Маскираните путинофили са по-опасни от демаскираните

Искам да се покая за едно “почти”. 

Писал съм нееднократно, че съветофилите у нас са ПОЧТИ навсякъде. Не ми се искаше да е вярно, но е факт, че моето ПОЧТИ не издържа проверката на актуалните факти.

“Кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев, избран от “Демократична България”, излезе с инициатива да бъде сменено на 138 СУЗИЕ “Професор Васил Златарски”, като се върне старото име на школото – Юрий Гагарин.

Повод за това е, че до първите години на демократичните промени то е носило името на първия съветски космонавт. А идеята е провокирана от предстоящия 60-годишен юбилей на средното училище, който съвпада с 60-годишнината от първия полет в космоса.  

В тази връзка вече е стартирана анкета и  подписка, на която всеки може да гласува „за“ или „против“ предложението на кмета Илиев. 

Вижте какво пише в официалното допитване:

По-малко от два месеца след историческия първи полет на човек в космоса (на 24.05.1961 г.) Юрий Гагарин посещава 138 училище, кръстено на него и засажда борче в двора.

Тази година се навършват 60 години от това посещение и 60 години от създаването на 138 училище.

В тази връзка, бихме искали да знаем какво мислите, относно идеята да се възстанови името на училището и то отново да бъде наречено на първия човек, напуснал земната атмосфера.“

Кметът на община „Красно Село“ Росина Станиславова пък отказва да инициира преименуването на 136 СОУ „Максим Горки“ в квартал „Красно село“ със старото му име ген. Иван Колев. Тя също е кандидатура на „Демократична България“, но политикът Христо Иванов отказва да носи отговорност за действията на своите кадри и антидемократичните им действия”. (“Фактор“)

 

Въпросният кмет Георги Илиев
Въпросният кмет Георги Илиев

Задават се нови избори.

Ще посветя скромните си усилия да не бъдат лъгани отново избирателите по този показател.

Този път ще се обърна поименно към Христо Иванов и Атанас Атанасов с призив да бъдат така добри да не водят към урните на заколение българите, които да гласуват за вкараните в листите им техните исторически врагове. 

Лесна е тази селекция по линия на лустрацията, за която все пак има механизъм за проверка. Но Иванов и Атанасов трябва да си направят труда да попитат своите ( мекерета – в случая) относно тяхната любов към поробителите на България ( “поне” от антикомунистическа гледна точка, нали така).

Съветофилството е съвременният вариант на русофилството. Общото между тях е невежеството ( за да не заподозра някакво злодейство и злонамереност). 

Мутрите с маски са по-опасни от демаскираните.

Макар и да съм достигнал сам до този извод, предпочитам да се позова отново на Симеон Радев:

“За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

(Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

 

26 мнения за “Маскираните путинофили са по-опасни от демаскираните”

 1. Само цитирам…

  “Не ме е яд на техните въшки, а на нашите гниди”.

 2. Отвратен съм! Ако и избранниците от ДБ в този и следващия парламент /ако има такъв/ запукат като руски пукали, щом ги нагрее невежата им любов към Русия, не виждам причина да гласувам за тях.
  В случая, на публиката се предлага да избират между два руски символа. Единия руски вариант е Гагарин – съмнителен “космонавт” фалшификат на съветската пропаганда, но и силно пропагандно оръжие на Путиния сред невежите русофили.
  Другата опция е проф. Васил Златарски – руски стипендиант и ненаучен руски слуга, острие на антибългарските “исторически” теории, с които са задръстени мозъците на десетки поколения българи. Яростен преследвач на всяка пробългарска новост в историческите среди. Личен враг и морален екзекутор на Ганчо Ценов. Подбудител на неглижирането на Г..С.Раковски, създател на псевдонаучната теория за тюрко-татарския произход на българите.
  Е!? Кого да изберат хората…между две лица еднакво вредни за българите.
  Долнища!

 3. Струва ми се, че случаят със 138 училище е прекрасен повод да се демонстрира какви резултати може да даде умението на компромиса. Ние няма да настояваме борчето да се мести в музея на тоталитаризма (или както там ласкаво го наричат), а те няма да пипат името. Колкото до другото училище, Фандъкова, тази радетелка за зачитането на всички гледни точки, може да отпусне средства за изграждането в двора му на постройка, която да служи за ваксинационен център със Спутник и да носи името на Максим Горки след възстановяването на истинското име на училището.
  Компромиси му е майката…

 4. Г-н Инджев, крайно време беше да обърнете поименно внимание към Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, така че да попитат своите мекерета относно тяхната (на мекеретата) любов към поробителите на България.

