Защо фалшивият генерал се провали в “генералската” битка

 

Приключи 12 годишната епоха на политическия възход на един прост и арогантен чвластолюбец, както и петилетката на личната му битка с Румен Радев. Приключи с пълно поражение за простия, когото и в текста по нататък ще споменавам безименно заради лесната му разпознаваемост по делата му и пълното неуважение, което изпитвам към личността му. 

Сега, когато вече не могат да възникнат съмнения за предизборна агитация в полза на Радев, можем да си кажем откровено защо той се превърна в предопределен победил в този сблъсък, наричан с фалшивото определение “генералски”. Фалшиво е, защото един от двамата е фалшив генерал. Нали нямате съмнение кой милиционер визирам?

Да, Радев спечели, но с решаващата помощ на своя неадекватен персонален противник и на персоните около него, които може би си вярваха, че помагат на вожда си със своите истерии и плитки номера. Да започнем сравнението на биографиите на двамата. 

Единият е учил за военен, включително в САЩ и се е издигнал в кариерата до генерал. Да станеш добър военен пилот няма как да се получи иначе, освен на базата на личните ти качества. Не помагат нито връзки, нито мафиотска закрила. Същият никога не е изневерил на професията си преди да стане политик. Винаги е правил това, за което е учил и го е правил така, че е достигнал върха на кариерното развитие.

Другият е учил за милиционер, но покрил критериите за пожарникар – достойна за целия свят професия, но смятана при комунизма за по-малко престижна от милиционерската. Работил е като милиционер по “охраната” на районите, населени с разгневени от насилията срещу тях български турци. Бил е за кратко и пожарникар, но явно не му се е видяло удовлетворително и се е гмурнал в подземните потайности на охранителния бизнес в периода, когато той се асоциираше открито с рекета и бандитизма. Гравитирал е към СИК, едната от двете големи групировки в този “бизнес”. Правят го охранител на сваления диктатор Живков, с което много се гордее(ше). От този трамплин прескача до антуража на бившия монарх Симеон, издигнал шофьора си в съучастие със своите съзаклятници от времето на възхода на монархо-социализма до шеф на професионалния състав на полицията без изобщо да е професионалист в тази област. Правят го милиционерски генерал за една нощ и от тази позиция започва да гради политическа кариера, която приключи като шофьор на себе си с политическата катастрофа на своята джипка.

Някой да спори с тези факти? Или онези, които се кълнат в милиционерския генерал, смятат, че различните от тях хора са тъпи и не виждат това несравнимо сравнение на биографиите? 

Нека развеем червения парцал пред двамата и да видим кому отива повече ролята на разярения бик .

За партийното минало на Радев се знае малко или нищо. Никога не се е хвалил с такова и никога не се е правил на антикомунист. За разлика от противника му. Той парадираше с верността си към Партията до момента, когато го впрегнаха в друга бразда и разбра, че рие и му пада на гърба хвалбата с верността му към Партията. Първата му поява на политическия радар като потенциален политик и евентуален депутат от БСП е свързана с партийно събрание  в началото на 90-те години на миналия век на столична районна партийна организация, свидетелства журналистът Иван Бакалов в книга, която му е посветил. А Бакалов ги знае тези работи…

Кой от двамата е бил “повече” комунист?   

Да сравним и кой е “повече” русофил, което  е най-болезнената тема за Радев в очите на прозападните българи. Да се запитаме отново защо противникът му не посмя да използва това слабо място в отбраната на бившия пилот.

За начало се опитайте да познаете, ако вече не знаете, кой от двамата има руска награда “Михаил Ломоносов” по изричното настояване на несменяемия бос на руските силови служби Николай Патрушев. В сравнение с Патрушев, спряган за наследник на Путин при внезапна смяна на властта в Кремъл, легендарният вече у нас Леонид Решетников е безгласна буква в руската ченгесарска йерархия, пешка, която беше изхвърлена от Путин от голямата игра след серията от провали на изобличените руски тайни операции на Балканите в Сърбия и Черна гора. Разжалва го по времето, когато западните медии сочеха София за център, от който се осъществява ръководството и координацията на руската шпионска дейност в целия регион. Познайте също кой беше по онова време властелин на България от когото зависеше противопоставянето на безнаказаното руско шпионско шетане в България. Подсказвам: не беше  командващият ВВС Румен Радев.

Ако Румен Радев на два пъти се изказа неадекватно за Крим като де факто руски и това навреди на образа му на “натовски генерал” у нас и в чужбина, какво да кажем за българския образ на руски слуга в причиняването на реална щета на Украйна и на западното единство чрез прокопаването на “Турски поток”, платен угоднически с български милиарди? Радев реагира на критиката на САЩ за кримската му позиция моментално и бързо се върна в строя на евроатлантизма. 

А как реагира на американските критики неговият противник? На пръв поглед – никак, доколкото си замълча ( и спря да се прави на “американец”), макар това също да е показателно. В същото време насъска своите медийни остриета, включително и един заместник министър на външните работи, да плещят глупости, че американските критики били лична работа на критикуващите, а не на американската държава.

И до ден днешен бившият едноличен собственик на държавата не е обяснил защо така и не успя за 10 години да свърже България с алтернативния газопровод от Гърция за освобождаване на пълната ни зависимост от руския газов шантаж, докато руският “Турски поток” прокопа по цялата дължина на страната ни за рекордно кратки срокове. За което отказва упорито да си посипе главата с пепел. Опита се да хвърли прах в очите на съюзниците с лов на третостепенни руски шпиони. Изпусна питомното, като подгони дивото след като позволи тук да се разпореждат руските отровителите, станали “световни звезди” с имената и физиономиите междувременно – не защото бяха разкрити от службите не милиционерския генерал от запаса, а защо ги изобличиха журналисти. 

