Един ден на Иван Иванич ( не е по Солженицин)

ОБНОВЕНА

Любима мантра на българското русолюбие, както и на неговите руски началници в София и в Москва, е оприличаването на българите и руснаците на сиамски близнаци. Нарочват ни за генетично свързани народи, които Западът не може да раздели с никакъв материален скалпел, защото сме били духовно преплетени от векове за векове. 

Да приемем за момент, че наистина сме безнадеждно женени и че от насилственото кръвосмешение сме се пръкнали действително като уродливите деца, рожби на вековното руско изнасилване на българския дух и тяло. В такъв случай ще трябва да приемем, че адски много си приличаме. От това радостно “признание” произтича логиката: каквито са те, такива сме и ние.

Друг път бих поспорил, меко казано, но по изключение и заради аналогията ще дам думата на един автор от руските социални мрежи да опише с правдива ирония живота на днешния среден руснак сред чудесата на западния материален свят, на фона на които този продукт на кремълската пропаганда продължава да вярва в “загниването на Запада”.  

Звучи поучително със своята информативност и за мърморещия по подобен начин българин. Още повече, че не става дума за “космическо” съревнование, нито за унизителното за “великата Русия” ( и България?) безнадеждно изоставане на “руския свят” ( и българската му проекция) от западната наука и високите технологии, а за чисто битови примери.

Авторът Сергей Агафонов пише в своя текст, озаглавен “Загниващият Запад”, илюстриран със следната картинка:

 

 

 

 

 

 

Руснакът се събужда сутрин и отива да се измие. Мие си зъбите. Впрочем, четката за зъби е патентовал през 1870 година америанецът Уодсуърф. А пастата за зъби в тубичка е изобретена през 1892 година от американеца Шефилд. В Русия това достижение на Запада пристига едва в средата на ХХ век.

Ако руснакът е мъж, той, като правило, се бръсне сутрин. Някои предпочитат електрическата бръсначка. Тя е изобретена през 1927 година от британеца Шик. Но много мъже в Русия изират бръсначка с дръжка с тъничко ножче. То е изобретено през 1895 година от американеца Жилет ( в НРБ, се продаваха съветските му имитации, които бяха тъпи, като производителите им, а ножчетата Жилет бяха сред най-желаните подаръци за мъже – бел. ivo.bg).

Ако пък става дума, за рускиня, тя се гримира. Фон дьо тен, пудра, крем…Впрочем, очната линия е измислена от британеца Ромел в средата на ХIХ век. После, в началото на ХХ век американецът Уилям я усъвършенства за своята сестра Мейбелин. Така се е появил спиралата за мигли Maybelline, която превзема целия свят. А през 1958 година Елена Рубинщайн изобретила най-накрая тубичката с четчицата…

Гордата рускиня обича също и да си черви устните. С червило, което за пръв път са произвели французите през 1883 година. Опаковали са го в днешния му вид  в тубичка от фирмата Guerlain. След това отново Елена Рубинщайн е създала евтино общодостъпно червило…И американката Елизабет Арден също създала свое…И американецът Макс Фактор измислил такова, която да не се размазва от водата. 

А през 1947 година американците най-накрая изобретили механизъм, който съчетава прахообразната тубичка с червилото, известен на всички днес. И се започнало…

След като се измие, обръсне или гримира, редовият руснак закусва. По различен начин за различните хора. Мнозина обичат кисело мляко. Патриотите вярват, че то е измислено от руския учен Мечников. Други са уверени, че се е появило в древността в Тракия. Така или иначе, масовото производство на кисело мляко започва френската фирма “Данон”. В Русия киселото мляко се появи в края на 70 години на миналия век.

Други обичат кренвирши за закуска. Измислил ги е австриецът Ланер през 1805 година. Някои предпочитат кроасани. Къде са се появили те, явно не си струва дори са обяснява…

Ясно е, че руснакът взима кренвиршите, киселото мляко или яйцата за омлета от хладилника. Който е изобретен през 1841 година от американеца Гори. Масовото производство на хладилници в САЩ започва през 1919 година. В СССР първите хладилници се появяват 20 години по-късно…  

Руснакът си готви закуската на газов котлон. Измислен е през 1825 година от американеца Шарп. През 30-те години на миналия век в Америка е имало вече 14 милиона газови котлона. В Русия ( СССР) първите се появиха през 1957 година.

А може би не на газ, а с електричество си вари руснакът кашата? Електрическата плоча е измислил през 1893 година канадецът Ахерн. Първите серийни електрически печки започва да продава германската компания AEG през 1903 година. В Русия това се случва през 1962 година…

Накрая, задължителна част от закуската на мнозинството руснаци е кафето. В Русия не е расло, не расте и няма да расте кафе. Така се е получило. А не всички обичат да варят кафе в джезве ( наричано още турка) . Трае дълго, врътня е. По-просто е да се употребява разтворимо кафе. Което е изобретено от американеца Като през 1901 година.

