Четиво за български пенсионери за избора им между Изтока и Запада

Времето, най-ценният ни ресурс ведно със здравето на този свят, върви неумолимо. Всеки оцелял до определена възраст дори у нас се превръща в пенсионер. 

Не и моя милост засега. Възрастта я достигнах преди две години, но ме настигна като бумеранг законът. Оказах се под неговите удари. Защото предпочетох през последните 15 години да осигуря с доходите си като журналист ( на принудително) свободна практика бъдещето на малките си деца чрез инвестиране на наличните средства в тяхното настояще – именно, за да имат по-добро бъдеще. 

Пример: със съпругата ми опознахме магазините за втора употреба, отказахме се за дълго от ресторанти, хотели, пътувания и прочее глезотии, но никога от уроците на децата ни по музика, езици, спорт, танци и всякакви допълнителни занимания за всестранното изграждане на личността им. Инвестицията вече се връща под формата на съответните успехи на подрастващите ни рожби. Щастливи сме от този факт и сме страхотно благодарни на всички добри хора, които ни помагаха ( гарантирам ви, че не става дума за грантове).

Законът повелява да бъда наказан за липсата на достатъчно трудов стаж и да изчакам някоя и друга година за пенсия. Но взех, че оцелях. А и благодарение на солидарността на добрите хора, най-вече по семейна семейна линия, че и на непознати (!), не се нуждая отчаяно от държавните подаяния. 

Но се замислих за бъдещето, колкото ни е отпуснато. 

Има страни, където моята възраст е, относително казано, “младенческа”. Високият им стандарт позволява на пенсионерите още няколко десетки години безгрижен живот. 

Няма да цитирам статистика, но малко встрани от темата ще попитам риторично: как мислите, защо в Нидерландия средният ръст на мъжете е 185 см в днешно време? Дали е от бръснещите ветрове или от миризмата на лалетата в ниските земи? Или ще да е поради високия жизнен стандарт в тази просперираща западна демокрация, цъфтяща на по-малка територия ( и далеч, далеч не толкова природно красива) в сравнение с нашата “малка България”?

Думата ми е за бъдещето, което ни предлагат като алтернатива у нас носталгиците по миналото, вперили верноподанически поглед в московското джудже, яхнало вече от 20 години гигантската по територия, най-богата в света на природни ресурси държава. Какви успехи  жънат в Русия под неговото мъдро ръководство – толкова мъдро, че вече законодателно е закрепено като несменяемо?

Писал съм вече, че по самоубийства Русия е световен рекордьор. А по жизнено равнище страната заема 76 място в света според Prosperity Index. Изпреварват я страни като Колумбия, Мексико, Перу и Кабо Верде. Босна и Херцеговина е след Русия на 77 място…

Да не се връщам към темата за световните рекорди на Русия по износ на емигранти, т.е. по бягство на нейните граждани ( вкл. в посока България), както и по висока смъртност и демографска криза, гарнирана с невижданото в съвременната история изчезване на хиляди села и градчета в държавата, която не е построила в епохата на Путин нито един голям “бизнес обект”, който да осигури препитание на поданиците.

Но все пак ще добавя, че 1 процент от най-богатите руски граждани владее 47 % от националното богатство, 10 на сто държат в ръцете си 70 процента от това богатство, 3 на сто от най-богатите имат 90% от финансовите активи в ценни книжа, акции, облигации и в наличност. Всички останали от огромното мнозинство тънат в бедност, но това не пречи на руската официална пропаганда да се гаври безнаказано ( без НИКАКЪВ институционален и медиен отпор у нас в епохата на Методиевич) с България като най-бедната държава в ЕС. 

Още малко сравнение – този път относно съюзниците на Русия, преди да стигна до главното, което оставям за финал по темата за пенсиите.

Средната работна заплата в  Пуерто Рико е 1858 $. В Панама е на месец 774 долара.

В Куба говорим по този параметър за 15 долара. А във Венецуела…2,5 долара.

Хайде “познайте” кой в тази схема е съюзник на Запада и кой на Русия!

Агентите за влияние на Русия у нас ни предлагат от(к)ровено на се върнем в “руския свят” под формата на призиви да напускаме НАТО и ЕС, за да бъдем вкарани обратно в кошарата за стрижене с московската ножица. Съгласните ли сте при горните условия?

Ако някому не стига написаното дотук, ето още малко актуална информация по темата.

Секретарят на Курганската регионална организация на управляващата партия “Единна Русия” Александър Ильтяков” заяви на среща с избиратели на предпенсионна възраст, че 50 процента от гражданите на федерацията не би трябвало да доживеят до 60-65 години, което било калкулирано от пенсионната система. Било въпрос на математика. 

Прилагам цитата на руски език за онези русофили у нас, които все пак разбират руски. А снимката му добавям, за да си я сложат в рамка ( заедно с любимия им Монумент на окупационната червена армия МОЧА)  като модна иконна.