Вярно, Румен Радев се заигра с русофилите предизборно през 2016 година. Последва обаче в това отношение примера на милиционерския генерал от предходните парламентарни избори, когато награденият с руския орден “гражданин за европейско развитие” отиде демонстративно да се снима с шефа на русофилите Николай Малинов, бъдещият орденоносец на Путин в качеството му на подсъдим за шпионаж срещу България в полза на Русия.

Защо руският полковник Гундяев, предрешен като руски патриарх, се скара на Румен Радев, а не на противника му, за когото Решетников в прав текст беше казал, че е предпочитан партньор на Кремъл в България дори пред БСП? 

Милиционерският генерал през всичките години на своето всесилие се гордееше да се покаже като миротворец в района на Черно море, където Путин трупаше военна мощ с бесни темпове. Нашият премиер се хвалеше също, че отказва на САЩ база на българския бряг на Черно море и след поредица от такива бойкотиращи действия се видя, че Румъния се превърна в алтернатива на България в укрепването на отбранителните способности на НАТО срещу Русия.

Кой кого догонваше в Москва през 2018 година, когато Радев осъществи предварително договорено посещение, а седмица по-късно там цъфна неканения български премиер за почуда и присмех на руските медии, които го издадоха, че се е извинявал на Путин за недостатъчното си старание пред него? 

Кой от двамата съперници е “повече” американец и кой е “русофоб”, при положение, че първата реакция на  милиционерския генерал от запаса беше да заклейми подкрепяната от САЩ инициатива “Три морета”, определяна от наши и руски пропагандисти като “русофобска”, но беше прегърната безрезервно от Румен Радев? Дали пък по-големият русофил не е политикът, чиито депутати се натискаха да членуват в групата за приятелство с Русия в парламента ( оглавявана от дясната му ръка Велчев), съставен изцяло от проруски партии в зенита на властта му? 

И кой, при цялата тази равносметка, имайки цялата власт в ръцете си, беше в състояние да обслужва с действия и бездействия кремълския интерес у нас?

Има и още показатели, по които двамата могат да бъдат сравнявани. Например, отношението към борбата с корупцията, когато властелинът на държавата отричаше дори и след американските критики, но се превърна в основна кауза на Радев. Да спомена само още две сравнения, като подритването на медиите с милиционерския ботуш на презрението, каквото Радев не си позволи и просташкият език и поведение на сикаджията, какъвто Радев също не си позволи.

 

Изобщо, за да съкратя дългия списък, би трябвало да попитам риторично дали има нещо, по което “студентът” на Живков да превъзхожда американския възпитаник Радев? Отговорът е: да, по арогантния майсторлък в интригантството и незачитането на истината чрез непрекъснатата смяна на позициите си. Началникът на държавата, който не пожела да мръдне и крачка напред в своето развитие, за да може да общува с чуждите лидери без помощта на ръцете и гримасите си, имаше срещу себе си опонент, който си беше направил труда да овладее в достатъчна степен за тази цел три чужди езика. 

Беше срамно да си българин покрай нечленоразделния премиер на България. Срамуващите се гласуваха срещу него. Мнозина подкрепиха Радев като начин да попречат да продължават да бъдат излагани . Защото виждаха всичко това, което съм посочил по-горе без претенция за изчерпателност. Бумерангът на кликата, която се опитваше да третира хората като тъпаци, удари вожда им, а обидените хора удариха едно рамо на пилота. 

За финал – нещо дребно на пръв поглед, което обаче говори кой кой е в очите на своите критици. Вижте им само популярните прякори: единият е “льотчика”, “зеления чорап”…адски “обидно” няма що. Другият обаче деградира от почти хвалебственото “Батман” до “еднокнижния”, “тиквата” и най вече е “мутрата”. 

Сега става ли ясно на онези, които се правят, че не разбират, защо хората, включително такива, които не харесват Радев, предпочетоха него в тази битка?

 

54 мнения за “Защо фалшивият генерал се провали в “генералската” битка”

 1. Отлично резюме на двете , да кажем, „странни“ изборни фигури! Предпочитания, за съжаление, но не триумф. А можеше, дори и от Радев, ако той се осъзнаваше с по-бързи темпове. А, че има осъзнаване е видно от изказаните нови позиции и леката взаимна дистанция, която настъпи между него и предложилите го. Дано Радев успее да овладее новото поприще, поне така, както се е опитал да овладее английският, в летателната си практика. Това ще спести както на нас, така и на него излишни трудности, с цел да настъпи по-лек живот.

 2. “Когато фактите говорят и боговете мълчат! ” Съгласен на 100%, въпреки някои политически несъгласия с употребата на “освободители”!

 3. В състезанието по вредност за България между двата генерала -Зеления чорап (който се оказа, че бил сив за летците, черен за БМФ и зелен за пехотата) и Простия (милиционер) спечели милиционера, защото като премиер имаше правомощията да осъществява вредите, описани в основния материал на Иво. Чорапът имаше предимно церемониални функции, но се питам каква ли щеше да бъде вредата за България, ако този Чорап беше премиер, защото не бива да забравяме битката за грипените срещу F-16, която той оглави, нито сърцераздирателното му скимтене срещу руските санкции, с които унижаваше България по всички международни форуми, нито твърдението му, че Крим е руски, довело до международен скандал и срам за всеки българин ? Ами ако тръгне да прави “референдуми”, знаем, колко е лесно да се фалшифицират, и да изкара България от ЕС и НАТО? Ами, ако има негласна договорка за съдействие в борбата срещу корупцията в България и преизбирането му срещу завой на изток, към евразийската сатрапия ?
  Сега, нали казват, че правителството ще е негово т.е. “вся власть совэтом”. Като нищо може да спечели състезанието (по вредност!) Поживем, увидим!

