Президентът Плевнелиев допусна ГЕРБ да съществува без Борисов

“А можеше да има и друг сценарий

Ръководството на “Демократична България” , вместо да водят братоубийствена война с ГЕРБ, можеха например да кажат: “Ние сме против Бойко Борисов и неговия стил на управление, но не сме против едно ново поколение в ГЕРБ, с които заедно да завършим европейската интеграция на България, като вкараме страната в еврозонатаhttps://www.24chasa.bg/mnenia/article/10024049

Горният коментар е на президента Росен Плевнелиев ( 2011-2016 г.). Направен е пред вестника, който обслужваше вдъхновено като притурка към президентството неговия предшественик на поста Първанов и продължи със същото настървение да служи на Методиевич и партията му. Но не това е причината да обърна внимание на казаното от някогашния ми приятел.

Не ми се натиска спусъка на приятелския огън. Изпитвам някаква остатъчна лоялност към бившите си приятели и допускам, че вината за разваленото ни приятелство може да се търси у мен поради отказа ми да се променя и да прегърна всеядно политическото туловище на Методиевич. Вместо всеядно се отнасям към него все (така) ядно. Пък и кой съм аз, попадайки по формален признак в категорията на враговете, които Плевнелиев обобщаващо описва…

Не ми се спори с Плевнелиев задочно и по същество, макар да има за какво. Особено с упоритото му твърдение, че ГЕРБ са някаква демократична жертва на популизма, който едва сега се появява на българския политически хоризонт. Колкото до оприличаването на ГЕРБ на братска партия на Демократична България (също по формален признак, както той обозначава и враговете й), оставям на предполагаемите й братя да решат, дали да се припознават като такива. Не съм им адвокат, нито се чуваме, нито се виждаме…

В цитата обаче има една новина, която се нуждае от въпросите на журналистите с достъп до източника й. За да бъде потвърдена или отхвърлена като някакъв лапсус.

Плевнелиев за пръв път казва от свое име, че е трябвало от Демократична България да поискат отстраняването на Борисов ( и стила му на управление !) в името на сътрудничеството с “едно ново поколение в ГЕРБ”.

 

Той ли не знае, че Борисов е ГЕРБ и обратното? Точното като при болшевиките: като кажем Ленин, подразбираме Партията. Нищо подобно няма аналог при “братята”  от Демократична България независимо от опита на Плевнелиев да ги пришие към очевидно непоносимия за него Иван Костов и към едно време, което е отминало заедно с появата на самия Плевнелиев в политиката по волята на вожда на притежателя на ГЕРБ.

Новина е точно толкова лоялен на този вожд фактор, като Плевнелиев, да допусне възможността ГЕРБ да съществува без вожда начело и в това качество да си другарува с Демократична България. Ако го казва сериозно, това няма как да не отразява мислите на самия вожд. 

Ами ако не си е съгласувал изявлението с тези мисли? Звучи като отдалечаване, дори като откъсване от банкянската котва. И пак е новина. При това добра, колкото и да е непотвърдена и хипотетична без изрично потвърждение, че не е някаква “грешка на устата”.

Би било “красиво” ГЕРБ да претърпи някаква форма на пречистване, но като наблюдавам истерията на вожда не ми се вярва да предаде лесно своя последен бастион за самоотбрана извън заложените мини в институциите. Дори за ваксинирането си, на което най-после се реши днес, води със себе си верни партийни другари като антураж за кураж. Да не вземат да се отдалечат ( и те ).

Всяка мафиотска организация се крепи на пълната лоялност към своя дон. Тя се сплотява също чрез омърсяването на участниците в нея, за да не могат да претендират един ден, че са били прости извършители с единствената роля да изпълняват неговата воля. Защото са могли да му откажат все пак да употребява физиономиите и имената им.

Ето защо дон Методиевич фон Банкя редовно ги вади и разхожда на показ. Това е знак, че държи организацията си под контрол. А който се цепи от нея…

Ще видим. Предстои да се изяснява този въпрос.  

Накрая ще завърша с една руска поговорка, която вождът се опитва да пробутва вече не веднъж като своя цветиста мисъл за това как не можеш да мачкаш таралеж с – цитирам поредното му изригване- “ с гол гъз”.  Преди с ролята на таралежа товареше Цветан Цветанов, но след като го натири вече сам я играе.

Руската поговорка, която си е присвоил, е научил вероятно някъде във времената на “бригадите”, както по руски образец се наричаха и у нас през 90-те години на миналия век бандитските групировки от побойници, мимикриращи като застрахователи. В руския оригинал тя звучи относително по-меко: Удивили ежа голой жопой.

В превод – не можеш да учудиш, т.е. уплашиш таралежа с въпросния гол… Така е и с вожда от Банкя. Нито той може да се учуди от нещо, нито може да учуди нас. Учудващо би било само от неговото обкръжение да се откъснат онези, които толкова години мачка.

