Иво Инджев за ФАКТИ: Силата на кремълските слуги в България е в тяхната невидимост

Автор на интервюто : Петър Здравков

 

 

 

“Пръснати са (почти) навсякъде. В това отношение най-важното е, че ГЕРБ беше отстранена от властта”, допълни журналистът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След провеждането на парламентарните избори на 4-ти април и формирането на 45-ото Народно събрание, политиката в България отново стана интересна за значителен брой български граждани. Колко време ще продължи това и дали ще може интересът към нея да е устойчив, предстои да видим. Междувременно, от ФАКТИ продължаваме да Ви представяме анализа на личности със значителни натрупвания от впечатления и заключения, когато говорим за българската политика.

За изборния резултат, министър-председателя МетодиевИЧ, по нашия събеседник, кремълските слуги в България, БСП, ДПС и други теми, може да прочете интервюто на медията ни с Иво Инджев в следващите редове:

Иво Любомиров Инджев е български журналист, блогър и автор на публицистични книги. Член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз. Бил е главен директор на Българската телеграфна агенция (1990 – 1993) и телевизионен водещ на предаването „В десетката“ по bTV (2000 – 2006). От години има собствен блог – ivo.bg, в който ежедневно публикува анализи за личности и събития от България и света.

– Г-н Инджев, да започнем така. Има ли факт, който много Ви изненада в изборния резултат от началото месеца, както и след старта на 45-ото Народно събрание?

– Рутинен от доста години факт е, че социолозите у нас не познават процентите и подпомагат абонираните за победители поръчители на проучванията им с внушенията си. Сред основните задачи на десетилетието на отиващите си властници беше овладяването на медиите и те не ги разочароваха. Самите управляващи се скъсаха да се хвалят и да бягат от дебат. Резултатът от всичко това беше такъв, че само те се изненадаха на 4 април.

Приличат на закоравял побойник, който е настроил цялата махала срещу себе си, а след това се изненадва, че яде бой. Други изненадани нямаше. Включително и моя скромност. Подписал съм се под множество прогнози в този смисъл.

– Другарят Методиевич, тоест Бойко Борисов, често е обект на Вашите анализи във Вашия блог ivo.bg. Вярвате ли искрено, че с политическата му кариера е свършено, или пък опонентите му са способни да го реанимират?

– Аз не боравя с категорията на вярата, която оставям на суеверните хора и на църковните служители. Очаквам от Методиевич всичко. Не дефинирам какво означава “всичко”, защото той има таланта да надхвърля всякакви очаквания за възможните номера, на които е способен в името на собственото изтъкване.

Някой вярвал ли е, че в рамките на една седмица първо ще избяга от парламента с писмена оставка, а след това ще си вземе отпуск, който ще се окаже накрая по болест? Три в една седмица, само и само да стане неговата и да се наложи отново uber alles. Не за Гинес, рекорд е като за Ганьо, какъвто не сме имали начело на държавата в цялата ѝ горда 1300 годишна история.

Ако някой ми цитира друг български владетел някога да е казвал за себе си, че много умен и много мъдър, както сам се определи по къси гащи в болницата на представлението по изпровождането на своите камикадзета да бъдат бламирани като министри, ще си взема думите назад. Преди това обаче държа да го наричам Бай Гадньо.

– Настоящото 45-то Народно събрание определено е глътка свеж въздух в сравнение с предишното, което беше тотален кремълски бордей. Но все пак и сега в парламента са ГЕРБ, БСП и ДПС. Считате ли, че окончателното доизчистване на слугуващата на Кремъл шлака може да се осъществи с нови и нови избори?

– Силата на кремълските слуги в България, за разлика от техните събратя в други държави с видими руски малцинства, подлежащи на наблюдение и някакъв контрол, е в тяхната невидимост. Пръснати са (почти) навсякъде. В това отношение най-важното е, че ГЕРБ беше отстранена от властта. За нея прословутият (напоследък, а иначе го коментирам от десетилетие по-рано) генерал от КГБ Решетников каза в едно интервю, че е предпочитаната от Кремъл партия в България.

