Норвегия изпревари Русия по износ на газ в Европа, а Русия чупи рекордите си по забогатяване на милиардерите си и по строеж на крематориуми

 

 

 

 

Норвегия за пръв път изпревари Русия по снабдяването на Европа с природен газ. https://news.dialog.ua/240535_1637414010

“Русофобията” на Норвегия стига до там, че натовската държава си позволява да бъде Номер едно в света по качество на живота на фона руското 52 място в тази световна класация, макар Русия да води Норвегия с много “обиколки” по абсолютни стойности с несметните си подземни богатства. 

НА СНИМКАТА: Шведска домакиня чисти с парочистачка “Сименс” през 1905 година

 

 

 

 

 

 

Но за микроскопичната на картата Норвегия ставаше дума и за сравняването и с гигантската Русия…

Русия, пак за сравнение, дори не е газифицирана. Цели градове на броени километри от основни руски газови находища  биват подминавани транзитно от тръбите. Москва предпочита да изнася суровината, за да я използва като оръжие за шантаж на лакоми за енергия развити европейски икономики. 

 

Демократичната натовска Норвегия отчислява от продажбите на подземните си богатства средства в най-големия пенсионен фонд на света на стойност повече от трилион долара. Разиграва ги на световната борса с покупка на акции от най-големите печеливши корпорации и разнообразява вложенията в още хиляди други компании. В крайна сметка  увеличава натрупаните милиарди така, че на глава от населението се падат по 220 000 хиляди долара от това национално богатство – в случай, че тези гигантски резерви бъдат раздадени.

 

Общата стойност на акциите на всички търгувани на борсата руски компании е 1 трилион долара. За сравнение: стойността на акциите на американската  частна Tesla е 1,03  долара. 

 

При цялото си получено от природата енергийно въглеводородно богатство Норвегия произвежда 98 на сто от електроенергията в държавата от възобновяеми източници. А също така с ударни темпове поощрява и успява да замени автомобилния парк в страната с коли с електрическо захранване.   

Както се вижда не по показателя природни богатства, по който Русия не само е на първо място в света, а разполага повече от една трета от световните подземни ресурси, а начинът на тяхната употреба от хората е определящ в крайна сметка за това как живеят хората в богатите по природа държави.

Ето още малко илюстрация.

Стойността на всички американски компании се измерва на 48 трилиона долара, а на всички световни компании- на 120 трилиона. В този смисъл руският бизнес с неговия 1 трилион е  практически нищожен и е на ръба на статистическата грешка.

За сметка на това стойността на недвижимата собственост , притежавана от руски богаташи в Англия,САЩ и Европа под формата на дворци,замъци и луксозни апартаменти се оценява на един трилион долара- колкото стойността на всичките жилища на руското население в Русия.

Състоянието на руските милиардери от началото на тази година е нараснало с 65,6 милиарда долара. Само 10 от тях, близки приятели на Путин, притежават общо 250 милиарда.

“Обикновените” руснаци получават 300 долара заплата, а “обикновените” пенсионери  оцеляват със 150 долара на месец в условията в 8 годишна инфлация, която обезценява и тези мизерни пари.

НА СНИМКАТА,разпространявана в руските социални мрежи: “Мамо, защо някои хора се радват на 9 май, а дядо плаче? Защото дядо ти е бил на война, а тези хора си мечтаят за война”

 

 

 

 

НА СНИМКАТА: Картинка от “руския свят”, където царуват парите ( деньги), концентрирани в ръцете на приятелите на Путин 

 

 

 

 

 

 

Има обаче и ръст на строителството по един показател: в сравнение с 2019-та, годината преди пандемията, през 2021 година интересът към строителство на крематориуми е скочил 5 пъти. Руските власти дори откриха и нелегален крематориум, с които предприемчиви спекуланти са отговорили на търсенето на пазара.

Дали българските другари и другарки, влюбени в Русия по наследство от времето на комунизма, харесват модела на “руския свят”, който им предлага Путин?

