Сбъдна се мечтата на русофилите да сме си заедно с Русия – на дъното на Европа по ваксиниране и на върха по смъртност в пандемията

Българите определено не желаят да посещават Русия, а още по-малко да се преселят там. Този факт поне е безспорна величина в отношението на българите към Великата за мнозина от нас\тях Русия. 

Логиката показва, че българите също така не биха искали тук да е като там. Това се видя и при едно от редките проучвания на общественото мнение през последните 6-7 години, в което във връзка с отношението към Русия беше зададен адекватно точно този въпрос: искате ли тук да е като там. Пренебрежимо малко българи бяха отговорили положително, докато огромната част от анкетираните даваха за пример страни като Германия ( дори и като САЩ в пъти повече, отколкото Русия).

Не се учудвам, че този въпрос повече не се повтори в никакво проучване. Твърде неудобен се оказа отговорът на ( повече от) квалифицираното мнозинство от участниците в допитването у нас и то по времето, когато проруското статукво беше окупирало 100 процента 44-то Народно събрание под командването на вожда на това статукво Бойка Барисов. 

Тъкмо поради този прагматичен усет за положителното и отрицателното сред нашенците е жалко да се наблюдава как пропагандата и недоверието във властта раждат у нас евразийския феномен да се бойкотира ваксинирането. Ето най-после нещо, което доказва колко сме си близки с руснаците!

Попадна ми едно видео в което поляк и руснак се опитват експериментално да разберат какво им казва на български една българка. Не го изгледах докрай защото нашето момиче ме подразни с не особено адекватните си примери, с които  наистина затрудни “братята славяни”, но имаше проблем да им обясни като в детска игра на думи и жестове какво значи например “храна”. Но дори и при това ниво на експеримента се видя и чу, че изобщо не се разбираме без преводач. Т.е. мантрата за близостта на езиците ни е фалшива на чисто прагматично ниво.

Въпросът е защо изведнъж се намери сфера, в която се оказваме опаковани с руснаците почти като сиамски близнаци, с които имаме големи манталитетни разминавания, за да не кажа и противоречия. Достатъчно е да се каже, че след края на комунизма руснаците се оказаха много по-религиозни, докато тук, ако не броим показната православна мимикрия на едни другарки и другари, влиянието на религията по-скоро е някакъв битовизъм, свързан с ходене по църкви и манастири като вид туризъм и повод за хапване и пийване с приятели.

Че у нас вирее суеверието, както и в Русия, е вярно, но това едва ли е решаващо оябсение за този феномен.

Много повече се родеем по своето недоверие към властта. Явно не сме отвикнали от навика, придобит от времето на в .“Правда” и в. “Работническо дело”,  да възприемаме автоматично казаното “отгоре” като нечиста монета. Щом ни призовават да се ваксинираме, значи има нещо гнило, вярват мнозина по евразийски почин и у нас. 

И как да вярват хората на лидери, които шикалкавят. Путин дълго се “дърпаше” и накрая обяви на втората година от пандемията, че ( най-после) се е ваксинирал. Масово не му вярват или го подозират, че не си е сложил точно от руската ваксина “Спутник V” ( чиято формула е била открадната от руски шпиони от “Астра Зенека”, заяви миналата седмица британското контраразузнаване, цитирано от медиите на острова ). 

 

 

 

 

Мъжкарстващият наш (бивш) премиер, подобно на Путин, дълго бягаше от ваксинирането, оправдавайки се с боледуването си от китайския вирус, макар същевременно да твърдеше, че го е прекарал леко. Неговият конкурент в състезанието по мъжкарство, който иначе онзи ден демонстрира спортна форма с лицеви опори пред камерите, до ден днешен не е потвърдил, че се е подложил на боцкането, сякаш за да илюстрира известното правило, че рибата се вмирисва откъм главата – държавната в конкретния случай.

А рибата тук ( балък на турски) бая се вмириса! Насред вонята не могат да се разберат господата дали тя смърди повече сега или при предишното управление. Междувременно се сбъдна пророчеството на бившия главен имунопророк в държавата ген. Мутафчийски, че яко ще се мре. И никой не желае да поеме отговорността за факта, че (и) по този показателен се оказваме на европейското дъно. 

Заедно сме там сега с Русия, доколкото я броим като европейска държава – защото тя не само се зъби на Европа по най-различни поводи, че и без повод, но и сама се определя като нещо различно, маршируващо по свой път в собствения си “руски свят”. 