Наистина мнозина обичат кафето от машина. Която е изобретена през 1901 година от италианеца Бецера. Масовото производство на кафе машините започва през 1902 година. У тях.

Много редови руснаци гледат телевизия или четат в интернет по време на закуската, за да научат новините за особения път на Русия. Смятат, че телевизията е измислена от руския учен Зворикин. Това, най-общо казано, е вярно. Но с едно “но”: през 1919 Зворикин става американски гражданин на 31 години и патентовал там изобретението си.

 

Днес мнозинството руснаци имат телевизори, произведени от корейската фирма Samsung-32 на сто. После се класират холандската Phillips, японската Sony, японската Toshiba и корейската LG.

Колкото до интернета, ползван от руснаците, той е измислен от Американската агенция за перспективни разработки DARPA пред 1969 година ( т.е. по времето, когато в СССР се подиграваха на кибернетиката – бел.ivo.bg).

  

 

 

 

 

 

След като е закусил и се информирал за загниващия и неспособен на каквото и да било Запад, руснакът отива на работа. Излиза от квартирата си и се спуска с асансьора. Той, между другото, в съвременния му вид е измислен от американския инженер Отис през 1854 година. 

Руснакът сяда в автомобила си, за да отиде на работа. Смята, че автомобилът е измислен от Иван Кулибин. Всъщност Карл Бенц започва първото серийно производство на автомобили в Германия през 1888 година.След него се нареждат Пежо във Франция, Олдсмобил и Форд в Америка…

Днес в Русия сред десетките най-продавани марки автомобили само три са руски – ладите ( чието създаване е неразривно свързано с с Fiat, както помним).

Останалите са “японци”, “корейци”, “немци”, “французи”, американци” ( па макар и сглобявани в Русия).  

Тук трябва да се отбележи, че ако става дума за нашия редови руснак, но малко “по-редови” от останалите руснаци – да речем е президент, премиер или патриарх, той се вози на “почти редови” Mercedes или Maybach.

Нашият редови руснак пътува към работата си по асфалтирани пътища. Такива се появяват за първи път във Франция през 1832 година. Днешната велика петролна държава Русия е прокарала първите си асфалтирани пътища 30 години по-късно – от вносен асфалт. Преди 1873 година Русия не е имала свой асфалт.

Ясно е, че по пътя си към работата редовият руснак спира на кръстовищата на светофари. Така се е получило, че и светофарът е изобретен не във великата Русия, а в Америка – от Гарет Морган през 1914 година.

Докато нашият руснак чака на светофара, той, може би, звъни по мобилния си телефон. Който е изобретен от американската компания  Motorola през 1973 година. Днес в Русия 92 процента от гражданите имат мобилни телефони.Най-разпространените от тях са Samsung, Nokia, HTC, Apple, Sony.

Ако ли пък не звъни, руснакът слуша радио. Автомобилното радио е изобретено в САЩ през 1929 година.

Ако му е топло в колата, руснакът включва кондиционера. Който е изобретен през 1902 година от американеца Кериър. Първите битови кондиционери Carrier започват да се продават през 1931 година, а в автобуса по маршрута Дамаск-Багдад е монтиран през 1936 година първият автомобилен кондиционер.

Наистина, възможно е редовият руснак да пътува до работата си с трамвай. Или с тролей. А след това с метрото. 

Трамваят е изобретен в Германия от Ернст Сименс през 1879 година. Тролеят е изобретен в САЩ от Шерл Депол през 1890 година. Първият тролей е пуснат в Европа през 1911 година в Австро-Унгария, а в СССР – през 1933 година. Първата линия на метрото тръгва в Лондон пред 1863 година. Изобретена от британеца Брюнел.

Най-накрая, пристига на работа. Прдеи всичко включва компютъра. Който е изобретен през 1941 година от германеца Конрад Цузе. През 1946 година в САЩ е включен първия компютър, праобраз на цифровите машини Eniac. ва компютъра

Руснакът работи на американската опериционна система Windows. Или на американската система Linux. Или на американската система IOS. Всичките си документи руснакът създава с помощта на американската програма Microsoft Office. А след това я разпечатва на принтер. Принтерът е изобретен от американската компания Remington през 1953 година. Днес в света се произвеждат 15 марки принтери, но Русия не е сред производителите.   

Руснакът може да изпрати документ по електронната поща. Измислена е от американеца Томплисън през 1972 година.

