Нищо лично за безличния Герджиков и праволинейния Радев в мачлето между тях

 

 

 

 

 

Имах намерение да не коментирам повече снощния дебат между Радев и Герджиков. “Снощен” се връзва с намека за махмурлук, нали…

Такова е усещането ми за усещането на посърналите фенове на ГЕРБ от представянето на техния централен нападател Герджиков в мачлето на вожда им. Нищо лично, но играта му беше безлична като на бранител, пазещ вратата на своя селекционер без намерение да спечели с попадения в мрежата на противника . 

Главната характеристика на спора беше липсата на спор. Жадуващите да се освободим от истерията на еднокнижния и фалцетния му вой в публичните му изяви би трябвало да са доволни. В този смисъл неговият начетен кандидат Герджиков изпълни мисията си. Но самото толкова успя.

Не успя да прикрие факта, че е именно негова кандидатура. Почти се скара на Радев, че бил фиксиран върху Борисовото управление. А не бивало…И доказа, че не е фиксиран върху какъвто и да било негативен нюанс към дългото му управление. Никак. Дори и с намек не беше “фиксиран” в тази посока.

Не знам кого визираше Герджиков, когато се възмути, че някои хора му придиряли на претенцията да бъде обединител, но сега вече се били убедили колко не са прави(!?). Разпознавам себе си по липса на спомен някой друг да го е коментирал настойчиво в това отношение. Защото съм му посветил няколко текста по темата за неадекватността на тази претенция за обединяване в една плуралистична демокрация и не забелязвам в огледалото да ме е преубедил с нещо. Написах го и в статията си, публикувана в самия ден на дебата. Позовах се на Аристотел с неговата мисъл, че който е приятел с всички, не е приятел на никого. И Радев я цитира (  позволявам си да допусна, че е по-вероятно някой от съветниците му да е прочел въпросната статия с цитата от Аристотел, отколкото сам да е прочел какво е казал учителят на Александър Македонски).

Македонската тема, впрочем, беше не опорна, а допирна точка между двамата. Както още няколко други, по които те, образно казано, си стиснаха ръцете преди да го направят наистина на финала. Споменавам тази подробност поради внушенията на гербаджийската пропаганда, че една от причините американското посолство да се радва на Радевите хора, спечелили изборите, била в договорката с американците младоците да сменят политиката спрямо Северна Македония. 

Докато Радев не изненада никого със своята праволинейност и с отказа си да потвърди упреците, че е “предал” Русия, претендента за поста му се предполагаше да го атакува не само с “остроумия” от рода, че е имал москвич, с който трудно се е разделил, намеквайки за носталгия на Радев по съветските мигове. Защото и за остроумието в подобен контекст се е изказал Аристотел със следната мисъл:

Остроумието е образовано нахалство

Заявката на Герджиков да обединява партиите се изроди в собственото му обединяване с Радев по няколко теми и благата примиреност със собственото му изоставане в социологическите проучвания. Ако искаше да ги преобърне, както вещаеха  неговите вещери, трябваше да атакува генерала с нещо повече от обичайните гербаджийски опорни точки, но не отправи нито едно пряко обвинение към своя опонент. От което публиката разбра, че мачът е (пред)решен с предизвестената загуба на предрешения в магистратска тога Методиевич.

Големият отсъстващ на терена на мачлето беше споменатият от професора в отбранителен контекст Борисов. Простите му фенове вероятно са се напили от мъка, представяйки си ядно как би се развихрил техният биткаджия на мястото на Герджиков. Затова и казвам, че равносметката е махмурлук, пострадалите от който днес мълчат като самия техен вожд.

Да си спомняте героят от Банкя някога да е мълчал, когато на карта е заложена последната му надежда да яхне отново белия Фалкон, па макар и с подставено от него лице?  “Радиомълчанието” му, продиктувано от опита да измами публиката относно независимостта на неговия кандидат, беше тактическо, но доведе до стратегическия му провал. Защото стана ясно, че няма причина за никакво преобръщане на мачлето. Огромната голова разлика на Радев от първото полувреме, дори и да бъде стопена с помощта на гласовете от ДПС, няма да бъде преодоляна.

