Който построи АЕЦ “Белене”, той и ще ни пороби отново

ОБНОВЕНА в 16.24 ч.

Проектът АЕЦ “Белене” е като 3 март за руското влияние у нас, но не е толкова успешно внедрен в дневния ред на България. Москва обаче, не се отказва да постигне същия успех, както с пренасочването на българския национален празник  от 9 септември към 3 март, за да е отново свързан с “решаващата роля” на империята относно българските съдбини.

Също като съветският ни “национален празник” 9 септември, така и съветската атомна база в България загуби актуалност с разпада на СССР. Тогава и Монументът на окупационната червена армия МОЧА осъмваше и мръкваше с нови и нови цветни мнения срещу съветската окупация без това да предизвиква каквато и да било реакция от страна Москва и резоньорите на нейните приоритети в България.

НА СНИМКАТА ( личен архив, правена за германското списания “Бригите” с трите ми деца по онова време): Така изглеждаше МОЧА в края на 1992 година, 4 месеца  преди правителството на руската корпорация на Мултигруп да откликне на искането на Москва като спря напредналия процес по демонтирането, а кметът Софиянски нареди да бъде почистен и охраняван денонощно от полицейски патрули. 

 

 

 

 

 

 

Съветските специалисти буквално погребаха рожбата си край дунавския български остров с печалната слава на най-известния концлагер от времето на съветската окупация. Той стана изведнъж политически неудобен за споменаване като рожба на “българо-съветската дружба” ( каквато концлагерът в Белене именно беше).  

Не е ли ясна политическата връзка в зачеването, живота, кончината и възкръсването на съветския проект от факта, че съветските специалисти се осмелиха да кажат едва след разпада на СССР истината със закъснялото, но вярно прозрение от постсъветския период в началото на 90-те години на миналия век, че строежът се намира твърде близо до най – опасната земетръсна зона в региона , буквално на хвърлей място от “столицата” на тектоничния разлом край Вранча в съседна Румъния? Тогава никой не предполагаше, че предстоят сериозни опити за реинкарнация на поставения на трупчета труп на съветския мастодонт без оглед на опасностите, за които предупреждаваха съветските другари. Както не се предполагаше, че един полковник от КГБ ще оглави реставрирането на СССР стъпка по-стъпка и ще се върне към геополитически напъни на империята на злото да си налага влиянието чрез енергетиката в “близката чужбина”. 

Натискът на Москва подклажда лакомията на ядреното й лоби у нас. Той възроди публично усилията да бъде вдъхнат нов живот на най-едрия покойник в гробището на “дружбата” от времето на българския васалитет под скиптъра на Брежнев. Възраждането му се състоя през 2003 г. на политически форум на НДСВ, където  Симеон, самият самодържец на успешната по онова време чисто нова формация НДСВ, оповести чудото: АЕЦ “Белене” не е умрял и трябва да му бъде направено изкуствено дишане за милиарди.

Днешните “възрожденци” вървят след своя вожд по монархо-социалистическите стъпки и не само искат възраждане на съветската инициатива за ядрено окопаване в центъра на полуострова ни, но и заплашват с разправа всеки, който е против.  “Възрожденецът” Копейкин ръси обиди, закани и фашизоидни заклеймявания от болшевишки тип срещу “националните предатели”, дръзнали да отричат необходимостта да угодим на Кремъл със стратегически пробив чрез построяване на втора съветско-руска атомна база, която да държи в шах Балканите. Защото такава база се строи относително лесно и бързо, но след това много, много трудно се демонтира ( подобно на МОЧА и подобията му у нас) – за разлика от всяка чисто военна база, която с политическо решение може да бъде закрита за една нощ.  

Дребният фактор “Възраждане” в българската политика се опитва да играе на едро. Мери ръст с баба си БСП, чийто митинг “възрожденецът” Костя Копейкин посети веднъж демонстративно, а след това  това арогантно “отрече”, заявявайки, че всъщност столетната му баба се е присламчила към негов митинг- точно като във вица за Гарабед, който поискал от шивача да пришие балтон на неговото копче.