А вечерта, когато се върне у дома, редовият руснак вероятно гледа футбол. Това е игра, измислена от британците през ХIХ век. Или гледа хокей. Това е игра, измислена в края на ХIХ век в Канада.

 

Общо-взето, някак си така протича типичният ден на руснака, преизпълнен с усещането за особената мисия на Русия и със снизходително презрение към западната цивилизация.

П.С.

Добавям, че този списък е практически безкраен. Към него може да се добави тоалетната хартия ( в СССР се появява чак през 1969 година), долното бельо, ципът за панталоните, часовниците, тоалетната чиния, носната кърпичка, стъклените прозорци и т.н. Може внимателно да се огледате в своята квартира и целия си гардероб – практически нищо изконно няма да намерите. https://mi3ch.livejournal.com/5089513.html

——————————————————————————————————————

 

 

 

 

 

 

 

 

И още “нещо” от ivo.bg по темата като “патриотична” закачка за честта на България, която за другарите и другарките от СССР по доста показатели изглеждаше като мечтан западен рай – не само заради климата, с който оправдават и днес тягата си към България бежанците “руския свят”.

В Москва, а не някъде в мизерните колхози и в провинцията, откъдето хората прииждаха с влакове с надежда да си купят парче салам в столицата, поне до началото на 80-те години на миналия век в магазините смятаха с дървени сметала. Докато в България масово имаше касови апарати на електронен принцип тип “Елка”.

Български продукти – не само консервите и прочее селскостопанска продукция, се грабеха при всяка възможност от съветските граждани. Както в магазините, така и в частната търговия между хората. Например българският шампоан “Пенофикс”, непознат лукс за съветските граждани, беше ценен като чудо на западната фармация. Мой български колега в общежитието в Москва се оплакваше, че едни азиатски другари от съседните легла го дебнат да заспи, за да си изстискат от шампоана му и да си намажат с него косата. В очакване да дойде денят за баня за мъже на първия етаж на общежитието.

Не ми е известно някой български студент от онези години  да си е заминал след 5 годишно обучение от СССР без да си е продал омазнения вече и раздърпан кожух на двойна и тройна цена на нетърпелив съветски другар – на цена, далеч по-висока от онази, която българинът е платил за дрехата в България. Признавам си този грях и аз. С парите наех контейнер да си пренеса оскъдното, но все пак невъзможно за пренасяне с обикновен транспорт имущество в България.

Въпросният грях обаче е нищо в сравнение с факта, че съветските ни колеги по общежитие купуваха дори и долно бельо от чужденците ( като нас).

Един украинец, който се залюби с американка, дошла в Москва да учи от извора руски език, се зажени за нея с откровената цел да се изсели в САЩ. Поиска ми за сватбата си една моя риза на огромни жълти и бели квадрати. В замяна ми предложи китарата си.

 

Грузинец, който влезе в купето ми малко преди влакът от София да пристигне на гарата в Москва, буквално ми свали от гърба сако от изкуствена кожа, произведено в ГДР. За цената, която ми предложи, не можах да му откажа. Голям студ брах докато се прибера.

При нас, българите, тези случаи бяха все пак инцидентни. Докато братята поляци буквално въртяха търговия на пълни обороти. Носеха от Полша плочи със западна музика и дънки, обръщаха ги в злато, изкупувайки златни сватбени халки, след което продаваха златото в Полша и се връщаха с нови стоки за продан…

Нашият институт, в който учехме трудни източни езици, не помнеше случай поляк да се е дипломирал – или се отказваха сами или съветските власти ги ковладеха на полското посолство за слаб успех ( българското посолство не чакаше в такива случаи втора покана- едно оплакване стигаше да те върнат в България). Полската амбасада, за наша българска завист, упорито бранеше своите младежи, но на втория, третия път се налагаше провинилият се пред съветските власти поляк да бъде отзован.

Ако случайно горното ви се вижда “черна борса”, грешите. Беше червена и за двете страни. Наричаше се “взаимноизгодно сътрудничество” и “братска взаимопомощ”.

37 мнения за “Един ден на Иван Иванич ( не е по Солженицин)”

 1. Но вечерта чисто по-руски ще се подкове с водка която със сигурност също не е руско изобретение.Предполага се,че началото е много старо(трябват тръби и казани т.е леене и коване на мед),но е документирано,че масово в ирландски манастири се е произвеждало уиски през 12век.

 2. Запрян Колев:

  Поляците са категорични, че водката е тяхно изобретение. Чел съм подробни аргументи в полза на тяхната версия, но не мога ги възпроизведа достоверно тук и на прима виста.

 3. И Ева рече на Адам:
  – Адаме, кой ходи наоколо? Нима освен нас има други на Земята?
  В това време от храстите изскочило едно човече и казало:
  – Я Иван Иванич, первый человек!