 

И един коментар за финал на руски без нужда от превод от легендарната Мая Плисецкая, некороновата кралица на съветския балет:

 

«Коммунизм хуже фашизма. Я жалею эту несчастную страну, в которой никогда хорошо не жилось. Даже животных переделать нельзя, а коммунисты все время старались сделать животных из людей. В результате превратили людей в рабов. Цементом системы был страх». Майя Плисецкая(1925-2015).

17 мнения за “Норвегия изпревари Русия по износ на газ в Европа, а Русия чупи рекордите си по забогатяване на милиардерите си и по строеж на крематориуми”

 1. Иво, знам, че няма да пуснеш коментара, но дано поне да успееш да го прочетеш, сравнявайки 5 милионна Норвегия със 145 милионната руска кочина, показваш колко изчерпан си и докъде е завехнало “перото” ти. Такива сравнения са присъщи за неграмотните тролове по форумите. Бъди здрав!

  И е доста маниакално един лъжец да избира да се подписва като “priatelnaistinata”.

 2. Дали българските другари и другарки харесват модела на руския свят? Дали Мая Манолова мисли като Мая Плисецкая?

 3. Към Иво, остаряваш!!!

  Така е, остарявам, набирам опит и информация, анализирам и споделям с онези, които могат да мислят, за разлика от теб ( който и да си ти – сигурно имаш причина да се криеш ).

  Именно сравнението между една малка по население държава, която изпреварва Русия и номинално ( а не на глава от населението) по-най-важния за оцеляването на кочината показател, като износа на ключова за бюджета й суровина, показва несъстоятелността на “руския свят”.
  Но това може да го схване някой, който не се тика тук с цел заяждане.

  Може ли един цитат на троловете с толкова информация, колкото предлагам?
  Знам, че не може. Защото е лъжа, а с лъжци не преговарям. Отвръщам еднократно, за да се види безсилието на провокаторите, които ядосвам.

  И е доста нахално за един лъжец да се подписва в мейла си като ” priatelnaistinata”. Това е титлата Филалет, която от времето на античността е била присвоявана като оценка на титани от ранга на Питагор. Или страдаш от мания за величие, ако случайно знаеш както означава Филалет, или избиваш комплекси, за да се самоопределяш за Приятел на истината.

 4. Не очаквах, че нещо може да ме разсмее в този ден без светлина в тунела! На неграмотния трол Иво му било завехнало перото… 🙂
  Ало, товарищ, що съ изпущаш публично без памперс ?!

 5. Към първият изказал се русофил.

  Господине/госпожо,

  За вас русофилите едно нещо е много характерно – нямате доблест, чест, достойнство.
  Винаги се криете като мишки и атакувате в глутница.
  И лъжете и крадете до безкрай понеже при липса на горните качества просто нямате шанс.

  Наскоро ми попадна един пасквил от който вие се захранвате.
  Та там се твърдеше че българската интелигенция била нещо повече на Балканите понеже била повлияна и облагородена от руската интелигенция.
  И че от руснаците сме взели “духът на общественост”.

  Много добра статия на г-н Инджев да сравни как точно се усвояват и разпределят богатствата в две общества – едното от “загниващият” капитализъм а другото “дълбоко пропито от ДУХ НА ОБЩЕСТВЕНОСТ”.
  Не знам дали напълно осъзнавате глупостта си да коментирате под подобна статия която безапелационно разкрива безпомощността на “перата” на московските орди на които робувате..

 6. Иво, приятелю, бъди благословен ти и милото ти семейство! Благодаря от сърце затова, че ни отваряш очите за ВСИЧКО!

 7. Руската имперска доктрина е основана на съвсем различни “ценности” (скрепы). Един от идеолозите препотвърди в статия това:
  https://actualcomment.ru/kuda-delsya-khaos-raspakovka-stabilnosti-2111201336.html

  Ще си позволя да постна “разбор” на статията от един съветски (а днес и руски) дисидент, коъто два пъти е въдворяван в психиатрична клиника през 80-те.

  Ако разплетете обичайните за Сурков дълги и заплетени дантели, тогава в новия му фашистки манифест ще има няколко стари кратки фашистки мисли и една нова мисъл – оригиналната на Сурков. Също кратък и доста фашистки. Тоест, можем да кажем, че с една кратка мисъл той наистина обогати съкровищницата на световната фашистка политическа мисъл. Но първо, мислите са стари, банални.

