В Русия забраниха да се казва на глас истината за сговора между Сталин и Хитлер

  Русия прие закон, който забранява приравняването на действията на Съветския съюз с тези на Германия по време на Втората световна война, съобщи Телеграфната агенция на Съветския Съюз ( ТАСС).

За наследниците на СССР това е новост, защото отъждествяването на Хитлер и Сталин беше не просто забранено, но и немислимо в империята на злото, чиито принципи следва днешна Русия в прикриването на историческата истина за вината на Москва в разпалването на Втората световна война. 

Като форма да допълнителна подигравка с правото на поданиците на Путин да знаят истината звучи уточнението в закона, подписан от него на 1 юли,  което изтъква, че забраната важи за публични изяви, показване на произведения на изкуството и за медийни публикации. Иначе казано, руските граждани могат да се ползват от правото си да мислят или сънуват, но не и да говорят и пишат по темата, по която изтъкнати днешни руски историци и публицисти се произнасяха досега с убийствени аргументи за СССР и Сталин като солидарни виновници за подстрекаването на Хитлер да нападне Западна Европа с решаващата роля на съветския ( гарниран с огромни доставки на суровини за Германия) “неутралитет” пред разиграващата се трагедия с прегазването на процъфтяващите демокрации на континента в изчакване Хитлер да се разправи с непоносимата за болшевиките Великобритания.

И още един “детайл” от закона предизвиква единствено горчиви усмивки сред запознатите с историческите факти хора. Законът забранява 

и отричането на основната роля на СССР за в победата ( над Германия). Т.е. законът забранява да се отрича нещо, което никой не отрича. Друг е въпросът на каква цена е постигната тази победа и можеше ли тя бъде сведена до жертвите в жива сила на западните съюзници, чиято философия на водене на войната се различава принципно от съветския маниер да бъдат давени враговете с реки от съветска кръв без да има нужда от това за постигане на военна ефективност. Защото в Русия, която така и не познава уважението към личността като главна заслуга за извисяването на човешкия дух в демокрациите над диктатурите, човешкият живот не струва нищо. 

Страстните хвалби на днешния руски режим, който става все по-фанатичен в празнуването на събитията, свързани с ендемичната съветска човешка катастрофа в името на онази победа, величаят приноса на СССР в разгрома на нацизма чрез  чудовищния брой съветски мъртъвци, които при това не могат да бъдат разграничени като жертви на войната срещу външния враг и на войната на самия болшевишки режим срещу собствените му поданици, подложени на геноцид чрез депортация на цели народи, масова многомилионна смърт чрез изкуствено предизвикан глад, експлоатация като форма на бавна екзекуция в безбройните концлагери и масови разстрели на измислени вътрешни врагове. 

 

За разлика от СССР нашата страна е преминала през кървавия псевдокатарзис в наказването на отрицателите на съветското “миролюбие”. В т.н. фашистка България е имало достатъчно свобода на мисленето, изразяването и рисуването, за да бъде поставено под съмнение сговарянето на между Хитлер и Сталин. Ярък представител и трагична жертва на това свободомислие е бил Райко Алексиев, който не спестява язвителните си карикатури и на други световни лидери от ранга на Чърчил и Рузвелт.

 

 

 

 

 

 

Но именно заради изобразяването на Сталин като кървав касапин на собствения народ, който се сприятелява с Хитлер, Фра дяволо, както се подписвал под карикатурите и текстовете си в неговия хумористичен седмичник “Щурец” талантливият публицист и карикатурист, той е бил арестуван още на 10 септември 1944 и умира от зверски инквизиции на 18 ноември.   

Карикатура на Иля Бешков, който подобно на Райко Алексиев рисува Сталин и Хитлер като приятели с кървави ножове зад гърба

 

 

 

 

 

 

Тъй като Русия няма такава предистория на свободата на изразяването за повече от век назад, тя просто преоткрива репресията като средство за борба срещу историческата истина и заплашва всеки, който си позволи да я търси и оповестява. В новия руски закон все още не са уточнени наказанията за непокорните, но и това ще стане. Режимът на Путин се е устремил към дъното на рационалното поведение и ако можеше, щеше да забрани и мисленето като в роман на Оруел. 

На българите, които имат памет как без съд и присъда биват избивани интелектуалци заради техният “грях” да изобличават диктаторите и да осмиват величията в политиката ( и цар Борис не е бил изключение сред мишените на Райко Алексиев ) може само да се препоръча да не позволяват ирационалната им русофилщина да се изроди дотам, че да ни (пре)върне в стадото на евразийската “култура” на мракобесието.    

   

10 мнения за “В Русия забраниха да се казва на глас истината за сговора между Сталин и Хитлер”

 1. Споменаването на основната роля на СССР за разгрома на нацистка Германия в тоя закон е доста йезуитско. То е като поговорката “покрай сухото гори и суровото”. Като го прочете човек си казва: я, значи отричат основната роля на СССР, демек на нас, руснаците?! Значи правилно, нека да го има законът. А това, че се узаконява лъжата, че Сталин е касапин, като Хитлер, кой ти гледа.
  КГБ-ски иширети, пълни са с номера. И срам нямат.

 2. А забранено ли е в русия да се казва, че между националсоциализъм и интернационалсоциализъм принципно няма никаква разлика, с изключение на 10 пъти повече жертви от руския вариант?