А на онези, които евентуално са повярвали в разликата между Герджиков и Радев поради изразените им различни становища спрямо руската агресия срещу Украйна, ще кажа: призивът на Герджиков да не се делим на “русофили и русофоби” е най-кратката и ясна дефиниция на московската пета колона, която се легитимира чрез знака за равенство между хората, които стоят на български позиции и техните русофилски антиподи. Радев поне не се крие в това отношение, докато Герджиков се изяви напълно в стила и стилистиката на гербаджиите, водени от девиза на своя вожд “ да не дразним Путин”.

 

34 мнения за “Нищо лично за безличния Герджиков и праволинейния Радев в мачлето между тях”

 1. Вярно, точно и обективно!
  Р. Радев отговори, че Крим е руски, което е факт за момента, а ректорът “смело” заяви, че е украински! Той в момента е никакъв и може да говори каквото си поиска. Също като сикаджията, дето ни пазел от комунистите, но все още си пази червената членска карта някъде при кюлчетата и пачките с евро. Мутрата в края на царуването си започна да лови руски шпиони, но се правеше на ударен за Гебрев и когато цяла Европа изгони руски “дипломати”, които както е известно са повече шпиони, отколкото някакви други, на нашия му трябваха някакви доказателства, сякаш Гебрев, синът му и неговият служител бяха тровени от марсианците!

 2. Продължение:
  Относно Крим. Украйна “забрави” да закрие руската военноморска база в Севастопол, когато стана независима, а предпочете да получава наем от руснаците за нея и това й изигра много лоша шега след време. И ние ако се потриваме за СОК “Камчия”, може да дойде време да се хапем отзад! Да се потърси отговорност от виновните да се продаде част от нашето крайбрежие и да се анулира този престъпен договор! Най-малко по причина, че руснаците постоянно не си плащат данъците, тока и водата или го правят с голямо закъснение.

 3. Аз честно не разбрах, да се делим или не, на русофили и русофоби? Аз за себе си нямам желание да се определям като такъв. И като се замисли човек, ние май сме единствената нация в Европа, която се дели така спрямо друга нация. Гръцката нация примерно, не зная да има такива проблеми, нито сръбската. А защо ние все се делим? Като отидеш в Гърция виждаш само едно знаме Гръцкото а в България??? Всеки развял някакъв флаг, всеки се присламчил към някакъв лагер. А уж сме най-най, с най-древната история с най-умната нация. Компютъра сме измислили, Ксерокса , Учебника по летене в САЩ, пак Българин го написал и т.н. обаче, ето че няма Гордост, няма Щастие, няма Съгласие, между нас, за собствения ни живот, съдба и бъдеще. Русия си има своето влияние, тя е много могъща но ние защо си предаваме Държавата и Народа, незнам. Толкова ли сме се намразили вече помежду си, след толкова много история, войни, провали, премеждия?? Толкова ли сме слепи да не видим, че малка нация, като нашата не може да оцелее без себеуважение!? В Швейцария всеки Швейцарец има автомат в гардероба си и е винаги готов за бой. В България ако раздадат на всеки автомат ще стане страшно но може би това е пътят към нашето оцеляване. Преди Режима 44-45, всеки Българин е имал оръжие в къщи и е било спокойно. Нямало е Мутри, Нямало е Ромски Грабежи, Нямало е ДПС и почти всяко Българско семейство е било многодетно въпреки, много по-ниското ниво на цивилизация и условия за живот. Едно нещо трябва да е много ясно специално за нашата Държава. Да много са модерни многонационалните общности, Но без Българи не може да има България!!! Всяка силна държава знае това и подкрепя национализма като нещо полезно а не като нещо вредно. Докато това не се случва у нас, поради глупостта ни и слабостта ни, ние винаги ще се делим на нещо. Който уважава математиката, знае колко намаля една величина, когато тя се раздели няколко пъти. На колкото я разделиш, толкова пъти става по-слаба. И когато тази нация е малка тя става още по-малка. Много по-малка. Затова няма добър парламент, затова няма деца в България, затова мизерстваме и се засипваме с хули вместо с добрини. Затова нашите хора, лесно предават държавата и народа си.

