Арменската общност у нас осъди Плевнелиев, но мълчи за подмазването на Борисов на Анкара

 

 

 

 

Арменската общност в България реагира остро на изказване на Росен Плевнелиев в Баку, с което той хвали Азербайджан за военната му победа над Армения. https://www.clubz.bg/120718-plevneliev_skandalizira_armentsite_u_nas

Това е право на арменската общност, за да не кажа задължение.

Използвам случая да напомня отново свидетелството си как софийският кмет Бойко Борисов се похвали пред американския посланик Джон Байърли в мое присъствие ( и в присъствието на цяла делегация от икономическия отдел на американското посолство, състояща се предимно от българи), че е бил награден от Анкара за това, че е спрял гласуването на декларация за осъждане на арменския геноцид. Описал съм циничното му самохвалство му в книгата си “Премиер на РъБъ” през 2012 година.

Длъжен съм да допусна, че многократните ми напомняния по въпроса в този блог не са попаднали в полезрението на арменската общност у нас. Но е трудно за вярване, че чак никой арменец не е научил за казуса с подмазването на Борисов на Турция от “Премиер на РъБъ”, издадена и допечатана след това в относително голям за България тираж.

Ами патриотарите, които виеха на умряло срещу всичко турско десетилетия наред тук и преминаха към фалцетни крясъци в дует с Доган в защита на Русия от Турция заради онзи свален руски самолет? Моя милост стана тогава обект на яростни улични атаки от атакисти защото казах в едно телевизионно интервю, че натовска Турция е упражнила правото си на самозащита. Бях плют ( буквално) и заплашван с юмручна разправа по софийските улици. Но същите патриотари ги няма никакви да се възмутят от слагачеството пред Анкара на техния Бойко, с когото си управляваха вкусно заедно.

На “умрялото куче” Плевнелиев лесно се вдига нож, но на властелина на простите от Банкя като че ли българските арменци спестяват упреците си. Защо ли?

Не знам. Признавам си. Но е факт. Както е факт, че еврейската общност отказва да се възмути от разкритията ( ми ) за видните руски антисемити Николай Игнатиев и Иван Аксаков. В “Измамата “Сан Стефано” публикувах дори и на английски Майските антисемитски закони в Русия от 1882 година, дело на назначения да ги създаде вътрешен министър Николай Игнатиев. Няма реакция от страна на еврейската общност у нас вече трета година. 

 

Опитвам се да предположа на какво се дължи тази избирателност, видна от липсата на чувствителност от страна на тези две отлично приети у нас от поколения общности, които с право са с оголени нерви относно гоненията срещу тях, понесени в миналото. Допускам най-добронамерено, че не искат да оставят впечатление за конфронтация с български популисти, но най-вече с московската пета колона, спекулираща с показния си антифашизъм. Зад него обаче се крие откровения държавно практикуван фашизъм от 19 век на Русия ( на комунистическата му версия в СССР няма да се спирам тук ) , станал образец за подражание в нацистка Германия половин век по късно като повторение на руската политика в областта на антисемитизма.

Ако нашите арменски и еврейски приятели, радващи се с основание на обществен престиж у нас, си мислят, че по този начин помагат с нещо на гостоприемната за тях България, трябва да кажа ясно: грешат! Това е все едно ние – да дам пример от древната ни история – да спестяваме истината, че двамата византийски императори Йоан Цимисхий и Никифор Фока, платили на руския варварин Светослав да разори България на цар Петър и наложили като следствие от руския погром за два века византийската власт си над българските земи, са били арменци по произход. За да не обидим днешните арменци повече от десет века по-късно?!

 

17 мнения за “Арменската общност у нас осъди Плевнелиев, но мълчи за подмазването на Борисов на Анкара”

 1. „На другарите, чиито пленници сме повече от 32 г., ще кажа – гответе се, краят ви наближава”. Това заяви кандидатът за президент Лозан Панов, след като упражни правото си на глас. “На хората, които ме подкрепиха, искам да благодаря. Стягайте се, битката тепърва предстои”, каза още Панов.