Очаквам да видя как Нинова и антуражът ѝ ще отиграят шамара на посланик Митрофанова. Тя арогантно се намеси в политиката на БСП, заставайки на страната прогонения от Нинова от ръководството Георги Гергов. Такова нещо не се е случвало на наследницата на БКП от времето Горбачов. До момента, в който казвам това, БСП приема шамара за “аванта”, но той напомня на онзи юмрук в лицето на Волен Сидеров, който той получи от яростен русофил насред София. Дано столетните адепти на съветското влияние прозрат, че руският му вариант ги маргинализира все повече – международно, а вече и вътрешно, както се видя на изборите.

Колкото до (ръководството на) ДПС, не се вижда на хоризонта му страх от избори. Поне докато трае магията с капсулирането на неговите избиратели около почетния им председател Доган. Ако имаше критична маса съмняващи се избиратели на ДПС (в духа на традицията на европейското възраждане, дефинирана от Декарт), които да реагират нормално след проруския демарш на Доган с прогонването на Лютви Местан от поста му, тази прослойка критици трябваше да е поискала вече сметка на падишаха от сараите.

Някой може ли да си представи, че обикновените български турци си падат русофили, както техният владетел от Бояна?

– Не, определено не може. Встрани от това, в един от анализите си разглеждате брака по сметка на новите парламентарни партии с БСП и ДПС като нещо, което може да свърши работа срещу ГЕРБ. Кое Ви кара да бъде оптимист за това?

– Изразих се образно като за някои хора, които нямат въображението да си представят, че политиката понякога изисква прагматичен компромис. Най-голямо изкуство в живота, съответно и в политиката, е боравенето с компромисите. Без тях не може да се живее, макар да са смъртоносни, когато се преглъщат в големи количества – също като в случая с водата, без която не можем да съществуваме, но бихме се удавили, ако глътнем повечко от нея.

– Предвид историческото им минало, може ли да се има дори минимално доверие на социалистите и доганистите? Както и, едно такова единодействие, ако се провали и компрометира, което не е твърде невероятно, няма ли да спомогне на ГЕРБ да се върне на „бял кон“, а формации като „Има такъв народ“ и „Демократична България“ да отидат на политическото бунище?

– Не става дума нито за доверие, нито за единодействие, а за съчетаване на интересите в името на общата цел. Защото разграждането на автократичния модел на управление в България изисква наистина обединени усилия.

– Споменавайки ГЕРБ се подсещам за пробуждането на един от евродепутатите им – Андрей Ковачев. Над 10 години по-късно той придоби решителност в искането си за събарянето на пропагандните съветски паметници, а също и поиска преименуването на градове като Благоевград и Димитровград. Как бихте коментирали това?

– Андрей Ковачев е единственият значим представител на ГЕРБ, който и преди е заявявал така позиция. Но сега той за пръв път “премина в настъпление” срещу собствените си съпартийци в Столичната община. Призова ги да подкрепят демократите в общината, които на практика бойкотират от години всеки път, когато се поставя въпросът за демонтирането на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА). На практика Ковачев се разбунтува по този параграф срещу шефа си Методиевич и русофилстващата кметица Фандъкова, които охраняват непоклатимостта на съветската окупационна символика.

– Да поговорим и за президента Румен Радев. Какъв президентски мандат изпраща той през Вашия поглед и цялостно какъв герой е Радев в българската политиката – положителен, отрицателен или нещо средно между двете?

– Кръстник му е пак Методиевич, ако се вярва на твърдението му, че нарочно го е оставил да победи неговата кандидатка Цецка Цачева. Само че Кръстникът този път удари на камък. С риск да стана несимпатичен на мнозина, ще припомня, че западните съюзници дадоха знаци за солидарност с Радев в апогея на сблъсъка му с конкурента Методиевич миналото лято, когато хората на Гешев нахлуха в президентството. Прогнозата ми е, че Радев ще бъде предпочетен от всички външни фактори и за следващите избори, ако трябва да избират между него и Методиевич. Колкото до вътрешното разположение на силите, за момента разполагаме само с данните на същите социолози, които не познаха резултата от изборите и подредбата на партиите в парламента. Така че предпочитам да не бързам да се качвам на техния влак.

– Смятате ли, че всичко през последните 31 години в българската политика се случва по предварително разработени сценарии? И ако – да, от кого се измислят и дирижират тези сценарии?