  Самолетът не лети в две посоки едновременно, г-н Радев
  Димитър Попов
  Неутралните позиции са само залъгалки за наивници, с политика на неутралитет Югославия се прости с половината си територия

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-samoletat-ne-leti-v-dve-posoki-ednovremenno-g-n-radev

 4. Сутринта гледах съвместната пресконференция на двамата премиери Янев и Заев и си помислих, че би могло тази трагедия, БЕЗСМИСЛЕНАТА нелепа смърт на толкова много млади хора и децата им да се ОСМИСЛИ с ускоряване на преговорите за присъединяване на РС Македония в ЕС. Със сигурност сближаването в общата за двата братски народа трагедия и по-тесните контакти на държавните им ръководства в момента не се харесва на Путин и шайката му, чиито девиз в международните отношения е “Разделяй и владей” и в случая разваля сценария им за подклаждане на постоянен конфликт между България и Македония като средство за възспиране интеграцията на Македония в ЕС. Сега най-мъдрото би било и от двете страни по-бързо да преодолеем понякога дребнавите исторически спорове и да продължим заедно по европейския си път. А историческата истина рано или по-късно ще изплува и за българи, и за македонци. В тази връзка съобщенията за информационното затъмнение в Македония по отношение на катастрофата на българска територия буди тревожни съмнения за целенасоченост, защото създава условия за разпространението на враждебни и дезинформационни слухове, целящи разпалване на още омраза в Македония към България и българите. Но е добър момент да разпознаем безродниците и счуждите слуги по медиите ни, които ще се опитат да акцентират върху “вината на България”, заради лошите й пътища, тъй като всички репортажни снимки, особено ония, правени с дрон, ясно показват, че точно на мястото на катастрофата пътят е добър, прав участък с двойна мантинела, далече от проблемните участъци, каквито (несъмнено) изобилстват из цяла България, маркировката е ясна и видима отдалече.

 5. Хубаво изложение на фактологията, още по-хубавото е, че е крайно навременно. И за Крим да кажа. Омръзна ми и ми додея европейски конформисти да ме съветват от къде изгрява слънцето. Втурнаха се да порицават Радев за изказване в телевизионен дебат, което колкото и да е спорно, никому с нищо не е навредило, най-малкото пък на Украйна. Като им е такава голяма грижа сигурността на Украйна да го питам европейците защо преглъщат на едри залци историята със “Северен поток-2”. Дали не е вярно, че Кремъл си го рвеализира потока само и само да заобиколи Украйна и да я удуши икономически. Аз казвам, че е точно така, обаче А.Меркел вика, че било бизнес и нищо друго. Даже Шрьодер се плези най-нахално от позицията си в Газпром на цялата европейска общност. Щатите щяха да му налагат, на потока, не на Шрьодер някакви санкции, обаче и те нещо се замоткаха. И сега Радев, та Радев. ГолЕм резил! Че е голЕм е ясно, обаче за кого е резилът, дали за Радев и България- бая ми е спорно.

 6. Да си призная, гоният текст ме изненадва малко. Звучи не толкова като сатира за агент Буда, който така или иначе е вече само история, а като топла апологетика за ‘много красивия’ по думите на руската посланичка парашутист. Не мислите ли?

 7. Аз съм на мнение (дано да греша), че причината ББ да е по-добър слуга на Кремъл е защото е имал по-голяма реална власт и зеления чорап просто не е имал шанса да блесне. Но когато назначи служебно правителство, първостепенна задача му беше да пришпори сделката с Грипен за възможно най-яловите самолети, които можехме да купим. За това, че е бил първокласен пилот също може да се спори. Първокласен шофьор на Москчвич със самочувствие, че е пилот на болид от Формула 1, това е майтап. А като почнат да му викат ас, пък направо падам. А оправданието за Крим не беше особено убедително и стана заради острата реакция на цяла Европа и САЩ.

 8. въпроса с противоборството е по-сложен.Именно Бойко беше този,който противопостави на Радев неизбираемата Цачева и му осигури избирането през 2016 г.Така че,май са един отбор,а другото е пунта-мара.

 9. “Погребални агенти ни облъчват от екрана
  Крайно време е телевизиите да помислят и за зрителите, освен за интересите си. Нека направят кастинг, а още по-добре реално допитване до аудиторията за това кои коментатори да се изявяват и да отпаднат от екран мрачните лица с гробищно излъчване. Такъв „погребален агент“ е Антоний Гълъбов, който е в състояние да ”умъртви” всеки опит за добро настроение.”

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/pogrebalnite-agenti-oblachvat-ekrana.html

 10. Напрежението между Русия и Свободния свят ще продължи да нараства. Това не е само мое мнение. Както цитирах един руски дисидент, руската доктрина е основана на “изнасянето на хаоса зад граница”. Блумбърг заяви, че САЩ са предоставили на европейските членове на НАТО разузнавателни данни, че Русия планира да атакува Украйна в края на януари, или началото на февруари. В Русия тече разпродажба на активи от чужди инвеститори, в резултат на което рублата стигна тримесечно дъно, руските фондови индекси се сринаха с до 5.5% само днес. Дори акции на Газпром за 88 млрд. рубли (2 млрд лева) са разпродадени само днес, на фона на високите цени на газа. Руският държавен холдинг за иновации “Роснано” е пред фалит, а той има 1.6млрд дол.собствен капитал и общо около 2.8 млрд. активи. На този фон приходите му за миналата година са 187 млн. дол. и загуба 90 млн. долара.