 2. https://faktor.bg/bg/articles/sotsiolozi-ochakvayte-golyama-iznenada-kogato-obyavim-rezultatite

  Изненадата ще е много неприятна – Копейкиновците влизат в новия Парламент!
  Вместо “Изправи се БГ”, които са извън.
  Да ви е честита “голямата” “промяна”!
  Въртяха, сукаха…Кукловодите…докараха я на тяхното!

 3. Междуетническите конфликти са голяма трагедия за участниците и голям проблем за страничния наблюдател. Колкото и честна позиция да се стремиш да заемеш, неминуемо ще си навлечеш неприязанта на едната страна, а често и на двете. Лично аз съчувствам на арменците както за геноцида в началото на миналия век, така и за неудачния начин, по който решиха да си решат проблема в Карабах в края му. Затова гледам да не коментирам, но за политиците е неизбежно (освен ако не са дребни тарикати). Сигурен съм, че и част от немалобройната руска общност у нас ще остане недоволна, когато Плевнелиев честити успешното връщането на Крим на украинците (примерът не прави аналогия межде събитията, а само пожелава на Плевнелиев скоро да коментира много по-безспорно събитие).

 4. Може да стане опасно, ако на следващите избори Костя Копейкин стане първа политическа сила.

 5. Аз съм чел вашата книга, където кмета ББ явно заяви, че няма да си развали дослука с турците заради Арменците. Те са му по-скъпи от арменската общност! Ние, арменците не лобираме достатъчно и не защитаваме интересите си, защото “лидерите” в общността са предатели и обичат да се хранят с азерски пари. Враговете са отвътре. Погледнете алчната съдийка и олигарха, които изгониха Духовниците! Или мненията преди приемането на новият закон по вероизповеданията, там няма нито едно предложение или питане от Епархията…

 6. Към Takvor:

  Благодаря Ви за отговора.
  За мен той е ценен с факта, че потвърждавате като арменец усещането ми, че нещо не е наред с липсата на реакция от страна на арменската общност ( или на нейните представители) спрямо фактите, за които споменавам.

 7. Господин Инджев, Арменската общност се тресе от скандали от 2016 година насам. Нито ВСС и етичната комисия обърна внимание на сигналите срещу Ванухи Аракелян, която като висш магистрат се намеси в църковните дела, нито директно на премиера подчинената Агенция по Вероизповедания изпълни задълженията си относно контрола на Епархийският Съвет. След приемането на непризнат от Върхновният Католикос устав на Арменската Епархия във Варна, бяха изгонени много Духовници и църквите стоят заключени. Арменската общност е с липса на лидери, а малкото от тях служат на чужди интереси. Не се впечатлявайте от хартиените организации и известни личности с арменски имена, те са или пасивни или обслужват лични интереси. Примерно софийската общност, която ни призовава да сме гласували за герб, защото им апортирали безвъзмездно земя за новият катедрален храм. Същият ББ е бил само един път през 2012 година в Армения и много пъти при азерите. Посланичката на Азербайджан е ухажвана ежедневно, въпреки че в България живеят по малко от 100 азери. Арменската общност в България датира от 8/9 век по българските земи, а църквата в Силистра е от 1609 година. Генералите Антраник Озанян и Карекин Нъждех са български и арменски герои, които са дали кръвта си в Балканските войни и за Македония.
  Какво ще кажете за бившият общински съветник от БСП Антраник Шакарян, който за 4 години е бил 10 пъти на работа в ОС? Разгледахте протоколите и забележете, че нито веднъж не е внесъл декларация за едноминутно мълчание за 24. Април в ОС. Когато арменците от Варна внесоха подобна декларация, тя беше блокирана и саботирана точно от една клика…
  Тези арменци ли очаквате да лобират за интересите на Арменците в България? Тези ли искате да имат становище по омразното изказване на Плевнелиев, който заедно с Петър Стоянов са участвали на този форум и са членове на тази частна азерска фондация. Погледнете изказването на Петър Стоянов по време на войната от септември 2020!
  Анализирайте и напишете един репортаж за арменската общност, разходете се из градовете и разговаряйте с хората, те ще потвърдят думите ми!
  Бог да Ви пази!