 4. А защо никой не пита ПППП, какво мислят по въпроса за Крим?
  Хайде Брандън!

 5. Докато Съдът не вкара в затвора групата на героя от Банкя, не се надайте на нищо, дори и на пияни жени.

 6. Според мен, Гадев е по-вреден русоид от Хубавешки. Просто който е против Русия не трябва да гласува на балотажа за нито един от двамата. Да си гласуват русоидите, мутрите, олигарсите, мафиотите и криминалите за тях. Това, че Радев е против мутрата Борисов не може да му измие позора, че е нагъл русоид. Ако русоид е Президент, то няма да има условия да се промени системата която е виновна да се произвеждат Борисовците и неграмотниците да бъдат във властта. Ако не изринем русоидната сган, не може да се прекрати във властта да се набутват Борисовците. Казано по друг начин, компромисът който правим за Гадев, че да се отстрани Борисов е безсмислен, защото не се отстранява причината за съществуването на тоя порок. Аз не мога да намеря нито една полза от който и да е от двамата русоида.

 7. С две думи, колкото по-малко хора гласуват на втория тур, толкова по-малко представителен ще е изборът, какъвто и да е той, на мутрите и русоробите!

 8. Оставам с устойчивото впечатление (вкл. от коментарите на https://ivo.bg/2021/11/18/защо-не-мога-да-подкрепя-атанас-герджи/#comments), че в БГ критерия на някои хора за “демократ” е позиция анти-ГЕРБ. Ако е така, то може и Крим да е руски… Жалка работа. На някои хора, които си мислят, че проблема със социално икономическия им статут ще се реши със смяната на ГЕРБ от властта…. Доходите и стандарта са функция най-вече на уменията ви и търсенето за тях. Ако имате нужда от службица на държавна хранилка, която очаквате новата власт да ви даде- ваше право, човешко е. Но това в никой случай не е атестат за професионализма ви и недейте да се маскирате зад претенции за морал. Мога да разбера не гласуването на балотажа. Но човек претендиращ за прозападна, проевропейска позиция да гласува за кримнашиста зелен чорап е непростима перверзия. Или банална липса на интелект- но това обикновено се очаква при електората на Копейкин, не сред четящите хора. Кукловодите на Радев гласят диктатура тип Путиностан. И това не бива да бъде подкрепяно. Питам се Иванов и Атанасов поддържат ли позициите на Радев? Жалко за Лозан Панов- твърде над нивото на средата, което го обрече да бъде викащ в пустинята.

 9. Г-н Инджев ,гласуването за руския резидент радев a. k. a . зеленият чорап е предателство спрямо България ,ЕС,НАТО.
  Аз лично няма да гласувам за никой с отвращение, не мерси.

 10. Да попитам, някой знае ли на балотажа в неделя ще има ли опция “НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО”?

 11. Българин,

  Аз също се замислих да отида и да отбележа “Не подкрепям никого”.
  Но, поради факта че нямам доверие на тези машини просто ще си остана в къщи.

 12. Към TR: „Но без Българи не може да има България!!!“ Докато има БЪЛГАРИ ще има и държава с името БЪЛГАРИЯ! Факт! Така че по отношение на името всичко е спокойно. Къде е тогава проблема? Проблемът е, че тази държава е завладяна от русогнилите и не е на БЪЛГАРИТЕ. Историята на БЪЛГАРИТЕ убедително доказва, че докато съществува русия ще има русогнили, и мъчнотията тука не е в тяхното съществуване, а в техния брой. Генезисът им се дължи на смесени бракове, комунизъм, неграмотност и сребролюбие. Но това може да бъде много силно намалено, ако направим държава си такава каквато тя е била по време на ВЕЛИКИТЕ НИ КАНОВЕ, или най-малко такава, каквато са я виждали ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НИ, и в която на фасадата на Народното ни събрание са изписани със златни букви думите на един от големите ни Възрожденци ( забранен за изучаване в училищата) Захарий Стоянов: “…: „..Възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!“

 13. От идването на мадридския шмекер нормалното развитие на страната беше изкривено. 12години ни управлява неговото ла.но в целофан. Няма начин да се случи чудо и да се събудим в нормална европейска държава с по-малко крадене и повечето айдуци в затвора. Step by step така ще се случат нещата! Всички сме наясно, че всичко е объркано и на където и да погледне човек се вижда едно и също. Крадене и калинки дето не си вършат работата. Видяхме вероятно само малка част от това, което предстои да видим.
  Важното за мен е да продължи движението в правилна посока. Да не направим поредния завой за да дойде време когато такива рубладжии няма да се появяват. Ще се повторя няма да е бързо. Важна е посоката!

