Imagine ако си внасяхме прескъпия газ от САЩ какъв вой под строй щеше да настане у нас

Властта у нас се опитва да разведри страховете на хората от шеметното поскъпване на природния газ с твърдение за негово поевтиняване с около 30 на сто, но бившата власт се гневи срещу тези усилия и настоява, че поевтиняване няма. Но и едните и другите си приличат в едно: през ум не им минава да упрекнат Русия за газовия шантаж срещу Европа.

 

 

 

А той не е първият по рода си. За да накаже Европа, че доставя газ на Украйна през зимата на 2014 / 2015 г., Русия намали тогава с 50 на сто доставките си за Европа, припомня в интервю за “Тегесцайтунг” руският енергиен експерт Михаил Крутихин. “ https://ehorussia.com/new/node/24597

Тези “подробности” остават незабелязани и неизговорени в България, където руският “Турски поток” спря вчера да доставя газ за Сърбия поради голяма авария на българска територия. Пресъхването на трасето на руско-сръбската течна дружба, платено с български милиарди без капка газова и финансова полза в обозримото бъдеще, също не е сред водещите новини у нас. 

И се питам по примера на Джон Ленън: какво би станало, ако…

Imagine ако премиерът Борисов не беше прогонил американския гигант “Шеврон” от България, спечелил през 2011 търг за проучване за залежи от ( огромни количества, според американски сателитни снимки) природен газ на българска територия? Може би американците вече щяха да ни снабдят ако не с алтернативен собствен газ, то с информация за неговата наличност като потенциален коз в преговорите с руския монопол вносител на суровината у нас? Само че владетелят нареди на своите крепостни депутати да внесат и да гласуват мораториум срещу тази вероятност. И те ударно изпълниха нареждането. Преписаха френския закон за мораториума върху добива на шистов газ, добавиха към него клауза за забрана и на проучването и след три дни той стана факт в т.н. парламент, командван от слугата на Газпром у нас.

Imagine ако споменатият по-горе наш владетел беше проявил една десета от ентусиазма си в обслужването на Путин и неговия поток, прокопан през България за две години, като свърже газопреносната ни система с Гърция и създаде алтернатива на руския монополен внос? Не му стигнаха всичките 10-12 години неограничена от нищо власт за осъществяването на тази диверсификация!

Imagine ако пак той беше построил ( нали “строи” лично магистрали) терминал за разтоварване на втечнен газ в единствената морска държава в Европа, която не разполага с такъв?

  Imagine ако неговият ментор при прохождането му в политиката Г. Първанов не беше се изхвърлил при едно посещение в Южна Корея, че там ще ни построят танкери ( и защо да ги строят, ако тук няма пристанище, което да ги обслужи!).

Imagine ако все пак имахме алтернатива и внасяхме американски газ през Гърция и неговата цена беше скочила в пъти, както рипна сега цената на руския монополен внос у нас…

Това последното, ако се беше случило, щеше да доведе до вой под строй. Щеше да се превърне в център на предизборната кампания и за парламент, и за президент. Малцината заподозрени в проамерикански нагласи политици щяха да бъдат натикани в нишата на обяснителния режим в глуха защита на евентуалната американска вина.

Реалността обаче е друга. Не от Америка, която русофилите заклеймяват незнайно защо като наша колониална владетелка без дори да е голям търговски партньор и инвеститор България, а от Русия идва монополният натиск върху българската икономика. Това са фактите. Както е факт, че за него се мълчи. Изберете сами дали е от страх или от угодничество. Защото трети вариант не издържа на логиката на мълчанието.

Питам се и друго като хипотеза, която не може да се изключи.

Imagine, че Русия престане да приема на своя територия отработеното гориво на европейските атомни централи, включително и това от АЕЦ “Козлодуй”. Тогава днешният руски газов шантаж ще ни се види като приятелска закачка в сравнение с ядрения.

Подсети ме да се замисля по този въпрос с негово вчерашно изказване самият Николай Патрушев ( на снимката), началникът на руските тайни служби като Секретар на съвета по сигурността при президента Путин ( и сочен за най-вероятен негов наследник, “ако се случи нещо” с Путин). Руските медии го цитират да обещава, че държавата му ( 64 процента от чиято огромна територия е вечно замръзнала и необитаема), ще продължава и в бъдеще да закопава опасния европейски отпадък.