  В подобно време всякакви половинчати и уклончиви позиции са не само безполезни, а и вредни.

 11. Уважавам всички институции и техните ръководители. За това бих искал да напомня, че г-н Борисов е създател на партията ГЕРБ, член на ЕНП, която не допусна БСП/БКП до изпълнителната власт в България за последните 10 г.

 12. Към Venko:

  За мъртвите или добро или нищо друго, освен истината.

 13. Да, и аз забелязах, че прякорът “резидента” не доби голяма популярност. Сигурно защото в очите на част от феновете му не е обиден, а повод за гордост. Но и да беше добил, пак щеше да е по-добър от “тиквата”. За първото поне се иска и акъл…
  Борисов беше “създаден” от нелепото управление на тройната коалиция. Радев – от нелепото управление на Борисов. Дано със следващия да случи малко повече….

 14. „Сега става ли ясно на онези, които се правят, че не разбират, защо хората, включително такива, които не харесват Радев, предпочетоха него в тази битка?“

  Сега станали ясно на всички „десни“ защо 70% от привържениците на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ гласуваха за приятеля на Кремъл, зеления чорап радев?

 15. ДБ избирателите предпочетоха Радев защото скандалите на ББ се натрупаха, не толкова че е по-големият русофил.
  Радев се обяви против корупцията но това нищо не значи.
  И Бойко спечели сърцата на хората именно с тази борба.
  Материала може да се тълкува малко като реверанс към Радев.
  Радев е издигнат от хора много от които са ДС.
  Той дори ги защити 2016 че “работели за България”.
  Тук сме уж да борим руското влияние а взехме да се захласваме по негов представител.
  Да, Радев до сега е по-малкият русофил но има потенциал да надмине ББ като се има предвид че когато изгряваше той не си е позволявал да брани руските интереси подобно на Радев и не си спомням да е бил ОК зад него да стоят ДС агенти.
  Единият се правеше на атлантик докато другият не крие симпатията си към БСП независимо че е учил в Америка и т.н. и т.н.
  И Петков е учил в Америка но не иска да говори за Крим.

 16. Не съм приятел на Венко (щях да напиша “не съм му чел мислите”, но мярнах тъдява Димитър), но предполагам, че той не оспорва споменатите факти, а си мисли за неспоменатите. Виж, SMS ги спомена и не прави толкова лошо впечатление….

 17. Да добавя – Радев ще се “изравни по русофилство” с ББ ако това правителство издържи пълен мандат и няма последствия за мутрите.

 18. Абсолютно вярно е написаното от г-н Инджев!
  За мен баше изненада, че в екипа на Радев е Бойко Ноев. Ще видим. Дано съм изненадан приятно.
  Има такова забатачване на държавата във всяка една област, че никак няма да е лесно. Надявам се да се отлепим от дъното.

 19. Към Тервел:

  Ако не Ви е станало ясно от текста кой наистина е приятелят на Кремъл, не си правете труда да задавате въпроси, чийто очевиден отговор съм дал в своя текст.

 20. @ димитър
  Притесниха ме НОВИТЕ лица сред обичайните следизборни коментатори като Райчев и Кънчо: тържествуващата Шаренкова- Тутберидзе, безличната Саша Безуханова, изпълзя Петър Волгин, нововремецът Мирослав Севлиевски, “севернокореецът” Георги Милков, Слави Василев-син, който отдавна зове за президентска република, Юрий Асланов, сульовци разни…
  Разчитам го като смяна на курса!

 21. sms,

  Благодаря за този пост, за Македония.
  Напълно съм съгласен с вас – ние в момента сме се запънали като магаре на мост и само повтаряме “Ти мене уважаваш ли ме или не ме уважаваш?”.
  Сигурно има много кривки в Македония относно България но бога ми това ултимативно поведение е най-тъпото което може да се направи.
  Както казвате, истината рано или късно ще си проправи път и в момента трябва да се акцентира на това което ни обединява.
  Случаят с Гърция и тяхното запъване като магаре на мост е според мен различен тъй като става въпрос за име което бъдещето не може да коригира лесно.
  Между другото, подхода към Македонският проблем е нов лакмусов тест който показва накъде дърпат Радев и правителството – към Европа или към Русия и хаоса и. За сега индикациите са на Изток..

 22. Изборът приключи, с резултатът сме на ясно, и по моя преценка все още има надежда! Президента като чели ще бъде тласкан в нужната посока и това преди всичко от „неговите“ министри. От ПП, чиято първа коалиционна сбирка следях лайф. Да си призная, не очаквах да излезе нещо свястно, НО бях приятно изненадан. Първо, че въпреки от различни партии, отзованите на това съвещание показаха прекрасен професионализъм! И като чели лайтмотивът на всички беше, да се търси и направи всичко, най-оптималното за България. Вярно това беше начало, но почти не проличаха различия в желанията да се направи нещо свястно и безкористно. Самото ниво на срещата беше доста високо, което предпоставя увереност в материята, без да се държи чак толкова на партийността. Е, социалистите изтъкваха тук, там социалните „си“ желания, но те и така са желани от всички там, след като мотото на управлението е просперитет за България (за всички региони, а от там и за всички граждани). Интересно, социалистите имаха няколко лапсуса, като казваха „вашето управление“, но автоматически се поправяха с „нашето“… Добре, дано да сработи коалицията на умните българи, защото според мен, всички имаха ценно вещество в главите!