  1. Силната държава (четете – потискане на свободния социален живот) е била и ще бъде най-доброто и ефективно средство за ограничаване на нарастващия социален хаос (ентропия).

  2. Най-сигурният начин за премахване на неизбежно натрупващата се ентропия беше, е и ще бъде не вътрешна либерализация (това е просто изключително опасно), а външна експанзия. Тя е жизненоважна за “системообразуващия” световен ред на силите. Тоест империите са били, са и ще бъдат форма на организация на световния ред.

  3. Единственият начин да се избегне сблъсък между империите беше, е и ще бъде разделянето на света на фиксирани „зони за свободен лов“ между тях.

  И тук ще си позволя да добавя идеята на Сурков, която той не изразява директно, но която ясно присъства в текста. Правилата за взаимодействие между империите задължително трябва да включват отказ от посегателство върху свещеното право на всяка от тях, по свое усмотрение, да потъпква закона и морала в нейната „сфера“. Империите не трябва да се споразумяват за спазването на правата на човека, а за съвместното ограничаване на тези права.

  Но всичко това са стари неща от килера. Теоретичната обосновка на втората точка е нова. Дори не толкова теоретични, колкото литературни и художествени. Империите се нуждаят от своите зони на контрол, за да изхвърлят там своите „ядрени отпадъци“ – хаоса, който латентно нараства в тях. Нека страда населението от периферията. Те имат такава карма.

 8. Иво, пич, ма ти си като “гнилия” капитализъм – колкото по стар и “гнил”,толкова по-готин.
  Лека вечер 🙂

 9. На Фниманието на олгиния.
  Белгия през 2020 е изнесла лекарства и медикаменти за 31,1 милиарда $.
  Русия природен газ за 25,7 милиарда $.
  Кой разбрал-разбрал.
  “Пигмеи мерят одисеев връх”
  Таня Благова

 10. Не мога да проумея как е възможно простащината да стигне до степен такава, че този прекрасен текст на Иво Инджев да бъде така злобно оплюван.

 11. Този тип текстове от Иво Инджев на мен са ми сред най-любимите. Защото ми дават информация, която няма откъде да получа в такъв синтезиран вид. Чета ги с любопитство и защото подготовката ми по тези теми е слаба. А защо тук, в БГ, има толкова изтрещели от дребна злоба хора – това ми е напълно непонятно.

 12. “Мутри вън” ще го бъде. Всичките ще са извън затвора.
  Просто няма как да е другояче когато и победители и победени са работели и работят за Москва.

 13. Иво Инджев ще бъде “остарял”, “изчерпан” и със “завехнало перо”, когато тролският кръжок престане да го чете, скърцайки със зъбки.

 14. Норвегия дори по-малка по население и територия от Русия, е по-добре да се живее! Ха-ха! Феодално-фашистка Русия е тотално сбъркана. Въобще не ме е грижа за Русия, но проблемът е, че нашата мила Родина е обвързана в смъртоносната ѝ прегръдка, “благодарение” на политическата ни и икономическа продажна и прогнила класа. Банда предатели и мафиоти прокарват руските интереси които неминуемо вървят с руската мизерия и корупция. Трябва да се изрива всичко. Не мога да повярвам, че Гадев би променил нещо, нито Гербжипков можеше да промени нещо ако беше спечелил.

 15. Норвегия и Русия си приличат според мен в едно малко нещо. И двете разчитат на природните си ресурси, за да могат да подхранват икономиката си. И суровия климат (добре де две). Първите го правят изключително ефективно, вторите крайно лошо, но и в двата случая прави населението/икономиката мързелива – ако знам, че са ми осигурени хиляди долари за пенсия дали ще ме интересува да се развивам особено? (малко прилича на социализма в това отношение -„от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите“). Но така са решили – направили са го!
  Аз лично не мога да се сетя да съм си купил нещо произведено в Норвегия (камо ли в Русия). На обратния полюс е например Япония – държава на практика без особени природни ресурси, но технологичен и икономически гигант от десетилетия.

 16. всичката съомга,както и голяма част от морските риби по магазините са от Норвегия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.