– Не, не мисля, че злодеите са толкова умни и мъдри – “умен и мъдър” ни е, по собствената му преценка, само Методиевич, когото наричам по руски образец не случайно. Вземам пример от онзи запис на Борисов, в който той самият нарича по руски маниер Василиевич един от своите стари ментори, какъвто беше шефът на “Лукойл” Валентин Златев.

– Оптимист ли сте за България, г-н Инджев?

– Не обичам да се измъквам с помощта на чужди мисли, но когато споделям техния смисъл, нямам проблем да ги цитирам. “Предпочитам да съм песимист и да не позная, отколкото да съм оптимист и да се разочаровам”. Казал го е в наши дни Илон Мъск, чийто успех показва, че свободният човек, продукт на свободно общество, може и Космоса да превземе. https://fakti.bg/mnenia/572776-ivo-indjev-za-fakti-silata-na-kremalskite-slugi-v-balgaria-e-v-tahnata-nevidimost

18 мнения за “Иво Инджев за ФАКТИ: Силата на кремълските слуги в България е в тяхната невидимост”

 1. На 26-ти април (следващият понеделник) т.г. от 11,30 часа в СГС, в сградата на Съдебната палата ще се проведе заседание по НДЧХ 4831/2018г. по жалбата на георги жеков срещу ИВО ИНДЖЕВ,

  Всички които се чувстват съпричастни към каузата на Стопанина на БЛОГА НИ и имат възможност нека дойдат да го подкрепят морално. Предвид обстоятелството, че не се знае номера на залата най-удобно би било това да се осъществи по следния начин. В 11, 00 часа желаещите да се съберат пред таблото-указател на партера. След приключване на заседанието, по Закон, съда обявява решението на място.

 2. Наистина, категорично и безусловно се съгласявам с тезата, че Силата на кремълските слуги в България е в тяхната невидимост!

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-partiite-na-promyanata-kato-novite-levi-utreshnite-novini-ne-sa-dobri

  Вижте ехидния и подигравателен език, който “Фактор” перманентно използва по отношение лидерите на Демократична България, и им кройте шапката!
  “Генерал Наско”, “редник Христо”…и колажа им…

  —–
  Който разбрал – разбрал!

 3. Може и да се заблуждавам, но когато кажем “социолозите не познаха”, човек остава с впечатлението, че те изцяло са виновни за това. Добре е да се разграничи дали социолозите (някои от тях, повечето от тях, всички) лъжат, тоест получават едни данни, а публикуват други, или избирателите в последния момент са променили нагласата си? Ако на някой му е интересно може да провери какъв процент от анкетираните са отговорили “Ще гласувам, но още не съм решил за кого”. Е, когато са решили в последния момент, вероятността гласовете им да са се разпределили в същото съотношение, както на отговорилите конкретно е много малка. Който харесва ГЕРБ и БСП, отдавна е решил как ще гласува. Повечето колебаещи са се чудели между Слави и Мая. Е, избрали са. Към това като прибавим и факта, че социолозие не анкетират гласувалите в чужбина, излиза, че те дори доста точно са прогнозирали… Това, последното, е шега, но другото е добре да се има наум…

 4. Пеевски пребит в Дубай, кърпят го в Швейцария, търси укритие в Катар

  “Пеевски е разследван и в САЩ по закона РИКО, а преди това и по закона „Магнитски“, Очаква с в най-скоро време да се огласят резултатите от тези разследвания.
  Говори се упорито, че уплашеният милионер и лице на мафиотизирания модел #Кой, е предложил на американските власти да свидетелства срещу български управници, висши магистрати и служители на институции и служби, свързани с корупционни практики в особено големи размери. Бил готов да предостави доказателства, записи и видеа за известни политици, замесени в задкулисни интриги и сделки. Срещу това искал да бъде признат за защитен свидетел, за да облекчи положението си…
  В София предполагат, че силоваците, нападнали милионера са бивши бойци от Спецназ – подразделението за специални операции на руското военно разузнаване.
  Запознати смятат, че Делян Пеевски има неуредени сметки с руски фирми и най-вече с Внешторгбанк, която имаше акции в КТБ, но след това се включи в странното придобиване на актива Виваком от бизнесмена Спас Русев на ултра ниска цена и препродаването след това за 1,3 млрд евро. Името на Пеевски е замесвано и по повод обявените от рукия президент Путин 800 млн евро, потънали покрай проекта Южен поток, където фирми до Пеевски имаха основно участие.”