 

 

 

Дали да му вярваме? Това е същият Патрушев, който е разкрит като ястреб на ядрената война от вътрешни руски източници, като бившият съветник на Путин по въпросите на икономиката Андрей Иларионов. В интервю за украинския журналист Дмитро Гордон  напусналият екипа на президента Иларионов посочи миналата година Патрушев като най-опасния властник от близкия кръг на Путин, настояващ Русия да възприеме доктрината на първия ядрен удар. Поради което тази доктрина в Русия ( и в чужбина) се нарича “Доктрината Патрушев”.

Ще речете, че хипотези не би трябвало да се анализират без доказателства. Но ще сгрешите, защото виси въпросът: защо Русия яростно се дръвчи на Запада с контра санкции и забранява вноса на някакви сирена и прочее лакомства от там, но държи да увери Европа, че ще продължава да й приема опасните ядрени отпадъци. А отговорът е: зависимостта на европейците от Русия по тази линия е толкова категорична, че направо изглежда необратима. Кремъл държи ядрен пистолет до главата на благоденстващите европейци и иска те да продължават да налапват руската кукичка, а когато прецени – да я използва за лов на полезни шарани в пренаселения континент. 

Между другото, като става дума за Патрушев, тъкмо той е настоял да бъде награден софийският кмет Бойко Борисов през 2007 година за заслуги към Русия с ордена “Ломоносов”. Отличието му беше връчено от руския посланик Потапов. Не е по темата? Може би, освен когато става дума за собственика на ГЕРБ, който отново се е запътил да печели избори в подчинената на руските интереси България.  

 

5 мнения за “Imagine ако си внасяхме прескъпия газ от САЩ какъв вой под строй щеше да настане у нас”

  1. Почти по темата: гледам при телевизионната ЛЕГЕНда бай кольо някакво чиче от кръжеца на никалай малъйнав, което искалo и то да възражда някакво отечество, тa се питам кое/чие отечество има предвид? Питам, защото името нa кръжеца не дава отговор на този основен въпрос.

  2. Джо Байдън и Клаус Йоханис дават зелена улица на проекта за изграждане на първата по рода си за Източна Европа атомна централа с малък модулен реактор на бързи неутрони. В проекта участва базираният в САЩ производител NuScale Power. Това сътрудничество ще осигури на Румъния технология за марки модулни реактори /350-500 Мвтч – БМ/. Двете страни планират в последствие да построят 12-модулна станция, която на първи етап ще създаде 6000 работни места, а в бъдеще – до 30000.
    Преди по-малко от месец бях обвинен от съблогър, че фантазирам, залагайки на НТ-решения, обект на необозричото бъдеще… Е, то “необозримото вече тропа на влатата на румънците.
    Държа да отбележа, че реализацията на въпросния проект в първа фаза ще струва на Румъния по-малко от това, което Боко пропиля, за да зарови тръбите на ТУРСКИ/СРЪБСКИ поток, в угода на кремълския гном!

  3. Тази вечна загубеняшка недалновидност на българските слуги на Русия, особено сега с поглед на поскъпващите енергийни източници и по-специално свързани с Газпром, би трябвало някой който има тази възможност да натрие носът на банкянската картуна, че тя е истинският виновник за това. Да престане да хленчи и да привежда грешни факти носещи поскъпване на газа, а от там и на битът, които се дължали на сегашното временно правителство. Този Някой трябва лично и на всеослушание ПОДЧЕРТАНО да му припомни, че по времената на неговите ТРИ правителства (при пова едно след друго), Той като изживяващ се собстваник на правителството, направи всичко въжможно за да бъде изгонен проучващият вече на българска територия Шеврон. Още повече, че беше дори обявено очакването, че ще се намерят газови и нефтени находища в българските региони, след като в румънските, такива бяха открити!
    Да, българските политици на високите постове до сега (както се казва) са от един дол дренки. Доказани предатели поради нищожното им службогонство и подкупност. И може би ни е дори бедна представата за imagination, ако биха могли да бъдат разкрити всички неразбулени договори и договорки. Примерно закупените от руски собственици терени на които така не биха могли да бъдат построени съоръжения с които да се остществи добив или достъп на съоръжения за енергийни доставки. Поне ако се започне да се оформя едно недоволство от вдигащите се цени, трябва да бъде припомнено на бедстващото население, че заслугата за това е ТРИКРАТНИЯТ избор на повечето от тях, та на този (и такива) постовее да се примъкнат подлеци и престъпници.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.