 4. Извинявам се за повторното включване, но сега прочетох възражението на Иво Инджев към Запрян Колев.Това ме хвърли в дълбоко разочарование. До сега считах, че един от приносите на Русия към световната цивилизация, ако не и единствения, е водката.

 5. Чел съм, че първата водка е внасяна от Полша, но не помня кога.
  Остава да се провери дали матрьошките са руско изобретение.

 6. Следя изкъсо рускоезичният ресус. Мога определено да го кажа. Тихото отчаяние което се излъчваше доскоро от кремълските тролове преминава в истерика. Посланието им е ясно. Няма да ви направим удоволствието да се разпадне Педерацията. Засега. Защото отнийде взора надежда не види. След като въведоха пределни цени на някои основни продукти, захар и масло и показателите за консумация, примерно, на говеждото се сринаха, цената на бензина гони и надминава тези в Европа (Пиндостан е вече “надминат”), пенсиите не ги индексират, за среден доход се приема 17 000 рубли на 4-но семейство което в евро изражение е по-малко от 200 стигаме до границата на търпение на руснака. Там, ноторно известно е, че досега телевизора надделяваше над хладилника. Моля се само пут.ин да не го тръгнат скоро. Каквото и да означава това.
  В ЦРУ е издадена заповед по гарнизона: “Да не му се пречи в нищо”.
  Отдавна му хванаха спатиите, че е дребен шантажист. Сал с едни “мултики” с демонстрация на ракети от съветско време с няколкократно подновяван срок на гаранция, няма кой да го възприеме на сериозно. И е бъзлив поне колкото наш Буци. И му се живее, та две не види. У киреча са.
  Много мина, мъничко остана.

 7. Не е честно! И те са ни дали нещо. Руската салата. 😇
  Така си мислех. Докато в началото на 90-те, съпругата на мой приятел, рускиня, ме попита, “защо в България наричате тази салата руска? В Русия това се продава като френска салата “Оливие”.

 8. Да минем на нашите си работи.
  Бай Ганьо прави избори. Сега стана безпощадно ясно защо Баце до последно се “дърпаше” за оставка. Едно служебно правителство не би позволило долното. ШАПО за Елисавета Белобрадова.
  https://segabg.com/category-video/za-toshko-lihvarya-luksoznite-dzhipove-i-drugi-osobenosti-na-vota-lom
  Иде ред и на най-печелившия на 4 април. Ама пусто вместо “артистичното” трето мястом намигаш на Льотчика нали вече му се “призна” И той те прескача и дава мандата на ДБ да си “чупят главите”. Да, ама не! Трудно, много трудно ще намери печеливш ход за себе си.
  https://vic.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B5/make-bulgaria-great-again
  И Валдес Радев не е лесен.
  https://www.dnevnik.bg/photos/2020/01/30/4022622_fotogaleriia_nai-smeshnite_kolaji_na_valdes_radev/

 9. Г-н Инджев, това е много интересна статия, защото, що се отнася до техниката, руснаците бяха намерили съветски (“отечествен”) аналог на абсолютно всеки изобретател. Зворикин беше споменат, но освен него в нашата литература (разбирайте препис на съветската) изобретателят на радиото е Попов, на чието име все още е кръстен техникумът по слаботокова техника в София. Един куп природни закони бяха приписани на руски/съветски “учени”, а където споменаването на чужденци е неизбежно, се наблягаше на тяхната връзка с Русия, като например австриецът Ойлер. Преподавателите в “природо-научните” ВУЗ-ове не се оттърсиха от тази съветизация чак до началото на 21-век.

 10. Мужиците не могат да простят на запада че им даде тоалетна хартия!Лиши ги от вековната руска традиция да си търкат задниците в тревата ,зад дървото където са се изходили!

 11. Към Явор:

  Беше ми попаднала книга по съветско време, в която бяха събрани всички претенции за руско-съветско откривателство на какво ли не. Тогава ми се се видя стандартна. Нямаше нищо необичайно в съветската пропаганда. Но днес бихме могли добре да се посмеем над цитати от нея. За жалост не разполагам с оригинала. Не случайно в СССР беше пълно с вицове за съветското джудже, като най-голямото джудже на света и прочее.

 12. Картината би била пълна,ако по-младите научат как в училище и университетите учиха 2-3 поколения българи,че всички открития са направени от съветски /или руски / человеци.
  Така ел.крушката била открита от Ладигин,радиото от Попов,парната машина от някакъв мужик -не си спомням името му.Революцията на Лисенко в селското стопансво включително

  някаква пшеница,Мичурин дето отглеждал лимони в Сибир,Лепешинская и т.н. и т.н.
  Добре,че лъжите и глупостите се забравят.
  Тези,които не ги забравят този път са истинското съветско откритие и съветскопутински продукт.