  https://frognews.bg/novini/peevski-prebit-dubai-karpiat-shveitsariia-tarsi-ukritie-katar.html

 5. Секретен Доклад:
  Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма
  Биволъ сезира новата Временна комисия за разследване действията на предишните власти

  https://bivol.bg/bulgartabac-and-illicit-trade.html

 6. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-deputati-ot-db-pitat-borisov-ima-li-vanshna-namesa-pri-vzrivovete-vav-voennite-zavodi-v-balgariya-prez-poslednite-10-godini

  А ето как НАПЪЛНО КОРЕКТНО във “Фактор” отразяват питането на депутатите от Демократична България към премиера в оставка, има ли външна намеса при взривовете във военните заводи в България през последните 10 години.
  Давам линка, първо, за да поздравя за навременната и правилна реакция господата Мартин Димитров и Велизар Шаламанов, и второ, за да поздравя “Фактор” за коректното представяне на тази новина!
  Не се заяждам с вас, приятели от “Фактор”, когато понякога си позволявам да ви критикувам!!!
  Просто в морето от хибридни медии искам да останат поне няколко малки, чисти, свободни островчета на Свободата!
  Останете от тях!
  Заради своите верни читатели…

 7. За един интелигентен мъж, думите са като юмруци, като чукове. Иво Инджев е единственият журналист, който си позволи да нарече Борисов Методиевич, правейки явен паралел към истинската ориентация на този човек. Няма да отрека, че ми допада това – няколко пъти съм коментирал тук, че съм изключително учуден, как герберите твърдо вярват, че Вожда е прозападен. За мен наистина герберите са откровено глупави и силно наивни хора.

 8. Ето ви един факт – цената на стоманата се повиши с около 50% за последните три месеца. И се задържа висока. Всички деривати на желязото са поскъпнали и продължават да поскъпват.
  Няма внезапно повишяване на потреблението.
  Не се очаква чудовищно строителство.
  Няма спиране на преработката и производството на стомани.
  Не е известна нова технология, която да гълта железни сплави в огромни количества.
  Нищо не се е променило по отношение търсенето и предлагането на стомани за последната година, дори в ковид пандемията потреблението на железни сплави намаля, покрай спирането на цели сектори от икономиката.

  Северен поток е на 5% от окончателното завършване. Русия струпва стотици хиляди бойци в региона на Черно море и Украйна.

  Това са само факти.

  Ето и едно предположение.

  Войната е най-големият консуматор на стомана, чугун, никел и други метали. Очакванията на борсите за колосално търсене и сериозен недостиг на стомани в близко бъдеще може да се определи като очаквания за мащабна война.

  Повтарям – това е предположение.

 9. Коректно ли е предаден цитатът от Илон Мъск, понеже ми е попадало интервю, в което той казва: “I’d rather be optimistic and wrong than pessimistic and right”?

 10. Две статии, които се опитват да посочат как (и кой) е започнал хибридната война. И в двете е посочена “българска следа” (върнахте ли се 40 години назад?).
  https://www.kasparov.ru/material.php?id=607FBFEB6C137
  В следвщата се подсказва, че правителството на Борисов не е заело (изразило) официална позиция.
  https://novayagazeta.ru/articles/2021/04/20/tadzhik-i-moldovanin
  Сегашното правителство на Чехия е обвинявано в много неща, но позицията му е ясна. Дори проруският президент Земан беше принуден (и така поне неутрализиран) да изрази подкрепа за действията на правителството.

  У нас това не е тема на казионните медии.

 11. К.Ганев
  21.04.2021 в 16:35

  Ако Вашето предположение е вярно, казва “ако”, по същата логика би трябвало и цената на петрола да се вдигне (танковете се движат с гориво, нали? Няма все още електротанкове измислени масово..),, цената на пшеницата, месото (войската има нужда от здрава храна, нали?), медикаментите и превързочните материали (макар че те се вдигнаха немалко покрай китайския грип…) и още ред неща, “навързани” покрай цените на стоманата. Циментът – също – нали след войната трябва да се построят наново разрушенията?