 23. Поради увлекателността на дискусията ще си позволя да добавя, че ако подобно сравнение се направи между Нинова и Борисов, пак последният щеше да се окаже по-вреден за България. Но има ли някой да мисли, че щеше да е по-добре през последните 12 години да ни беше управлявала Нинова?
  Цяла година след предишните избори при всеки гаф на Радев повтаря “това Цецка нямаше да го направи”, но усещах, че съм голословн. Сега имаме уникалния шанс да проверим прогнозите си. Дано ние, които смятаме, че Радев досега е бил по-малко вреден (безспорен факт, доказан в статията), само защото не е имал възможност да вредничи, да се откажем неправи…
  Бъдете здрави!

 24. Започва се !
  “Очакваме този месец, след една наистина активна борба на държавите-членки, най-сетне решението ядрената енергетика да се признае като зелена енергия. Това е един огромен успех, каза президентът Румен Радев пред участниците в заключителното заседание в София на Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия.”

  https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-chakame-tozi-mesets-da-priznayat-yadrenata-energetika-za-zelena-energiya

 25. Напълно разбираемо е написаното от автора Иво Инджев и фактите са безспорни. Коментарите пораждат дискусия поне в две посоки – ще удържи ли Р. Радев на руските хибридни атаки и утвърждаване на европейските ценности у нас или ще продължи с “балансирането” между Изтока и Запада. Много е важно да не се опитва да “дирижира” правителството чрез преданите му нови лидери на ПП. Дано си е направил нужните изводи и да го виждаме по-често като държавник сред европейските му партньори. И достойно да оправдае очакванията, че президентската институция ще бъде символ да държавническа мъдрост и преграда за прищявки на управляващата политическа сила, която и да е тя.

 26. Един много стар виц, който си спомних от написаното от Иво за Радев: “Автоколона” със световните лидери пътува към ООН. Приближават кръстовище и Президентската кола на Кенеди дава десен мигач и завива на дясно. Колата на Хрушчов веднага дава ЛЯВ мигач и завива на ляво! Така се изреждат – ляво, бай Тошо, дясно Аденаур и т.н. според това, кой, “кой е”! Идва ред на Тито и шофьорът въпросително го поглежда, накъде друже маршал ? Навъсено Тито му казва: дай ЛЯВ мигач и завий НА ДЯСНО!!!

 27. Към Иво Инджев:
  Текстът ви е от ясен, по-ясен. Именно затова отправих въпроса си към хората, които не гласуваха и най-вече към стерилно десните, защото колкото и малка да беше вероятността, благодарение на турция и м.вебер все пак съществуваше риск герджиков да бъде избран за Президент.

 28. Има и една друга причина която за съжаление доминира политическите пристрастия на българите от години. Това е страхът. От страх да не дойдат комунистите ГЕРБ бяха на власт толкоз години. Така и сега от страх да не се върне Борисов хората предпочетоха Радев. Но този избор ми напомня на предишния парламент уж “десни” и “евро-атлантици” но наведени пред Путин и Ердоган и не по-малко корумпирани от тях. Ако сме по единни може и да успеем да възродим една наистина дясна партия. Няма да ни помогне ако се тюхкаме защо не сме избрали този или онзи. Ами очевидно е че не стават и двамата!

 29. Този текст не е за Радев, а за фалшивия герой на нашето време. Сравнението е, така да се каже, само реторичен похват. И как точно това лице изгони БКП/БСП от властта?! Като ни натресе ново БКП в лицето на ГЕРБ или като управляваше с методи, характерни за най-мрачните комунистически времена и говореше с езика на най-долнопробния и неграмотен комунистически функционер. Или като ГЕРБ, БСП и Д(П)С гласуваха дружно в Народното събрание.

 30. И, да, разбира се, кои са СИК и ВИС? Креатури на престъпната БКП. И как се роди типа на мутрата? Не бяха ли това пуснатите зли кучета на комунистическите тайни служби.

 31. Това за нахлуването на Русия в Украйна май тръгна вече като много зловеща Прогноза. Дано се окаже поредната фалшива тревога и блъф в борбата за надмощие в черноморския регион. Този регион както знаем е вратата на Русия към Средиземно Море и Близкия Изток и тя ще я Пази отворена с цената на живота си. Дано Умните Глави в света не го забравят това никога. Притискането на Луд с много танкове и ракети не е добра идея. Моят Шеф навремето казваше “На луд кон дълго въже”. Аз съм убеден че и Русия има Ахилесова Пета и може да бъде по някакъв начин укротена но не съм убеден че към нея се подхожда с правилната тактика. Народи като Българската Нация дали Писмеността , Вярата на Русия могат вместо да лягат пред нея в подчинена поза да бъдат Укротител на Хулиганския и нрав. И двете тактики са една голяма Глупост. И полягането в подчинена поза и зъбенето и натякването колко са вредни. Русия не може да бъде третирана като малко пале, което ще набием. И не е вредно между народите да има мир и любов а напротив, само така се обеоръжават техните лидери военолюбци. Доколкото си спомням Левски също искаше да освободи руския народ. Тоест, обичал го е.

 32. Резултатът от изборите е, че все повече наближава моментът, когато сикаджийската мутра ще отиде за доста дълго време при бай Ставри, който за добре дошъл ще го нагости със своя специалитет “Супа топчета по мъжки”. С топчетата … отделно.
  Там ще получи условия за тих размисъл и задълбочен анализ. В уединение и спокойствие – години наред.