 13. Прекрасна статия, г-н Инджев (както всичките Ви)! Вкъщи ги четем с удоволствие и на един дъх, както се казва.
  Споделям коментара на г-н Инджев, както и на г-н Тодор Тодоров, че матрьошката е японско изобретение. Както не са руски също така самоварът и пелмените. Май останаха сал едни валенки, ушанки и мурзилки.

 14. Към Асен: Парната машина е изобретил неграмотният мужик Иван Ползунов, учеха ни в седми клас /1956 г/.
  А ето и моят принос по темата:
  Въведената от французите перука към дрескода в кралския двор, Петър първи решил да наложи всред руските дворяни. В очакване на сериозна съпротива, издал указ, предвиждащ жестоки санкции. За негова изненада дворът приел опотно нововъведението – оказало се изключително практично… По време на храна въшките не падали в борша!

 15. в иначе показателния текст/ писмо за извечната НИКЧЕМНОСТ /рус./ на московитите, погрешно се свързва киселото мляко с данон, френската хранително-вкусова корпорация.ПРИПОМНЯМ, ЗА ДА ОСВЕДОМЯВАТЕ ПОТОМЦИТЕ СИ : гадинката, превръщаща животинските млека в КИСЕЛО МЛЯКО, си има документално защитено име, примерно, лактобацилус БУЛГАРИКУС. когато консумирате кисело мляко, СПЕЦИАЛНАТА МУ ПОЛЗА Е ОТ ЖИВИТЕ ГАДИНКИ В НЕГО, които се включват в бактериалната екосистема, живееща в нашия стомашно-чревен тракт. тези бактерии имат т.д.к. скрита геолокализирана зависимост и в чужбина неотвратимо измират. едно от мнооого силното биене на тъпана в българския СОЦ беше бизнес-пробивът да караме със самолет в япония кисело мляко- закваска и там да произвеждат нашето кисело мляко. през СОЦА всяка продавачка в млекарница, сладкарница или бакалия, владееше мръснишкото номерче С КАРФИЦА ДА ПРОБИВА КАПАЧКАТА ОТ ФОЛИО НА БУРКАНЧЕТО ИЛИ КОФИЧКАТА С КИСЕЛО МЛЯКО. само след един ден в магазина, киселото мляко “бомбираше” – издуваше се капачката му от газовете, отделяни от “превземането на млякото” от полезните гадинки, от бурното им, свободно размножение. като пробиеш капачката и бомбирането не се вижда, можеш да продадеш старото си мляко. след като настъпи ПОСТСОЦА – нашето днешно време, и куцо и сакато се юрна да печели пари от кисело мляко, разбира се, че бандитски- всякакви шльокавици…аз, като фен на киселото мляко, тогава бях дълбоко нещастен : от десетките марки кисели млека нито едно не ставаше за употреба, освен ако сам не си идиот. затова помня отлично как се родих с появата у нас на фирмата ДАНОН. най-сетне се появи познатото ми гъсто, адекватно на вкус и …ежедневно едно и също като консистенция.ЧУДЕСНО ! после минаваха години, през които, бидейки сам със себе си, злостно псувах всички без изключение наши академици, професори, доктори, технолози и журналисти, доколкото не се намери НИТО ЕДИН, който да каже публично: след идването на ДАНОН, който донесе технологията и нашите бунаци мигом я прекопираха, ВИЕ ЯДЕТЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, НО НЕ И КИСЕЛО МЛЯКО! може да го изпробвате и да си отговорите има ли в кофичката ЖИВИ, ПОЛЕЗНИ ГАДИНКИ LB, щом като четири месеца в селска касетка стояха на южната ми тераса шест вида кисели млека от магазина в квартала ми и нито бомбираха, нито се развалиха, нито аз умрях, като накрая жертвоготовно ги хапнах! ако си квасите сам кисело мляко- прекрасно! в момента консумирам маркат до..ян, защото добре е докарано във всичко. но и то стои с месеци без да кихне дори. бях си направил пандемичен запас от бройки, но като бедствието се проточи, взех, че ги похапнах. след 5-6 месеца извън хладилник!!! ядем УДОБНИ ЗА ИНДУСТРИЯТА млечни продукти, но не забравяйте: те нямят нищо от полезното на знаменитото българско кисело мляко.
  за компенсация на дългия пост, в случай, че ви е изморил, ето ви безплатно инфо: в нарочно изследване на учени в нова зеландия, по финансиран от япония проект, преди десетина години, бе установено, че в червата на средно-статистическия човек има 6,5 килограма бактерии, постоянно живеещи там. те хапват от храната ни, но доколкото с нея ЕЖЕДНЕВНО, ЕЖЕЧАСНО вкарваме банди от неизвестни ,външни гадини, често вредни и опасни, НАШИТЕ БАКТЕРИИ имат грижата и успешно унищожават ПРИШЪЛЦИТЕ. не от грижа за нас, а просто си пазят територията и храната.и за тях добре, и за нас добре! науката нарича това симбиоза.
  също така в нова зеландия, учените са направили ориентировъчно преброяване на БРОЙКИТЕ отделни бактерии в човешкия организъм. науката отдавна има прието ориентировъчно число за общия брой на КЛЕТКИТЕ, изграждащи човешкия организъм. тогава се ражда леко зловещия каламбур, че човекът НЕ Е клетъчна система, а категорично Е бактериална система ! защото броят на БАКТЕРИИТЕ/ нашите си!/, които разхождаме с двата си крака, е доста по-голям от броя на човешките КЛЕТКИ, които разхождаме.
  ВМЕСТО ПОСТ СКРИПТУМ: преди путлер да стане цар, в москва имаше един безработен военен инженер, който с опиянение беше яхнал интернета и в своя сайт супергън.ру публикуваше, освен специалното, пушкарско съдържание, нещо като своя публицистика. в близо 40 статии авторът доказваше как русия не е създала ВЪОБЩЕ НИЩО СВОЕ. с лупа търсеше и привеждаше валидни на вид аргументи. да, как менделеев уж патентовал водката, как матрьошката е крадена от китай…беше маниакално изчерпателен и верен. никой русофоб не би произвел толкова убедително произведение. беше като мазохизъм! душата му плачеше, но бичуваше сънародниците си с горещата истина. чудех се как въобще още е на коня. хаха, дойде царчето на токчетата и сайта отиде по дяволите. още тогава путлер беше под ръчичка с хакерите. аз запаметявах статиите и при нужда принтвах тексовете за приятели. но ето че хоп, внезапно възможността да ги принтираш изчезна. после папката ми с въпросната публицистика изведнъж се изпълни с еднакви “ченгели”. беше около 2007 г. не много отдавна проучвах какво става с московския инженер. беше уж още жив, живее в москва и е напълно безопасен. споменах, че беше като мазохист! интуицията ми въобще не ме излъга. с последния си опус – публицистика в сайта, свали всички карти. заглавието беше ИМПЕРИЯ СВЕРХРУСОВ…уникален текст. ако човек можеше да се разходи из мозъка на РАКОВА клетка – би прочел точно това! НЕ СЕ ИЗНЕНАДАХ! – от автора. но от този негов апотеоз на “руската интелигентност”, оставам в пожизнен потрес!