 

 

 

 

Баба му БСП не се беше сетила да заплашва с изпращане на несъгласните в Белене, но той вече се бори да надскочи болшевизма на социализма. Засега заплашва “само” в медиите, където нарича българите олигофрени, майкопродавци и подчовеци – за радост на руското посолство, което приюти екстремизма му в своя сайт при една от неговите фашизоидни публикации. Утре ще ревне и от висотата на парламентарния си имунитет.

И не ми казвайте, че партийката му е малка. Така ми казвахте и когато отказвахте да го забелязвате и даже ми се карахте, че се “занимавам” с него, а днес ви се налага вече да го търпите в парламентарната зала. Болшевиките и националсоциалистите също са били смешно, пренебрежимо малобройни в зората на техния поход към узурпирането на властта. Техните днешни подобия ги имитират, дебнат и се надяват ситуацията да се влоши толкова, че да я яхнат и да се размножат, паразитирайки върху нещастието на масите.

Някой може ли да гарантира, че всичко ще върви по мед и масло и че няма опасност от такова влошаване?

Проектът “Възраждане” и възраждането на АЕЦ “Белене”, който е абсолютният руски приоритет в България, вървят ръка за ръка. Шахматистите от Кремъл, които жертваха на игралната дъска бившия си ( троянски ) амортизиран кон Сидеров ( изпратиха му юмручно публично послание като за онези, които не разбират от други намеци – точно както ковачите убиват  болен кон с чук ), тикат напред неговото подобие от Варна, регионът, към който стратезите от Червения площад гледат с кримски апетит. Шпиковаха пред широко затворените очи на “евроатлантика” от Банкя с незнайно колко ( като за българските “специални” служби) хиляди свои агенти със зелени чорапи, ако не и със същия цвят униформи в куфарите. 

Подготвят “Възраждане” за евентуално продължаващо смаляване на баба им БСП и съответното й заместване с израстването на нейно място на още по-радикалните стражи на московския интерес, които да компенсират с набъбване на черноризото си влияние залеза на червените. Социолозите, колкото и да не им вярваме на прогнозите, констатираха силно преливане на разочаровани социалисти във “Възраждане”. Нямаме основание да се съмняваме в резултата от броенето на тези гласове след края на изборите.

Прокопаването на руския “Турски поток” в угода на Путин у нас беше само репетиция. Предстои разкопаването на трупа на АЕЦ “Белене” – ако допуснем повтаряне на националното предателство, което да прилича на безобразието с руския газопровод по още един показател: вече сме си платили ( май не се знае толко колко) милиарди за поредицата от погребения и реанимации на съветския труп край Дунава, но искат да ни принудят да платим още повече ( също толкова неизвестни като параметри, но със сигурност многократно повече от вече похарчените за руския кеф ) милиарди.

Бях член на комитета, изправил се срещу  реваншисткото искане за дострояване на АЕЦ “Белене”. “Допуснаха” ни да спорим с ядреното лоби в медиите, когато промосковските ни управници – уж закрили АЕЦ “Белене”- организираха в угода на Путин и ядрените му лакомници у нас референдум “за” и “против” съоръжението, отречено , както отбелязах вече и от съветските му родители. Ето защо приемам лично заплахите на Копейкин да прати в затворнически дрехи такива като мен да работят на строежа в Белене. 

Ясно е, че докато не се смени политиката на агресивните обитатели на Кремъл, както стана след разпадането на СССР, няма да ни бъде позволено да се разпореждаме суверенно нито с монументалната символика на съветската окупация в централните части на най-големите ни градове, нито с постоянно подновяваната заплаха от повторение на руската колонизация в и без това зависимата ни в енергетиката от бившите ни владетели държава.  

Ясно е също, че проводниците на руската стратегия няма да бъдат деактивирани, а ще бъдат поощрявани да търсят къс път към постигане на дългосрочните руски цели у нас, чиято най-важна задача тук е изграждането на АЕЦ “Белене” на всяка цена.  Наистина е ясно, защото те не се крият ни най-малко. Вече преминават към закани за разправа с несъгласните.