 33. Свидетели сме на “преговори” пред камера.
  Желанието за прозрачност е похвално.
  Възможно е да подобри доверието на обществото към политиците и имаме голяма нужда от това.
  Но е възможно и да има обратен ефект – неискренно говорене за да няма негативи което по-късно да доведе до проблеми в евентуалната коалиция.
  За мен истинската промяна ще настъпи когато хората видят не преговори пред камера а наказания за корупция и неспазване на закон/правила. Та да ги стигнем тези румънци най-накрая!
  Сега уж сме в “мутри вън” ера а пък МОЛИМ Гешев да си ходи без никакво загатване за търсене на отговорност. Същият Гешев който бе параван на мутренските своеволия.
  Никой неще да говори за кражбата КТБ (и ролята на Гешев там), за неплатените данъци покрай Божков и т.н. и т.н.
  Гледаме позитивно напред, ще правим България финансов център на Балканите а за мутрите май уреждаме амнистийка.
  Та понеже си говорим за Бойко той поне дойде на власт с гръм и трясък – щеше да вкарва един куп хора в затвора а и когато наистина всъпи в длъжност МВР започна да ни показва едни филмчета по залавянето им (някои от тях)..
  Американска работа!
  Харвардите в момента вода пият.
  А в сравнение с онези години има къде, къде по-добър материал.
  Борисов щеше да вкарва Станишев в затвора заради изтърван секретен документ мисля и на Доган барбекюто щеше да бута щото построил го той без да пита. Масларова и тя щеше в затвор да ходи но се оказа мазна за закона.
  Семки и бомбонки в сравнение с КТБ, къща в Барселона, кюлчета, пачки.
  Защо никой не говори за сериозно разследване на тези неща и търсене на отговорност?
  ОК сме мутрите просто ей така да си ходят?
  И какъв е примера за следващите?
  Да, трудно се доказват нещата но като ще работите за хората това е което трябва да свършите.
  Започнете с къщата в Барселона – необяснимо опаричване на някои хора примерно.
  Докъде я докара нашата славна прокуратура по този въпрос?
  На този етап ПП е подмяната продължава – мисията им е да приземят режима Борисов внимателно на земята и да се мине плавно към ерата Радев.
  А каква ще е тя ми е трудно да гадая но не съм оптимист.

 34. Няма неверни факти в текста, но има пропуснати. Фактът, че Радев започна втория мандат с гръмогласен фал, който отекна навсякъде в Европа и Вашингтон – с метан към Путин е като личен печат. Питам се какво ли може да последва….Поздрави за дкараиванов!

 35. Уважаеми господин Георги Харизанов,
  явно сте следили дебата и както виждам, също установявате, че „в сравнение с онези години има къде, къде по-добър материал“. Според мен, на този етап, това е най-важното, защото аман от неподходящи некадърни простаци! И какво му е лошото, всичко се обявява пред камери лайф. Щом е така, може да се търси и сметка, когато нищо не се прави, както при нещата които споменахте. Дори беше обявено, че при съответните бездействия ще се търси сметка и ще има отстраняване. Да го наречем, имате обоснован от мрачното ни минало песимизъм, но има видимо „по-добър материал“ и ВЕРОЯТНО са намерени истинските похвати за да се осигури прозрачността, факт, който до сега ВИНАГИ е липсвал. Плюс това, това ще проличи веднага, когато нещата се задвижат на конкретното професионално ниво. И още нещо, говори се имплицит с ясната необходимост и конкретика за реформирането в съдебната система и образованието, което предполага истинските преобразувания там. Така, че това само може да се направи, ако е свързано с търсенето на пряка лична отговорност, за да има нужният респект. Аз съм оптимистично настроен, защото виждам съвсем други похвати, а и хората както виждам имат друг, коренно различен поглед на нещата. Това явно не са го научили в Москва, а далеч, далеч от нея!

 36. Към Venko:

  Обикновено не отговарям на безпочвени заяждания, но ще използвам случая да обясня на съмишлениците ( в случай, че някой наистина не разбира), че текстът ми изброява фактите, заради които толкова много избиратели предпочетоха Радев пред Методиевич, който беше истинският противник на Радев, но не събра куража да се яви лично на битката срещу него, а се скри зад гърба на един негов интелектуален антипод, чиито единствен недостатък е опортюнизма му ( достатъчен обаче, за да си похарчи евтино доброто име като наемник на мутрата).

  И не е вярно, че съм “пропуснал” казуса с изказването на Радев за Крим, а дори подчертах, че той беше нещо по-лошо от гаф, защото явно беше премислена позиция. Отбелязах в същото време, че той премисли премислената си позиция буквално ден по-късно – нещо, което Борисов никога не направи по многобройните поводи да се дистанцира от услугите си за Путин.

  Освен това да търсиш пропуските в една статия и от тях да правиш изводи с обратен знак на всичко, което авторът е заявил през годините като позиция, е не просто заяждане, а опит за изкривяване на авторската позиция чрез издирване на теле под вола. Няма текст на света, който да не е “пропуснал” нещо според разнообразните вкусове на читателите, ако те са повече от един.