 

 

 

 

«...И вообще давайте будем честными. Что такое пенсия? Человек дожил до пенсии – это страховой случай. Ты уже перешагнул тот порог, который тебе отмерен прожить: 60-65 лет. 50% не должны вообще доживать. Так устроена пенсионная система – это математически все высчитывается. Цинично? Но так принимается система пенсий во всем мире.. 

И знаете ли какво отговаря путинистът, когато присъстващи в залата бъдещи пенсионери се възмутили от изказването му ( определяно в руските социални мрежи като обикновена проява на фашистки човекоядец )? Рекъл им, че да се оскърбява “Единна Русия” означава да се оскърбява цялото общество – “«Оскорблять «Единую Россию» – это оскорблять всё общество!»

( Хитлер пасти да яде, срещу него все пак е имало дълга, натикана след това в концлагерите съпротива). 

 

6 мнения за “Четиво за български пенсионери за избора им между Изтока и Запада”

 1. Единна русия внесе законопрект за следживотна трудова повинност. Понеже руснаците се изхитриха и умират преди да са си отработили, предлага се да ги кремират, а с праха им да пълнят пясъчни часовници. И така руснаците ще бъдат заставени да бачкат и след смъртта си.

  А в Нидерландия не само мъжете са високи. И жените са върлини. Обаче не могат да говорят тихо. Много обичат да се шегуват, но се смеят прекалено шумно и хуморът им е безобразен (И юмор у них — безобразный). Но каква държава са си направили – буквално от калта. Има евтини полети до Айндховен, всеки трябва да отиде и да разгледа, да покара по пътищата им, да се разходи из пазарите им, да поседи в някоя кръчма. Няма толкова шумни кръчми никъде по света.
  Но най-големият шок е вида на възрастните хора. Това не може да се опише, трябва да се види. На красиви велосипеди, из чисти паркове, по кафета и ресторанти, в свръхмощни автомобили, чудесно изглеждащи, прекрасно облечени, прави, стройни, пъргави…

 2. “Человек дожил до пенсии – это страховой случай.”

  Тук опасявам се, човекът е напълно прав. Явно “бойко-борисовщината” не познава граници. Става дума за свойството на едни хора да говорят неща, които би следвало да имат сериозни последствия за тях, но нямат поради парадирането с ненаказуемост.

 3. Ивчо, всички бивши Юго републики са със среден ръст на мъжете над 1.80, но това едва ли отърва на опорните ти точки, както и да е, бъди здрав. :)))

 4. Към BezIme, Ivo nqma da go publikuva:

  Можех да публикувам данни за продължителността на живота в проспериращите демокрации, която драстично надхвърля руската , а и нашата, уви. Но за “разнообразие” избрах един детайл от пейзажа на абсолютно безспорно превъзхождащата по всякакви показатели за жизнения стандарт “руския свят” Нидерландия.
  Това че ти, някакъв нещастник без име, си решил да оборваш цялата ми аргументация с тъпия си пример, само показва безсилието ти. Че и глупостта ти. Защото разликата от 5 сантиметра като среден показател е огромна.

  Да не си на 100 години, че да ти се виждам “Ивчо”?

  Опитът ти за ирония и омаловажаване е с бумерангов ефект в очите на всеки нормален читател, както обикновено се получава при безсилните в аргументацията си путинофили. Защото срещу многобройните факти вадиш детайл, който отгоре на всичко е негоден за пропагандната употреба- и опорни точки нямаш даже, защото такива няма срещу реалността.

  И защо да не ти публикувам демонстрацията на собствената глупост? Напротив, много даже е полезно да се види като допълнителна подкрепа за факта, че съм попаднал в десетка.

 5. По друг повод, направих в предишния коментар подобно сравнение между русколюбещата България и матушката й Русия–сега (макар, че и като сесере нямаше разлика). Излишно е всяко беседване с простотията, защото тя е непробиваема, особено когато няма желание за надграждане или когато при всички обстоятелства е раболепна.

 6. Пенсионер съм, на 75 години, за съжаление не мога да посоча повече от 100 %, от това че написаното от уважаваният от мене, г-н Инджев, отговаря на ИСТИНАТА !В печата, на 112то място, често се появява, като компетентен Иван Нейков по въпросите на пенсионирането той и Ив. Костов въведоха т.н. “точкова” система за пенсиниране. Например, хората с висше, полувисше и техникумско образование не получаваха точки. Навремето, при обсъждането в парламента на този закон, И.И. и И.К. се опитаха да не дават точки и за …. военната служба от две/за моряците три/ години, когато бяхме, като арестувани на военна служба. След голяма разправия в Парламента от ДПС и БСП/за съжаление , така беше/ военната служба бе призната за трудов стаж.Благодаря за истината, написана от г-н Инджев, с уважение Румен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.