Не ми е ясно само защо българските политици, които разбират замисъла и също вече са прицел на фашизоидните закани на рекламните агенти на руското намерение, не говорят открито по тема, а мрънкат дефанзивно. Поправете ме ако греша, но не съм чул нито веднъж някой от тях да се е изправил с името и физиономията си и да е разобличил стратегическия замисъл на Москва да стъпи с втори атомен ботуш на българска територия. Някои от тях се аргументират отлично в икономическата част от обяснението за неадекватността на ядреното начинание, но мълчат единодушно по-най-важния въпрос: националната сигурност и предателството към съюзните ни ангажименти в случай, че местната ядрена лакомия успее на вълната на руския натиск да постигне целта да бъдем впримчени още повече в руската стратегическа колесница. 

Руската тройка троянски коне в това състезание в България се състои от три породи: пръхтящи от лакомия, цвилещи на руски директно от оборите на Червения площад и местните мълчаливци, които не смеят да възразят по същество, но позволяват да бъдат впрягани де факто. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Бъдещият министър на икономиката на Германия Робърт Хабек от Партията на зелените нарече “Северен поток 2” политически проект, който е заплаха за Украйна и НЕЗАВИСИМОСТТА  на германската политика.

https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-sarbiya-shte-izgrazhda-ruska-yadrena-tsentrala-za-da-ima-vliyanie-varhu-sasedite

Позволявам си да припомня лозунга, с който участвах на 6 юни 2018 година в протест срещу  намерението на властта да угоди на Кремъл с довършване на АЕЦ “Белене”:

Който я построи, той и ще ни пороби

20 мнения за “Който построи АЕЦ “Белене”, той и ще ни пороби отново”

 1. Великолепен коментар, г-н Инджев!

  Към приятелите и съмишлениците във Форума:
  Моля Ви, четете и разпространявайте!

  Дано да не е твърде късно.

 2. “Ясно е, че докато не се смени политиката на агресивните обитатели на Кремъл, както стана след разпадането на СССР, …”

  Както видяхме, агресивната политика на Кремъл, извора на злото на този планета не се промени след сриването на ссср! Международен тероризъм, подкупване на политици, тровене на дисиденти, търговия с тежки наркотици, шантаж, военна заплаха, пропагадна лъжа, обучаване на терористи, окупация на територии на съседни страни, всевъзможни опити за възпрепятстване на развитието на цивилизования свят и т.н.! Единствения начин да се освободим от извора на злото е той да бъде изпратен при ссср – на бунището! И Запада е в състояние да направи това за седмица! Само изключването на русия от IBAN системата, където тя няма никакво място, би я сринало за дни! Не знам защо трябва да бъде търпяно всичкото това издевателство над планетата?

 3. Ще ми се да споделя нещо, за което малко се говори. Ето ви една извадка от обширна статия на Аспарух Панов, от която става ясно,че самите руснаци са имали значителни резерви към избора на площадката край Белене и Свищов за строителството на атомна централа. Споменавам Свищов, защото над четвърт от площадката попада м свищовска община. Ето за какво става дума:

  “Проектът за АЕЦ „Белене“ се характеризира с висок сеизмичен риск. През 1983 г. руски учени след изследването на сеизмичността предлагат площадката да се изостави, но се взема решение изграждането да продължи, заради вложените средства за проучвания. През 1984 г. в писмо от директора на Централната лаборатория по геодезия при БАН се казва:

  „Има повече от 400 атомни централи, построени по света, и други 300 са в процес на строеж, но нито една от тях не се намира в толкова усложнена от сеизмична гледна точка ситуация, както АЕЦ „Белене“ (Георгиев, 1984).”

 4. Имаше едно добре предплатено “острие” на ядрената руска пропаганда, което непрекъснато показваха по медиите да ни агитира, че е спешно и наложително сами да си сложим ядреното въже около шията, оглавяваше някакви комисии в БАН, доказващи неизбежността от построяването на АЕЦ “Белене” и то с държавни гаранции… Въздъхнах с облекчение, когато разбрах, че Господ най-после си го е прибрал, ама е подминал (засега!) един друг ядрен лобист с дебилно изражение, който все прогнозира “енергиен колапс” без втори АЕЦ, още един, дето все е с руснаците и подканя българите “да си е…т майката”, един “разузнавач” – двойкаджия с руска супруга, разни атакуващи психари, няколко мутации на “възрожденски” Covid (русофили, копейки, даже турски лири и други патрЕотични безродници, чалгаджии, ковачи-боклукчии, изкукали запасняци ит.н.)