 8. Този българин ли е по-горе или подлога???
  Агресията на азърбайджан към мирното население на Арцах, изконна арменска земя населена 100% с арменци, заедно с Турция, Пакистан, Израел и джихадисти от Сирия започна на 27.9.2020. Аз лично съм ходил там и църквите от 4 век в този район са изградени от Арменската Апостолическа Православна Църква. Тюркските азерски племена са били по дърветата по това време. Тем хем твърдят, че са шиити, хем подкрепят сунитска турция, хем пък били наследници на Кавказка Албания????
  Та платената подлога поздравява диктатора алиев за организираната агресия. Всички държави и институции по света осъдиха тази агресия, само закусилият с азерски газ дава акъл!
  Кои балкански държави са посрещнали с радост “победата на азерите”, бълнуваща подлога!?
  “азърбайджан били положил усилия за мирно споразумение”…изперкали човек. Това бяха Русия, защото никой друг не се меси в този район.
  Абсолютно унищожение на църкви и историческо наследство, преименуване на улици и изселване на хора започна от първият ден след 10.11.2020… Има стотици видеа и информация от многоезични медии…
  Срам за българският народ е тази подлога и подкрепящите го!

 9. До г-н Инджев

  Питам г-н Тakvor от Форума

  С какво толкова го е подразнило възстановяването на международното право?

 10. Кое международно право, горе са вихго описали добре? Арцах подарен от Ленин на азерите…
  С война не се печели нищо…

 11. Прав сте, г-н Takvor, с война нищо не се печели, а и да се спечели, може да се окаже пирова победа.
  ——
  На 21 март 2014 г. Армения признава референдума в Крим за легитимен, в отговор на което Украйна изтегля посланика си от тази страна. Непризнатата Нагорно-Карабхска република също признава референдума. На 22 март Афганистан признава референдума, последван от Беларус на 23 март. На 27 март Никарагуа безусловно признава вливането на Крим в Русия.

  На 27 март 2014 г. Общото събрание на ООН гласува необвързваща резолюция, според която референдумът е невалиден и подкрепящ териториалната цялост на Украйна, със 100 гласа „за“, 11 „против“, 58 „въздържали се“ и 24 „неприсъствали“ Сред гласувалите против са: Армения, Беларус, Боливия, Куба, Северна Корея, Никарагуа, Судан, Сирия, Венецуела и Зимбабве.
  —–
  Наистина, да се наредиш в такава “престижна” компания е “голема работа”!

  Крим е Украйна, а Украйна е Европа – завинаги!

 12. За начало да споделя, че азерите започват отново войната с Армения, и от вчера насам има десетки ранени и убити по Източната граница! Да сте чули медиите в България да информират затова??? Азерската посланичка може би е пак активна?

  Следете историята. Армения избира по-малкото зло, Русия, която е единствената държава, която може да спаси Армения физически! В Армения има 2 големи руски бази, а затворената армено-турска граница се пази от 3000 руски войници. Азери+Турци+еврейско оръжие+Пакистан(единствената държава в света, непризнала Армения??) се биха 45 дена и само руснаците ни спасиха физически. 45 ДЕНА НИТО САЩ, НИТО НАТО, НИТО ЕС си мръднаха пръстта, а това беше желанието на Пашинян, който тръгна по нов демократичен път. Накрая пак опря до Русия!!!!!

  Темата, която обсъждаме е за арменската общност в България и тук няма русофили или русофоби!

 13. И да допълня, Армения се обръща още вчера към Русия по спогодбата за взаимопомощ на държави в Евразийският съюз. Паралелно с това вчера Армения подписа спогодба с ЕС за отваряне на въздушното пространство на цивилни самолети. Процесът е двупосочен, отваряне към ЕС и Русия!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.