 37. Boris,

  Благодаря за отговора.
  Не, не гледам “преговорите” на живо.
  И да, песимист съм при положение че няма акцент наказание след тоталните кражби от мутрите.
  Това не предполага промяна понеже сигналът за следващите политици е същият – продължавайте с кражбите, наказания няма.
  Между другото, България наистина е криворазбрана цивилизация – първи в ЕС се втурнахме да гласуваме тотално с най-уязвимите откъм манипулиране електронни машини.
  Също така, не съм чул друга западна демокрация да е излъчвала на живо преговорите при формиране на коалиция.
  За мен това са ченгеджийски номера с цел заблуда, вижте ни колко сме прозрачни.
  Сега всички ще говорят каквото си искат пред камерите за да изглеждат добре.
  Когато дойде време за истински действия които реално да донесът промяна съм сигурен че винаги ще излезне нещо което ще осуети плановете.
  На Бойко примерно му попречи съдебната власт – “Ние ги хващаме те ги пускат”..
  Същият бламира собственият си министър на правосъдието (Христо Иванов) когато дойде време за реални действия.
  И в крайна сметка си направи съдебна система (специализиран съд) където да се саморазправя с неудобните му.
  Виждам ПП се заканила да маха специализираният съд.
  А нещо за отговорност за този който създаде този съд и съсипа доста човешки съдби?

 38. На думи сме се наслушали. Радев не каза нещо много различно в последствие независимо че Американците уж останаха доволни от пояснението му.
  Борисов на думи бе най-големият атлантик.
  Това не му попречи да защитава руските интереси – атомният реактор, цената на газта, правенето на тръбопровода до Сърбия и неправенето на този до Гърция, иди ми дойди ми с Белене.. и т.н. и т.н.

  Та, защо не започнем да се учим от грешките.
  Още ли ще вярваме на думи или ще започнем да залагаме на действия?
  Откъм действията Радев не стои много добре:
  Натиска за “прагматично” решение спрямо Русия и не одобрява санкциите.
  Наложи вето при покупката на F-16.
  Продължава с линията зададена от московските ВМРО относно Македония.

  Като се замисля не се сещам за действие от негова страна което да е срещу руските интереси.
  За паметници и почитане на жертвите от комунизма няма дори и да говоря.
  Та, затова съм песимист и гледам на “камерните” преговори като на поредните дрънкалки които се размятат пред лицето на българина..

 39. Като чета постовете на ТRола
  имам усещането, че чета превод от руски език, имам предвид синтаксиса, а съдържанието сякаш е писано от жена, като някоя от ония високомерни тьотки, които работят в руското посолство, консулствата или РКИЦ.
  Цитирам: “Този регион ( черноморския) както знаем е вратата на Русия към Средиземно Море и Близкия Изток и тя ще я Пази отворена с цената на живота си. Дано Умните Глави в света не го забравят това никога. Притискането на Луд с много танкове и ракети не е добра идея. ”
  Естествено, ролите в текста са тъпомишлено разменени, защото никой не се опитва да затваря вратата на Русията съм Средиземно море и Изтока, точно обратното! Русия се опитва да превърне Черно море в свое вътрешно езеро и само тя да се разпорежда там, което никой, нито съседните черноморски държави, нито страните от НАТО ще приемат. Следва заплаха към “умните глави в света” и екзотичната опорна точка, последния крясък на модата в еврзийската пропаганда, плод на безсилието с аргументите: Внимавайте със сдържането (противопоставянето), щото Путин е луд и може наистина да започне ядрена война! Т.е. оставете го да прави каквото иска! “На луд кон му трябва дълго въже”, както пишете. Но има и друго, много по-ефикасно решение за проблема с “лудия кон”. ЗАПРЕТЕ ГО В КОЧИНАТА МУ!
  (конюшната, де!)
  Накрая на поста си предлагате хем българите да станат нещо като звероукротители на “хулигана”, хем твърдите, че Русия “не може да бъде третирана като малко пале, което ще набием”. И как точно “с мир и любов между народите ще се обезоръжат техните лидери военолюбци”? Те да те насилват, пребиват и грабят, а ти да им отвръщаш с прегръдки и да викаш с любов: Ела, вълчо, изяж ме! 🙂

  А светецът ни, дякона Левски, не споменавайте, защото вече всички българи знаем КОЙ е виновен за гибелта му! Един българомразец “граф”!

 40. Към TR : „Доколкото си спомням Левски също искаше да освободи руския народ. Тоест, обичал го е.“

  Русофилството е стигнало до идиотизъм! Пълна извратеност! Аз също искам да ви освободя от руското ви угодничество и самоунижение, и ако го правя, го правя естествено, без никаква любов към вас.

  От автентична изворова база, точно и ясно: ……………..

 41. Към TR:
  ……….Когато някой от апостолите си е позволявал да говори „, че ние не сме сами. Русия и Сърбия ще да ни дадат топове, щом се разбунтуваме, ще ни се притечат на помощ“ ЛЕВСКИ е отвръщал:“ – Никому не се надявайте. Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…“
  „Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви – отговорил той. – Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети“
  „…..с руски агенти съм имал да работя, без да знам. В 69-то [лято] препоръчан единият от одеските българи за доб[ъ]р помощник на българите; пък не излезе така? Улових му няколко шарлатанлъци и хайде, отгдето е дошел………………… Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме!“

 42. към TR:

  Левски толкова е обичал руския народ, че ни е завещал следното: “Учете руски, трябва да знаете езика на врага!”

 43. Todor Todorov,

  За първи път научавам че Левски е казал подобно нещо.
  Разтърсих се и не намирам потвърждение.
  Имате ли линк?