  Не твърдя, че споменатите двама са паразити на руския престиж, но дали действията им се дължат на тяхното невежество?

  А като гледам портрета на въпросния кмет Илиев, си мисля: “Would you buy a second-hand car from this man?”

 5. И аз видях новината и очаквах господин Инджев да вземе отношение. Макар че в статията на “Фактор” има линк към въпросната анкета, си позволявам да дам връзка и тук – https://slatinasurvey.typeform.com/to/RDUxD6nh. Вече успях да гласувам, призовавам и всички читатели на този блог да го направят. Противно на позицията ми, изразявана в този блог относно полета на Гагарин, гласувах против. Ако повече хора го направят, се надявам идеята да не мине, въпреки че никъде няма обявен регламент за процедурата.

 6. ДБ вече са го направили и са свалили доверието си от Росина Станиславова:
  https://faktor.bg/bg/articles/demokratichna-balgariya-svali-doverieto-si-ot-kmeta-na-krasno-selo

  Кметът на район “Красно село” г-жа Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма. Това се казва в позиция, публикувана на официалната страница на политическата формация в интернет.

  Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, “Демократична България” дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища.

  “Демократична България” оттегля политическото си доверие от г-жа Станиславова. Призоваваме за пълен одит на приложението на тази програма във всички софийски райони и настояваме резултатите да бъдат направени публични.

 7. ДГД и за този кмет и за онази кметица!
  Питам аз обаче лидерите на Демократична България кога ще нанесат “изпреварващ удар” на боклука румен христов който се закани, наужким де, га се успокои топката, сиреч на куково лято, ТЕ истинската да поискат централно и на всеуслушание демонтаж на МОЧА-вците.
  От само себе си, тотемите на “миналото, незабравимо” няма да паднат. Особено с кметове кат цитираните. А с тях, сме за НИКЪДЕ.
  Връщам се на цитирания тъпанар георги илиев. Той дава ли си сметка, какво означава втора поредна година Държавният департамент на САЩ в Международният ден на космонавтиката да се “разсейва” и дума да не обелва за “полета” на Юрий Гагарин на връх 12 април.
  Случайност? – Не бих казал.

 8. Нужен е “нездрав” скептицизъм и “злопаметност” в тези подли времена. Росина Станиславова, кметицата на “Красно село” от ДБ беше предложение на “Да, България!” (на Христо Иванов).
  Интересно е този субект, Георги Илиев, кмет на “Слатина” от ДБ, чие предложение е? На “Да, България” или на ДСБ (на Атанас Атанасов) ? ИЛИ ФАНДыКОВНА СИ ГИ ИЗБИРА?! Защото един път може да се случи грешка, но втори път същата ?

 9. Първите три класа учих в 26 то народно основно училище”Ген.Ив.Колев”,дано дочакам тази старуха Изергиль да върне името и повече да не се споменава в Красно село .

 10. Предлагам училището да се казва Нийл Армстронг. Така де, човекът със сигурност е летял в космоса.

 11. „Русия – това е една огромна психиатрия” – Зинаида Гипиус. Без коментар.

 12. Не е 136-то, а 36-то. И а дано да стане отново “генерал Иван Колев”, ама надали….

 13. Крайно време е вече Демократична България да внимават повече кого допускат в редиците си, камо ли пък кого издигат за някаква длъжност от свое име. Такива случаи са абсолютно неприемливи.

 14. Министэрката на туризма Мариана Николова “жертвоготовно” заяви пред медиите, че не се плашела от Covid и сподели “добрата” (според нея и продажните й туристически мутри) новина, че руските туристи идвали на 1 май: “Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм.”
  Так держать, “министэрке”, за да разнесат братушките заразите си по цялата територия на многострадалната ни България! Да измрат най- после българите и повече да не се “мотаят в краката” на руския интерес!

  https://faktor.bg/bg/articles/mariana-nikolova-ne-se-plashi-ot-kovid-ruskite-turisti-idvat-na-1-may-1

