Какво (не) бих казал на мястото на Кирил Петков

 

 

 

 

Дочувам подвиквания ” кой си ти, че да съветваш виртуално избраника на суверена”.  Отговарям: аз съм този, чийто текст четете в момента. Ваша воля. И така:

1. Не бих позволявал на фашизоидите в парламента да се радват, че младите и зелени политици са допуснали  антиваксърите да тържествуват по темата за зелените сертификати като фалшификати. В България, за щастие, положението не изглежда днес точно както в Германия след Версай. Но да поощряваш фашизоидите като им подаряваш аргументи за каузата им е сериозна грешка. Те дебнат да настъпи техния час и се надяват на криза, за да укрепят редиците си. Колкото е по-зле в държавата, толкова по-добре за тях. Не го и крият, ами се заканват да стават все повече. 

2. Не бих избирал министър на културата без да съм уважил мнението на доказани величини в българската култура. Не става въпрос толкова за съобразяване с традиции и авторитети, колкото за разбирането, че България наистина има нужда от културно доближаване към западното семейство след дългото пребиваване в скута на зле прикритата русофилщина. Тя е пробит смокинов лист на постколониалното ни битие. Революционно е да посочиш за този пост “бебе” с биография, която прилича на  резюме на ученическо есе. 

Кой не обича бебетата! Сладки са, да ги изядеш. Но както казваше иронично една моя роднина в Германия – когато пораснат, съжаляваш, че не си го направил. 

Българският вариант на горния афоризъм беше свързан с вица за прасето, което има недостатъка, че един ден може да стане голяма свиня. 

Изключително симпатичният младеж, номиниран за министър на културата, не е виновен, че е откроен по този начин преди Коледа. Но да си знае, че “гуци, гуци” от стопанина не е достатъчно основание да оглави Фермата ( по Оруел). Не на последно място този “кастинг”, навява спомени за това как властелинът на простите се хвалеше, че си е избрал министър(ка) на здравеопазването на един провинциален кръстопът.

Малцина ще си признаят, че се чувстват пренебрегнати за този министерски пост, но мнозина ще намерят начин да си отмъстят. Трябваше ли Петков да настройва срещу себе си тази малка на брой, но значима като тежест в публичността част от българите с ранимо его? 

3. Не бих призовавал опозицията да ми посочва всяка грешка и предварително да благодаря за това, както направи Кирил Петков. Опозицията не винаги е права, когато критикува, но ще може да се позовава на този призив, за да пробутва фалшиви новини, представяйки за грешка виждането на управляващите, когато то се разминава с опозиционното.

Освен това Петков няма нужда се “подмазва” на опозицията с нож в ръката зад гърба, който точи за изчегъртване ( виж горната точка в частта за “гуци,гуци”). Само дава шансове на онези, които са петимни да го обявят за лицемер.

4. Не бих обещавал да продължавам да се движа пеша по улиците на София ( и други населени места, по подразбиране). Естеството на работата му изисква друго и скоро ще му се наложи да се оправдава за несбъднатото обещание.

5. Не бих продължавал да мълча по казуса “чий е Крим”, който в този контекст повдига въпроса “чий е Петков – на прозападните избиратели или на проруския Радев”. Има спешна нужда от яснота по този въпрос – особено сега, след като вече не се бори ( заедно с Радев) за гласовете на русофилите, но предстои да се бори за доверието на съюзниците в двата съюза НАТО и ЕС.

Това са само 5 забележки към Кирил Петков, комуто избирателите писаха 6. Но тъкмо отличниците имат нужда да продължават да се учат допълнително ( вкл. от грешките си) – стига да искат да оправдаят получената висока оценка и да я затвърдят. Първата стъпка е да  забележат и да признаят грешките.

Благодаря за евентуалното внимание.

 

 

 

 

 

 

 

19 мнения за “Какво (не) бих казал на мястото на Кирил Петков”

 1. ПП като че ли обърнаха обичайните процедури за разпознаване на чужд-свой. От една страна, както казаха Стършелите, като слушам как ги напада Волгин, не може да не са читави. От друга страна, като гледам кои са им приятелите (Радев, Рашков, вж. статията), не може да им е много чист косъмът. Стоте дни са си сто дни, но, като казва авторът, основното ще е отношението към Путин. Не очаквам да е почти Плевнелиевско, но се надявам да не е съвсем Радевско.

 2. Иво, благодаря специално за това, че ни информираш за най-важното в нашата България! Моето (скромно) мнение е, че си Абсолютно прав. Дано Харвардчетата не заприличат на ИТН. Ха, ДАНО!

 3. “чий е Петков – на прозападните избиратели или на проруския Радев”

  След едно споменаване в изказване на Байдън на имената на К.Петков и Р.Радев си казах: „Совите не са това, което са“. От тогава досега съм все на същото становище, но може това Правителство да се окаже и преходно. Затова и въпреки това:

  СТО ДНИ ДОВЕРИЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АСЕН И КИРО. ПА ЩЕ ВИДИМ ПО ПОДИР!

 4. Добре казано, г-н Инджев, споделям препоръките и въпросите Ви. Ще изчакаме още известно време за по-ясни отговори от бъдещия премиер по външнополитическите въпроси. Що се отнася до номинацията за министър на културата да, ще има много недоволни. Но когато културата бе в ръцете на “културни величия” тя не помръдна кой знае колко. Този младок може и да успее – най-вече да започне културата .да се превръща в истинска част от живота ни, а не тя да съществува сама за себе си. Театрални и други културни сцени, които пълнят залите с публика, а не субсидирани от държавата места в залите.