  Недоокомплектованите допотопни реактори, стоварени в Белене, може да отидат в някой местен музей на дружбата да им се радват носталгиците, те за друго не стават! А, за да се диверсифицира руският ядрен монопопол в България, да се закупят американски евтини (около 2-3 млд) модулни ядрени реактори. Малките модулни реактори или SMR, както ги наричат, може да бъдат изградени в заводи за около година, да бъдат доставени в камион или влак и след това да бъдат сглобени на място, спестявайки време и пари.
  Само че при реализирането на подобна опция няма да се учудя, ако ядрените ни лобисти изведнъж “обърнат палачинката” и станат от “зелени по зелени” борци срещу опасните ядрени технологии. 🙂

 5. Не само ще ни пороби, но и загроби!
  Даже няма нужда от ядрени ракети в Крим! Достатъчно е да се събуди Вранча. И радиоактивния отпадък, който ще се трупа там.

 6. Постер в човекоядски ресторант: ПОСЕТЕТЕ НАШЕ МЕНЮ!

  (РУССКИЙ ТОВАР – СКЪПО, НО НЕКАЧЕСТВЕНО)

  Авто Юнион и Ауто Италия откриха в София първия в страната салон на руската марка лекотоварни автомобили GAZelle NN

  https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-biznes-avto-yunion-i-auto-italiya-otkriha-v-sofiya-parviya-v-stranata-salon-na-ruskata-marka-lekotovarni-avtomobili-gazelle-nn

 7. Подочувам, че ядрената енергетика вече е позеленяла и едва ли не се е сродила със зелените енергийни източници. Значи всичко е подготвено,та зелените чорапоГащници да поемат легално този “зелен бизнес”. Привиждат ми се одобрително пърхащи зелени пРезидентски крилца и унисонно стърчащи зелени заешки ПП-ушички.

 8. Дойде ми още една “зелена” мисъл. Ако АЕЦ Белене възкръсне в зелено, ще произвежда още повече “зелен” (свръх се съществуващите излишъци) ток. И-и-и…ще се завърти една износна търговия за “зeлено”, откъдето пък ще се пръкнат първите “зелени” източно-европейски милиардери. А на вътрешния “свободен” енергиен “пазар “липсващите” (изнесени) количества ще изстрелват енергийните цени в небесата. Май ни предстои всеобщо позеленяване. На търговците от “зелените” печалби, а на потребителите – от яд.

 9. Гледах първото заседание на енергийната комисия и о чудо възкръснали енергийните “експерти” на бкп милиардерът румен овчаров и таско ерменков?!
  Лошото е, че никой от енергийните експерти не постави въпроса какво правим с ядрените отпадъци!
  И другата лоша новита е, че Евросъюза е приел атомната енергия за зелена.

 10. Де е Киро?
  – На кирия!
  Де сме ние?
  – За зелен хайвер…

 11. Надявам се, че отиването на Кикорчо на “Позитано” 20 в полунощ е било, за да внуши на Крюела Нинова да си прибере скелетите обратно в гардероба. Преговарящите от името на столетницата Емилия Масларова, R.Оv4., Румен Гечев и др. са зловещо дежá-вю за публиката, което вещае на БСП минус още 50.000 гласове на едни следващи избори.