  Приемете разсъжденията ми просто като едни предположения.
  Дано не сме прави и двамата.
  Бъдете здрав г-н Ганев.

 12. Апетитът идвал с яденето….
  Тъкмо на Путин му бяха признали (почти) правото да трови предатели с полоний в чужбина и той прати Новичок на помилван предател… Проехало… Но той взе да трови опозиционери удома… И това почти мина, но се оказа, че междувременно е взривявал в Чехия и тровил у нас… Цялата прогресивна общественост се чуди как и това да мине… А той, милият, почти на метеното, взе да чертае червени линии… Това ми напомня една реклама за интимна козметика “Красная линия”, макар че асоциацията е по-скоро за памперси….
  Кой тук казваше “Много мина, мъничко остана”?

 13. @IGN , Всъщност първоизточникът е Алберт Айнщайн – “I’d rather be an optimist and a fool than a pessimist and right.”

 14. Абсолютно сигурно е, че за партиите, които имат ресурси да поръчват социологичecки изследвания, изборните резултати (освен донякъде този на ИТН) не са били никаква изненада. Отколешна вътрешноведомствена тайна е, че 1. БСП от близо осем години не е втора, а трета политическа сила с устойчива низходяща тенденция; и 2. ДБ от четири години е първа политическа сила в София.
  А това, че никой от пУтриотите не влезе в парламента, не беше трудно да се предвиди и без да си голям математик, социолог или “гадач”, тъй като се състезаваха поотделно.

 15. До Българин

  Аз не следя борсовите цени по принцип, но работя с различни видове стомани и затова знам какво се случва на пазара на железните сплави. За останалите неща имате право, но все пак ще поразмишлявам – напълно аматьорски. (То в тая ковид лудница човек няма с кого да си поговори ей така, просто приказка да става)

  И така – петролът не може да е индикатор за предполагаеми военни действия, защото борсите реагират различно на военни действия през последните двадесет години. Войната в Ирак 2003 вдигна цените с 10 долара на барел и после ги свали с дванадесет, а т.нар. втора война в Ирак през 2004 свали цените с 20 долара за един ден… Спекулативните сделки с петрол се влияят от много фактори и военните са само малка част от тях. Още по-незабелязано на борсите ще мине подготовка за военни действия на държава, която е фрашкана с петрол и миналата година е имала проблем със съхранението – всички складове са били препълнени. Помните какво беше – цени под нулата.

  Храната – армиите ядат постоянно, а не само по време на военни действия. Търсенето на основни хранителни продукти е следствие, а не предизвестие на война. Често се стига до хуманитарна катастрофа – както е в Йемен – но цените на зърното не мърдат.

  Строителни материали – те трябва да поскъпнат, ако има реални очаквания за война. Съхраняват се лесно, продават се бързо, незаменими са и не се изискват никакви лицензии, разрешителни и т.н. Трябва да поскъпнат от чисто спекулативен интерес. В момента строителните материали наистина поскъпват, но това е по-скоро инфлационен процес – в изостаналите държави (каквато все още е и Китай) където има свободна пара, тя се влага в бетон. Така се постига бърз и предвидим растеж на БВП, без дългосрочен положителен икономически ефект. Партията иска растеж – ето ти растеж… Но това е друга, дълга и тъжна, тема. Мисълта ми е, че не може да се прецени на какво се дължи поскъпването на строителните материали, поне не със сигурност.

  Армията постоянно яде, разходва гориво, използва оръжия, дрехи и техника. По време на война се унищожават основно тежко и леко въоръжение, дрехи, инфраструктура. Затова стоманата (и общо металите, които влизат в състава на стоманите – никел, хром, кобалт, молибден и др.), строителните материали, памукът и пластмасите (основни суровини за съвременните униформи) би трябвало да поскъпнат, като реакция на търговците към предполагаеми дефицити.
  Такива работи.

  Съгласен съм, че тези приказки е най-добре да са пълни глупости или да са страх от призраци. Никаква война не искам да има. Както казват едни приятели MAKE LOVE, NOT RIBOLOVE.

  Поздрави!

 16. До SteveN

  Благодаря Ви за тази любопитна подробност, не ми беше известно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.