 44. Към Георги Харизанов:

  “Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

  Цитатът е от фототипно издание на „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, Захари Стояновъ, ПЛОВДИВЪ, 1883, глава 11 „Трябват пари”, стр. 97

  Това е цитатът в разгърнат вид, който издирих и дори успях да популяризирам в предаването “Лице в лице” след скандала с Росен Плевнелиев, който цитира съкратения му популярен вариант ” Който ни освободи, той и ще ни пороби”, оспорван от русофилите.Влезнах в задочен спор тогава с предаването “Господари на ефира”, които се присмяха на Плевнелиев, че цитира несъществуващи думи на Апостола. Казах, че не са си написали домашното. Не са открили въпросния цитат от фототипното издание на Захари Стоянов, защото изданието от 1883 г. съществува само във автентичния му вариант на български по стар стил и го няма в интернет.

  Е, вече го има, като се вижда от примера на Тодор Тодоров. Само трябва да го свържете с Иво Инджев в търсачката и ще ви се появи.

 45. към Георги Харизанов:

  Нямам линк – чул съм това от дядо си, който го е чул от баща си/дядо си (вече не помня), който е сътрудничел на Левски в Сърнена средна гора. Като помня какво ми е разправял дядо, напълно му вярвам! Чувал съм същото изречение и от възрастен човек в Пловдив. Споделял съм в този блог, че дядо ми още в младежките ми години предполагаше, че убийството на Левски не е турска работа, защото те не обичали да създават кумири. Разбрах, че е прав от книгата на Поп Минчо Кънчев, Видрица, където той описва как са го “командировали” с пътни и дневни в Диарбекир, вместо да го убият.

 46. Благодаря за отговорите, Тодор и Иво!

 47. Покрай тези спорове казал ли е Левски пророческите думи, че “освободителите” ни са бъдещите ни поробители, намразих предаването “Господари на ефира” и се отказах да го гледам, защото разбрах, че също като Чалгаря, е инструмент на безродниците, отвратих се от един агент на Първо главно управление на ДС Васил Василев, представящ се за успял бизнесмен – меценат и самоназначил се за председател на някакъв измислен от самия него “Общобългарски” комитет Васил Левски, който имаше безочието да отрече тези думи на Апостола, презрях галеника на допотопните театрални критици Стефан Цанев, който също отрече Левски да е изрекъл тези думи, въпреки че ги беше употребил в творчеството си. Дотогава не подозирах, колко талантливи и ерудирани личности, които уважавах и обичах, всъщност са били морални нищожества, жалки страхливци и лакеи на евразийския натрапник, продали се за пари и слава.

 48. до sms

  Това е истинския лакмус, приятелю.
  Отношението към Русия.

 49. https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-nima-ne-znaehte-ili-e-beznadezhdno

  Георги Даскалов

  Гледам сега мнозина си дерат ризите, че на преговорите за ново правителство се явяват хора като Румен Гечев, Румен Овчаров, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Николай Радулов, тежка БКП и ДС номенклатура, някои – преки участници в мащабни грабежи в миналото.
  Та да попитам.
  – Когато гласувахте за Мая на изборите в София, не знаехте ли, че ще стане така?

  – Когато коленичихте пред Румен Радев, не знаехте ли, че ще стане така?

  – Когато клакьорствахте на Бабикян, Хаджигенов и Минеков и мятахте яйца и развалени домати, носехте ковчези и бесилки – нима не знаехте, че ще стане така?

  – Нима не знаехте, че Бойко Рашков е гласен за премиер, в краен случай – за вицепремиер и вътрешен министър? Нима не знаете какво всъщност е той?

  – Когато миналата неделя гласувахте за Радев, нима не си давахте сметка, че

  гласувате за зрелищна реставрация на БКП и ДС,

  както става сега?

  – Нима не знаете, че и БКП, и нейната рожба – ДС – са създадени за убийства, за интриги, за разделяне и насъскване на омраза? Че нищо добро не е произлязло, когато те са управлявали съдбините на България?

  – Когато се радвахте на Кирил и Асен – и гласувахте за тях въпреки откровените нарушения на законите и Конституцията, въпреки неподкрепените с нищо фантазми и тоталната липса на резултати от тяхното управление, да не употребявам други думи – нима не разбирахте къде отиваме?

  – Когато изпържихте човек като Лозан Панов, какво мислите, че си помислиха за вас хората, не само “вашите” избиратели?

  – Когато ни предадохте – и предавате – какво според вас е това?

  – И сега, когато седите на една маса с тези, с които седите – какво мислите, че си мислят?
  Сега да напиша ли какво следва, или вие си знаете?

  Послепис. Ако е от глупост – мога да го приема. Ако е от злоба – също, донякъде. Но ако е съзнателно, значи е безнадеждно.

 50. Към Георги Харизанов:

  Това Вашето мнение ли е? Така излиза. Досега публикувахте многобройни, дълги и всякакви Ваши мнения.

 51. Г-н Инджев,

  Не, мнението е на Георги Даскалов.
  Моето мнение е че той е задал добри въпроси.
  Не гледам “преговорите” и съм изненадан че там са се появили имената които той изрежда в първото изречение. Не съм си правил труда да потвърдя дали това е истина, предполагам човека не лъже.
  Което пък превръща добрите му въпроси в сериозни.

 52. Г-н Инджев,

  Малко след като ви отговорих се натъкнах и на тази статия.

  https://faktor.bg/bg/articles/prodalzhavame-promyanata-prieha-da-pregovaryat-s-agenti-na-komunisticheskiya-rezhim-i-komprometirani-v-koruptsiya-polititsi

  Мдаа, сериозни въпроси наистина.
  Дали пък тези “преговори” не са опит да се види как обществото ще реагира на опита за политическа реабилитация на крадците и мошенниците от преди мутрите?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.