 16. @Асен
  Имам приятел-българин с великолепно чувство за хумор но не знайно по каква причина много обичаше да слуша вицове но самият той нито ги разкаваше, нито ги помнеше. С едно-единствено изключение. Когато се чудехме как да стартираме веселото, все някой в компанията се намираше да се сети:
  -Пешо, кажи си вица.
  -Защо Мичурин е нямал деца. Защото кръстосал на жена си краката.

 17. Е аз ще спомена за Кемеровската система на пчеларстване. Накратко в един пчелин в тази област на Сибир пчеларите гледали пчелите според методиката на светилата в пчеларстването в Русия (не съм правил опити да им помня имената). Една пролет след като извадили семействата от зимника имало около 40 много слаби семейства, които пчеларите решили че са безнадеждни и ги сложили настрани. След повече от два месеца решили да погледнат какво е състоянието на слабите обречени семейства и О ЧУДО , слабите и обречени семейства били по-силни от гледаните. Разбрали,че всъщност през цялото време с манипулациите са пречели на пчелите да се развиват. От там разработили нова система, която накратко се изразява в това изобщо да не пипаш кошерите.

 18. Статията си е почти научен труд, удивително! А българите сме им дали славянската писменост и
  християнската духовност. И тогава какво излиза? – На кого по-напред да се извиняват за натрапените пропагандни лъжи?

 19. За да ядете истинско кисело мляко:

  Намирате издоено прясно мляко и го сварявате.

  Оставяте го да изстине – като опитвате с пръст да е леко топличко.

  Сипвате го в стъклени буркани като за компот.

  Във всеки буркан слагате по 1 супена лъжица кисело мляко в което наистина има млечно-кисела бактерия и разбърквате. (В България съм пробвала с кисело мляко Ралица и става).

  Нареждате бурканите във фурната и я включвате на 50 градуса.

  След няколко часа става кисело мляко.
  Аз го слагам преди да си легна и на сутринта го вадя от фурната готово.