  “Какво донесе на човечеството социализма/комунизмът?
  И докато нацизмът и фашизмът преди 70 години бяха победени, забранени, осъдени и днес изучавани като нещо много лошо, то комунизмът – Коренът на злото – беше оставен непокътнат.
  Какво донесе това на човечеството? Според “Черната книга на комунизма”, том I; на Стефан Куртоа /С, 1999, 767 стр, имам я с посвещение от автора/:
  “Въпреки цифрите, които са приблизителни, занижени и изискват още множество уточнения, може да се направи равносметка, която дава представа за размерите на феномена и позволява да се проникне в сериозността на проблема:
  -СССР – 40 милиона убити,
  -Китай – 65 милиона убити,
  -Виетнам – 1 милион убити,
  -Северна Корея – 2 милиона убити,
  -Камбоджа – 2 милиона убити,
  -Източна Европа – 1 милион убити,
  -Латинска Америка – 150 хиляди убити.
  -Африка – 1 милион и 700 хиляди убити,
  -Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити,
  -международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити.
  Общата сума се доближава до 100 милиона убити.”
  Най-вероятно жертвите на комунизма са между 120 и 130 милиона души.
  Жертвите на фашизма са 13 милиона, а на комунизма 130 милиона – кое е по-голямото зло преценете сами!”

 3. В края на 70, началото на 80 в нашия Институт за интегрални схеми се появи колега казваше, че е украинец, дошъл с цялото си семейство да живее и работи в България. Вероятно беше някакъв шпионин, защото така и не разбрах имаше ли този човек изобщо някакъв принос в работата на отдела ни.
  Веднъж в разговор с мен ми обясни защо много силно мрази американците. Много подла се оказала Америка, защото по силата на договора за помощ през ВСВ след края на войната ссср е трябвало да върне техниката на САЩ в ремонтирано и боядисано състояние. След като съветските граждани са се трудили усилено и подготвили техниката за връщане американците се отказали да си я вземат и оставили техниката на разположение ссср.
  Големи подлеци се оказали тези американци като накарали по този начин мужиците да се потрудят!

 4. Реших да споделя един руски виц, който лично аз свързвам с МОЧА

  Един пишман поет прочел във вестника, че се обявява конкурс за стихотворение, посветено на победата във ВСВ и изпратил следното:

  Стоите статуя
  с огромньм .уем
  Рука поднята
  держит граната

  Редакцията му върнала писмо:
  “Вашето стихотворение много ни хареса, има рима, има ритъм, обаче, все пак, акцентът трябва да е върху войната и победата, а не върху други работи. Бихте ли го редактирали”

  Той го редактирал:

  Стоит статуя
  рука поднята
  наместо .уя
  держит граната

  Редакцията пак пратила писмо:
  “Вече Ви писахме, че имате потенциал, хубаво Ви е стихотвотението, ама, моля Ви се, махнете го този .уй от там!”

  И той го махнал:

  Стоит статуя
  совсем без .уя
  рука поднята
  держит граната!

 5. не ми е ясно,как ще се трактува публикуването на разделителната карта,подписана от Рибентроп и Сталин?

 6. Драги ми Krasnoselski, абе човече, не разбра ли, че има закон за забрана за приравняването на действията на Съветския съюз с тези на Германия по време на Втората световна война, и това го е съобщила Телеграфната агенция на бившия Съветски Съюз ( ТАСС). Нали знаеш, тогава важеше, „има човек, има проблем“, а Путин жалее по този СССР и за да няма проблеми сега, след като се „мъчи“ да го възтанови, се прави закон. Със закон трябва първо да се премахнат „човеците“ дето не само са знаели, но дори си мислят, че е имало някаква договорка за поделяне, камоли пък карта за това. И за да не се умува повече, назовват го най общо ПРИРАВНЯВАНЕ и толкоз! За какви „трактовки“ говориш? То нашият пиклив Бойко, не отговаряше на такива въпроси, та Путин , който е още ПО, как мислиш, ще се занимава ли с дреболии? Има си той подходяща съдебна система, и ако тя не се спрви, идват тия от спецотряда и както виждаме до сега, „машинка проработает!“ Няма проблеми. Тя е смазана с Новичок или други избухливи средства и както виждаме, се справя. Той Байдън, нарече Путин убиец, ама убиец е машинката и поради това не е прав! Сага, след като има и закон, няма да се налага ДА СЕ ТЪРСЯТ пак ВИНОВНИЦИ! /шегата е голям майтап/

 7. Г-н Инджев ,искам да Ви помоля за информация. Не зная дали мястото е подходящо, но смятам че за истината навсякъде има място. Вие вероятно сте живели там по онова време, моля, разкажете за съборената новопостроена сграда на американското посолство в Москва. Защо американците събориха нова сграда?

 8. Към R.Ivanov:

  Господин Иванов, живял съм там като студент през седемдесетте години на миналия век и това не ме прави познавач по темата. Но предполагам, ако няма обявена официална причина, че тя може да е само една:от съображения за сигурност. Те си знаят какви компрометиращи сигурността на посолството доказателства са открили, които вероятно не могат да бъдат напълно отстранени, ако не постъпят радикално.
  Апропо, от дипломати съм чувал, че това е също една от причините американците да си построят ново посолство в София.

 9. Към R.Ivanov:

  Господин Иванов, живял съм там като студент през седемдесетте години на миналия век и това не ме прави познавач по темата. Но предполагам, ако няма обявена официална причина, че тя може да е само една:от съображения за сигурност. Те си знаят какви компрометиращи сигурността на посолството доказателства са открили, които вероятно не могат да бъдат напълно отстранени, ако не постъпят радикално.
  Апропо, от дипломати съм чувал, че това е също една от причините американците да си построят ново посолство в София. Съществуването на посолство, което е екстериториално продължение на държавата ти, се обезсмисля, ако е под чужд контрол. Това е все едно да си съгласен държавата ти да бъде окупирана.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.