7 мнения за “Президентът Плевнелиев допусна ГЕРБ да съществува без Борисов”

 1. “Timeo Danaos et dona ferentes”
  На нито една дума да не вярвате на Плевнелиев, та той е “сламен” човек на Борисов.
  ГЕРБ унищожиха СДС, методично и сега паразитират върху останките му.
  Тотално унищожение на ГЕРБ, тотално.
  ДПС, БСП, НДСВ, ГЕРБ – партиите на комунистическата “дълбока държава”!
  Лустрация и декомунизация.

 2. Подходящ пример за коментари относно бъдещите, вероятно и миналите действия на Плевнелиев. Аз лично не го познавам достаъчно от направени изяви. В повечето случаи при среща с негови изяви ми правеше впечатление на интелигентен човек. Относно посоченият негов коментар бих могъл, като имам предвид себе си, дори и него, като потърпевши, които на времето се „присъединиха“ чрез един избор към ГЕРБ, защото друг избор за съжаление нямахме, имам известни предположения. Това, че ние не бяхме единствените направили грешен избор с ГЕРБ. Той, дори и аз, очаква(ме), че там се подвизават и има много други подобни на нас, избрали по-малкото зло, които за съжаление тепърва сега, благодарение на показаните корупционни примери, пачки и кюлчета, се осъзнават и търсят едно ново решение. Въпреки всичко, той (Плевнелиев) прави тази грешка, че САМО се съмнява в един грешник там в лицето на Борисов. Не там има още много борисовци обединени в антураж, поради което е необходимо сериозно „изчегъртване“. По ефикано ще бъде, който там вече има съмнение, да сложи кръст и да се преориентира. А това къде, е задача за анализ и разяснение, които трябва да направят далновидните!

 3. Плевнелиев нарича бялото черно, буквално! Тази личност (нарочно не пиша господин), Плевнелиев за кинокритик ли се мисли с неговите джедаи или за политик? Първото е по-вероятното. ГЕРБ и Борисов много скъпо струват на държвата. Дори само с руските енергийни проекти, които ГЕРБ осъществи, милиарди, които ние ще плащаме с години. И за всичко това, да се изкарват други виновни. По стар комунистически патент – “американските империалисти и четиритеските годишни сезона”. И още, в кутрето на Иван Костов има повече мъжество и достойнство, отколкото в цялата личност на Плевнелиев! Дори ме е гнус да пиша повече за тази личност.

 4. Ето какво казва пр. Плевнелиев във в. “Труд”:
  1/ Бойко Рашков е джедай,той е готов с картечница да защитава БКП, преименувано в БСП.
  2/Радев не спазва конституцият.Коалицията,която се казва ДБ мълчи срещу това погазване и заедно с ДПС ще го изберат за втори мандат.
  3/ Радан Кънев ще инциира резолюция в Европейския парламент заедно с Елена Йончева,за която има данни ……….
  Пълно изтрещяване са бруталния и белринципен популизъм на добре смазания тандем Хр.Иванов Радев.
  5/ Популистите …..те се борят за власт и нямат кауза.Аргумент за това са ” междузвезд.
  ни войни”
  6/ Ръководството на ДБ води братоубииствена война с ГЕРБ То може да е срещу Б.Борисов,но да не е срещу новото поколение на ГЕРБ. Но не, то е ръководено от гняв и умраза. То иска да изчегърта ГЕРБ и да заеме мястото му противно на европейските принципи.
  7/Популистите ще слрай на България.
  8/ Иван Костов разцепи СДС и му попречи да се върне на бял кон във властта. Вместо това върна ДПС и БСП.
  Това е краткото и непъло резюме на бълнуванията на Плевнелиев. Човек може само да се погнуси и да го съжали чисто по човешки

  ……

 5. Този наглец преди да лъже, че ГЕРБ и ДБ са братя, да си спомни какви змии и гущери избълва по нас, когато Радан Кънев го предложи за общ десен кандидат за президент. Аман от идиоти, които мислят всички освен себе си за такива.

 6. Плевенелиев е господин никой. Послушко, калинка която игра за мутрата престъпник Борисов. Нека наричаме нещата каквито са. По едно време се правеше на анти-руски пресидент и съм сигурен това е било съгласувано с мутрата.. Един вид са хвърляли прах в очите на европейците да прикрият руската си васалност. На този човек не трябва да се обръща никакво внимание. Безгласна буква. Не се съпротиви при назначаването на Цацаров при силни доказателства за неговата корумпираност. Плевнелиев е съучастник в създаването на тази отчайваща корупция в България. Трябва да бъде разследван като такъв.

 7. Виждам, че между коментирщите откровенната статия на Иво, наивници няма. Плевнелиев е бил под чехъл и е до днес, от самото му изваждане от нищото и поставянето му, като борисова калинка на президентския пост. Калинките приятели не живеят от фотосинтеза, а са хищници, които се хранят с по дребни от тях насекоми. С цялата си неслучайна, премерена риторика срещу Русия, чехльо целеше да получи добре платено място в борда на директорите, при евентуално влизане на Фолксваген в българската икономика. Много пари, за много дълго време. Той просто подцени интелекта и бизнесменския нюх на немската нация. Искаше да се продаде, но никой не пожела да го купи. Остана му само създателя > Борисов.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.