 14. Към Отец Попиелушко, G_G, ива,…………:

  Ако днес Бенковски беше жив, вие нямаше да гласувате и за него.

 15. TR,

  Разделение има когато има много лъжи – справка, Америка по времето на Тръмп и Фейсбук.
  И обратното, обединение има когато в едно общество има консенсус относно събития, факти и т.н.
  Разделението на русофили и русофоби според мен е защото консенсуса между тези две групи е невъзможен.
  А той е невъзможен защото едната група е твърде далеч относно реалността, историческата истина.
  Подобен е казуса с Тръмп – той създаде паралелна реалност далеч от действителността.
  Тези които и повярваха няма как да се съгласят с тези които виждат през лъжите на Тръмп.
  Спорът ни с Македония в момента е също базиран на подобно изкривяване на истината и затова не може да има лесно сближаване на позициите.
  “Разделяй и владей” е стар и изпитан метод.
  Щеше да е по-добре ако го знаехме като “Лъжи, разделяй и владей”.

  И нещо друго, както tervel отбелязва, за Захари Стоянов не се знае достатъчно. А трябва да е редом с Ботев и Левски.
  Той и голямото мнозинство възрожденци са прозрели истината относно Русия.
  Мисля че по тяхно време е имало консенсус по тези въпроси и това обуславя бързото развитие на младата държава.
  Но Русия с помоща на полезните идиоти в България успява полека, лека да унищожи този консенсус.
  От тогава буксуваме и Радев няма да ни доведе по-близо до решението.

 16. @tervel: ….. Паралелът в съзнаниети ви….Радев ….. Бенковски…Внимавайте, грижете се за себе си. За отношението на нашите възрожденци към Русия, в този блог е дискутирано многократно. За Бенковски конкретно може да прочетете например оттук https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/kak-da-e-benkovski-moskovski-shpionin-sled-kato-ne-iska-ruski-pryaporets-nad-tarnovo-ili-stariya-balkan
  Ако сте в състояние да гласувате за Радев, оставам на вас да прецените дали не се превръщате в “полезен идиот”, на чиято безкористна помощ матушката винаги е разчитала.

 17. Георги Харизанов, много хора нямат време за лъжи, защото тяхното време е запълнено с Мечти, Любов, Съзидание, Победи и търсене на Истината за Пътя на Душата ни. Когато между нас има Себеуважение и Любов за лъжи няма място. Мира и Спокойствието в държавата са много по-важни от който и да е спор. А той винаги се изражда във война, когато забравим това. Ние първо трябва да си отговорим на въпроса за Бъдещето на Българската нация. В такъв момент трябва да чуем гласа на Сърцето. Споменахте Захари Стоянов. Аз пък ще спомена Капитан Петко. И зная защо казвам това име. Да бъде Благословен! Българския народ има много врагове но има и много Приятели. Най-важното за нашето бъдеще е да се осъзнаем и да не забравяме кои са Българите!!!

 18. Едно малко уточнение относно цвета на чорапите на военните. ВВС имат сиви, ВМС- черни, а пехотата – зелени чорапи.

