Първи бунт в ГЕРБ срещу путинолюбието на Методиевич

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев е призовал във Фейсбук в обръщение към колегите си в Столичната община да бъде премахнат “ т.н. паметник на съветската армия” от центъра на София и неговите подобия.

НА СНИМКАТА ( автор Христо Христов): Андрей Ковачев

 

 

 

 

 

 

Ценното в призива му е, че за първи път виден представител на бившите управляващи от ГЕРБ критикува съпартийците си за техния колаборационизъм със съветския постколониализъм ( интерпретацията е моя, но смисълът е този). 

Отгоре на всичко г-н Ковачев се позовава в критиката си на факта, че ГЕРБ не са подкрепили общинските съветници на “Демократична България” по този въпрос в Софийския парламент през февруари (  а и преди това през годините на гербаджийската диктатура, когато депутати от демократичната опозиция, като Стефан Иванов, са правили опити да предизвикат решение за демонтирането,  натъквайки се на гербаджийската съпротива – за което съм съобщавал в ivo.bg ).

“През месец февруари, общинските съветници от Демократична България в СОС са предложили решение за демонтиране и преместване на т.н. “паметник на Съветската армия” в Столицата. Разбирам, че общинските съветници на ГЕРБ са подкрепили идеята, но са се въздържали при гласуването с мотиви, че предложението не е било добре подготвено, мотивирано и формулирано. Тъй като винаги съм изразявал открито моята позиция по темата, призовавам колегите – общински съветници на ГЕРБ да формулират, подготвят, внесат и гласуват предложението и да се сложи край на тази тема! Не може паметник в прослава на една окупаторска армия и олицетворяващ една тоталитарна и антихуманна идеология, наложила с насилие един престъпен режим, да заема централно място в Столицата ни https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-andrey-kovachev-kam-gerb-sds-da-premahnem-vsichki-komunisticheski-pametnitsi-i-simvoli-ostanali-iz-teritoriyata-na-sofiya-i-stranata

Оставам верен на обещанието си, че ще поздравя всеки, който подкрепя тази кауза. 

Честно е да спомена по този повод, че Андрей Ковачев е единственият ръководен кадър от ГЕРБ, който през годините не се страхуваше да заяви позицията си в полза на демонтирането на МОЧА. Включително с личното си присъствие на демонстрация, която сме организирали като граждани за тази цел пред “ т.н. съветски паметник”. 

Промяна? Не и в личната му позиция. Но призивът му, колкото и да е личен, е знак за пропукване на монолитното путинолюбие в редиците на ГЕРБ, където досега никой не си е позволявал да предизвика публично Методиевич, обещал още като кмет на София, че няма да допусне съветската светиня да бъде премахната от центъра на столицата.

12 мнения за “Първи бунт в ГЕРБ срещу путинолюбието на Методиевич”

 1. Поздравления за г-н Ковачев!
  Сега Методиевич е поставен в много деликатно положение…да видим как ще се извърти и тоя път!

 2. “Китайската капка”, тип ИВО стигна и до №1 бг евродепутат Андрей Ковачев.
  Долу МОЧА-вците!
  Много мина, мъничко остана.

 3. Андрей Ковачев го свързвам с едно събитие, което мен лично много ме развълнува – изказването на 94-годишния Дянко Марков в ЕП. Развълнува ме силата на духа на този човек, оцелял в ужасните комунистически лагери. Андрей Ковачев, мисля, беше организатор на тази среща. А иначе Дянко Марков беше аплодиран дълго със ставане на крака.

 4. Андрей Ковачев бе и единственият български евродепутат с умерено изказване по отношение на спора с Македония, което бе във видим контраст с увисналото във въздуха кресливо врякане на Джамбазки. Показателно е, че приетото впоследствие решение, по предложение на немски представител (и което в крайна сметка бе в полза на България), в значителна степен се покриваше с казаното от Ковачев.

 5. Незабавно премахване и на всички шумкарски паметници!

 6. Същият призовава и за смяна на имената на Благоевград и Димитровград.

 7. в какво време живеем,в Рф Жириновски призовава да се смени името на гр.Енгелс а у нас е пълно с шумкарски ,съветски имена на села,градове,паркове,квартали,улици,символики.

 8. Г-н Инджев, надявам се като махнат МОЧА да бъдете така пламенен и настойчив за обновяване на учебниците по история. Българите имат доста кратка памет, което може да е добре понякога, но историческите уроци свързани с Русия трябва наистина да се напишат на камък и да се сочат с и без повод.

 9. Към Явор:

  Аз и сега съм настойчив.
  Впрочем, наложи се да обновя статията заради шоуто на Бай Гадньо от болницата днес.

 10. Поздравления за Андрей Ковачев! Подкрепям премахването, и то колкото е възможно по-скоро на всички антибългарски паметници по цялата територия на България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.