 12. Както се казва Шапо, господин Инджев, за положителната оценка на Вашето изказване. И ми се струва, че не единствено за Белене, а генерално, правилният показател за истинското желание на всеки един говорител към нас, когато иска да представи отношението си към българските съдбини, преди да започне с всичко друго, първо да изкаже най-определено и еднозначно становището си относно отношението му към Русия (сегашна) и към ссср (в миналото). Още повече, когато прави политически изяви с които иска да демонстрира „загриженост“ за държава и народ. Ясно и еднозначно, без шикалкавене и недомлъвки „… ама вижте какви брилянтни композитори и литератори имали, какви душИ, каква помощ, благини (шлемове) за нас и не знам си какво още…“
  Не, както е казал Левски (по смисъл, защото не притежавам набори от изказвания)– „толкова сме се парили и още не сме се научили да духаме Байно!“. И като чели, най-после трябва да настъпи вече времето на едно осъзнаване на всички нас.
  За никой не трябва да има съмнения относно неприятелското отношение на Русия към нас (в момента дори то е и вражеско, защото сме член на НАТО). Ако някой само има желание безпристрастно, още повече безкористно, да разбули историческите ни взаимоотношения (защото те наистина са били преиначавани и крити), не може да не установи, че до сега по принуда те са били таксирани като „братска любов“, но такава никога не са били. Винаги по-голямата полза е била, преди всичко, за Русия. А взаимността ни е била насилствено изкарвана на преден план, направо пробутвана, защото ако е имало съмнения, съмняващите са били физически отстранявани. И дори мантрите за безнаказаност, ако стоим настрана, с платноходки и прокопаване на руски тръбопроводи, освен прах в очите и панически страх за жалкият си животец, нищо друго не съдържат.
  Един ясен пример за това как се отнася Русия към нейни заплахи даде Турция, когато без да цепи басма мигновено свали руската бракма преминаваща въздушната й граница. Преглътнаха го и още как, защото си знаят желанията от една страна, и от друга могат да преценят много добре възможностите си. Този „удар по престъпните им ръце“, е безусловно предупреждение друг път да не посягат. И както виждаме и можем да се уверим, дори след това започват да ги уважават показвайки раболепно „приятелство“.

 13. @Boris:Турция не само защити въздушните си граници,тя и по въпроса за Крим има ясна позиция че е украински.

 14. https://frognews.bg/novini/chervenite-linii-bsp–chlenstvoto-rsm-istanbulskata-konventsiia.html

  Като говорим за руско влияние.
  То няма да е възможно без родоостъпническата партия БСП.
  Червените линии им били политиката спрямо Македония и Инстанбулската конвенция.
  Ама що няма сериозни журналисти да ги пита директно:
  -Добре де, вие като горди наследници на БКП (лично Нинова слага цветя на ТТ в Правец) не мислите ли че е много нахално да говорите за политика към Македония? Не беше ли вашата БКП дето предаде Пиринският край на същите тези които сега уж обвинявате за проблемите там.
  -И въпрос номер две, добре де, вие като “социална” партия, не ви ли е срам да се изправяте срещу нещо което по смисъл търси да защити социалните права на по-голяма част от населението в обществото – жените?
  И последният въпрос който един тъкъв идеален журналист би трябвало да зададе – добре де, не ви ли е срам сляпо да изпълнявате заповеди идващи от режим от който нищо полезно не може да се научи относно държавно управление, демокрация и т.н? Докога ще работите срещу интересите на собственият си народ скъпи комунисти?

 15. Нас не ни управляват български политици а руски петоколонници, държани на къса каишка с компромати. Това е разликата, която 5 млн българи още не са осъзнали и бъркат окупацията с любов.

  Остави таз песен любовна
  Не вливай ми в сърце отрова….

 16. Георги Харизанов, „скъпи комунисти“, да наистина ни струват скъпо, дори пре-скъпо, Тяхното премахване трябва да се прикачи към мерките за заздравяването на обществените разходи, за да настъпи истинското благополучие.

 17. По българското радио върви поредица от любими песни на съпартиеца на Нинова, социалиста Хитлер! Какъв ли е замисъла? Може би да ни внушат, че социализма на е лошо нещо!?!? Повечето българи не знаят, че за да стане социална една държава, първо трябва да престане да е социалистическа!

 18. Само да вметна един географски факт. Като варненец, би ме тревожила повече АЕЦ Черна вода, която е и по-близо до Вранча от Белене.

 19. то и Силистра е по-близо до Вранча,но не лежи на разлома Вранча-Скопие.Затова в София почуствувахме земетресението по-силно,отколкото по- близки до Епицентъра градове.Затова и Свищов го отнесе яко,лежи на правата свързваща Вранча със Скопие.Влезте в сайта на БАН-Сеизмологичен център и ще видите,че след всяко Вранчанско следва до два-три дни и в Македония/Албания.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.