла България) и всичко – там накуп. По този начин ще изпълним договора, който сме подписали да си пазим паметниците. Или както вие обяснихте – да пазим техните, защото наши там няма. Паметника е опазен, нищо му няма. Просто да не е в Княжевската. Мерси.
  ЗАЕДНО В С ВСИЧКИ ПАРТИЗАНИ И ПАРТИЗАНКИ СЪС ШМАЙЗЕРИ И ПРОЧИЕ СИМВОЛИ НА СЕЛСКАТА ГМЕЖ, СТАНАЛА АРИСТОКРАЦИЯ СЛЕД 1944 Г. МАРШИРУВАЩА ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА С ЦЪРВУЛИТЕ СИ, С КОИТО Е ПАСЯЛ КРАВИТЕ.
  Извинявам се за големите букви, но не искам партизански паметници да гледам. Ай стига вече.

 23. Ей , разгеле !
  Най – после партиен вожд с ясна (в известна степен) позиция .

  Тъкмо да реша , че ми е отпаднал мурафетът с шапката (както се бях зарекъл) , взех че отворих партийната им програма и хвърлих едно око от горе – до долу .
  Не е дълга , лесно е . Написана е в стил “събрание на комсомолско дружество) от горните класове за отчет на миналата година и обещания за следващата .
  “Отчет” няма , по обясними причини , другото е в оня дух – да предадем повече вторични суровини , да наберем повече шипки и къпини , да ходим на кино и театър , самодейност , спорт ……
  А , да не забравя евроатлантизъма – застъпен е , и то здраво .
  Обаче за московските тотеми няма и намек . Да не говорим , че самият Цецо вика на МОЧА ПСА .

  След това с надежда (да не би пък нещо , между редовете) прегледах и програмата на “Да България”.
  Коренна разлика в стила . Личи че е писана от експерти , старателно , съзнателно , професионално.Толкова е обширна , подробна и съответно дълга , че се спрях само на по – подозрителните места .
  И там нищо , включително намек . Хич .

  Общото между двете програми са преди всичко кандидат-студентските бисери , с твърде висока плътност според небрежния ми блиц-преглед .

  Слушайте , сега .
  ” диверсификация на природни ресурси за България от Русия” (ДБ – енергетика)
  “връщане от руска страна на българските архиви ,ОТНЕСЕНИ от “съветската армия”(?) през втората световна война (ДБ – скъсване с миналото /що да ги връща руската страна , като някой друг ги е отнесъл)
  “Диверсификацията води до по-ниски цени и развитие на конкурентна икономика . ТЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА ЗНАЧИТЕЛНОТО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ”. (РБ – енергетика)
  “Зелената енергия изисква източници с нулеви вредни емисии . Такива качества притежават ЯДРЕНАТА енергетика и ВЕИ” (РБ – пак някъде там /радиоактивните отпадъци може и да не са “емисии”, все пак) .
  Освен това и потокът е Балкански , според Цецо .

  В крайна сметка , не ми се щеше , но се налага да (им) сложа шапката .
  Три листчета за РБ , две за ДаБ , за останалите по едно .
  И хубаво разбърквам …

 24. Чудя се, г-н Инджев, когато сте създавали абревиатурата МОЧА, дали сте търсили алюзия с диалектната дума “мочам” в някои югозападни български говори (“пикая”), която е и книжовната форма на същата дума в съвременния македонски език, или се е получило от само себе си? В рупските (родопски) говори пък “моча” е “мъка”, а “мочам се” – “мъча се”. Все едно – названието е много звучно и бързо се запомня, затова и доби почти фолклорна популярност. Известна е Вашата склонност към играта с езика – използването на каламбури, пароними, омоними, омофони, неологизми.
  Да, и в допълнение към казаното от “братята по оръжие”, пишещи тук: защо ми се струва, че “проектът,” който се сети в последния момент да обяви официално, че е срещу МОЧА, ще открадне не от статуквото, а от “ДБ”?

 25. До “Мария”
  Марийче, отхвърлянето на руското гоподство не е кауза “запазена марка” само за “нашите”. С подобно сектантско поведение демократичната общност се сведе до сегашното положение – да ревнуваме ДБ от другите.
  Позицията на лидерите на Републиканци за България за МОЧА, до голяма степен е резултат от неуморното просветителство лично на Иво Инджев. Освен че е блестящ журналист и анализатор, той показа, че за разлика от нашите лидери, той е и отличен тактик. Късмет за демократично мислещите хора и такива политически формации е, че имат като съветник човек с 50 милиона прочита и многохилядна аудитория. Това, че някои не чуват съветите му си е тяхна политическа грешка, за което се плаща политическа цена.
  Коментарът му, че и статия лично към вас отговаря на всичките ви терзания.
  Присъединяването на РБ към каузата за отхвърляне на руското господство и чрез премахване на унизителната символика на това господство НЕ отнема гласове от ДБ, а прибавя гласове и засилва позициите на демократичната общност. Срещу нас е обединен фронт на комунистически, русофилски, националистически, расистки, просташки и куп псевдополитически формации. Този руски поход към властта не може да бъде спрян без обединение на всички, които осъзнават необходимостта от слагане край на руското господство в духовната и материална сфери от живота в България.
  Такова обединение не се създава със заклинания и претенции за святост и политическа и морална девственост. Създава се чрез привличане на съюзници. Съюзите се създават чрез компромиси. Премахването на МОЧА е възможност за обединяване около обща стратегическа цел, макар и наглед материално незначителна. В горния смисъл присъединяването на РБ към ДБ по темата е тактически успех! Този успех засилва позициите на ДБ. Този успех ДБ го дължи на Иво Инджев. А кой ще извлече повече ползи от това утре, е въпрос на политическо умение да се формулират послания и да се превръщат посланията в гласове.

 26. Чудесно говори непосредствено преди изборите Цветан Цветанов, но не мога да му вярвам не само защото толкова много години не влияеше на партията герб проевропейски, а и най-вече защото нееднократно се е обявявал за привърженик на друг, според мен още по-вреден и опасен за България натрапен съветски символ – уж спортния клуб – цска. Клонинг, копирал през годините всичките имена и, разбира се, петолъчката в емблемата на съветския образец, както и системата за привличане на спортисти, довела до там, че да бъде налаган като национална кауза. Клонинг на съветския оригинал, възхваляващ същата червена армия, чийто паметници не можем да премахнем. И не можем именно защото пазителите и на паметниците, и на “клуба” са едни и същи. Не може мислещ наистина демократично и антисъветски човек да подкрепя този ярък съветски символ, това говори или за лицемерие, или за шизофрения. Няколко пъти пиша тук за това и няма никаква реакция от иначе съмишлениците, които четат и пишат в този блог. Да не би много от тях да са в същата шизофренна хипотеза?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.