 20. https://faktor.bg/bg/articles/ukrainskite-sili-obstrelvat-rayoni-v-donbas

  Сън не ги хваща наш’те другари от Фактор!
  Няма да спра да им разконспирирам плитката хибридна прокремълска пропаганда!
  ТАСС——> БГНЕС ——> Фактор…

  И това за събития в братска Украйна, газена от проклетия кремълски окупатор!
  Няма Униан.нет, няма украински държавни информационни агенции, които да цитират…Само ТАСС!

  Мерзавци!

 21. https://faktor.bg/bg/articles/momchil-doychev-ns-ne-e-beznadezhdno-no-ima-risk-vmesto-modela-da-se-unishtozhi-darzhavata

  Сериозно ли бе, г-н Дойчев?
  Имало риска да се унищожи държавата при Новото НС???
  Не думай!

  Хиляда пъти ПО-ДОБРО е Новото Народно Събрание!
  В него има една ярка, проевропейска, демократична формация със значим брой гласове!

  А ги няма (така реши Суверенът!) откровените, злобни, кресливи, хранещи се от ежедневна омраза и насаждане на омраза сред българите, национал-социалистически кафяво-червено-тъмночервени ПРОКРЕМЪЛСКИ ПАРТИЙКИ – АУТ, АУТ, АУТ!!!
  Сега Кукловодите на Фалшивия ни ПСЕВДОпреход се чудят как да ги върнат отново в играта (самоизключили се И поради собствената си политическа (и не само ) АЛЧНОСТ)!

  Само гледайте откъде ще почнат каканиженията за нови избори (разбирай – още 150 млн от джоба на Българския Данъкоплатец….)

  Една МИСИРКА по БНТ в централната емисия ВЕЧЕ се взе много насериозно…и почна с нейните ( наредени в слушалките и!) “варианти”…

 22. Иво, добавката е страхотна! Очакавам, убеден съм и много други, още спомени от московския ти период.
  Това отприщва и нас да си кажем приказката по темата: “Какую страну просрали”. Ти, да видиш.

 23. Всичките коментари за братушките са вярни, но това не означава че Западът не загнива.

  Напротив, за хора които живеят на запад, тук животът започва да заприличва на руска приказка, като се почне с разни клетви в абстрактни и партийни цели из институциите, до семинари на работа които те “образоват”, до правда-медии сраснали с държавната сигурност и апарат…

  Докато се борим в България с Руския призрак, идва друг призрак от запад…

 24. А вината е донякъде наша, Ние – българите дадохме на тази паплач мучаща край блатата на Волга език, вяра, научихме ги как се създават държава, църква, как се стоят крепости, мостове и пътища. И получаваме това за награда – огромна държава населена със злобна и отмъстителна измет. А е трябвало просто да ги заличим от лицето на земята когато сме можели. Сега те ще заличат нас, за да си присвоят нашата история и слава.

 25. Ето ви правителство бе г-н Дойчев:
  Министър – председател – Иван Костов
  Финансов министър – Светослав Гаврийски
  Социален министър – Иван Нейков
  Здравен министър – Илко Семерджиев
  Правосъден министър – Христо Иванов
  Министър на вътрешните работи – ген. Атанас Атанасов
  Министър на войната – Бойко Ноев
  Министър на икономиката – Левон Хампарцумян (министерствата на туризма, енергетиката и благоустройството се закриват и стават агенции в министерство на икономиката)
  Министър на културата – проф. Минеков
  Министър на образованието – проф. Илчев
  ……..
  Мутрата бил единствен, ай сиктир, както казват комшиите!

 26. Руснаците са дълбоко комплексирана нация.

  Така е от време оно.

  Ние сме им дали писменост и култура.

  Нашият език се е развил през годините, но те не са развили нищо след като са го получили.

  Наготово.

  Дори още пишат на старобългарски – с падежи.

  После са се научили да крадат.

  От всички и от всякъде.

  Особено древна история, понеже я нямат.

  Много им се е усладило.

  Така е откакто има Руска империя.

  Имат и умни хора разбира се. Да не ги изброявам.

  НО.

  Тези умни хора обаче им пречат………. докато са живи.

  След смъртта им ги издигат в култ.

  И ги славят колко са велики, гениални и талантливи.

  Почти нямат изключение от това правило във всички сфери на науката, културата, политическият и икономическият живот.

  След като през 1917 г. държавата Русия умря се роди едно недоносче.

  СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ.

  Концепцията обаче е същата – в ДНК спиралата няма промяна.

  Поправям се.

  Развили са до безкрайност комплексарщината и СЪВЕТСКАТА МИТОЛОГИЯ.

  Разбира се силово.