 15. По делата им ще ги познаете.
  Но да припомня един от каламбурите на стопанина на блога – “мълчанието е злото”.
  Именно мълчанието по други теми е знаменателно много повече от “разкритието” за името на едно училище. Например, внесения от Хр.Иванов, ген. Атанас Атанасов и Атанас Славов законопроект за спиране на съдебните производства на КПКОНПИ срещу крадци като Цветан Василев, Васил Божков, Арабаджиеви, Баневи и много други е далеч по-обезпокоителен за бъдещето на България.
  Мълчанието по адрес на “Дондуков” 2 също.
  В контекста на свободата на словото всеки има право да коментира или мълчи за каквото счете за нужно, но мълчанието в знак на съгласие, на фона на иначе активно изразяване на гражданска позиция по други теми е наистина достойно за презрение.

 16. Наблюдателю, май гледате от Грешната страна на бинокъла!

 17. Руски кьорфишек отново обезсилвал на горките САЩ: “Руската ракета А-235 Нудол обезсилва хегемонията на САЩ”.

 18. https://www.mediapool.bg/hibridka-na-moskva-obyasni-kak-fashistka-bulgaria-e-napadnala-makedoniya-news321294.html
  В Тwitter руското посолството от Скопие припомня, че България е нападнала Македония в 1941 година. Вероятно почти всички са наясно, че това е провокация която какво друго да цели освен още да ни радели. Има коментар под поста който така му приляга, „кажи нешто драга па макар и лага”. И все пак, кой знае дали подобни пасквили, убеждават нашенските замаяни русофили, отчаяни путинофили, крадливи рублофили в намеренията на северната империя спрямо България, понякога отлично прикрити като спасителни и приемливи, и все пак непроменливо грабливи.

 19. интересува ме какво е мнението на президента Радев за шпионскит скандали в БГ и Чехия, също и защо в Чехия има движение против президента русофил и всякакви русофилски напъни в държавата им та чак е поставена в списъка на врагове на руската империя, а БГ не е и няма никакви таквиа съпротивителни движения и сили срещу имперското руско зло.
  Ами скоро ще ни направят реферндум за излизане от ЕС и НАТО и ще го спечелят, Следваща стъпка присъедняване към руската империя където референдумите са забранени
  ДО кога ще го търпим това искам отговори!

 20. Ние нямаме ли имена със световна известност със заслуги към овладяването на космоса , че пак ще слагаме името на някой руснак (понеже се малко) да “краси” поредното заведение или обект ? Защо г-н кмета от ДБ не предложи училището да бъде кръстено на името на Виден Табаков – учен, авиоинженер, специалист по космическа техника и ракетни двигатели, участник в подготовката на американската ракета Сатурн и космическите кораби Аполо ?
  А иначе не се съмнявам, че внезапно появилата се инициатива за връщането на името на Гагарин на училището е част от хибридното овладяване на общественото пространство у нас от страна на реваншистите от Кремъл и тукашното им посолство и слугинаж. Както са и руските филми, с които взеха масово да ни заливат телевизионните канали.

 21. Иво, много е дразнещо това – поне така, както е представена новината от Фактор, вбесяващо е, но мисля, че ти скачаш на твърде голямо обобщение. “Прескачане на логическите нива” е терминът когато от ЕДИН ЕЛЕМЕНТ се обобщава за цялото.
  Говорим, в края на краищата за единствената политичесак сила, съдействаща с всички средства на каузата на Гражданската ни инициатива за демонтиране на МОЧА. Или това да го хвърлим в коша, когато обобщаваме относно тази политическа сила?!
  Освен че Демократична България по никой начин не е русофилистична политическа сила и обобщението е неправомерно, дори и да е допуснала някоя скрита лимонка, на която сега са и наредили отгоре да избухне, понеже моментът е много решаващ – преди избори , които се задават, също така би било редно да се провери внимателно новината, защото у доста хора възникна предположеие, че може някой да е пуснал анкета ОТ ИМЕТО на Георги Илиев.
  Не го познавам, нищо не мога да кажа – аз съм член на ДСБ, докато той е кмет, предложен от Да, България, но нека да не позволим емоцията на абсолютно резонно възмущение от това конкретно безобразие, да ни вкара точно в коловоза, обслужващ целта на Бибитко в случая. Познаваме добре мръсните номера, на които е способен, нали? Точно това би се радвал той да успее да предизвика – обобщение именно относно тази политическа сила. Всяка друга му е по-малко опасна. И на него, и на БСП, и на ДПС.