 19. TR,

  Благодаря, това са хубави думи.
  Споровете са важни, нека не се страхуваме от тях.
  Те ни карат да се замисляме, да се съревноваваме и това е напълно човешко.
  Не е човешко когато се изгуби мярката, действа се нечестно и настане несправедливост, дойдат издевателства, войни.
  Ето един пример, вие ни призовавате да гласуваме за Радев но Радев не използва вашите думи когато говори с Македония.
  Според Радев има много лъжи които трябва да бъдат коригирани от тяхна страна.
  Прост пример който както виждате създава проблеми.
  Радев също така не иска да почете хилядите загинали по времето на комунизма.
  Много искам да знам какво точно му пречи да направи този толкова човечен жест. Един отец от Италия чак е тук и дава пример.
  Не мислите ли че това ще спомогне за обединението на нацията и ни доближи до идилията която Вие описвате?
  Нещата са прости, без справедливост няма спокойствие и напредък.
  Радев стана президент с подкрепата на партия наследила една друга партия отговорна за много злини срещу много българи но никой не получи нужната справедливост.
  Тези неща когато останат неразрешени продължават да тлеят и горят душите на много хора.
  Вашите думи трудно ще стигнат до тях.
  Ние дори не можем да стигнем до консенсус как точно да бъде изучаван този период от историята в училищата ни. Лидерката на партията която издигна Радев не се посвени да положи цветя на паметника на знакова фигура от онова време. Това е просто кощунство при положение че уж народното събрание приело закон някакъв по въпроса. Мисля че имам добро въображение но не мога да си представя нещо аналогично да се случи в Германия примерно.
  Шикалкавенето и неназоваването на нещата с истинските им имена е един от проблемите ни.
  Според мен хората трябва да имат време за лъжи противно на това което вие казвате.
  Ще заживеем в измислен свят иначе.
  В световен мащаб един от големите проблеми са именно лъжите разпространявани от социалните мрежи.
  Много е важно как ще бъде решен този проблем.

 20. Към поредният саксиен мислител с ник G_G:
  Моите познания в историята, за разлика от вашите, не са се оформили от такива „специалисти“ като А. Йорданов. Бих се радвал, ако матушката има същите идиотски съждения като вашите и да разчита на моята безкористна помощ, така както е разчитала на Бенковски. Но за съжаление, тя не е идиот, за да мисли като вас, но определено разчита на такива безполезни, интелектуални – САКСИЙНИ МИСЛИТЕЛИ, за да запази позициите си в България НАЙ-МАЛКОТО НЕПРОМЕНЕНИ.

 21. С човек направил паралел Радев – Бенковски е безсмислено да се спори. Поне в едно сме съгласни: да се надяваме, че позициите и геополитическата ориентация на България ще останат непроменени. Точно заради това не желая да влизам в по-нататъшна комуникация. Споровете в блога много добре отразяват състоянието на обществото в момента. Според мен сляпата омраза е заслепила много хора в момента, и гасят една криза, като избират много по-силна. Да съхраним енергията си. Тепърва ще е нужна за опозиция на задаващото се.

 22. Към G G:

  За пореден път призовавам като се обвинява да се конкретизира.
  Чия “омаза” е сляпа?
  Понеже не уточнявате, приемам, че заклеймявате мен като автор. Ако изглеждам сляп ( в “омразата” си ), защо изобщо си правите труда да “проглеждате” чрез моя блог. Гледайте си през собствените очила и се наслаждавайте на обичливостта си към мутрата.
  А тезата за “сляпата омраза” е в момента сред основните опорни точки на мутрата, която се прави на невинна жертва – някакви тулупи я мразят, ей така, без причина, пък мутрата много иска всички да я обичат, за да се разпорежда в България както си иска, а не да я “мразим”, т.е. да й оказваме съпротива.

 23. В България няма русофили, няма и русофоби. В България е разделена на хора които са с промити мозъци със съветска пропаганда и се прекланят пред репресивно-тиранична власт в Русия и хора които всячески се съпротивляват на влиянието на руската репресивно-тираничната власт в България . Връзките на българска власт с властта в Русия са главна причина за корупцията и намъкването във властта на мутри и престъпници. Нормален и честен човек , не би се изкушил да има връзки с тая потънал в корупция руска власт, на която главна идеология е тероризъм към Света и репресии към собствения си народ! Истински русофил би трябвало да е на страната на руския народ и против тоталитарно репресивната власт на Путин. Казано по друг начин, истинския русофил не е путинист, а от друга страна , отричането на Путин и олигархията, репресивно-тоталитарната им власт, не те прави русофоб!