 5. Кирил Лъжеца- Премиер на България! Човека подиграл се на Конституцията и на зоконите да е премиер и да говори за законност и почтеност! Не допускам, че е възможна по-голяма гавра с Държавата и законите ѝ.
  Не е необходимо да се връщаме на далаверите от 2013 г на Кирил, Асен и Лорер!
  Мнозина ще прогледнат след 6-8 месеца, но ще е късно, ще сме изцедени и ошушкани за години напред.

 6. @Висок
  Не е важно котката дали лъже….
  Шегувам се, важно е, но за съжаление казаното в статията е по-важно…

 7. За мнозинството българи новото правителство е на промяната и надеждата. За него помагат добронамерени съвети и критики за да се създава благоприятна атмосвера за работата му.
  Тези,които правят противното,като висок например, съзнателно,или не, се опитват да рушат това, за което имаме надежда да се случи.
  Те вероятно /не/осъзнават,че другата алтернатива е шкавчета с кюлчета и пачки,а отгоре пищов.
  Проблема по 5та забележка на г-н Инджев има надежда да бъде решен антипутински. Това е много важно за нашето бъдеще.

 8. Имам предложение към правителството на Кирил Петков: Незабавно да прекрати участието на България в тази банка и да изтегли капитала си!

  42 млн. вкарва в банката на СИВ в Москва служебният кабинет в последния си ден

  Страните – членки на банката, са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-42-mln-vkarva-v-bankata-na-siv-v-moskva-sluzhebniyat-kabinet-v-posledniya-si-den

 9. С Корнелия Нинова като министър на икономиката и енергетиката няма нужда да им давам и един ден, камо ли пък 100. Хеле пък и банката на СИВ! Госпожа Лъжа в правителството на Лъж(и)ците!

 10. Ами не, не са. млади Председателят на Народното събрание и Министъра на Културата.
  Ботев загива на 28, Левски на 36, Захари Стоянов на 39. Сменяли се били поколенията. Кои поколения? На Делян Пеевски с това на Кирил Петков ли!?Да дойде новото поколение в Културата!? Кое ново, на Светлин Русев, или на Христо Явашев ли?Те са били състуденти в Академията.Да, сменя се цивилизационния модел, културният модел се сменя. Културата ни е колективната идентичност на Обществото. Културата е вътъка на Обществото. Икономиката са шарките на деня.
  Пример.
  По време на най-жестоките бомбардиривки на Германия срещу Британия, предложили на Чърчил да компенсира недостига на ресурси, като прехвтрлят парите, отделени за култура, на армията.
  -И тогава за какво ще воюваме?-отговорил Чърчил.

 11. Бебето добре! Ще му сменят памперса ама как ще сменим Памперса на Леля Кори като оцапа работата незнам. Малкия Шошко и него не го виждам как ще окопае таз крива Земеделска нива. Той всъщност познава ли поне 1 земеделец че иска да е министър на всички тях?? Да, не е задължително да е Овчар, както гордо се изпъчи Другаря Гешев. Не е задължително. А Водопроводчик може ли?? Питам за един Братчед без работа. Арно момче и не е капризно.

 12. И аз имам една препоръка към К. Петков: да се еманципира от БСП / Нинова, защото в противен случай нейните издънки накрая ще плати той и ще приключи като НДСВ. Кире да не забравя никога, че ПППП стана ракета-носител на БСП, а не БСП на ПППП.

  Няма да се учудя ако новият министър на културата поднесе приятна изненада, защото в изпълнителната власт трябват хора на действието (в немския език има дума за това: “Macher”, от “machen” = “правя”).

  @висок
  Предизвикахте любопитството ми с думите: “Не е необходимо да се връщаме на далаверите от 2013 г на Кирил, Асен и Лорер!”. Какво имате предвид и откъде го знаете?

 13. току що изслушах словото на Нинова от трибуната на НС,толкова лъжи не бях слушал отдавна.Нашите деца да дишат прекрасния български въздух,ами защо не докара сина си тук,а го оставя да диша американски въздух,защо не го дикара тук с българска заплата 1000 лв,а го държи в Америка с 5 цифрена заплата в долари.Ще ядем български лук по 2 лв кг,вместо полски по 0,39 лв/кгДокарахме комунистите на власт с машини и глупаци….

 14. Церемонията за гласуването на новото Българско правителство в парламента (Слава Богу!) мина без особени “ексцесии и, точно когато се готвех да се насладя на един късен обяд, на трибуната се разсмърдя антибългаринът и антиваксър Копейкин с призиви за референдуми срещу приемане на еврото в България и за излизането ни от НАТО и ЕС. Направо ме догнуся, отщя ми се и яденето, и пиенето, и десерта. Как може да бъде допуснат в Българския парламент някакъв руски екскремент да осмърдява тази свещена сграда, където са пристъпвали с благоговение и саможертвеност възрожденците ни ?! Автентичната демокрация изключва ли моралната и физическата хигиена на народните представители, още повече, че отлично се знае тоя КАК беше избран ?
  Е, поне изгубих стотина калории! 🙂

  PS: Няма начин и “зеленият” министър, Организатор и Острие на протестите срещу проучванията за наличие на шистов газ у нас, много скоро да си покаже “руските рога” и да предаде българските интереси. Опасен автогол на ДБ!

 15. Импийчмънт за тези депутати, които наложиха мораториум върху шистовия газ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.