 22. Към Jenia Georgieva:

  Женя, понеже се познаваме от доста време: ние с теб сме били на много протести пред и срещу МОЧА. Отделни личности от ДСБ, като Атанас Атанасов, са идвали понякога. Но като политическа сила от години очаквам ( не е важно, че точно пък аз- кой съм аз да ги призовавам) премахването на съветската символика да бъде превърнато в точка от дневния ред на партията – ако не чак да е водеща тема ( щото “това ли е най-важното сега”, нали).

  Не мога да “изхвърля в коша” нещо, което не съществува. Но мога да отбележа, че то не съществува.

  Сега се готви нещо като инициативен комитет, призоваващ за премахване на тази символика, в който съм поканен.Възнамерявам да поискам да платя разноските по пресконференцията, за да не ми вменяват, ” че някой ми плаща и ми поръчва музиката”.

  Трябва ли да откажа само защото инициативата ( отново) не е на ДСБ и “Демократична България”?

  Заявил съм хиляди пъти, че ще подкрепя В С Я К А инициатива за премахване на МОЧА и подобията му без оглед на това кои са инициаторите. Трябва ли да изхвърля в коша собственото си обещание?

  А фактът, че кметове от “Демократична България” бранят съветското минало в цели две общини в София, е резултат от приоритетите ( и на липсата на приоритета за противопоставяне на съветския колониализъм) на партията, сред които липсва отношението по въпроса.

  Излиза, че е по-важно да не се допусне някой с досие ( с 30-40 годишна давност) да не се промъкне в листите, отколкото да ни пробутат да гласуваме за защитници на съветската символика в ДНЕШНО ВРЕМЕ.

  Така че, Женя, ако има програма, декларация или някаква друга подобно инициатива на ДСБ черно на бяло, те моля да я съобщиш, за да ме опровергаеш. Наистина ще се радвам, па макар и да става дума за някакво изключение от правилото.

  И като ще водим този разговор публично, да кажа и нещо конкретно: от ДСБ се бяха наканили да изразят позиция в защита на един журналист, нападнат от глутница руски вълци с български пасорти в Добрич преди две години, но така и не се осмелиха. Вероятно по същата причина, поради която бившите ми приятели от настоящата “Свободна Европа” не го направиха и изобщо се правят, че не съществувам. Би трябвало да знаеш защо.

  При такова отношение очакванията, че ще си мълча по целесъобразност, да се снишавам и самоцензурирам, стават още по-абсурдни.Значи хем съм едно нищожество, хем пък да не се обаждам. Защо това ще има някакво значение изобщо, след като съм признат за “никой”?

  Така че, да,обобщавам: на фона на кипящата борба с призраците на недоубитите българските джуджета на комунистическото минало от миналия век ( напълно безопасна битка за активните борци против това минало), преклонената главица пред ( явно опасните) “богатири” на постсъветското ни настояще е най-малкото несъстоятелно упражнение.

  Това е като на война да стреляш само по редниците, за да не ядосаш врага, ако му засегнеш офицерите.

  п.с. Горното НЕ Е ПОКАНА ЗА поредната престрелка в гражданската война в редиците на съмишлениците. Така че нека желаещите да пострелят срещу съмишленици да се въздържат поне в моя блог.

 23. Иво , Демократична България е про-европейска политическа сила. Обобщението се прави по СЪЩЕСТВЕНИ елементи. Тя едва сега, за първи път е първа политическа сила в София. Но все още не е такава в общинския съвет. Преди да сме и дали достатъчно сила, да имаме изискването да свърши едно от най-трудните за свършване дела, е като да очакваме да има магически способности. Не може да се изхвърля в коша това, че: ДСБ беше единствената политическа сила, която излезе с декларация против нотата на Москва с искане на съдебни наказания след обрисуването на МОЧА, изтъквайки, че това е намеса с искане на политическа репресия. Точно тя е политическата сила, която преди няколко седмици постави въпроса за демонтирането на МОЧА в Общинския съвет. На последните местни избори, именно тя принуди всички политически сили да излязат с позиция по отношение на МОЧА – превърна го в основен въпрос на предизборната кампания. Което е огромна стъпка за тази важна кауза.
  На предпоследните местни избори , кандидатът за кмет на ДСБ даде ясно обещание, че ако бъде избран, ще демонтира МОЧА. Избра ли го София?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.