 24. Нямах предвид вас. Само и единствено споменаването Радев и Бенковски в едно изречение и в една скала.
  В момента съм убеден, че едно зло, се заменя с друго, по-голямо.
  Обществата които зреят с еволюция, обикновено прогресират много по-добре от онези с революция. Особено ако героите са онези от Великата Октомврийска.

 25. Към G_G:
  Изглежда, че деменцията ви е в напреднал стадий щом не разбирате, че човекът направил „паралел Радев – Бенковски „ и човекът, който спори „безсмислено“, според мен по-скоро налудничаво, сте вие. Във тази връзка много по-добре за вас би било, ако вместо да споделяте изблиците на повредения си мозък незабавно да потърсите лекарска помощ.

 26. Всички ще го заобичаме, когато отиде за една по-дълга ваканция при бай Ставри, а и там ще се порадва на неподправената любов на съкилийниците си! Нищо лошо не му пожелавам, само любов, каквато и в Панкрац не е усетил!

 27. Избягвам да чета парцала”Труд”, но случайно попаднах на това:
  Манфред Вебер подкрепи проф. Анастас Герджиков за изборите за президент. „Вие сте наистина независим човек и се кандидатирате за президент, за да получи страната ви най-доброто управление. Вие сте готов да поемете отговорност и показвате на хората, че има алтернатива, която да повлияе на икономиката и да доведе до увеличаване на доходите. Това е напълно възможно за България и за бъдещето ѝ. Вие сте кандидат, който се опитва да предложи истинско върховенство на закона и проевропейски подход за страната“, каза председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент на Анастас Герджиков.

 28. @Tervel: Преглед в блога лесно показва, кой е споменал Бенковски първи. Това сте вие. За Бенковски бих гласувал. За фатмака на Решетников- не. Защо от това, че някой не подкрепя Радев, следва че не би подкрепил Бенковски- можете да си обясните само вие сам на себе си. Ще се повторя- ако това, да си анти-ГЕРБ, е извинение за Кримнашизъм, значи работа е станала наистина гнусна и жалка. Ако е така, това не е десница, а сбирщина. Междъ впрочем в БГ, дясното- концепцията за минималната държава, и предприемачеството- реално си остана непредставено. Homo bulgaricus си иска соца и това е. В глобален план, не е само той де. Борисов с право беше критикуван за постоянните си геополитически шпагати и опити да угоди едновременно на ЕС и Путин, както и за обслужването на енергийните проекти на Кремъл. Но нека да проведем, съвсем елементарен мисловен експеримент- какви биха били реакциите ако Борисов беше казал, че в момента Крим е руски? Също не ми е ясно, от кога замяната на едни подставени лица с други, се нарича борба с корупцията. А за нуждата от енергийна диверсификация- от никъде, ни вопъл, ни стон.

 29. @димитър
  Мога да си представя какво “професионално” ченгеджийско ровене в личния и професионалния живот на Кирил Петков е паднало, за да изровят мазните слуги на Мордор някакъв компромат, но по злобните дребнотемни заяждания, изсмукани от пръстите на доносника “Димитър”, безсрамно откраднал рулоните на “Всяка неделя” от архива на БНТ, разбирам, че нищо не са могли да изровят! 🙂

 30. Парадокс е, но русогнилите , и по точно тези, които гласуват за радев, ще неутрализират гласовете на турция и малоумниците повярвали на м.вебер, и реално ще помогнат на демократичните хора в България в борбата им за НУЛЕВА КОРУПЦИЯ и в РЕФОРМАТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ. Тази борба е първа по значение за България и e над всички останали, ако искаме справедливост, върховенство на закона и благополучие. След тяхното пълноценно навлизане естествено ще дойде и борбата за окончателното ни изтръгване от убийствената прегръдката на русия. Злословията на герб-щурмоваците че, ако имаш антигерб позиция това те прави гнусен и жалък, а десницата сбирщина показват , че герб са в агония. Високият вой на G_G и на „висок“ е индикация само на едно, че кучетата им са побеснели обхванати от сляпа злоба, което в същото време е и отличен индикатор затова, че Санитарят си върши много добре работата, за което трябва да го подкрепим и да му пожелаем успех в завършването и.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.