  Като например Юрий Гагарин, който се явява първият човек, който НЕ Е ЛЕТЯЛ в Космоса на 12.04.1961г.

  Момче от село, сериозно, точно, с мерак да лети.

  След “космическият” театрален полет са го заключили в златна клетка.

  Не лети, а само се усмихва и прави СЪВЕТСКА реклама.

  Гагарин е бил точен мъж, не понасял лъжата, почнал да пие, дотежало му е и се е разприказвал.

  След това разбира се “загива случайно” в тренировъчен полет.

  Виж другаря Калашников е друга манджа.

  Пак момче от село, със 7 (седми) клас образУвание, сержант танкист, който създава “великият автомат Калашников”.

  Ама е бил послушен, доживява до старини с две генералски звезди на раменете.

  Така е според СЪВЕТСКАТА митология.

  Но истината е друга и през годините се появяват твърде много косвени доказателства, които дори СЪВЕТСКАТА пропаганда не можА да скрие.

  След окупацията на Източна Германия, немският оръжеен конструктор Хюго Шмайзер е арестуван и заедно с неговият екип е изпратен “някъде” (в оръжеен завод) в СССР.

  Хюго Шмайзер е знаменит в бранша, защото създава нов клас стрелково оръжие – Автоматината Карабина “Щурмгевее”, която през 1943 г. прави фурор на Източният фронт още с първата си проява.

  Той е създаделят и на картерчният пистолет “Шмайзер”, който е много популярен от филмите за ВСВ.

  През 1951г се “прибира” в Германия и през 1952 г. умира набързо, потайно и много удобно.

  Защо.

  За да се запази СЪВЕТСКАТА митология за създаването на автомат Калашников.

  АК-47 е добро оръжие, евтино е, лесно се произвежда и поддържа, рядко засича – накратко “дурако-устойчиво”.

  НО.

  АК-47 (първоначално абревеатурата означавала “Автоматический Карабин”) е създаден официално през 1947 г., а през 1949 се качва на конвейрната линия за масово производство.

  Една две години са нужни за отстраняване на дефекти по конвейрната линия и хоп – готово.

  Почва масово производство, което наводнява световният оръжеен пазар дори и днес.

  Чак след това (през 1951 г) Хюго Шмайзер се “прибира” в Германия.

  Сами преценете кой е създаделят на АК-47.

  От една страна е оръжейният конструктор Хюго Шмайзер, който има зад гърба си два твърде успешни и световно известни проекта – т.н. автомат “Шмайзер” и новият клас Щурмова Карабина “Щурмгевее”, която поразително прилича на АК-47.

  Или.

  От другата страна е другаря Калашников, сержант танкист, със 7 (седми) клас образование.

  Така е създаден един мит, който има за цел да прослави КПСС, СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ и разбира се човекът от народа, който е много гениален и велик.

  Както казах другаря Калашников е спазвал стриктно митологията и дори сам си е повярвал, колко е велик.

  Затова е доживял до старини с генералски пагони – бил е много послушен.

  И Гагарин е можел да е като него, но поне е имал съвест.

  И това го е “убило”.

  Това са едни малки (на пръв поглед) примери как се създава СЪВЕТСКА МИТОЛОГИЯ, която представя невярни образи и картини за себе се за пред народа си и пред света.

 27. към Слийпи Джо:

  Вероятно говорите за призрака, който броди из Европа още от началото на миналия век, а Вие чак сега сте го забелязал …

 28. Подкрепям правителството, предложено от The Rock, но с известни резерви към предложените министри на здравеопазването, войната и образованието. Може би и на икономиката. Министър на външните работи – Стефан Тафров/Радан Кънев. Министър на образованието – Боян Биолчев. На здравеопазването – Стойчо Кацаров. На икономиката – Мартин Димитров. Военен министър – чувала съм добри неща за ген.Запрянов, който сега е заместник на Каракачанов.

 29. С “днешна” дата може да се допълни, ако евентуално стане и това – sailfishos.org/cases/ Явно им липсват кадри и в ИТ сектора…

 30. При необходим ремонт в къщи един от най-необходимите помощници на домашния майстор – руснак е ъглошлайфа,В Русия той е познат като “болгарка”.Първите такива са били внос от България и веднага са били високо оценени и кръстени от доволните потребители.Близо 50 години от първия внос,името така се е наложило,че фигурира и в ценоразписите на магазините за инструменти.Има и известен анегдот:Болгарин человек,а болгарка – инструмент.Финн человек,а финка ето нож.Американец человек,а американка – билярд.Только белоруска человек ,белорус – трактор.

 31. И аз съм за Мартин Димитров като министър на икономиката, а за министър на образованието предлагам Веселин Методиев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.