Нали това искат разните русофили тук – да си бъдем с Русия, а не със Запада. Дали сега са доволни, че желанието им се осъществи? 

 

10 мнения за “Сбъдна се мечтата на русофилите да сме си заедно с Русия – на дъното на Европа по ваксиниране и на върха по смъртност в пандемията”

 1. Тази събота научих за огромно мое съжаление, че в Русия са регистрирали (и то официално) починали рекордните 1000 души за един ден, във връзка с “настинката”.

  Някои “зли езици” твърдят, че именно инструкциите към небезизвестните руски тролове в интернет да разделят колкото може повече западното общество по темата Ковид, иронично е накладило същите тези настроения и в самата Русия.

  Тъй като все повече руснаци са част от глобалното село и косвено стават жертва на информационните машинации на собственото си правителство, предназначение за износ, сега диктаторът ще трябва да гаси пожар, който сам е запалил. Разбира се с цената на съдбите на невинни хора.

  Ние да си му правим сметката, след като имаме едва 20% ваксинирани доста след като цял свят разбра, че ваксината е безопастна, само ние – не. От друга страна в старта на предизборната кампания темата мерки, зелен паспорт, ваксинация се оказа, че са политическо харакири за дръзнещите да кажат истината.

 2. Впрочем от 5 дни (от 12.10.21г.) Гугъл спря да дава информация за нивото на ваксинация за България. Говоря за зелената графика за нивото на ваксинация. В тази компания сме с Китай, Северна Корея и някои други екзотики. Просто данните за ваксинация на тези държави са силно компрометирани и не може да им се вярва. Браво, България!
  Преди време Китай направи PCR тестване на целия Ухан, 10 млн. души и обяви, че не е открила НИТО ЕДИН (!!!) случай на Ковид-19?! Представте ли си? А точността на PCR теста е %99.95. Това означава, че на 10 000 души 5 човека ще ги отчете заразени! На 10 млн. ще са 5000!
  За Сев. Кореа уж няма заразени и умрели, но другаря Ким си направи “самокритика” пред политбюрото, че не се справил с пандемията.
  Преди около месец си отиде от Ковид мой приятел и съученик (56г.). Знаеше се, че не е ваксиниран. Само след месец вече ми се твърдеше от друг познат, че той се е споминал от ваксината. Бил е ваксиниран и тя го убила! Представяте ли си?!

 3. Оставете другото , ама това отношение 80/20 упорито ни преследва и по други поводи , които като че ли не са чак толкова други . Започна да изскача откъде ли не и вече изглежда подозрително точно .

 4. @ Dino,
  Ако правилно си спомням – в Русия жертвите на режима и пропагандата му минават за активни борци срещу Запада (и класовият враг). Повече винаги е по-добре за целите на държавно-партийното ръководството. Може би затова българинът не иска тук да става като “там”.

 5. Да помислим и друто. Руснаците знаят какво е качеството на тяхното производство и винаги има измама щом искат да се съскезават със Запада.
  Ето защо не се доверяват на Спутник защото проблемът е сериозен и не е само пропаганда.

 6. Вчера съобщиха по новините (в Германия), че в момента във ваксинационните центрове в Белград почти не може да се чуе другa pеч освен рускa. Причината: масов ваксинационен туризъм на руснаци, които могат финансово да си го позволят. (Първият от тях вероятно е бил крал Путя Късий). Ваксината: основно Pfizer BioNTech. По-здрав на таваришчите Волэн Малинaв, Костя Сидэрaв и Никалай Копэйкин!

 7. В руските СМИ се промъкна информация.че 30тина души от близките сътрудници на Путин са болни от КОВИД и заради това е в поредна изолация,че даже е и покашлювал…А първата ваксина била руска…сделано…

 8. Ето и съвсем нова информация-губернатора на областа е издал заповед за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ваксинация на всички по стари от 60 години,медици,работници от сферата на търговията,услугите,общественото хранене,строителството и т.н.да не изброявам,само лицата под 18 г.не засяга.Коментарите са,че не искат спутник,а са готови дори да плащат за Пфайзер,много негативно се посреща…

 9. става въпрос за Калужска област.Извинявам се за пропуска,от бързане е.

 10. Като си спомня как преди 89 копирахме западни чипове и машини и качеството на копията никак не се учудвам за качеството на “спутник” независимо, че руснаците са успели да откраднат “Астра Зенека”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.